יועץ האגודה למלחמה בסרטן בתחום סרטן העור
מרצה בכיר, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב
יו"ר ועדת בחינות ההתמחות, רפואת עור ומין
מנהל המרכז לפסוריאזיס וטיפולי פוטוטרפיה, ביה"ח ע"ש שיבא, תל השומרתנאי השימוש בפורום:התכנים המצויים בפורום, נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. כל המסתמך על המידע הניתן בפורומים השונים, עושה זאת על אחריותו בלבד.נא לעיין בתנאי השימוש בפורומים.
ערב טוב,
הסרת נגע חשוד למעשה "מחסלת" אותו , בכל מקרה, כלומר, אם הוסר בשלמות ואינו סרטני הוא אינו מהווה איום עתידי.
עם זאת חשוב לזכור שהסרת שומות אינה פוטרת אותך מהצורך בהמשך מעקב תקופתי כדי לאבחן הופעת שומה/ות חדשה/ות חשודות , והסיכון לפתח מלנומה נותר בעינו. רק חלק מהמלנומות מתפתחות מתוך שומה קודמת, וחלקן הגדול של המלנומות מתפתחות כשומה חדשה.
לכן , האתגר הוא לאבחן בבדיקות עוקבות (רצוי בעזרת מיפוי שומות ממוחשב) הופעת שומה/ות חדשה/ות חשודה ו/או שינוי בשומה/ות קודמת/ות , ורק אז לשקול אם יש צורך להסירה לבדיקה.
חשובה לא פחות היא הערנות העצמית שלך לאתר שינויים בשומות .
בהצלחה,
פרופ' עזיזי
אם יימצאו גרורות מיקרוסקופיות בבלוטת הזקיף, מקובל להמשיך ולכרות את כל הבלוטות באותו איזור אנטומי, בגלל האפשרות שגם בהן מסתתרות גרורות. הערך התרפויטי של התערבות זו מוטל בספק.
מאחלת רפואה שלמה
שלום רב,
כדי לענות על שאלותיך נחוץ לי לדעת מה מראה הדוח הפתולוגי ועל סמך מה נקבעה "דרגת חומרה גבוהה"?
העובדה שה PET CT היה תקין ( בהסתייגות מבלוטת התריס) מעודדת.
בעקרון - לביופסית בלוטת זקיף אין יתרון טיפולי מובהק, והיא אינה קריטית, אלא אם רוצים לשלול קיומן של גרורות מיקרוסקופיות בבלוטה המנקזת את איזור הגידול.
ככל הנראה הממצא בבלוטת התריס אינו קשור למלנומה שהוסרה מהרגל והשיקול לגבי ההתערבות הכירורגית הוא בסמכות רופאי ראש -צואר .
מאחלת רפואה שלמה,
למיטב ידיעתי אין צורך בהרדמה מלאה כדי לדגום את בלוטת הזקיף, אך ההחלטה הסופית היא בידי הכירורג המבצע את הביופסיה.
על מנת לקבוע אם השומה חשודה או לא מומלץ להבדק אצל רופא עור הנעזר בדרמטוסקופ , המאפשר לבחון את המבנה העמוק יותר של השומה . בדיקות דם אינן אמצעי רגיש לאבחון שומה חשודה.
מאחלת בריאות שלמה,
ההחלטה איזה וכמה בלוטות להוריד נתונה לשיקול דעתו של הכירורג המבצע. מקובל לדגום רק את בלוטת השוער שקלטה את האות הרדיואקטיבי. עפ"י תוצאות הבדיקה ניתן יהיה לשקול האם יש צורך לכרות את כל הבלוטות באותו אישור.
ממליצה לבצע את כל הבדיקה באותו מוסד אצל אותו רופא, בין אם ציבורי או פרטי.
כדי לגבש דעתך ממליצה להפגש עם פרופ' שלמה שניבאום, בעל נסיון רב בביצוע ביופסית בלוטת זקיף
פרופ' עזיזי.
לביצוע אופטימלי של ביופסית בלוטת זקיף דרווש כירורג וצוות רפואי מנוסה ומיומן (בין אם בשירות הציבורי ובין אם פרטי).
חשוב שהביופסיה והטיפול הכירורגי המשלים ייעשו בהקדם האפשרי ( בין אם בשירות הציבורי או הפרטי)
בוקר טוב ארהלה,
קראטיניזציה ממוקדת, משמעותה הצטברות קראטין ( מעין ציפוי קשקשת) מעל הנגע שעבר ביופסיה. ככל הנראה ממצא לוואי שניתן להתעלם ממנו.
בברכה,
שלום אהרלה,
Basal cell carcinoma או בקיצור BCC הוא סרטן עור לא ממאיר.
בהעדר מידע האם בגידול הוסר בשלמותו ע"י ה"גילוח", מומלץ להשאר במעקב הרופא המטפל כדי לוודא שאינו ממשיך להתפתח מתוך הצלקת או בקרבתה , או - לשקול השלמת הטיפול הכירורגי בשיטת מוהס בשלב זה.
לצערי לא ניתן לחוות דעה בהסתמך על מידע מוגבל המתייחס אך ורק לממצאי הבדיקה הפתולוגית. לא ניתן להעריך את מצבו של החולה ו/או לחוות דעה על המשך הטיפול וסיכויי ההחלמה מבלי להשלים את החסר..
לשם כך חשוב לקבל פרטים נוספים על החולה, כולל מחלות רקע, תרופות שנוטל, מהלך התפתחותו של הגידול עד לקוטר של 1.3 ס"מ, ממצאים בבדיקת העור הכללית ובמיוחד מסביב לגידול שהוסר , מצב בלוטות הלימפה האיזוריות, תוצאות בדיקות הדמיה (PET CT) ובדיקות דם מקיפות.
בדוח הפתולוגי אובחנה מלנומה ממאירה פולשנית , עם קצב מוגבר של חלוקת תאי הגידול ומוקדי נסיגה ספונטנית בתוכו.
לאחר השלמת הבירור כמפורט לעיל יש מקום להרחבה כירורגית של שולי הניתוח, לשקול ביופסית בלוטת/ות הזקיף והמשך מעקב/טיפול אונקולוגי בהתאם לשלב המחלה ומצבו הכללי של החולה.
פרופ' אסתר עזיזי
ככל הנראה ניתן לשייך את הלימפומה שאובחנה אצל אביך מסוג Large cell B cell lymphoma לתת קבוצה המכונה Primary cutaneous diffuse large B cell lymphoma leg type שמתפתחת לרוב בקשישים ויכולה להתפתח גם באיזורים שאינם בהכרח על הרגלים. מהלך המחלה בתת קבוצה זו עלול להיות אגרסיבי.
בכל מקרה יש מקום לשקול בירור מקיף כדי לשלול מעורבות איברים נוספים במחלה, כגון בלוטות לימפה.
אם אכן מדובר בנגע יחיד ששטחו אינו עולה על 10% משטח עור הגוף (T1) יש מקום לשקול הסרה כירורגית של הנגע או טיפול קרינתי ממוקם, אך רוב העבודות ממליצות על טיפול כמותראפי משולב עם נוגדן חד שבטי כנגד CD20 המתבטא על תאי הגידול.
שלום שרית ותמר
השאלון אינו רלבנטי לפורום מלנומה וסרטן עור
מאחלת הצלחה