לתרומה
חפש
דף הבית
הודעות הדוברת

סגירת מעגל מרגשת לנשיא המדינה יצחק הרצוג

03/10/2021

סגירת מעגל מרגשת לנשיא המדינה יצחק הרצוג, שפתח הערב (יום ראשון 3.10.2021) את שנת הפעילות של האגודה למלחמה בסרטן ואת מבצע 'הקש בדלת'®


פרופ' יוסי ירדן, חתן פרס ישראל ויו"ר מבצע "הקש בדלת"® תשפ"ב: "מהו העתיד? אנו המדענים צופים כי הקורונה תדעך במוקדם או במאוחר, כמו מגיפות קודמות. לעומת זאת, מחלת הסרטן תישאר איתנו, למרבה הצער. במחלת הסרטן אין פסק זמן"


שדא סעיד עבד אלעאל, אישה בת 30 שהתמודדה והחלימה מסרטן השד: "היום אני מבינה שהסרטן לא היה משבר, אלא מתנה מאלוהים, הוא רצה אותי חזקה, משפיעה יותר ותורמת יותר"


אות הפתיחה למבצע הקש בדלת תשפ"ב ניתן כבכל שנה, מזה 61 שנה, ע"י נשיא המדינה. השנה לראשונה בכהונתו פתחו את הטקס הנשיא יצחק הרצוג ורעייתו מיכל. השנה היתה לטקס הפתיחה בבית הנשיא, משמעות מיוחדת שכן כב' הנשיא יצחק הרצוג הוא בנם של חיים ואורה הרצוג לבית אמבש, אחותה של סוזי אבן ז"ל הנשיאה המייסדת של האגודה למלחמה בסרטן. סוזי אבן היא שהפכה קבוצת מתנדבים קטנה לעמותה ההתנדבותית הגדולה ביותר בישראל, המובילה את המאבק במחלות הסרטן ובעלת הישגים ברמה הלאומית והגלובלית והיא אשר רתמה את נשיא המדינה דאז בן-צבי ויצרה מסורת לפיה כל נשיאי ישראל ממשיכים במסורת חשובה זו.



באירוע המסורתי שנערך בבית הנשיא הערב, בין השאר, נכחו גם פרופ' יוסי ירדן - חתן פרס ישראל ויו"ר הקש בדלת תשפ"ב, ח"כ עידית סילמן - יו"ר ועדת הבריאות בכנסת, פרופ' מרים בן הרוש- לשעבר מנהלת המערך להמטואונקולוגיה ילדים ברמב"ם, פרופ' גיל בר-סלע - יו"ר האיגוד האונקולוגי סגנית יו"ר האגודה מירי זיו, חולים ומחלימים מסרטן בהם ילדים המתמודדים עם המחלה ובני משפחתם ומתנדבי מוקד הטלמידע ופרויקט יד להחלמה של האגודה. את הטקס הנחה משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן.  באירוע הופיעה בהתנדבות הזמרת סי היימן,  שאימה נפטרה לאחרונה מסרטן.



מיכל הרצוג, יצחק הרצוג, מירי זיו ומשה בר חייםמיכל הרצוג, יצחק הרצוג, מירי זיו ומשה בר חיים
צילום: נתנאל תבל




נשיא המדינה יצחק הרצוג
: "ריבוי הסוגים והמוטציות, שהתפתחו מאד לצערנו, מאז החלה האגודה לפעול, העובדה שהיא לא מבחינה בין דם לדם ובין אדם לאדם הופכת רבים וטובים לחברים באותו מועדון מפוקפק של "קבוצת הסיכון" שלה. בדיוק בגלל זה אנחנו כאן, על מנת להזכיר שהמלחמה בסרטן היא המלחמה של כולנו. יחד. כולנו מכירים ממעגל קרוב חולים ומחלימים, ולמרבה הכאב, נושאים בלבנו גם פנים ושמות יקרים של אלו שלא זכו להחלים מהמחלה האיומה הזאת. אך גם רבים מאד שמחלימים או חיים היטב ובכבוד לצד המחלה. מחקרים פורצי דרך, חקיקה רגישה ותומכת, הסברה מעולה להגברת מודעות ולקידום גילוי מוקדם ומציל חיים של המחלה, ורשת שלמה של הדרכה תמיכה, ליווי וטיפול גופני ונפשי לחולים, למחלימים, ולבני משפחותיהם, הם רק חלק מהעשייה העניפה והמפוארת שמקדמת ללא לאות של האגודה למלחמה בסרטן."

חתן פרס ישראל ויו"ר מבצע הקש בדלת לשנת תשפ"ב פרופ' יוסי ירדן שיתף את המשתתפים בטקס,  בתפיסתו את ההבדל בין מחלת הקורונה ומחלת הסרטן:

"נדמה לי כי המגיפה הפכה את כולנו למומחים לוירולוגיה (תורת הוירוסים) ואימונולוגיה (תורת החיסון). לפיכך, אני רוצה להשוות בין מגיפת הקורונה ומחלת הסרטן וגם ללמוד מעט מה צפוי לנו בעתיד. מהו גורם הסיכון העיקרי לתמותה מקורונה ומצד שני מסרטן? בשתי המחלות מדובר בגורם סיכון משותף: זיקנה - כאשר הסיכון גובר עם הגיל. וגם בשני המקרים הגוף מפעיל את מערכת החיסון מול המחלה: קורונה מצד אחד,  וסרטן מצד שני. שנים רבות חשבנו כי מערכת החיסון היא עיוורת, לא רואה את הגידולים הסרטניים, אבל מחקרים בעכברים בעלי מערכת חיסון ירודה, אשר סבלו במיוחד מסרטן, גילו לנו כי המערכת החיסונית אכן רואה את הסרטן ובמקרים רבים גורמת לנסיגתו, ללא ידיעתנו בכלל. כאן גם מסתיים הדמיון בין הסרטן לקורונה: מי לא היה רוצה להתחסן נגד סרטן? אבל זה כמעט בלתי אפשרי. יש עשרות סוגי סרטן שונים. כמו כן, כמעט ארבעים אחוז מהנדבקים בקורונה הם חסרי תסמינים (אין להם סימפטומים) אך הסרטן אינו יודע רחמים. סרטן פוגע בנשים ובגברים כאחד. מי ייתן ובעתיד הקרוב ביותר, ניפטר מהקורונה ובעתיד הלא רחוק ניפטר גם מהסרטן."



פרופ יוסי ירדן

פרופ' יוסי ירדן לוחץ את ידו של נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו. צילום: נתנאל תבל




בטקס ריגשה בדבריה שדא סעיד עבד אלעאל, אישה בת 30 שהתמודדה והחלימה מסרטן השד:

"היום אני מבינה שהסרטן לא היה משבר, אלא מתנה מאלוהים, הוא רצה אותי יותר חזקה, משפיעה יותר ותורמת יותר. לפעמים החיים מכים בך עם לבנה על הראש, אך אסור לאבד אמונה, אני האמנתי ובחרתי בחיים, התחזק בי הרצון לתת, לתמוך, לשתף ולהפיץ אופטימיות ותקווה. רציתי להחזיר טוב לחברה שהכילה אותי ותמכה בי."


סעיד עבד אלעאל מחלימה מסרטן השד ואשת נשיא המדינה מיכל הרצוגסעיד עבד אלעאל, מחלימה מסרטן השד, ואשת נשיא המדינה מיכל הרצוג. קרדיט צילום: חיים צח לע"מ


כאמור, למשפחת הנשיא קשר מיוחד עם האגודה למלחמה בסרטן. בשנת 1959, סוזי (שושנה) אבן לבית אמבש שבעלה, אבא אבן ז"ל, כיהן בתפקידי מפתח במדינת ישראל, בין היתר כשר החוץ ושגריר ישראל בארה"ב, נענתה לקריאתו של פרופ' יצחק ברנבלום, ראש המחלקה הראשון לחקר הסרטן במכון ויצמן וממייסדי האגודה למלחמה בסרטן, שביקש את עזרתה במינוף פעילות האגודה. עד אז פעלה האגודה כארגון קטן ומצומצם וברנבלום ביקש בעזרתה של אבן להוביל לעשייה נרחבת ברמה הלאומית. סוזי מונתה לנשיאת האגודה, היא כיהנה בתפקידה בנחישות ובמסירות, מתוך אמונה עמוקה ודבקות במטרה, עד לפרישתה מנשיאות פעילה, בשנת 1998, לאחר 40 שנות עשייה ענפה.

בשנת 1960 סוזי יישמה לראשונה את מבצע "הקש-בדלת", שהפך מאז אבן-דרך לחינוך הנוער לנתינה ומשלב גם מסע הסברה בנושא חינוך לבריאות בקרב בתי הספר והציבור הרחב. לשם כך היא רתמה את כלי התקשורת לפרסום הנושא,  הודות לה, מאז ועד היום, ממשיכים נשיאי ישראל לאורך השנים לקיים טקס הפותח את  שנת הפעילות של האגודה למלחמה בסרטן ואת מבצע ההתרמה הלאומי שנועד לפעול למען הבריאים והחולים, ילדים, צעירים ומבוגרים, נשים וגברים,  מכל מגזרי האוכלוסיה.
פתיחת מבצע הקש בדלת 1984טקס פתיחת מבצע הקש בדלת בבית הנשיא, 1984 - חיים הרצוג ז"ל, נשיא המדינה וסוזי אבן ז"ל, הנשיאה המייסדת של האגודה למלחמה בסרטן.
צילום: ארכיון האגודה למלחמה בסרטן

השנה זו השנה השנייה בה מתקיים המבצע בצל משבר הקורונה, כך שלא כל בתי הספר יוכלו להשתתף במבצע. כמידי שנה ייקחו חלק במבצע תלמידים ממאות בתי ספר ברחבי הארץ, אשר יגיעו לעשרות אלפי בתי אב בישראל ויציעו להם לפתוח את הדלת ואת הלב למען המאבק במחלת הסרטן ולטובת חולי הסרטן בישראל. במקביל, יתקיים המבצע גם במתכונת דיגיטלית כך שניתן יהיה לתרום און-ליין ישירות במערכת אתר האגודה, בנוסף ישנה אפשרות לשלם באמצעות הארנק הדיגיטלי, כגון ביט ואפשרויות דיגיטליות נוספות.


יו"ר המבצע השנה הוא פרופ' יוסי ירדן, מדען, בעל מוניטין בינלאומי, חתן פרס ישראל, יו"ר ועדת המחקר של האגודה לשעבר, וחבר הועד המנהל של האגודה.


האגודה למלחמה בסרטן הינה מוסד ללא כוונות רווח הפועלת רק הודות לתרומות הציבור. תרומות אלו מאפשרות לאגודה לממן פעולות שבכוחן להציל חיים. הפרויקטים נקבעים על ידי ועדות מקצועיות שחברים בהן בהתנדבות,  נציגים ממיטב אנשי הרפואה והמחקר ברחבי הארץ והם נבחנים בקפידה, לאחר שיקול דעת מקצועי וענייני ברמה הלאומית.


באגודה פעילים כ-3,500 מתנדבים הפרוסים ב-70 סניפים בכל רחבי הארץ השותפים לקידום המאבק בסרטן בכל החזיתות, קידום המחקר, דרכי המניעה, שיפור דרכי הטיפול והשיקום של החולים והמחלימים, וקידום זכויותיהם.