בהתייחס לדוח העישון לשנת 2017 אשר מוגש היום לכנסת (31.5.2018) על ידי סגן שר הבריאות ח״כ יעקב ליצמן, במעמד יו״ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ח״כ אלי אלאלוף ויו״ר ועדת הכלכלה ח״כ איתן כבל:
איגוד רופאי בריאות הציבור והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, האיגוד הישראלי למקדמי ומחנכי בריאות והאגודה למלחמה בסרטן, קוראים לממשלה, ובמיוחד למשרד הבריאות ולעומד בראשו, סגן השר יעקב ליצמן, ולמשרד האוצר, ולעומד בראשו, השר משה כחלון, לפעול ביתר שאת להצלת חייהם של אלפי אזרחים במדינת ישראל. כפי שהודגם בדו"ח מבקר המדינה, חוסר המדיניות העקבית והיעדר הנחישות של הנהלת משרדים אלו, בהובלת מהלכים שהוכחו כיעילים ביותר, עולים בחיי אדם ובבריאות הציבור וכנראה מובילים לכך שישראל לא תעמוד ביעד שהיא קבעה לעצמה לרדת לשיעור של 15% מעשנים בשנת 2020 (על פי תוכנית הבריאות האסטרטגית של משרד הבריאות לשנת 2020). הנתונים מדוחות שר הבריאות בשנים האחרונות וגם בדו"ח היום (31.5.2018) מראים כי מדינת ישראל בעיקרון דורכת במקום מאז שנת 2012 ושיעורי העישון לא יורדים כנידרש. לעומת זאת במדינות בהן הייתה מדיניות כוללנית עקבית ונחושה ירדו באותה תקופה שיעורי העישון בצורה משמעותית. אנו קוראים לסגן שר הבריאות ולשר האוצר לפעול במהירות ליישום מלא של אמנת הפיקוח על הטבק אותה אישרה ישראל, הכוללת איסור פרסום גורף והחלת חפיסות אחידות כולל אזהרות עם תמונות, וכן העלאת מחיר הסיגריות בכלל ותיקון עיוות המס על הטבק לגלגול בפרט.
ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור הסביר כי: "לא ניתן להסתפק בצעדים קטנים ולא תכופים כדי להילחם בגורם המוות מספר אחד הניתן למניעה של תושבי ישראל והעולם. נדרשת מדיניות עקבית וברורה הנלחמת בכל האמצעים ובמהירות כדי להגן על אזרחי מדינת ישראל".
ד"ר יעל בר-זאב יו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון הדגישה כי: "תוכנית זו נדרשת במיוחד כעת עם כניסתם לשוק של מוצרים חדשים המכילים ניקוטין ואינם נתונים, נכון להיום, לשום מגבלות במדינה שלנו".
מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן ציינה כי: "ניתן וצריך להגיע לשיעור מעשנים חד סיפרתי, לשם כך יש לפעול באופן נמרץ ועקבי באמצעות חקיקה ואכיפה. על מדינת ישראל בהובלת משרד הבריאות להגן על הדור הצעיר מפני נגע העישון הממית והממכר ולהצמיח פה דור של ישראלים חופשיים מהתמכרות לניקוטין".
מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף חיים שפירא, פרסם בראשית חודש מאי 2018 את הדו"ח השנתי אשר כלל בין היתר פרק אשר עסק באיכות חיים והסכנה לבריאות וביקורת על פעולות רשויות השלטון לצמצום העישון ונזקיו. חשוב להזכיר מדו"ח המבקר הדברים הבאים: "ראוי שהפעילות למניעת העישון ולצמצום נזקיו תהיה לאומית-מערכתית ותכלול את כלל הגורמים הרלוונטיים במדינה. על משרד הבריאות להוביל בנחישות את ביצועה של הפעילות ובין השאר ליזום ולקדם שינויי חקיקה שיקשו להפיץ מוצרי טבק וליזום פעולות הסברה בעניין נזקי העישון. כמו כן על משרד האוצר, בשיתוף משרד הבריאות, לפעול להעלאת המסים על מוצרי הטבק".