לתרומה
חפש
דף הבית
הודעות הדוברת

חודש המודעות לקידום המאבק בסרטן המעי הגס והחלחולת - מרץ 2022

01/03/2022

חודש המודעות לקידום המאבק בסרטן המעי הגס והחלחולת 2022

כ - 1/3 מהנבדקים/ות שקיבלו תשובה חיובית לדם סמוי - אינם ממשיכים בבירור הנדרש!


סרטן המעי הגס והחלחולת הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בישראל. בישראל הופעלה בשנת 2005 תכנית לאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות. התוכנית מתבססת על בדיקות דם סמוי בצואה, אחת לשנה, מגיל 50 עד גיל 74 בבעלי סיכון ממוצע למחלה, ועל קולונוסקופיה במי שנמצאים בסיכון מוגבר למחלה.


שיעור בני 74-50 בישראל שביצעו בדיקת דם סמוי בצואה, אחת לפחות, בשנה הקודמת או קולונוסקופיה ב-10 השנים האחרונות, הוא כ- 65% (כ-64% בגברים וכ-66% בנשים). שיעור זה מעיד על עליה בביצוע הבדיקות עם השנים, אך עדיין כשליש מהנבדקים/ות שקיבלו תשובה חיובית לדם סמוי - אינם ממשיכים בבירור הנדרש.


שליש מהנבדקים שמקבלים תשובה חיובית לדם סמוי לא ממשיכים בבירור

קופות החולים בישראל מדווחות שכ- 1/3 מהנבדקים שקיבלו תשובה חיובית לבדיקת הדם סמוי בצואה, לא המשיכו כנדרש לביצוע בדיקת קולונוסקופיה. דחייה בביצוע קולונוסקופיה לאחר ממצא לא תקין בבדיקת דם סמוי בצואה, מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס ולתמותה מהמחלה:

דחייה של 18-16 חודשים העלתה את הסיכון ב-33%

דחייה של 21-19 חודשים העלתה את הסיכון ב-51%

דחייה של 24-22 חודשים העלתה את הסיכון ב-66%

(מתוך מחקר שפורסם בכתב העת Gastroenterology ב-2 בפברואר 2021)

משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "תכנית הסריקה הלאומית מצליחה להעלות בצורה משמעותית את הגילוי המוקדם של המחלה, ובשל כך משפרת את סיכויי ההחלמה והריפוי. אנו עוקבים בדאגה אחר מגמת העלייה בהיארעות סרטן המעי הגס בקרב גברים ונשים בגילאים 20 - 44, ופועלים להעלאת המודעות לתזונה נכונה, פעילות גופנית, הפסקת עישון והקפדה על הבדיקות הנדרשות לגילוי מוקדם."


תסמונת לינץ' (תסמונת גנטית הקשורה לסיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי הגס)

בעקבות המלצת המועצה הלאומית למניעה, אבחון וטיפול במחלות ממאירות, והאגודה למלחמה בסרטן, הנחה משרד הבריאות לבצע בדיקה לנוכחות תסמונת לינץ', בכל מי שנותח בשל ממאירות המעי הגס או הרחם והינו מתחת לגיל 70. אחד מכל 30 בני אדם עם ממאירות במעי או ברחם יימצא נשא של תסמונת לינץ'. מטופלים אשר יימצאו חשודים בבדיקה של הפתולוג יתבקשו להשלים את הבירור הגנטי להימצאות תסמונת לינץ'. במידה וימצאו כנשאים, חשוב מאוד שבני משפחתם בדרגת קרבה ראשונה יבדקו. בדיקה זו עשויה להציל את חייהם!

מגמת עלייה בהיארעות סרטן המעי הגס בקרב גברים ונשים בגילאים 20 – 44

על פי נתוני משרד הבריאות לשנת 2022, בקרב גברים יהודים וערבים, ונשים יהודיות, בני ובנות 44-20 נצפתה מגמת עלייה בהיארעות בסרטן המעי הגס והחלחולת. בקרב נשים ערביות ההיארעות לסרטן המעי הגס נשארה יציבה. יחד עם זאת, יש לזכור כי סרטן חודרני של המעי הגס והחלחולת הוא מחלה שאופיינית בעיקר בגיל המבוגר. שיעורי ההיארעות עולים מאוד מגיל 50, והם הגבוהים ביותר מגיל 75 ומעלה. על פי מחקרים, ככל הנראה, העלייה העולמית בהיארעות בסרטן המעי הגס והחלחולת בקרב צעירים קשורה בשינויים באורח החיים (בעיקר השמנה, תזונה ואורח חיים יושבני).


מגמת העלייה בהיארעות סרטן המעי הגס בקרב צעירים, נתמכת ע"י שני מחקרים שנאספו ע"י מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן:

1. קשר בין שתיית משקאות ממותקים בסוכר לסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בגיל צעיר, בקרב נשים

במחקר חדש, חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון בארה"ב ביקשו לבדוק האם קיים קשר בין צריכה מוגברת של משקאות ממותקים בסוכר בבגרות ובגיל ההתבגרות, לבין תחלואה מוקדמת בסרטן המעי הגס והחלחולת. ממצאי המחקר הראו כי בהשוואה לנשים שצרכו בבגרותן מנה אחת (כ-250 מ"ל) או פחות של משקה ממותק בסוכר בשבוע, נשים שצרכו בבגרותן שתי מנות או יותר ביום של משקאות ממותקים בסוכר, היו בסיכון גבוה פי 2.2 לחלות בסרטן מעי גס וחלחולת בגיל מוקדם.

החוקרים משערים כי צריכה מרובה של משקאות ממותקים משפיעה על תגובת הגלוקוז בדם והפרשת אינסולין, שבטווח הרחוק תורמים להתפתחות לדלקות, עמידות לאינסולין וסוכרת שהינם גורמי סיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.

המחקר התפרסם בכתב העת Gut בתאריך 6.5.2021, קישור לתקציר המחקר



2. השמנה אימהית במהלך ההיריון מגבירה את הסיכון לסרטן מעי הגס בצאצאים שלהן

במחקר חדש חוקרים מאוניברסיטת טקסס ביקשו לבדוק את הקשר בין ה-BMI של נשים בכניסה להריון, עליית משקל במהלך ההיריון, ומשקל הילוד לבין התפתחות סרטן המעי הגס בצאצאים במהלך חייהם. תוצאות המחקר הראו כי קיים סיכון של פי 2.51 בצאצאיהן של נשים עם השמנת יתר ופי 2.12 בצאצאיהן של נשים עם עודף משקל, לעומת צאצאיהן של נשים בעלות משקל תקין. עוד נמצא במחקר, כי משקל הלידה השפיע גם הוא על הסיכון, כאשר תינוקות שנולדו במשקל גבוה מ-4 קילו היו בסיכון של פי 1.95 לפתח סרטן המעי הגס בהמשך חייהם, לעומת תינוקות שנולדו מתחת למשקל זה. כמו כן נמצא קשר אפשרי בין עיתוי העלייה במשקל במהלך ההיריון, לבין הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס אצל הילוד.

המחקר פורסם בכתב העת Gut ב 24 לאוגוסט 2021, קישור למאמרכתבה על המאמר