יועץ האגודה למלחמה בסרטן בתחום סרטן העור
מרצה בכיר, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב
יו"ר ועדת בחינות ההתמחות, רפואת עור ומין
מנהל המרכז לפסוריאזיס וטיפולי פוטוטרפיה, ביה"ח ע"ש שיבא, תל השומרתנאי השימוש בפורום:התכנים המצויים בפורום, נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. כל המסתמך על המידע הניתן בפורומים השונים, עושה זאת על אחריותו בלבד.נא לעיין בתנאי השימוש בפורומים.
שלום רב* בשל העובדה שהתור רק לעוד חודש וחצי (במקרה הטוב.1. תחילה גשי לרופא המשפחה שיראה ויבדוק ויחליט על הדחיפות ועם יש מקום לזרז ולשלוח לבדיקת רופא במיון...לפחות שיהיה לך בכתב את חוות דעתו..זה חשוב -2. במידה ומתאפשר לך...וממש דחוף לך בשל החשש..גשי לרופא עור מומחה שבמסגרת רשימת ההסדר של הקופה... ובעלות של 100 או 120 שקלים בלבד "תעקפי את התור" תגיעי לבדיקת רופא עור בהקדם..ע"פ בחירתך..ומפלס הלחץ ירד-בריאות
שלום רב,
אם עד היום לא נבדקת ע"י רופא עור והשומה ממשיכה לדמם מעצמה, אנא פני לחדר מיון קרוב למגוריך שם ניתן יהיה לדאוג להפסקת הדימום ולהזמין את הבירור המתבקש לצורך האבחון.
ללא בדיקה רפואית לא ניתן לקבוע מה הסיכוי שמדובר בנגע שפיר או סרטני.
מאחלת רפואה שלמה,
פרופ' אסתר עזיזי
ניתן להבין מפניתך שהמחלה אובחנה בגיל 20 ואתה מתמודד אתה כבר 28 שנים. לא ברור מדבריך האם המחלה מוגבלת לנגעים/תפרחת או מערבת בלוטות לימפה או דם פריפרי.
מטרת הביופסיה היא לבדוק האם נותרו עקבות מיקרוסקופים של מחלה בעור ע"י זיהוי תאים לימפוציטים טיפוסיים למחלה. וזאת עפ"י שיקולי הרופא המטפל.
בהנחה שהמחלה שלך מוגבלת לעור ומגיבה לטיפולים חוזרים בפוטותראפיה, ניתן להסתפק במראה ואופי התפרחת בעור כדי להעריך האם נותרו שאריות והאם יש צורך בטיפול כזה או אחר ולדחות או לוותר על ביופסיה חוזרת. על אחת כמה וכמה - אם אין כל תפרחת.
אופי המחלה עשוי להשתנות או להחמיר בכל גיל .
פרופ' עזיזי
פרופ' שלום רבמשלים פרטים: המחלה מוגבלת לנגעים/תפרחת מפושטת בכול עור הגוף, ללא חלק נקי או אזור בריא. כבר 5 שנים ללא תרופות או טיפולים.רק ביקור קבועה כל חצי שנה. בשנה האחרונה העור קצת יותר אדמומי וקשקשת קלה עדינה מכסה את עור הגוף. ללא גרד, סדקים או דלקות. -*מה ההבדל בין ביקורת אצל רופא אונקולוג דרמטולוגי (תחום רפואי שלא הכרתי) לבין -ביקורת אצל רופא עור המתמחה בתחום הלימפומה העורית ?-*בתקופה האחרונה עיקר הקושי שלי זה היובש והקשקשת העדינה באיזור העינייםפרופ' מה לדעתך ניתן לעשות כדי לשפר את מצב העור העדין סביב העיניים ?-*את הטיפולים תמיד בצעתי במסגרת המרכז הרפואי - ואף פעם לא בים המלח :מה ההבדל בין הטיפולים ** איך אני יכול לדעת עם ים המלח עדיף לי ?בתודה מראשבכבוד רב
בהמשך לפנייתך, רופא עור המתמחה בלימפומה עורית יסייע בקביעת שלב המחלה והתאמת הטיפול התומך ו/או התרפויטי כמתבקש.
אם יציע טיפול אונקולוגי - קרינתי ו/או כמותראפי - מקובל לערב אונקולוג או המטו- אונקולוג, המנוסה בטיפול בלימפומה עורית .
אחד הטיפולים המקובלים במחלה הוא פוטותראפיה, סדרת חשיפות של כל עור הגוף לקרינה על סגולה במתקן מבוקר, אותה מומלץ לבצע במכון פוטותראפי סמוך למגוריך, עפ"י הנחיית הרופא המטפל ולהתמיד בו שבועות וחדשים עד להשגת התגובה הרצויה. טיפול פוטותראפי ע"י חשיפה לקרינת שמש בים המלח דורש שהות ממושכת באיזור ואינו שווה ערך לטיפול מבוקר במכון פוטותראפי רפואי.
כדי להתאים טיפול לתפרחת סביב העינים חשוב להבדק ע"י רופא עור שיוכל להתאים את הטיפול לממצאי הבדיקה הדרמטולוגית.
בברכה,
מחפש רופא מייעץ באיזור תל אביב גוש דן
לאבי המבוגר מאד, חולה במצב מתקדם, להתמודדות עם גרורות
מתפתחות.
חזרתי בשבוע שעבר מחופשה במיאמי ויש לומר שנשרפים מהשמש החזקה.
אתמול הבחנתי בנקודת חן בולטת על הגב העליון בצד ימין וקצת מעקצצת למגע שאיני זוכרת שהיתה שם לפני. זה די מטריד אותי, כמובן שהמחשבות הכי קיצוניות תמיד עולות לראש.
תוכלו בבקשה להגיד לי מה דעתכם מן התמונה ובאופן כללי כשאלך לרופא מה כדאי שאומר ואיזה בדיקה רצוי שאבקש?
תודה מראש.
לא הופיעה תמונה.
אנא נסי שוב.
מבקשת להבהיר שתמונה אינה מספיקה כדי לאבחן שומה שהשתנתה ובודאי אינה מאפשרת אבחנה מדויקת.
לכן ממליצה שרופא עור המיומן באבחון שומות יבדוק את השומה בדרמוסקופ ( בדיקה בלתי פולשנית), יתעד אותה בצילום דרמוסקופי לצורך המעקב , ויקבע האם יש דחיפות להסיר אותה באופן כירורגי בגלל היותה חשודה.
שלום רב, לאחר ביקור אצל רופא עור הופניתי לכירורג פלסטי בעקבות גוש שצמח לי בכתף בגודל 6-7 מ"מ. האבחנה: BASAL CELL CARCINOMA. הרופא ביקש ממני לקבוע תור לניתוח הסרת הגוש תחת הרדמה מקומית. נקבע לי תור רק לסוף אוגוסט. כמעט עוד ארבעה חודשים. לא שאלתי את הרופא אם הסרת הגוש דחופה והמזכירה שקבעה לי את התור אמרה שהוא היה מציין זאת אם זה היה דחוף. האם זה בסדר לחכות כל כך הרבה זמן? מה אם הגוש יגדל?
תודה
Basal cell carcinoma , או בקיצור BCC, הוא גידול סרטני שאינו ממאיר , המתפתח באיטיות . אף על פי כן מומלץ להסירו בהקדם , במהלך השבועות הקרובים.עיכוב של 4 חדשים יאפשר לגידול להתרחב ולהעמיק, ואז תדרש כריתה רחבה ועמוקה יותר.
לכן מומלץ להקדים את מועד הניתוח .
שלום, שמי מור בת 21.
יש לי מספר יחסית רב של נקודות חן בגוף (כך גם לאמא שלי ) כאשר בעבר בגיל 10 אף הסירו לי נבוס בכף הרגל, אך לאחר ביופסיה שערכו זה התגלה כלא סרטני. מאז אני כל שנה בערך עושה ביקורת של נקודות חן אצל רופא עור כאשר את האחרונה עשיתי לפני 7 חודשים בערך.
יש לי נקודת חן על הזרוע (מצורפת תמונה), שתמיד הייתה שם. לפני שבוע וחצי עשיתי טיפול לייזר להורדת שיער בידיים, לא בפעם הראשונה, ואחרי הטיפול הזה הנקודה הזו התחילה לכאוב ואז נהייתה אדומה מסביב, וזה עבר אחרי שעתיים-שלוש. שמתי לב מאז שהנקודה נראית מוזרה- שחורה באמצע ומסביב חומה, הגבולות קצת מוזרים עם שפיצים בצדדים, ואין לי נקודה כזו על הגוף וגם זו שהוציאו לי לא הייתה כזאת אלא רגילה. בדקתי קצת ולמען האמת זה קצת הלחיץ אותי שזה מצביע על משהו בעייתי - מה שכן הנקודה עצמה קטנה.
אני קצינה בקבע ולהגיע לרופא עור לוקח מעט זמן, רציתי לשאול קודם כל האם זה מצביע על נקודה בעייתית או שאני סתם פרנואידית ? ואם כן מה הדחיפות בהגעה לרופא עור.
תודה רבה וחג שמח !
שלום מור,
סביר ביותר להניח שהשינוי אותו את מתארת הוא גירוי דלקתי של השומה בתגובה ישירה לטיפול בלייזר . גירוי כזה נרפא וחולף מעצמו תוך 7-10 ימים וניתן לזרז את הריפוי ע"י שימוש בתכשיר מקומי שמרגיע דלקת.
איני רואה צורך דחוף להסרה כירורגית של השומה, אלא אם תמשיך להשתנות בשבועות/חודשים הקרובים , לגדול או לשנות הרכב הצבעים וכד'. רופא עור מנוסה יוכל בכל עת לבדוק אותה ע"י דרמוסקופ כדי לקבוע האם אכן יש צורך להסירה.
כדי להקל על המשך המעקב אחר השומות המרובות ולחסוך הסרות כיררורגיות מיותרות של שומות שפירות, ניתן להעזר במיפוי שומות ממוחשב , המאפשר לאורך זמן, ע"י בדיקה השוואתית, לאתר שומה שהשתנתה ו/או שומה חדשה חשודה ולשקול את הצורך להסירה . ניתן גם להעזר בצילום דרמוסקופי של השומה המוזרה ולעקוב אחר שינויים בטווח הקצר , לפני שמחליטים להסירה.
מאחלת בריאות שלמה,
שלום רב.
האם שיזוף בתוך מקלחון שיזוף מעלה את הסיכוי לחלות בסרטן ?
האם יותר/פחות מסוכן מהשמש ?
תודה!
אם מדובר בטכניקה של התזת גוון שזוף לעור - אין חשש לסרטן עור בעקבות הטיפול. בכל מקרה, מוטב להמשיך ולהגן על העור מפני השמש במהלך השהות על שפת הים, בבריכה וכד'.
בהצלחה,
שלום לרופא המומחה.
אודה מאד לקבלת התייחסות לשאלתי. לפני 31 שנה עברתי כריתה רחבה
להרחקת מלנומה בגב שקוטרה היה כ-2 ס"מ. הגידול הורחק בשלימותו . אופיין כמלנומה שלב 2 בסולם קלרק. לא קיבלתי טיפול כל שהוא לאחר הכריתה. הייתי במשך 5 שנים לאחר הכריתה במעקב אונקולוגי. אני נבדק אחת לשנה אצל רופא עור. לפני שנה עברתי לגור בסמוך לשפת הים. כשאני בחוץ, אני משתמש בקרם הגנה באזורי גוף חשופים. כמו כן משתדל לא לשהות בחוץ בשעות החמות של היום.האם ישנה אפשרות שלאחר תקופה כה ארוכה תופיע שוב מלנומה בגופי.
עוז
.
אם הנך אדם בריא, שלא נחשפת בעבר ואינך נוטל תרופות מדכאות חיסון , הסבירות להשנות המלנומה שהוסרה בשלמות לפני 30 שנה בשלב קלארק שטחי (II) , כלומר - הסבירות למחלה גרורתית עתידית קלושה ביותר.
עם זאת חשוב להקפיד על הגנה משמש ולהמשיך להבדק לפחות אחת לשנה ע"י רופא עור, כדי לשלול הופעת מלנומה ראשונית חדשה (נוספת לזו שאובחנה בעבר הרחוק), ו/או סרטן עור שאינו מלנומה , בעקבות חשיפה היסטורית לקרינת שמש בצעירותך ו/או נטייה מולדת .
אני מודה מאד לתשובתך המהירה והממצה.
מאחל לך ולמשפחתך חג פסח שמח.
אני מטופל כבר שנים בתרופות שפוגעות במערכת החיסונית, כבר מספר שנים יש לי נגעים שאובחנו כסולאר קורטוזיס, מידי כמה חודשים אני מסיר אותם אצל רופא עור בעזרת חנקן נוזלי. הנגעים גדלים בגב היד והקרקפת. בחודש האחרון אחד הנגעים גדל וכאב כמו פצע מוגלתי. הייתי בטוח שזה זיהום, אתמול הגעתי לרופא במטרה לקבל משחה אנטיביוטית לטפל בפצע. הוא ישר אמר לי שצריך להסיר אותו דחוף! ויחד איתו נגע נוסף שגם הוא גדל שוב.
המיקום של הנגעים מבחינה אסטטית בעיתי ואני פוחד תהתוצאות של ההסרה הכרורגית, רציתי לדעת האם יש דרך אחרת להסיר את הנגעים וזאת מכיוון שיש עוד הרבה נגעים קטנים שגם הם יגיעו לאותו המצב מתישהוא .
אין ספק שאת הנגע המופיע בתמונה על גב היד לא ניתן לרפא ע"י טיפול בחנקן נוזלי. הטיפול המומלץ הוא אכן הסרה כירורגית עם בקרת שוליים . לחלופין ניתן גם לשקול טיפול קרינתי, תוך התחשבות בגילך.
אשר לנגעים ה"קטנים", אותן קרטוזות סולאריות, קיימות מספר דרכי טיפול חלופיות העשויות להיות יעילות יותר, כגון - טיפול ע"י קרם אפודיקס 5%, טיפול ע"י קרם אלדרה (אימיקווימוד) 5%, או טיפול פוטודינמי.
כדאי לדון על כל אלה עם הרופא המטפל.
אני בן חמישים ברקע שלי יש מחלת קרון שמטופלת וטופלה במשל שלושים שנה בפרדניזון ואימוראן ורפסאל . בעזרת התרופות ותזונה נכונה אני שומר על רמיסיה.
רציתי לדעת עם בהתאם לנתונים הנ"ל אני מתאים לטיפול פוטודינמי ומה זה הטיפול הזה?
ראי תגובתי לשאלותיך בפורום המלנומה של אינפומד.