לתרומה
חפש
דף הבית
הודעות הדוברת

פרסום ראשון של דו"ח נתוני סרטן הערמונית בישראל לשנת 2020

15/09/2020

האגודה למלחמה בסרטן מציינת את יום המודעות הבינלאומי למאבק בסרטן הערמונית 2020

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל

בשנים 2017-2007 נצפתה מגמת ירידה מובהקת בהיארעות סרטן הערמונית.

2,256 חולים אובחנו עם סרטן חודרני של הערמונית ב-2017.

שיעור ההישרדות מהמחלה עומד על כ-97%.

שיא התחלואה בגיל 74-70. פחות מ-1% מהמקרים מאובחנים מתחת לגיל 50.

ישראל נמצאת במקום ה-36 בעולם בתחלואה ובמקום ה-90 בתמותה.


מחקר חדש מצא כי הסיכון של חולי סרטן הערמונית שקיבלו טיפול הורמונאלי להידבק בנגיף הקורונה קטן ב 28% ביחס לחולי סרטן הערמונית שטופלו בטיפול אחר.


השף אייל שני מתגייס לקידום המאבק בסרטן הערמונית, בעקבות מחקר חדש המצביע על כך כי צריכה גבוהה של עגבניות מבושלות עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ערמונית ב-28%.



ב-15 בספטמבר מצוין בישראל ובעולם יום המודעות הבינלאומי למאבק בסרטן הערמונית. לקראת יום זה, מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות, את הנתונים המעודכנים, מהם עולה כי סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל; הראשון בשכיחותו בקרב יהודים (ואחרים) והשני בשכיחותו, אחרי סרטן הריאה, בגברים ערבים.

 

פרופ' ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות דווחה על הנתונים המעודכנים ביותר

הנתונים נכונים לשנת 2017:

בשל מורכבות האיסוף, המידע החדש ביותר ברישום הלאומי לסרטן, מתייחס לשנת 2017,  והוא העדכני ביותר, נכון להיום.

  • סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. בשנת 2017 חלו 2,256 גברים בסרטן חודרני של הערמונית.

  • נכון ל-31.12.2017, חיו בישראל 9,626 גברים שאובחנו עם סרטן חודרני של הערמונית בשנים 2017-2013: 9,092 יהודים ואחרים ו-534 ערבים.

  • הסיכון לסרטן הערמונית גבוה יותר בגברים יהודים ואחרים בהשוואה לגברים ערבים, ועולה עם הגיל (פחות מ-1% מהחולים מאובחן מתחת לגיל 50). עיקר התחלואה בשתי קבוצות האוכלוסייה היא בבני 65 ומעלה.

  • שיעור המקרים החדשים שאובחנו (היארעות) בשנים 2017-1996 מצביע על עלייה מובהקת עד אמצע שנות ה-2000 בשתי קבוצות האוכלוסייה (יהודים ואחרים, ערבים) ולאחר מכן ירידה מובהקת. עם זאת, השיעורים בגברים יהודים ואחרים גבוהים מאלה בגברים ערבים במשך כל התקופה. מגמות אלה תואמות את זמינותה של בדיקת ה-PSA בישראל, החל מתחילת שנות ה-90' (Prostate Specific Antigen - PSA - חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית. רמה גבוהה של PSA אינה מהווה בהכרח בעיה, עם זאת, יכולה לאותת על בעיה אפשרית בבלוטת הערמונית, המחייבת התייחסות רפואית. בדיקות PSA עדיין אינן מדויקות מספיק). ב-2002 פורסמו הנחיות חדשות שלא להמליץ על בדיקה זו לגברים בני 75 ומעלה, וב-2008 עודכנו ההמלצות והורו על הימנעות מביצוע סריקה יזומה בכלל האוכלוסייה בסיכון רגיל למחלה. הירידה הנצפית בהיארעות המחלה בגברים בישראל בשנים האחרונות משקפת ככל הנראה גם שינויים אלה.

  • שיעור ההישרדות היחסי מהמחלה לחמש שנים גבוה מאוד ביהודים ואחרים שאובחנו בין השנים 2011-2007 (96.8%). בגברים ערבים שאובחנו באותה התקופה שיעור ההישרדות היחסי לחמש שנים הוא 86.3%. שיעורים אלה גבוהים בהשוואה לשיעורים המקבילים בקרב מי שאובחנו בשנים 2006-2001 (94.3% ו-84.3%, בהתאמה).  ייתכן כי הבדלים אלה משקפים, בין היתר, שיעור גבוה יותר של אבחון יתר (over-diagnosis) ביהודים בהשוואה לערבים.

  • סרטן הערמונית הוא השלישי בשכיחותו בישראל מבחינת תמותה מסרטן. בשנת 2017 נפטרו מהמחלה 479 גברים. עיקר התמותה נצפתה בבני 75 ומעלה בשתי קבוצות האוכלוסייה.

  • מגמות התמותה מסרטן הערמונית בשנים 2017-1996 הצביעו על ירידה מובהקת בגברים יהודים וערבים במשך כל התקופה.


השוואה בינלאומית

  • על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (Globocan 2018) סרטן הערמונית הוא הסרטן השני בשכיחותו בגברים בעולם מבחינת היארעות (1,276,106 מקרים חדשים בשנת 2018), אחרי סרטן הריאה, והחמישי בשכיחותו בעולם כגורם תמותה (358,989 מקרי פטירה בשנת 2018), אחרי סרטן הריאה, סרטן הכבד, סרטן הקיבה וסרטן המעי הגס והחלחולת.

  • בהשוואה למדינות עם שיעורי ההיארעות הגבוהים בעולם של סרטן הערמונית, ישראל נמצאת במקום ה-36 (244.6 ל- 100,000).
    במקומות הראשונים נמצאות אוסטרליה (579.9 ל-100,000), ניו זילנד (526.0 ל-100,000) אירלנד (430.8 ל-100,000), הונגריה (427.1 ל 100,000), צרפת (405.6 ל- 100,000) וארה"ב (393.2 ל-100,000).

  • בהשוואה למדינות עם שיעורי התמותה הגבוהים בעולם מסרטן הערמונית, ישראל נמצאת במקום ה-90 (104.7 ל-100,000). במקומות הראשונים נמצאות מונגוליה (221.6 ל-100,000), הונגריה (203.2 ל-100,000) ומולדובה (191.8 ל-100,000).


פרופ' ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות: "בשנת 2017 הווה סרטן הערמונית 8.4% מכלל התמותה מסרטן של גברים בישראל. שיעור המקרים החדשים שאובחנו ושיעור התמותה בישראל בהשוואה למדינות האחרות מצביעים על כך שישראל נמצאת גבוה יחסית מבחינת שיעור המאובחנים לשנה, אך במקום נמוך יחסית מבחינת שיעורי התמותה".


משה בר חיים מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "מחקרים מוכיחים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול לעזור בהפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, בהם סרטן הערמונית. לכן אנחנו חוזרים וממליצים להרבות באכילת ירקות ופירות ומזונות עשירים בסיבים; להימנע מאכילת מזונות עתירי קלוריות העשירים בסוכר ובשומן; להמעיט באכילת מזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר; להפחית אכילת בשר אדום; להעדיף שתיית מים ולא משקאות ממותקים.  כמו כן ישנן עדויות לפיהן צריכה גבוהה של עגבניות - טריות או מבושלות, או מוצרי עגבניות - יכולה לעזור בהפחתת הסיכון לסרטן הערמונית. בנוסף מומלץ לשמור על משקל גוף תקין להרבות בפעילות גופנית ולהימנע מעישון".


על רקע אחד המחקרים האחרונים בתחום הפחתת הסיכון לחלות בסרטן הערמונית, המצביע על הקשר בין צריכה גבוהה של עגבניות מבושלות ובין הפחתת הסיכון לסרטן ערמונית ב-28%, התגייס השף אייל שני כדי להעלות את המודעות להפחתת הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. שני צילם סרטון במיוחד עבור האגודה, בו הוא מדגים את אחד המתכונים הפשוטים והטעימים לצריכת עגבניות מבושלות: פסטה עם עגבניות ופלפל חריף שניתן להכין ב-10 דקות. 

השף אייל שני התגייס לטובת יום המודעות הבינלאומי למאבק בסרטן הערמונית המצוין ברחבי העולם ובישראל ב-  15 בספטמבר

אייל שני, השף הכי מזוהה עם השימוש בעגבניות בישראל נעתר בשמחה לפניית האגודה למלחמה בסרטן וצילם סרטון קצר בו הוא מכין מתכון מנצח ומהיר לפסטה על בסיס רוטב עגבניות מבושלות.

הפניה אל שני הייתה בעקבות מחקר חדש שמפורסם על ידי האגודה למלחמה בסרטן לקראת יום המודעות למאבק בסרטן הערמונית, בו נימצא שצריכת עגבניות מבושלות בתדירות שבועית גבוהה מפחיתות את הסיכון לחלות בסרטן ערמונית ב- 28%. אחת הסיבות לכך היא שהעגבנייה עשירה  בליקופן - מולקולה מסיסת שומן הנמצאת בעיקר בפירות ובירקות אדומים והאחראית על הצבע האדום של הפרי או הירק.

לליקופן ישנה השפעה נוגדת חימצון חזקה וכאמור הוא ניקשר במחקרים רבים להורדת הסיכון לתחלואה בסרטן בכלל וסרטן הערמונית בפרט.  נמצא גם, כי הליקופן יכול להפחית את התסמינים של מחלת סרטן הערמונית, בעיקר הפחתת כאב, והקלה בהטלת שתן.

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל; הראשון בשכיחותו בקרב יהודים השלישי בשכיחותו, אחרי סרטן הריאה וסרטן המעי הגס/חלחולת בגברים ערבים.

העגבנייה הינה אחת מהפירות העשירים בליקופן (אך לא היחידה) על מנת לאפשר ספיגה טובה של הליקופן במערכת העיכול חשוב לצרוך את העגבנייה לאחר בישול ובתוספת שמן זית.


שני: "לאוכל בריא יש משמעות רק אם נחשפים אליו בתדירות גבוהה . בהקשר של העגבניות מדובר בצריכה יום יומית. ולכן כדאי שזה יהיה מאכל שאפשר יהיה לאמץ אותו לכל החיים. לכן ההמלצה שלי היא פסטה ברוטב עגבניות, מתכון שבכמה דקות הכנה,  אנו נאכל  אוכל מזין ובריא"



המתכון של אייל שני:

מצרכים למנה אחת:

כמה עגבניות טריות חתוכות לריבועים

כחצי פלפל ירוק חריף (תלוי במידת החריפות הרצויה)  חתוך לטבעות

שן שום גדולה חתוכה לריבועים.

חבילת פסטה.


אופן ההכנה:

לבשל את הפסטה בהתאם להוראות היצרן

בינתיים לחתוך את כל המצרכים.

במחבת רחבה לשים כמות נדיבה של שמן זית ולהוסיף את הפלפלים החריף בעודו קר כדי ששמן הזית יספוג את החריפות והטעמים של הפלפל. כאשר השמן מתחמם, להוסיף את השום וחצי דקה אחריו את העגבניות. מתבלים במלח ומבשלים כדקה. זמן הבישול מספיק בכדי להוציא את הליקופן, כאמור מיוחסת השפעה המורידה את הסיכון לחלות בסרטן ערמונית ולהפוך אותו לזמין יותר לגוף.

מוציאים את הפסטה המוכנה מהסיר ישירות לתוך התערובת שבמחבת. מעט מי בישול מהפסטה רק מעשירים את הרוטב. מערבבים את הפסטה עם הרוטב שבמחבת מוציאים לצלחת ומגישים. אפשר לתבל עם עוד קצת שמן זית מעל.

בתאבון ולבריאות!







מצ"ב הדו"ח המלא של הרישום הלאומי לסרטן.


המלצות האגודה למלחמה בסרטן להפחתת הסיכון לחלות בסרטן הערמונית:

מחקרים מוכיחים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול לעזור בהפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, בהם סרטן הערמונית. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לציבור הגברים להפחית את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית בדרכים הבאות:

  • לאמץ תזונה מאוזנת: מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות ומזונות עשירים בסיבים, להימנע מאכילת מזונות עתירי קלוריות עשירים בסוכר ובשומן. להמעיט באכילת מזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר. להפחית אכילת בשר אדום ולהעדיף שתיית מים ולא משקאות ממותקים.

  • לשקול צריכה קבועה של עגבניות: ישנן עדויות מדעיות לפיהן צריכה גבוהה וקבועה של עגבניות, טריות או מבושלות, למשל כרוטב שקשוקה וכדומה, יכולה לעזור בהפחתת הסיכון לסרטן הערמונית. על כן מומלץ לשקול צריכה קבועה של עגבניות כחלק מהתפריט היומי.

  • להקפיד על משקל גוף תקין ולהימנע מהשמנה: מומלץ לשמור על מדד מסת גוף של BMI תקין בין 18.5 ל-24.9.

  • לבצע פעילות גופנית קבועה: מומלץ לבצע מדי יום, במשך כ-30 דקות לפחות, פעילות גופנית נמרצת להעלאת הדופק, כגון הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה וכדומה.

  • להימנע לחלוטין מעישון: הימנעות מעישון סיגריות בפרט וכל מוצרי הטבק והניקוטין בכלל, כולל נרגילה וסיגריה אלקטרונית, יכולה להפחית את הסיכון לתחלואה. על פי מחקרים מדעיים, לא קיימת רמת עישון בטוחה, ואין די בהפחתת מספר הסיגריות על מנת להפחית באופן משמעותי את הסיכון, ועל מעשנים להיגמל לחלוטין על מנת להימנע מהסיכונים של העישון. מומלץ להימנע גם מעישון פסיבי ומעישון מיד שלישית הכולל חשיפה לחלקיקים רעילים ומסרטנים הנצמדים לבגדים, לשיער, לשטיחים.

 

המלצות האגודה למלחמה בסרטן לתופעות המחייבות פניה לרופא

כאמור, הנחיות משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן לגילוי מוקדם של מחלות הסרטן אינן כוללות המלצה לסריקה יזומה גורפת של סרטן הערמונית. עם זאת, האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לשים לב לתופעות המחייבות בדיקה רפואית. התופעה העיקרית מתבטאת בקשיים בהטלת שתן. בנוסף, ייתכן שיופיע אחד או יותר מהסימנים הבאים:

  • קושי להתחיל בהטלת השתן.
  • זרם שתן חלש.
  • מתן השתן נמשך זמן רב יותר, או שהוא נפסק ומתחיל מחדש, לסירוגין.
  • טפטוף לאחר סיום מתן השתן.
  • צורך להטיל שתן לעיתים תכופות במשך היממה, למרות שהכמות הכוללת קטנה.
  • צורך להטיל שתן במשך הלילה, דבר שלא היה בעבר.
  • צורך דחוף בהטלת השתן בכל עת שהיא, כמעט ללא יכולת להתאפק.
  • תחושת חוסר התרוקנות, למרות שזרם השתן נפסק.
  • כאב או צריבה בעת מתן השתן.
  • דם בשתן.
  • דם בנוזל הזרע.
  • ירידה בתפקוד המיני.


אם מופיעות תופעות כמו אלו שהוזכרו לעיל, ובמיוחד אם אינן חולפות האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לפנות לרופא, רצוי לאורולוג, לבירור. במרבית המקרים אין מדובר בסרטן, אך אבחון נכון ובזמן יאפשר מתן טיפול מתאים.

 

תפקוד מיני למרות סרטן הערמונית – ייעוץ

האגודה למלחמה בסרטן מציעה ייעוץ בנושאי דימוי גוף ומיניות לחולים בני כל הגילים, הכולל:

  • מידע על אודות השלכות מחלת הסרטן על המיניות.
  • מידע על פריון ופוריות.
  • ייעוץ באשר לאפשרויות טיפול ושיקום התפקוד המיני.
  • הכוונה למומחים מקצועיים נוספים.


השירות ניתן ללא תשלום וללא צורך בהפניה על ידי מטפלת במיניות באגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721643, דוא"ל: miniut@cancer.org.il


פורום ייעוץ מיני למתמודדים עם סרטן

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה באתר האגודה פורום ייעוץ מיני, בניהולה של המטפלת במיניות באגודה למלחמה בסרטן, לנה קורץ אלמוג.


פורום סרטן הערמונית, הכליה ושלפוחית השתן

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה באתר האגודה פורום בנושא סרטן הערמונית, המנוהל בהתנדבות על ידי פרופ' אבישי סלע, חבר ועדת העדכון בנושא אורולוגיה אונקולוגית של האגודה למלחמה בסרטן ומנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). הפורום מאפשר לבריאים, חולים ומחלימים להתייעץ בנושאים שונים הקשורים באופן ישיר או עקיף למאבק ו/או להתמודדות עם סרטן הערמונית.


קבוצת תמיכה לחולי סרטן הערמונית

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה ללא תשלום במקומות שונים בארץ קבוצות תמיכה לחולי סרטן הערמונית.  כל קבוצה מתכנסת פעם בשבועיים, בהנחיה של פסיכולוג קליני בכיר באחד ממרכזי התמיכה 'חזקים ביחד'® של האגודה למלחמה בסרטן, המשמשים בית בקהילה לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם.


חזקים ביחד - המרכזים לחולים , למחלימים ולבני המשפחה:

מרכזי התמיכה 'חזקים ביחד' של האגודה למלחמה בסרטן משמשים בית בקהילה לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם. המרכזים מציעים מגוון פעילויות, תמיכה, מידע, העשרה ופנאי במטרה לסייע בהתמודדות האישית והנפשית של המחלה.

המרכזים מיועדים גם למי שסיים את הטיפול הפעיל, אך עדיין זקוק לתמיכה ולשיקום.


בנוסף, ברחבי הארץ מתקיימות פעילויות 'חזקים ביחד' בסניפי האגודה למלחמה בסרטן. לפרטים, יש לפנות לעובדות הסוציאליות המחוזיות של האגודה למלחמה בסרטן.

בנוסף ניתן לקבל שירות הדרכת הורים כאשר אחד מההורים או סבים וסבתות, חולה בסרטן, כל המשפחה נכנסת לתקופת התמודדות ארוכה ומורכבת, כולל הילדים. לעיתים, מתוך רצון להגן על ילדיהם, בוחרים ההורים להסתיר מהם מידע, חרדות וקשיים. כדי להקל על ההורים בתקופה זו ולסייע להם, במידע, בתמיכה ובכלים מעשיים, מפעילה האגודה למלחמה בסרטן שירות הדרכה וסיוע בהתמודדות עם שאלות כגון כיצד לספר לילדים, כיצד להתמודד עם תקופת הטיפולים, עם מצבי משבר וחולי ועוד.


השירות ניתן במח' שיקום ורווחה, טל. 03-5721614/647, דוא"ל: orit-spira@cancer.org.il

danar@cancer.org.il


למידע והרשמה: טל' 03-5721678 shikum@cancer.org.il


ידוענים עם סרטן הערמונית

ידוענים בעולם חשפו בעשורים האחרונים באומץ רב את סיפור ההתמודדות שלהם עם סרטן הערמונית. בהם השחקן רוברט דה נירו, הגנרל האמריקאי קולין פאול, המועמד לשעבר לנשיאות ארה"ב בוב דול, ראש עיריית ניו יורק לשעבר רודולף ג'וליאני, השחקן בן סטילר, איל ההון, וורן באפט, מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר, ג'ון קרי, השחקן ריאן אוניל, השחקן הבריטי סטיבן פריי וכן השחקן הבריטי המוערך איאן מקליין, הידוע כגנדאלף מטרילוגיית הסרטים 'שר הטבעות'. מסקר דעת קהל שערכה בעבר האגודה למלחמה בסרטן, עלה כי 81% מהציבור חושבים שמפורסמים החושפים בתקשורת את מחלתם, מעניקים כוח לחולי הסרטן האחרים. האגודה למלחמה בסרטן מעריכה את גילוי הלב ומעודדת סלבריטאים שחלו לספר על מחלתם ובכך להעצים חולים המתמודדים עם מחלתם.


מרכז המידע של האגודה מציג שלושה מחקרים חדשים שנושא סרטן הערמונית:


על הקשר בין משקל לתמותה מסרטן הערמונית

מחקרים שונים כבר הראו כי קיים קשר בין השמנת יתר לסיכון לחלות בסרטן ערמונית מתקדם. במחקר חדש חוקרים מאיגוד הסרטן האמריקני (ACS) ואוניברסיטת אמורי, ג'ורג'יה ביקשו לבדוק את הקשר בין מדד מסת גוף (BMI) ושינויים במשקל לאחר האבחון של סרטן הערמונית והשפעתם על תמותה מכל סיבה ומסרטן הערמונית בפרט.


החוקרים בחנו את נתוניהם של 15,272 גברים שאובחנו עם סרטן ערמונית לא גרורתי בין השנים 1992- 2013 והיו במעקב במסגרת המחקר  עד לשנת 2016, במסגרת מחקר רחב יותר על מניעת הישנות סרטן. משתתפי המחקר מילאו בכל שנתיים שאלונים שכללו בין היתר נתוני משקל גוף לאחר האבחנה בסרטן ערמונית. לצורך המחקר הגברים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה של -8,330 גברים בה נבחן ה-BMI , על סמך התשובות לשאלון הראשון שמילאו לאחר האבחון, וקבוצה של 6,942 בה נבחנו שינויי משקל לאחר האבחון.


36% מהמשתתפים בקבוצה הראשונה סווגו כבעלי משקל תקין (BMI של 18.5 עד 24.9), 49% כבעלי עודף משקל (BMI של 25 עד 29.9), ו-16% כבעלי השמנת יתר (BMI של 30 ומעלה). במהלך תקופת המעקב אירעו 3855 מקרי תמותה, 500 מהם מסרטן הערמונית.

מניתוח הנתונים עלה, כי לעומת בעלי משקל תקין, בעלי השמנת יתר היו בסיכון גבוה ב-28% לתמותה מסרטן הערמונית, וב-23% לתמותה מכל סיבה שהיא. בעלי עודף משקל היו בסיכון גבוה ב-23% לתמותה מסרטן ערמונית.


בקבוצה השנייה אירעו 2,973 מקרי תמותה, 375 מהם מסרטן הערמונית. נמצא, כי עלייה במשקל לאחר האבחנה של סרטן ערמונית בשיעור העולה על 5% ממשקל הגוף ההתחלתי, הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-65% לתמותה מסרטן הערמונית, לעומת שמירה על משקל יציב לאחר האבחנה.

החוקרים מציינים כי המחקר מדגיש את החשיבות של שמירה על משקל תקין והימנעות מעליה במשקל במחלימים מסרטן הערמונית.


המחקר פורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology ב-6.4.2020.

קישור לתקציר המחקר


צריכה גבוהה של עגבניות משומרות ומבושלות עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ערמונית

ידוע ממחקרים קודמים על קשר בין צריכה מרובה של מוצרי עגבניות (המכילים ליקופן, מולקולה מסיסת שומן בעלת פעילות מעכבת חמצון) ובין הפחתת הסיכון לחלות בסרטן בכלל ובסרטן הערמונית בפרט. במחקר תצפיתני שנערך בין השנים 2002 ל-2007, חוקרים מארה"ב ונורבגיה בחנו את הרגלי התזונה של 27,934 גברים בריאים מארה"ב וקנדה בגיל 30 ומעלה, כדי לבדוק אם יש קשר בין צריכת מוצרי עגבניות מסוימים, לסיכון להתפתחות סרטן ערמונית.


המשיבים מילאו מדי שנתיים שאלונים וסיפקו מידע בריאותי וסוציו-דמוגרפי, וכן מידע על הרגלי צריכת מוצרי עגבניות שונים (טריות, משומרות, מבושלות ועוד). נתוני התחלואה בסרטן ערמונית אומתו מול רישומי סרטן בארה"ב וקנדה ותיקיהם הרפואיים של הגברים. בתקופת מעקב של 7.9 שנים אובחנו 1,226 מקרי סרטן ערמונית, מתוכם 355 עם מחלה אגרסיבית.


החוקרים ניתחו ושקללו את הנתונים על כמות צריכת עגבניות טריות, משומרות ומבושלות. נמצא כי צריכת עגבניות משומרות ומבושלות בתדירות שבועית גבוהה (6-5 פעמים בשבוע, בכמות השווה ל-3-2.5 כוסות) לעומת אי צריכתן, הייתה קשורה באופן מובהק סטטיסטית לסיכון נמוך ב-28% לחלות בסרטן הערמונית. לא נמצא קשר בעל מובהקות סטטיסטית לגבי הסיכון לפתח מחלה אגרסיבית, או בין צריכת מוצרי עגבניות אחרים, כגון עגבניות טריות, לסיכון לפתח סרטן ערמונית באופן כללי.


לסיכום, ממצאי המחקר מדגימים כי צריכת עגבניות משומרות ומבושלות בתדירות גבוהה ובכמות רבה, קשורה בירידה מובהקת סטטיסטית בסיכון לחלות בסרטן ערמונית. הסבר אפשרי לממצאי המחקר, על פי החוקרים, הוא שליקופן - הידוע כמפחית סיכון לסרטן בכלל ולסרטן הערמונית בפרט – קיים בכמות גבוהה בעגבניות משומרות ומבושלות בשל תהליך החימום שהן עוברות, וכי פעולת החימום מקלה על הפרדת הליקופן מחלבונים אחרים ועל העברתו למערכת הדם.


המחקר פורסם בכתב העת Cancer Causes and Control ב-25.2.2020.

קישור לתקציר המחקר


טיפול הורמונלי בחולי סרטן הערמונית מפחית את הסיכון להידבק בנגיף הקורונה

במחקר שפורסם בכתב העת Annals of Oncology ב-6 במאי 2020 מצאו חוקרים מאיטליה כי חולי סרטן ערמונית שקיבלו טיפול הורמונלי להפחתת האנדרוגן (ADT) היו בסיכון נמוך משמעותית להידבק בנגיף הקורונה (SARS-CoV-2), ואם נדבקו, מחלת נגיף הקורונה (Covid-19) הייתה לרוב פחות חמורה, לעומת חולים שלא קיבלו טיפול זה. ADT נועד לנטרל את ההורמון הגברי טסטוסטרון ולמנוע שגשוג תאי סרטן, והוא משמש בדרך כלל כטיפול ראשוני לסרטן ערמונית גרורתי.


לצורך המחקר נאספו נתונים רפואיים של 4,532 גברים תושבי מחוז ונטו, איטליה מ-68 בתי חולים באזור (המחוז שסבל משיעורי הדבקה ותמותה גבוהים בתחילת המגפה), שנמצאו חיוביים לנגיף, עד ראשית אפריל. מתוכם 430 היו חולי סרטן, ומהם 118 חולי סרטן הערמונית. מניתוח נתונים אלה נמצא שגברים חולי סרטן היו בסיכון גבוה פי 1.8 להידבק בנגיף הקורונה ולפתח מחלת Covid-19 חמורה, לעומת כלל אוכלוסיית הגברים.


אולם כאשר החוקרים התמקדו בחולי סרטן הערמונית במחוז לפי סוג הטיפול שהם קיבלו, נמצא כי רק 4 מ-5,273 הגברים שקיבלו ADT נדבקו בנגיף, ולא נרשם אף מקרה תמותה מ-Covid-19. לעומת זאת, מבין 37,161 חולי סרטן הערמונית שלא קיבלו ADT, 114 נדבקו בנגיף, ו-18 נפטרו ממנו. מניתוח נתונים אלה נמצא שהטיפול ב-ADT בקרב חולי סרטן ערמונית היה כרוך בסיכון נמוך פי 4 להידבק בנגיף, לעומת חולי סרטן ערמונית שלא קיבלו טיפול זה. סיכון נמוך עוד יותר – כמעט פי 5 – נמצא בהשוואת חולי סרטן הערמונית שקיבלו טיפול ADT  לכלל חולי הסרטן.


החוקרים מציינים כי ADT מהווה טיפול המפחית רמות של חלבון בשם TMPRSS2 המצוי ברמות גבוהות בסרטן הערמונית, וכי מחקרים קודמים הראו כי דיכוי אותו חלבון עשוי למנוע את ההדבקה בנגיף הקורונה. לסיכום, הנתונים מראים, שחולי סרטן הם בסיכון מוגבר להידבק בנגיף הקורונה ולהתפתחות סיבוכים שלו, בהשוואה לגברים שאינם חולי סרטן. מאידך, חולי סרטן הערמונית שמקבלים טיפול הורמונלי – ADT, מוגנים יחסית מנגיף זה.

החוקרים מציינים כי, דרושים מחקרים רחבי היקף נוספים על מנת לבחון את יעילותו של טיפול זמני וקצר מועד ב-ADT (למשל חודש אחד), בהפחתת חומרת הסיבוכים של המחלה, או אפילו כטיפול מונע מפני הדבקה בנגיף בגברים בסיכון גבוה.

קישור למחקר המלא



האגודה למלחמה בסרטן מזמינה גברים ובני/בנות זוגם להתקשר למוקד 'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת חוברות הסברה, כמו גם מידע על הטיפולים השונים, שירותי התמיכה לגברים המתמודדים עם סרטן הערמונית, מידע על מחקרים קליניים בתחום סרטן הערמונית ועוד.

טלמידע®: 1800-599-995.

למידע אמין, מקיף ומעודכן המשיכו לקרוא באתר האגודה באינטרנט:  www.cancer.org.il