לתרומה
חפש
דף הבית
הודעות הדוברת

חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאה

28/11/2021

גורם הסיכון העיקרי לסרטן הריאה הוא עישון פעיל וסביל.

הרוב המוחלט של המאובחנים עם סרטן הריאה הם מעשנים או שעישנו בעבר.

בשנת 2022 יתבצע בישראל מחקר חלוץ להערכת ישימות התכנית לגילוי מוקדם אפקטיבי לסרטן הריאה.

  • סרטן הריאה הוא הסרטן הראשון בשכיחותו כגורם תמותה באוכלוסייה הישראלית האחראי ל- 21.1% מכלל התמותה מסרטן בקרב גברים ישראלים, ול- 11.8% בקרב נשים.

  • ישראל נמצאת במקום ה- 42 מבחינת ההיארעות (מספר המקרים החדשים שאובחנו) ובמקום ה– 66 מבחינת התמותה מסרטן הריאה בעולם.

  • האגודה למלחמה בסרטן: "אין עישון בריא! לא חימום ולא איוד!"

  • מחקרים: גם שימוש חד-פעמי בסיגריה אלקטרונית מזיק לבריאות

  • נמצא קשר בין השמנה בטנית בחולי סרטן ריאה לבין התקדמות המחלה


לציון חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאה, האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות מפרסמים את הנתונים המעודכנים לגבי מצב סרטן הריאה בישראל.

סרטן הריאה הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם והוא הראשון בשכיחותו כגורם תמותה באוכלוסייה הישראלית. גורם הסיכון העיקרי לתחלואה בסרטן הריאה הוא עישון פעיל וסביל.


הרוב המוחלט של מקרי סרטן הריאה (80-90%) מאובחנים בחולים שמעשנים או עישנו בעבר. בשנת 2018, אובחנו בישראל 2,693 חולים חדשים בסרטן הריאות.

ההישרדות היחסית מסרטן הריאה ל- 5 שנים נמוכה בכל קבוצות האוכלוסייה והמין. אך נצפה שיפור בהישרדות שכנראה חל בשל אפשרויות הטיפול החדשות שנוספו. כמו כן ידוע כי גם הפסקת עישון לאחר אבחון המחלה משפרת את יעילות הטיפולים ואת סיכויי ההישרדות, יתכן שיותר חולים נענים להמלצות הרופא המטפל.


מניעת התחלת עישון והפסקת עישון על מנת למנוע תחלואה במחלות הסרטן בכלל וסרטן הריאות בפרט היא יעד מרכזי. יחד עם זאת, על פי המלצת המועצה הלאומית לאבחון, מניעה וטיפול במחלות ממאירות והאגודה למלחמה בסרטן, בינואר 2021, משרד הבריאות הקצה תקציב מיוחד למחקר חלוץ לבדיקת יישום תכנית לגילוי מוקדם של סרטן הריאה בישראל באוכלוסייה של אנשים מעשנים, ללא תסמינים למחלה באמצעות סריקת,CT  במינון קרינה נמוך. בוועדת ההיגוי ישבו מומחים רב מקצועיים בנושא ובכללם, נציגי האגודה למלחמה בסרטן.


בקרב 185 האזורים המדווחים לארגון הבריאות העולמי WHO)), ישראל נמצאת במקום ה- 42 מבחינת ההיארעות (מספר המקרים החדשים בשנה שאובחנו) ובמקום ה– 66 מבחינת התמותה מסרטן הריאה. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי לשנת 2020, סרטן הריאה הוא השני בשכיחותו מבחינת היארעות  והראשון מבחינת תמותה בעולם.


מנתוני הרישום הלאומי לסרטן של משרד הבריאות עולה כי  חיים בישראל   5,637 חולי סרטן הריאה שהחלימו או שעדיין מתמודדים עם המחלה.


פרופ' ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות מסבירה כי "בעולם, סרטן הריאה הוא הסרטן השלישי בשכיחותו. גורם הסיכון העיקרי לסרטן הריאה הוא עישון פעיל וסביל. הרוב המוחלט של מקרי סרטן הריאה, כ- 80%-90%, מאובחנים בחולים שמעשנים או עישנו בעבר. גורמי סיכון נוספים כוללים גיל, חשיפה תעסוקתית, רמת חברתית-כלכלית נמוכה, חשיפה לראדון ולזיהום אוויר. ההישרדות היחסית לחמש שנים מסרטן ריאה נמוכה בכל קבוצות המין והאוכלוסייה, למרות זאת, נמצא שעבור גברים ונשים יהודים, וכן נשים ערביות, שיעורי ההישרדות היחסית לחולים שאובחנו בין 2008-2013  היו גבוהים באופן מובהק מהשיעורים בקרב חולים שאובחנו בין 1996-2001".


משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "עישון הינו גורם הסיכון המשמעותי והקריטי ביותר להתפתחות סרטן הריאה. עישון סיגריות אקטיבי או פסיבי הוא הגורם לרוב המוחלט של מקרי התחלואה בסרטן הריאה. בשנים האחרונות, אנו עדים לעלייה מתמדת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער וצעירים. מדובר במוצרים מזיקים וממכרים ביותר. ההתמכרות אליהן חזקה יותר מההתמכרות לסיגריות רגילות ובכל מקרה, הן מסוכנות לבריאות! חשוב לדעת כי אדם המפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון שלו לחלות. נכון להיום, הצעד שנמצא כיעיל ביותר נגד תופעת העישון הוא העלאת המיסוי על מוצרי עישון, וזו האסטרטגיה העיקרית להפחתת מקרי המוות מסרטן ולמניעת התחלת עישון בקרב צעירים ובני נוער".


האגודה למלחמה בסרטן בתגובה לשיווק האגרסיבי של תעשיית הטבק:

בחודשים האחרונים אנו עדים לפרסום ושיווק אגרסיבי של תעשיית הטבק, המגלגלת מחזור עסקים של מיליארדי דולרים, באמצעי המדיה השונים ועבור קבוצות אוכלוסייה שונות (בני נוער, מגזר חרדי, חברה ערבית). על פי ארגון הבריאות העולמי, 8 מיליון אנשים מתים בכל שנה בעולם כתוצאה מעישון. לאורך השנים, בכל פעם שהתגלו עדויות נוספות על הנזקים הבריאותיים החמורים של סיגריות, חברות הטבק פיתחו מוצר חדש ושיווקו אותו “כמופחת נזק” כגון שיווק סיגריה עם פילטר (הפילטר יסנן את הרעלים, טענה שנמצאה לא נכונה) וסיגריה לייט (שווקה כמופחתת נזק, טענה שנמצאה לא נכונה). בשנים האחרונות, בגלגול חדש של טענת “הפחתת נזק” משווקים באגרסיביות ובמניפולטיביות מוצרי עישון חדשים בישראל ובעולם.


צריך לומר בברור – אין עישון בריא!  לא חימום ולא איוד! עישון הורג.


את הניקוטין הם משאירים. הם רוצים לשמר את המעשנים ולמכר לקוחות חדשים. 

האגודה למלחמה בסרטן יצאה עם מסר זה באמצעי המדיה השונים





הנתונים נכון לשנת 2018:

בשל מורכבות האיסוף, המידע החדש ביותר ברישום הלאומי לסרטן מתייחס לשנת 2018,  והוא העדכני ביותר נכון להיום. מדובר ברישום סרטן של אוכלוסיית החולים ולא על מדגם שממנו נעשים חישובי הערכה, כפי שקיים בחלק מהמדינות.


מנתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות עולה כי בשנת 2018 אובחנו בישראל 2,693 חולים חדשים בסרטן הריאות, מהם 61.6% גברים ו- 38.4% נשים 1,908. חולים נפטרו ממחלה.


סרטן הריאה אחראי ל- 9.5% ממקרי הסרטן החדשים בישראל, ול- 16.6% מהפטירות מסרטן. עיקר הסיכון לחלות נצפה בחולים מעל גיל 55 בכל קבוצות האוכלוסייה והמין ושיעורי ההיארעות היו גבוהים יותר בגברים בהשוואה לנשים והגבוהים ביותר בגברים ערבים. באופן דומה,עיקר התמותה נצפתה מעל גיל 75 בכל קבוצות האוכלוסייה והמין, ושיעורי התמותה היו גבוהים יותר בגברים לעומת נשים והגבוהים ביותר בגברים ערבים.


סרטן הריאה הוא הסרטן הראשון בשכיחותו כגורם תמותה באוכלוסייה הישראלית.

סרטן הריאה אחראי ל- 21.1% מכלל התמותה מסרטן בקרב גברים ישראלים, ול- 11.8% מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים ישראליות.


ההישרדות היחסית לחמש שנים מסרטן הריאה נמוכה בכל קבוצות מין ואוכלוסייה, למרות זאת, נמצא שעבור גברים ונשים יהודים, וכן נשים ערביות, שיעורי ההישרדות היחסית לחולים שאובחנו בין 2008 ו- 2013 היו גבוהים באופן מובהק מהשיעורים בקרב חולים שאובחנו בין 1996-2001.

המגמות העיתיות בהיארעות סרטן
הריאה במהלך 23 השנים 1996-2018 נבחנו לפי קבוצת אוכלוסיה ומין. ביהודים ואחרים, נצפתה ירידה מתונה מובהקת בהיארעות סרטן הריאה בגברים, בעוד שבנשים נצפתה עליה מובהקת עד שנת 2014 ויציבות מ- 2014 ואילך. בערבים, גברים ונשים, שיעורי ההיארעות היו יציבים במשך כל התקופה ולא נצפה כל שינוי מובהק.


המגמה העיתית של תמותה מסרטן הריאה בישראל במהלך 23 השנים 1996-2018 נבחנה גם היא ונמצא כי ישנה מגמת ירידה מובהקת סטטיסטית בגברים יהודים ואחרים במשך כל התקופה 1996-2018, ואילו בקרב נשים יהודיות ואחרות נצפתה ירידה מובהקת סטטיסטית רק החל משנת 2011, בעוד שקודם לכן 1996-2011 נצפתה עליה מובהקת סטטיסטית. לעומתם, בקרב גברים ונשים ערבים, שיעורי התמותה היו יציבים במשך כל התקופה. שיעורי התמותה כמו שיעורי היארעות הגבוהים ביותר נצפו בקרב גברים ערבים.


מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקרים חדשים בתחום סרטן הריאה:

אפילו שימוש חד-פעמי בסיגריה אלקטרונית עלול להזיק לבריאות

בדומה לעישון סיגריות רגילות המכילות טבק, גם אידוי ועישון של סיגריות אלקטרוניות (סג”א) לאורך זמן קשורים בעקה חמצונית (חוסר חמצן) של התאים, הגורמת נזק למבנה ולתפקוד התאים, שעלול להגביר את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות. כמו בעישון סיגריות רגילות, אפילו שימוש לסירוגין בסיג”א יכול לגרום נזקים ביולוגיים המשפיעים על הבריאות. במחקר חדש, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ביקשו להעריך את הקשר בין שימוש חד-פעמי בסיג”א ובין עקה חמצונית בתאי מערכת החיסון של צעירים שאינם מעשנים סיגריות רגילות, או אלקטרוניות בהשוואה לצעירים המעשנים באופן פעיל וממושך.


במחקר השתתפו 32 אנשים בריאים בגיל 24 בממוצע, מתוכם 9 עישנו סיגריות רגילות מעל שנה, 12 עישנו סיגריות אלקטרוניות מעל שנה, ו-11 לא עישנו סיגריות מכל סוג שהוא. חלק מהמשתתפים התבקשו להשתמש באופן חד-פעמי במשך 30 דקות בסיגריה אלקטרונית (סיג”א) המכילה 5% ניקוטין, וקבוצת הביקורת השתמשה בסיג”א דמה בה הם נשפו לתוך קשית. המשתתפים עברו בדיקות דם לפני העישון/הנשיפה ו-4 שעות לאחר מכן, לאיתור עקה חמצונית של תאי מערכת החיסון.


מהממצאים עולה שמדדי העקה החמצונית לפני הניסוי היו נמוכים ביותר במי שלא עישן כלל, מתונים במעשני סיגריות אלקטרוניות וגבוהים ביותר במי שעישן סיגריות רגילות. לאחר הניסוי התברר כי באנשים שלא עישנו כלל, לעומת מעשני סיג”א או סיגריות רגילות, חשיפה לשימוש חד-פעמי בסיג”א גרמה לעלייה ב-30% של העקה החמצונית בתאי מערכת החיסון בכלל, וכן במספר תתי-סוגים שונים של תאי מערכת החיסון. לעומת זאת, שימוש יחיד בסיג”א לא הגביר את העקה החמצונית באנשים המעשנים סיגריות רגילות או אלקטרוניות, כיוון שאצלם רמות העקה החמצונית כבר היו מוגברות ממילא.


לדברי החוקרים, לממצאים יש השלכות על צעירים שעברו מעישון סיגריות רגילות לסיגריות אלקטרוניות מתוך אמונה מוטעית שהן לא מזיקות, שכן במחקר התברר כי אפילו שימוש יחיד בסיג”א, בדומה לשימוש ממושך בהן, יכול לגרום לעלייה בעקה החמצונית במספר סוגים של תאי מערכת החיסון.


ממצאי המחקר מראים שאפילו עלייה לא סדירה בעקה החמצונית של אנשים שרק מתנסים בסיג”א ולא עושים בהן שימוש קבוע עלולה לגרום להתפתחות עתידית של מחלות משמעותיות, כולל מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאה ומחלות נוירולוגיות.


המאמר התפרסם בכתב העת JAMA Pediatrics ב-9 באוגוסט, 2021.

קישור לתקציר המאמר


השמנה בטנית מעודדת התקדמות סרטן ריאה

השמנת יתר ידועה זה מכבר כגורם סיכון להתפתחות סוגים מסוימים של סרטן, כמו סרטן שד, ושט ומעי גס. עם זאת, הקשר בין השמנת יתר לסרטן ריאה הוא מורכב יותר, ואף בוצעו מחקרים קליניים שהצביעו על כך כי בניגוד לסוגי סרטן אחרים, להשמנת יתר יש השפעה מיטיבה על סרטן ריאה של תאים שאינם קטנים (NSCLC). ממצא זה הפתיע חוקרים רבים ועל כן זכה בספרות המדעית לכינוי “פרדוקס ההשמנה”.


במחקר חדש שפורסם בכתב העת הנחשב Journal of Thoracic Oncology חוקרים ממרכז הסרטן רוזוול, ניו יורק, שיערו כי הפרדוקס נובע משימוש בשיטת מדד מסת הגוף (BMI) למדידת שומן – שיטה שאינה מדויקת דיה. הם ביקשו לבחון שיטת מדידה אמינה יותר כמדד להישרדות בסרטן ריאה. שיטת ה-BMI מודדת את כלל שומן הגוף על פי יחס גובה ומשקל, אך אינה מבדילה בין שומן תת-עורי ובין שומן בטני שעוטף את האיברים הפנימיים של חלל הבטן, ונחשב קשור לסיכון לסוגי תחלואה שונים.


במחקר זה נמדדה השמנה בטנית של 513 חולים בסרטן ריאה מוקדם (שלבים 1 ו-2) מסוג תאים שאינם קטנים, שטופלו במרכז רוזוול בשנים 2015-2008 לפני שעברו ניתוח להסרת אונה מהריאה. במקום להשתמש במדד מסת גוף, החוקרים ניתחו תוצאות CT קדם ניתוחי של הרקמה השומנית בגוף, על מנת לקבוע מדד של מסת השמנה בטנית לעומת כלל שומן הגוף – Visceral Fat Index (VFI).


נמצא כי מדד גבוה של השמנה בטנית בחולי סרטן ריאה NSCLC בשלבים מוקדמים שעברו כריתת אונה, קשור בסיכויים נמוכים יותר של הישרדות כללית ושל הישרדות ללא חזרת המחלה.


כמו כן, נמצא כי אין קשר בין ה-BMI למידת ההשמנה הבטנית (VFI), וכי רק 15% מן האנשים עם VFI גבוה היו מסווגים כבעלי השמנת יתר לפי שיטת מדד BMI המסורתית. בנוסף, נמצא כי 56% מהגברים לעומת 37% מהנשים סבלו מהשמנה בטנית, וכי הסיכון להשמנה בטנית עלה עם הגיל.


בחולי סרטן ריאה NSCLC בשלבים מתקדמים נמצא, כי השמנה בטנית פוגעת בביטוי של גנים על פני הגידול, וכתוצאה מכך, מפחיתה את יעילות התרופות האימונותרפיות המותאמות לחולה. ובכך המחלה עלולה להתקדם. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין מדד ה-BMI ובין המצב הדלקתי של הגידול.


לסיכום, הממצאים מבהירים כי “פרדוקס ההשמנה” נובע בעיקר מהשימוש בשיטת מדידה מוגבלת של BMI, והחוקרים מציעים חלופה למדד זה במחקרי סרטן, המתמקדת במדידת שומן בטני. החוקרים מצביעים על ההשפעה השלילית המשמעותית של השמנה בטנית על הטיפול בסרטן ריאה מסוג NSCLC.


המחקר פורסם בכתב העת Journal of Thoracic Oncology  במהדורת מאי 2021       

קישור למחקר המלא