יועץ האגודה למלחמה בסרטן בתחום סרטן העור
מרצה בכיר, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב
יו"ר ועדת בחינות ההתמחות, רפואת עור ומין
מנהל המרכז לפסוריאזיס וטיפולי פוטוטרפיה, ביה"ח ע"ש שיבא, תל השומרתנאי השימוש בפורום:התכנים המצויים בפורום, נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. כל המסתמך על המידע הניתן בפורומים השונים, עושה זאת על אחריותו בלבד.נא לעיין בתנאי השימוש בפורומים.
שלום, יש לי פס כהה לאורך הציפורן באגודל ימין להלן תמונה. אני כהה עור וקראתי שזה נורמלי אצל כהי עור אבל אני רוצה להיות בטוח שזה לא מלנומה. חשוב לציין ששאר הציפורניים רגילות לגמרי ללא סימנים.
שלום רב,
ניתן להבין מדבריך שהפס על הצפורן אינו חדש ואינו משתנה.
קיים עם זאת רושם לפס כהה על עור האצבע מתחת ולרוחב הצפורן, אם איני טועה.
אם אכן קיים פס כזה בעור מתחת ובסמוך לצפורן מומלץ להבדק ע"י רופא עור שיוכל בעזרת בדיקה דרמטוסקופית בלתי פולשנית להעריך בסבירות גבוהה האם מדובר בנגע שפיר מסוג Melanonychia striata longitudinalis , או האם יש צורך בביופסיה כדי לשלול תהליך/ים אחר/ים.
שמור על בריאותך,
פרופ' אסתר עזיזי
שלום רב
ברצוני לקבל חוות דעת אודות השומות המסומנות
תודה רבה
מיכאל
השומה המסומנת בחץ בתמונה שנשלחה יכולה להיות שומה שפירה, בהנחה שאינה חדשה ואינה משתנה בגודל, צבע וצורה. מאידך, ייתכן וכלל אינה שומה, אלא נגע שפיר ,דמוי שומה, הנקרא Seborrheic keratosis.
מהסתכלות בתמונה בלבד לא ניתן לשלול , עם זאת, שמדובר במלנומה.
לכן, ממליצה להבדק ע"י רופא עור, שבעזרת דרמטוסקופ ( מכשיר אופטי בלתי פולשני) יוכל לקבוע בסבירות גבוהה האם מדובר בנגע שפיר, או בשומה חשודה שמומלץ להסירה לצורך אבחון פתולוגי.
האם שומה/ נקודת חן בכף הרגל מסוכנת (מבחינת מלנומה)
יותר מכל מקום אחר בגוף?
אם כן, מדוע?
שומה בכף הרגל אינה בהכרח יותר מסוכנת משומה בכל מקום אחר על עור הגוף.
זאת, כל עוד מדובר בשומה מוכרת ( שאינה חדשה) , שלא שינתה עם הזמן את גודלה , צורתה וצבעה .
בכל מקרה מומלץ להבדק ע"י רופא עור שיוכל בעזרת דרמטוסקופ (מכשיר אופטי בלתי פולשני) לקבוע בסבירות גבוהה האם מדובר בשומה חשודה שמוטב להסירה לצורך אבחון פתולוגי, או בשומה שפירה.
תיעוד השומה ע"י צילום דיגיטאלי, רצוי דרך דרמטוסקופ, יכול לשמש בסיס למעקב אחר שינוי/ים עתידי/ים בשומה לאורך זמן.
בהצלחה,
שלום , אני בן 19 , אני בעלת גוון עור יחסית כהה ,אוהבת ללכת לים ולהשתזף לעיתים לא ככ רחוקות. שמתי לב שהופיע לי על שד ימין נקודת חן שחורה חדשה שמעולם לא הייתה שם . אתמול היא התחילה לכאוב לי ולקבל גוון קצת אדום. אני צריכה להיות מודאגת? מה זה ? מן הסתם שאלך לרופא לבדוק אבל בכל זאת אשמח לקבל דעה.
תודה.
נקודה שחורה חדשה שהופיעה (תוך זמן קצר?) על השד , הגורמת לכאב ובעלת גוון אדום , יכולה להגרם מחיכוך כלשהוא או גרוי חיצוני אחר בעור, המלווה תגובה דלקתית ,עם או ללא עקבות דם קרוש בגוון שחור בעור.
בכל מקרה, על מנת לאבחן את הנקודה, ממליצה להבדק ע"י רופא עור , שיוכל באמצעות דרמטוסקופ ( מכשיר אופטי בלתי פולשני) לקבוע בסבירות גבוהה, האם יש צורך בהסרת הנגע לביופסיה אבחנתית, או ניתן להסתפק הטיפול שמרני כלשהו ומעקב.
מאלת רפואה שלמה,
בן 59. לפני כ 3 חודשים התקלף לי במקצת העור בשיפולים של האף כתוצאה מבליטה בפד של המשקפיים שגרמה לשריטה ונוצר פצעון זעיר ואדמדם בגודל של כ 2 מ"מ. לא ייחסתי לכך כל חשיבות וכשנוצר גלד קטן הוא נפל מספר פעמים גם בגלל ניגוב מידי אגרסיבי עם מגבת או גירוד מקרי. לפני כשבוע הלכתי לרופא עור שנתן לי משחת אפלומיצין ל 10 ימים. ואמר שאם לא יתרפא אלך לביופסיה (קרא לזה - קרור). האמת - נלחצתי. בינתיים המשחה שיפרה את המצב אין כלל דימום אך עדיין לא הושג ריפוי מלא ומוחלט ושכבת העור החיצונית עדיין חסרה. השאלה היא האם להמשיך עוד בטיפול במשחה בתקווה לריפוי מושלם או האם במצבי הנוכחי כאשר הפצעון אינו מדמם וחסרה שכבת עור חיצונית - מצדיק ביצוע ביופסיה. אני נוטל קומדין לדילול הדם ונראה לי שגם זה מהווה פקטור המאט את הריפוי. אשמח לקבל את חוות דעתך המלומדת. מצ"ב תמונה.
בתודה
במקרה של פצעון או פצע שאינו נרפא במהלך 3 חדשים - ובמיוחד על הפנים - מומלץ לבצע ביופסיה אבחנתית (ולא הקפאה ע"י "קירור") , על מנת לשלול סרטן עור . אם סיימת טיפול של 10 ימים באפלומיצין וכפי שאתה מתאר "שכבת העור החיצונית עדיין חסרה" - הפסק את הטיפול במשחה וקבל את המלצת הרופא לבצע ביופסיה אבחנתית, צעד זה מתבקש ללא קשר לטיפול בקומאדין.
במקרה ובביופסיה תקבע אבחנה של סרטן עור, חשוב יהיה להקדים ולסלק אותו באופן כירורגי לפני שיתרחב ויעמיק.
מאחלת רפואה שלמה
תודה על התגובה המהירה.
שאלה נוספת - האם יש סיכוי שהביופסיה תגלה שזה אינו סרטן אלא סיבה אחרת?
לאימי נעשתה ביופסיה היום. יש לה נגע סרטני באפרכסת האוזן מזה כ4 חודשים. הרופא קבע לה תור לניתוח בעוד 3 חודשים. הביופסיה תגיע בעוד שבועיים אבל הרופא בטוח שזה נגע סרטני.
האם 3 חודשים המתנה זה לא מהווה סיכון להתפשטות הנגע? במידה ותשובתך היא כן מה האלטרנטיבה ? ןאיזה סוג סרטן לרוב מופיע בארפרכסת האוזן? איך הוא נקרא?
קיבלתי תשובה לבדיקה האומרת:
basal cell carcinoma multiple level sections were performedמבקשת לדעת מה פירוש הדבר.
תודה
התשובה אומרת שהנגע שהוסר הוא סרטן עור מסוג BCC - סרטן תאי בסיס . והדגימה נבדקה בחתכי רקמה מרובים , ככל הנראה כדי לבסס את האבחנה ולוודא שהגידול הוסר בשלמות .
מאחלת רפואה שלמה,
פרופ' עזיזי
דר' ניר נתנזון הוא רופא עור בכיר מנוסה בבדיקת נגעי עור, הנותן שירות למבוטחי מכבי בראשון לציון .
בברכה,
היה לי bowen lump לפני שנה.
יש מצב שזה שוב ?
הגידול המכונה Bowens disease עלול להתפתח שוב על העור, סמוך למקום הגידול הראשוני, במקרה ולא הוסר בשלמות.
ממליצה להבדק ע"י רופא עור בקהילה לצורך אבחון וקביעת הטיפול האופטימלי.
בביופסיה של נקודת חן שהוסרה במלואה אובחן
BCC
NOT PRESENT AT MARGINS
מה מומלץ כטיפול המשך?
המשך הטיפול המתבקש לאחר הסרה שלמה של הגידול עם שוליים של עור בריא (ללא גידול) הוא מעקב אצל רופא עור לפחות פעמיים בשנה. על הרופא לבחון את איוזר הצלקת ממנה הוסר הגידול כדי לוודא שאיו השנות מקומית (צמיחה חוזרת של שאריות גידול שאולי נותרו באיזור). כמו כן עליו לסרוק את כל עור הגוף כדי לוודא שאין הופעת נגעים קדם סרטניים ו/או סרטניים באיזורים אחרים של העור, כולל סריקת שומות ובדיקתן הדרמוסקופית לאבחון מוקדם של מלנומה ממאירה.
כמו כן מומלץ להמנע מחשיפה יתירה לשמש ולהעזר בלבוש מסנן קרינה ותכשירים מסנני קרינה לאיזורי העור שאינם מוגנים בלבוש.
מומלצת גם עירנות שלך לכל שינוי בשומה ו/או פצע/גבשושית חדישם שאינם נרפאים.