לתרומה
חפש
דף הבית
הודעות הדוברת

שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם 24-30 לינואר 2016

24/01/2016

שבוע המודעות  לסרטן צוואר הרחם 24 - 30 לינואר, 2016

עיקרי הממצאים:

bul3 בשנת 2012 אובחנו 231 נשים ישראליות עם סרטן חודרני של צוואר הרחם, ו-883 נשים עם סרטן ממוקד (שלב מוקדם של המחלה, הניתן לגילוי מוקדם ע"י בדיקת פאפ).

 

bul3 שיעורי ההיארעות (התחלואה) של סרטן ממוקד (שלב מוקדם) של צוואר הרחם ב-2012 גבוהים פי 2.3 בנשים יהודיות, ופי 7 בנשים ערביות בהשוואה לשיעורים שנצפו ב-1990, כלומר חלה מגמת שיפור באבחון המחלה בשלב המוקדם.

 

bul3 יחד עם זה, שיעור ביצוע בדיקת פאפ בישראל* (הבדיקה לגילוי המחלה בשלב מוקדם) נמוך בהשוואה לשיעור הממוצע במדינות ה-OECD

(45% ו-60% בהתאמה).

*(על פי סקר בריאות לאומי INHIS-2 שבוצע על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות בשנים 2007-10, בקרב נשים גילאי 21 ומעלה, ודווח של ה- OECD ל- 2013, שהתייחס לגילאי 20-69).

 

bul3 בשנת 2012 נפטרו 76 נשים בישראל מסרטן צוואר הרחם.

 

bul3 שיעורי התחלואה והתמותה מסרטן צוואר הרחם נמוכים בישראל בהשוואה למדינות המערב, והמגמות מצביעות על יציבות הן ביהודיות והן בערביות.

לנתונים בהרחבה

פרופ' ליטל קינן-בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות של משרד הבריאות ואנשי צוותה, מדווחים על נתונים משנת 2012:

סרטן צוואר הרחם הוא השלישי בשכיחותו בנשים בעולם, אחרי סרטן השד וסרטן המעי הגס. בישראל סרטן צוואר הרחם אינו שכיח ושיעורי התחלואה הם בין הנמוכים במדינות המערב.

 

היארעות סרטן חודרני של צוואר הרחם

bul3 בשנת 2012 אובחנו 231 נשים ישראליות עם סרטן חודרני של צוואר הרחם: 188 נשים יהודיות, 19 נשים ערביות, ו-28 נשים 'אחרות'* (שאינן ערביות).

 

bul3 שיעורי התחלואה בנשים יהודיות גבוהים מאלה בנשים ערביות.

 

bul3 הגיל הממוצע בעת אבחנת סרטן חודרני של צוואר הרחם בנשים יהודיות היה 55 ובנשים ערביות 50.

 

bul3 שיעורי התחלואה הגבוהים ביותר של סרטן חודרני של צוואר הרחם, ביהודיות וערביות נצפה בקבוצת הגיל 55-59.

 

bul3 שיעור התחלואה של סרטן חודרני של צוואר הרחם בישראל הוא בין הנמוכים בקרב מדינות ה-OECD, על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (Globocan 2012).

*אחרות מתייחס לנשים נוצריות שאינן ערביות וכאלה ללא סיווג דת.

 

היארעות סרטן ממוקד (שלב מאד מוקדם של המחלה) של צוואר הרחם

bul3 בשנת 2012 אובחנו 883 נשים בישראל עם סרטן ממוקד של צוואר הרחם: 745 נשים יהודיות,31 נשים ערביות, 107 נשים 'אחרות'.

 

bul3 ניכרת עלייה מתמשכת בשיעורי התחלואה הממוקדת לאורך השנים ביהודיות ובערביות, המצביעה על עלייה במספר הנבדקות באמצעות בדיקת פאפ לגילוי מוקדם.

 

bul3 עיקר האבחנה של סרטן ממוקד של צוואר הרחם מתבצעת בגילאי 25- 39.

 

bul3 השיעור הגבוה ביותר של ביצוע בדיקות פאפ דווח בקבוצת הגיל 45-54.

 

הישרדות מסרטן צוואר הרחם

bul3 שיעור ההישרדות היחסית לחמש שנים מסרטן צוואר הרחם בנשים יהודיות עולה עם השנים ועומד על 71%. בנשים ערביות עקב המספר הנמוך של חולות ההבדלים בשנים אינם מהותיים וההישרדות עומדת על כ-70%.

 

bul3 ממוצע ההישרדות לחמש שנים מסרטן צוואר הרחם בישראל גבוה יותר מאשר במדינות ה-,OECD וישראל ממוקמת בין עשרת המדינות המובילות בהישרדות.

 

bul3 הישרדות יחסית לחמש שנים בתקופות 1998-2003 ו-2008-2013 במדינות ה-OECD)

השרדות יחסית ל-5 שנים

תמותה מסרטן צוואר הרחם

bul3 בשנת 2012 נפטרו 76 נשים בישראל מסרטן צוואר הרחם: 61 נשים יהודיות, 6 נשים ערביות ו-9 נשים 'אחרות'.

 

bul3 הגיל הממוצע בעת הפטירה מסרטן צוואר הרחם היה 62 בנשים יהודיות ו-50 בנשים ערביות.

bul3 מגמת התמותה מסרטן חודרני מצביעה על עליה מתונה עד אמצע שנות ה-90 ומאז התייצבות בשיעורי התמותה.

 

Big-Bullet-SQR.gif לחצו כאן לנתונים המפורטים בדו"ח המלא

מניעה ראשונית ומניעה שניונית של סרטן צוואר הרחם

מה מומלץ ומה כלול בסל הבריאות?

 

מניעה ראשונית

סרטן צוואר הרחם היא מחלה הניתנת למניעה.

 

מהי ההמלצה?

ארגון הבריאות העולמי רואה בחיסון את המניעה הראשונית החשובה, וממליץ לחסן נערות בגילאי 9-13 נגד נגיף ה-HPV, לפני שהן מעורבות בפעילות מינית.

 

מה כלול בסל הבריאות?

בינואר 2013 הוכלל החיסון למניעת HPV - וירוס הפפילומה האנושי, במסגרת סל הבריאות לנערות הלומדות בכיתות ח'.

 

Big-Bullet-SQR.gif לחצו כאן לחוזר מנכ"ל משרד הבריאות.

החל משנת הלימודים תשע"ו ניתן החיסון גם לנערים בכיתה ח'.

לשאר הנשים, נכון להיום ניתנים החיסונים באמצעות הביטוח המשלים של קופות החולים ובהשתתפות עצמית כספית של המבוטחת.

השיקול לקבלת החיסון צריך להילקח על ידי כל נערה או אישה בהתייעצות עם רופא המשפחה או הגינקולוג, תוך בקשה לקבל הבהרה ביחס ליתרונות ולחסרונות.

 

מניעה שניונית

היות והחיסון אינו מגן מכל סוגי נגיף הפפילומה, העלולים לגרום לסרטן צוואר הרחם, אין להסתפק בחיסון נגד הנגיף בלבד, אלא יש צורך לבצע בדיקת פאפ סמיר לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם.

בדיקת פאפ סמיר שגרתית של צוואר הרחם אחת לשלוש שנים היא הדרך הטובה ביותר לאבחן שינויים ברקמת צוואר הרחם.

גילוי מוקדם וטיפול בזמן ימנעו התפתחות גידול סרטני באזור זה.

 

מהי ההמלצה?

בהתאם להמלצות העדכניות של חוזר מנכ"ל בנושא מניעה וגילוי מוקדם של מחלות ממאירות, מיוני 2012, לנשים מגיל 25 עד 65 מומלץ לבצע כשגרה בדיקת משטח צוואר הרחם אחת לשלוש שנים.

אישה המוגדרת על ידי הרופא כשייכת לקבוצת סיכון גבוה, תתייעץ עמו לגבי גיל תחילת הבדיקות ותדירותן.

 

מה כלול בסל הבריאות?

הבדיקה כלולה בסל הבריאות לנשים מגיל 35 עד 54, אחת לשלוש שנים.

 

 

bul3 החוברת 'מניעה ואבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם' של האגודה למלחמה בסרטן עודכנה ועומדת לרשות הציבור ללא תשלום.

הזמנת החוברת באמצעות הטלמידע של האגודה 1-800-599-995.

 

Big-Bullet-SQR.gif לחצו כאן לקריאת החוברת מניעה ואבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם באתר האגודה למלחמה בסרטן.

מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקרים חדשים על סרטן צוואר הרחם:

 

האם אובדן של אדם קרוב מעלה את הסיכון ל-HPV ולסרטן צוואר הרחם?

ידוע כי אובדן של אדם קרוב עלול לגרום להתפתחות מחלות פיזיולוגיות ונפשיות שונות. חוקרים ממרכזים רפואיים שונים ואוניברסיטאות בשבדיה ביקשו לבדוק את הקשר בין אובדן ושכול לבין הסיכון להידבקות בווירוס הפפילומה האנושיHPV) ) ולתחלואה בסרטן צוואר הרחם. החשיפה לווירוס הפפילומה האנושי היא נרחבת ואינה מסוכנת בדרך כלל, אך מספר מצומצם של זנים של וירוס זה, מעלה סיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם.

 

המחקר התבסס ברובו על הרישום הלאומי של שבדיה לנתוני סרטן צוואר הרחם בין השנים 1969 - 2011, אשר כלל נתונים של כ-14 מיליון בדיקות פאפ (משטח צוואר הרחם) שנלקחו מכ-2.5 מיליון נשים.

 

החוקרים חילקו את נתוני המחקר לשלושה סוגי ממצאים:

  • ממצא של תאים 'לא נורמליים' - אותרו 390,310 בדיקות פאפ של תאים 'לא תקינים' או 'לא נורמליים' שעלולים להתפתח לתאים סרטניים, כאשר לכל בדיקת פאפ חריגה הותאמו חמש בדיקות פאפ תקינות של נשים בעלות מאפיינים דומים של גיל, אורח חיים, הצמדות לביצוע הבדיקה ועוד. בדיקות אלה שימשו קבוצת ביקורת.
  • סרטן צוואר-רחם ממוקד או חודרני - זוהו 69,674 בדיקות של נשים שחלו בסרטן צוואר-רחם ממוקד ו-5,454 בדיקות של נשים שחלו בסרטן צוואר-רחם חודרני. לכל אחד מהמקרים הותאמו חמש בדיקות תקינות של נשים בעלות מאפיינים דומים של גיל, אורח חיים, הצמדות לביצוע הבדיקה ועוד. בדיקות אלה שימשו קבוצת ביקורת.
  • הידבקות בוירוס הפפילומה האנושי HPV16- מתוך מאגר בדיקות פאפ נוסף שכלל 4,033 בדיקות, אובחנו 203 בדיקות עם הוירוס מזן HPV16 שהוא אחד הזנים הנפוצים, בעלי סיכון גבוה לחולל תהליך סרטני בצוואר הרחם, ואילו 3,830 בדיקות היו ללא וירוס זה ושימשו כקבוצת ביקורת.

 

לאחר שמופו ממצאי הבדיקות, החוקרים בדקו את נתוני הנבדקות לגבי אובדן במשפחתן והגדירו שכול כמוות בנסיבות טבעיות או לא טבעיות של הורה, ילד, בן/ת זוג או אח/ות, ולאחר שקלול משתנים שונים של אורח חיים, העלולים להעלות את הסיכון להופעת הממצאים כגון: עישון, התנהגות מינית, שימוש בגלולות למניעת הריון ומספר הפלות, החוקרים הגיעו למסקנות הבאות:

  1. אובדן מעלה ב- 9%-4% את הסיכון של האישה למופע חריג בבדיקת הפאפ, ולהתפתחות סרטן צוואר הרחם ממוקד או חודרני, כאשר סיכון זה גבוה משמעותית אצל נשים שחוו מספר מקרי אובדן, אובדן של ילד/ה, בן/בת זוג או אח/אחות.
  2. לא נמצא קשר בין פרק הזמן שעבר מאז אירוע האובדן, לבין פרק הזמן במהלכו התפתח סרטן צוואר הרחם. החוקרים מסבירים כי אין הדבר מפתיע, מאחר ותהליכי האבל, בדומה להתפתחות סרטן צוואר הרחם, אינם אירועים מיידים אלא נמשכים לאורך זמן, לעיתים לאורך שנים.
  3. אובדן של הורה מעלה את הסיכון לסרטן צוואר הרחם רק אצל נשים בנות 40 ומטה.
  4. סיכון להדבקות בזן הוירוס -HPV16 היה גבוה ב-62% אצל נשים שחוו אובדן כלשהוא. הקשר היה חזק יותר אצל נשים עם היסטוריה של הידבקות ב-HPV16.

החוקרים מסיקים כי שכול עלול להשפיע על שלבים שונים בהתפתחות סרטן צוואר הרחם, בעיקר מאחר והמתח הנפשי הכרוך באובדן, עלול להעלות סיכון להידבקות ב-HPV אצל נשים שלא נדבקו ב-HPV בעבר, להאיץ את התקדמות המחלה ממצב טרום-סרטני לסרטן ממוקד, ומסרטן ממוקד לסרטן חודרני.

 

המאמר פורסם בכתב העת Cancer Research בדצמבר 2015

 

 

האם יש קשר בין סרטן צוואר הרחם ועישון בן הזוג?

בסין נצפית מגמה של עליה בתמותה של נשים צעירות מסרטן צוואר הרחם, אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בסין ובמדינות מתפתחות. על פי הדו"ח השנתי לרישום הסרטן בסין, מדי שנה מאובחנות למעלה מ-100 אלף נשים עם המחלה ואלו מהווים כשליש ממקרי סרטן צוואר הרחם בעולם.

 

אחד הגורמים הידועים והמוכחים שמעלים את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם, הוא העישון האקטיבי (של האישה עצמה), אך אין מידע מוכח על הקשר בין עישון פסיבי, עקב עישון של בן הזוג, לבין הסיכון לחלות במחלה.

 

במחקר ראשון מסוגו, ביקשו חוקרים בסין, לבדוק את הקשר בין עישון אקטיבי, עישון פסיבי ושילוב שלהם, והסיכון למוות מסרטן צוואר הרחם.

 

החוקרים בדקו את החשיפה לעישון של 1,865 נשים סיניות עירוניות בנות 35 ומעלה, אשר נפטרו מסרטן צוואר הרחם עם 48,781 נשים שנפטרו מסיבות שאינן קשורות לעישון. הנתונים נלקחו בחלקם מסקר בינלאומי רחב יריעה שנערך בסין בין השנים 1989-1991 וחלקם מראיונות שערכו החוקרים עם בני זוגן של הנשים שנפטרו.

 

מהממצאים עולה כי באופן כללי, נשים החשופות לעישון נמצאות בסיכון גבוה ב-51% מנשים שאינן חשופות לעישון, למות מסרטן צוואר הרחם, כאשר החשיפה לעישון פסיבי מעלה את הסיכון ב-28%, החשיפה לעישון אקטיבי מעלה את הסיכון ב- 49% והחשיפה לעישון משולב - אקטיבי ופסיבי מעלה את הסיכון ב-69% למות מסרטן צוואר הרחם.

 

עוד מצאו החוקרים כי הסיכון לתמותה של מעשנות אקטיביות ופסיביות כאחת, מסרטן צוואר הרחם, עולה בהתאם לפרק הזמן בו נחשפו לעשן הסיגריות וכמות סיגריות ליום:

  • נשים שנחשפו לעישון פסיבי ואקטיבי במידה מתונה היו בסיכון גבוה ב-67% לתמותה מסרטן צוואר הרחם. ובקרב אלו אשר נחשפו לעישון במידה גבוהה, נראתה עליה של 88% בסיכון למות מסרטן צוואר הרחם ביחס לנשים שלא נחשפו לעישון.
  • חשיפה אקטיבית ופסיבית לאורך 15 שנים או פחות גרמה לעליה של 73% בסיכון, וחשיפה לאורך 15 שנים או ויותר, גרמה לעליה של 95% בסיכון לתמותה מסרטן צוואר הרחם, לעומת נשים שלא נחשפו לעישון.

עקב ממצאי המחקר, החוקרים קוראים להשקיע מאמצים ומשאבים במניעת העישון בקרב גברים ונשים, כדי להפחית את נזקיו הרבים, ביניהם סרטן צוואר הרחם בנשים.

 

המאמר פורסם בכתב העת Cancer Causes & Control במהדורת יולי, 2015

 

על הקשר בין מחלות דלקתיות וסרטן צוואר הרחם

וירוס הפפילומה האנושי (HPV) נפוץ מאד ועלול ליצור נגעים בצוואר הרחם שחלקם עלולים להתפתח לסרטן. רוב הנגעים בצוואר הרחם שהינם בעלי סיכון נמוך להתפתחות סרטן בצוואר הרחם, חולפים מעצמם, אך נגעים אחרים, בעלי סיכון גבוה להתפתחות סרטן זה - מסוג CIN2, CIN3 - לרוב אינם חולפים ומעלים את הסיכון של האישה לחלות בסרטן צוואר-הרחם.

 

במחקר שנערך בארה"ב ביקשו החוקרים להעריך את הסיכון של נשים החולות במחלות דלקתיות מערכתיות כדוגמת מחלת מעי דלקתית, פסוריאזיס, דלקת פרקים וזאבת (לופוס), לחלות בנגע טרום-סרטני - מסוג CIN3 ,CIN2 - או לחלות בסרטן צוואר-הרחם. אחת ההשערות הייתה כי התגובה התאית המוחלשת שלהן, בעיקר אם הן נוטלות תרופות המדכאות את המערכת החיסונית בשל מחלתן, עלולה לעודד הידבקות חוזרת ונשנית ב-HPV וכך להעלות את הסיכון להופעת נגעים טרום-סרטניים בצוואר הרחם ולסרטן צוואר הרחם.

 

המחקר התבסס על מסד נתונים של כ - 650 אלף נשים, בין השנים 2001-2012, מתוכן כ-133 אלף חולות באחת המחלות שצוינו לעיל והיתר, שימשו כקבוצת ביקורת.

 

החוקרים מצאו כי נשים החולות בדלקת פרקים ובזאבת נמצאות בסיכון גדול ב-50% לחלות בממצא טרום-סרטני בעל סיכון להתפתח לסרטן צוואר הרחם ובסרטן צוואר הרחם, לעומת נשים שאינן חולות במחלות דלקתיות מערכתיות.

 

היות וחולות במחלות אלו מטופלות בדרך כלל בתרופות המדכאות חלקית את המערכת החיסונית וכן בסטרואידים, החוקרים אינם יודעים האם העלייה בסיכון נגרמת כתוצאה מדיכוי המערכת החיסונית בהשפעת התרופות, האם מעצם המחלה, או מהשילוב ביניהם. הם מציעים המשך מחקר שיבדוק נקודה חשובה זאת. כמו כן, החוקרים ממליצים לפעול לאבחון מוקדם של הממצאים ובכך למנוע את התפתחות הסרטן, או לשפר את סיכויי הריפוי במידה והחולה אובחנה בסרטן צוואר הרחם.

 

המאמר פורסם בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases במהדורת יולי 2015.