דיאטנית בכירה ביחידה לתזונה ודיאטה במרכז רפואי תל אביב. עוסקת בטיפול תזונתי בחולים מאושפזים. דיאטנית המכון האנדוקריני במרכז רפואי תל אביב מתמחה בטיפול בסוכרת בהפרעות ובגידולים אנדוקריניים שונים. מנחה עם השפית והעובדת סוציאלית איילת ברק קבוצות בישול בריא למתמודדים ולמחלימים באגודה למלחמה בסרטן.
תנאי השימוש בפורום:התכנים המצויים בפורום, נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. כל המסתמך על המידע הניתן בפורומים השונים, עושה זאת על אחריותו בלבד.נא לעיין בתנאי השימוש בפורומים.
עליך לפנות לרופא בשאלה לגבי אלכוהול
לאלכוהול יכולות להיות השפעות שונות כולל קשר עם תרופות וטיפולים
בכל מקרה המלצה להימנע משתייה של אלכוהול עד קבלת אישור מהרופא
שלום,
אשתי בת 50 עברה לפני כחודשיים וחצי ניתוח CRS+HIPEC לאחר שהתברר שיש לה סרטן גרורתי כשהמקור הוא התוספתן. בניתוח קודם (בתחילת 2013) נכרתו השחלות והרחם וחלקים קטנים מהאומנטום ובניתוח הנוכחי נכרת האומנטום, פריטונאום, מעי גס ימני וחלקים מהמעי הדק וכמובן התוספתן.
לפני כחודש היתה חסימה חלקית ונפתרה בדרכים שמרניות בבית חולים. מאז יש כאבים עזים בעיקר בשעות הערב\לילה ובעיקר לאחר שאוכלת משהו קצת קשה בפרט אם יש בו קצת סיבים. בוצע לפני כשבועיים CT ונמצא שישנן מס' לולאות במעי הדק ובמעי הגס שיש בהן התעבויות של הדופן. בעקבות כך אשתי עברה בשבוע האחרון לתזונה נוזלית בלבד שמתבססת על אינשור+, אך זהו לא מצב שניתן להתמיד איתו לאורך זמן, בפרט שעכשיו היא מתחילה טיפול כימוטרפי בכדורי קסלודה.
אנא עזרי לנו מה ניתן לעשות בנושא התזונה והאם התופעה הזו של ההתעבות\היצרות של המעי, צפויה לעבור עם הזמן. וגם אולי ניתן לעזור לה להיפתר .
שבוע טוב
זהו מצב תזונתי מורכב שמחייב קבלת יעוץ תזונתי קליני פרטני. צריך למצוא את האיזון בין מזון שלם ומזין אך באופן שלא יעלה את הסיכון לחסימה.
המלצה כללית לאכול מזון טחון שאינו מכיל סיבים כמו:
דייסות אורז, סולת
קוטג, יוגורט
פירה, קציצות מחזה עוף, מוס טונה
אפשר גם קרקר לבן, צנים, פתי בר
בנוסף גלי, מיצים טבעיים מסוננים וכמובן השלמה במזון רפואי כמו אנשור
זו לא המלצה לתפריט רק כוון
חובה לגשת לקבל יעוץ מתאים
למה מדגישים את נושא השתיה בתקופה שמקבלים טיפוחים כמוטרפיים
מה קורה אם לא שותים מספיק?
לשתייה יש מטרות שונות בהקשר של טיפולים. הסבר מלא על הקשר בין טיפול ספציפי ושתייה אפשר לקבל מהרופא האונקולוג. לגבי השפעות כלליות:
1. יש טיפולים הפוגעים בכיליה. שתייה מרובה מאפשרת פינוי מהיר יותר של החומרים ללא הצטברותם בכיליה ובכל הקטנה של הנזק האפשרי לתפקוד הכילייתי.
2. פינוי של החומר הכימי מהגוף, תלוי גם במידת הפרשתו מהכיליה. מיעוט בשתייה יעכב את הפינוי ויגדיל את משך תופעות הלוואי שלו ואת הטוקסיות שלו
3. התיבשות גורמת לחולשה עייפות, סחרחורות, ירידה בלחץ דם . תופעות אילו יכולות להיגרם גם כתוצאה מהטיפול. במצב של התייבשות הם יחמירו ויסכנו את המשך הטיפול.
4. מצב של הידרציה טובה מאפשר לחץ דם תקין וזרימת דם שתוביל את החומר הפעיל לכל הגוף באופן יעיל ומלא.
חשוב להקפיד על שתייה של כ- 10 כוסות ביום: מים, תה, תה ירוק,חליטות צמחים, מיצים ירקות ופירות ואף קפה. כולם מקורו לנוזלים ונתן לבחור בהתאם להתקבלות האישית.
לימור שלום,
אני אחרי טיפולי Esc BEACOPP בהפוגה בין לבין. משתדלת לאכול פירות וירקות, לא לאכול אחרי 7 בערב, ולהתנזר ממתוקים. הכי מצחיק שעליתי במשקל בצורה ניכרת! לא ברור לי למה, ודי מדכא אותי למען האמת. הגוף שלי לא שלי...מציק לי מאד. כאילו הכל משובש. מיותר לציין, שבמהלך הטיפולים הפסקתי לקבל מחזור חודשי, כך ש"אין לי" את התירוץ של אגירת מים לפני...
עליתי כ-9 ק"ג מתחילת הטיפול.
בבקשה עזרי לי.
תודה.
קשה לתת עיצות מקצועיות במצב כזה. אבל יכולה להגיד שבהחלט יש מה לעשות בנדיון גם אם המאמץ יותר קשה מכרגילץ
מציעה לפנות לדיאטנית קלינית לקבלת ת וכנית מותאמת אישית וכן מעקב. אני בטוחה שבמסגרת מקצועית עם לווי נתן להתמודד עם העליה במשקל.
מומלץ לפנות לדיאטנית
מעבר לזה חשוב לעשות המון ספורט
לא חייב לשם הספורט, אני כשהייתה לי עבודה בארה"ב הייתי מתרוצץ כל היום על הרגליים זה חיטב אותי מאוד.
שלום רב,לאחרונה שמעתי שמועה כי סויה אינה בריאה למחלימים מסרטן עקב איזהשהיא תגובה שהיא יוצרת בגוף. מכיוון שאיני צורך מוצרי חלב, הסויה בשבילי הוא מרכיב משמעותי בתזונה. כמחלים, ניסיתי למצוא מיגע בנוגע לכך כדי לבדוק האם יש אמת בכך, אך עדיין לא הצלחתי לברר זאת.אשמח לשמוע מהנסיון והידע שלכם מה דעתכם בנידון.תודה,שבת שלוםורק בריאות לכולם.איל חדש
כיום ההמלצות לגבי צריכת סויה בסרטן אינם מדברים על כל צורך בהימנעות. אפשר לשלב אותם בתפריט. בסרטן שד עם טמוקסיפן וסרטן פרוסטטה יש אפילו תועלת.
באופן כללי נתן לבצע צום מיצים למרות שאין כלל הוכחה רפואית לגבי התועלת שבו.
לפני זה יש לבדוק באופן ספציפי באם מותר עבורך
זה תלוי באם את נוטלת תרופות שאינן מאפשרות צום ולכן רצוי להתייעץ גם ברופא
כמו כן מבחנית התזמון כדאי לחכנות . זה קרוב מדי
כמו כן חשוב לברר כמה זמן לא יותר מ 1 עד 3 ימים וכן כמו כן שהמיצים יהיו יותר מיצי ירקות. יש להקפיד על כמות משמעותית של נוזלים למנוע התייבשות
המלצה חמה לחכות ולהיעץ גם עם הרופא
אבי בן 87 חולה כשנה בסרטן שלפוחית השתן ירד תוך השנה כ17 קג היום שוקל 53 קג גובה 153,עבר הקרנות באוקטובר 2012,לפני כחודש הפסיק לאכול מוצרי בשר מהחי,פרט לפילטים של דגים, אנו משתדלים לתת לו 2 ביצים ביום ,ופעמיים בשבוע מכינים תוספת עם אורז וקטניות או פתיתים וקטניות לציין שבבוקר ובערב אוכל לחם עם חצי גביע שמנת15אחוז ומעט גבינות רכות.רציתי לדעתכמה חלבון צריך לתת לו במשך היום , והאם לתת מוצרי חלב עשירים בשומן או להיפך,אודה לעזרתך אם תבהירי לי את הבעיה,אציין שהתחלתי לתת לו b12 כל יום,
אודה לתשובה מהירה
הבת המודאגת רחל
הוא צריך לקבל לפחות 60 גרם חלבון
המקורות לחלבון הם ביצים, דגים, טונה, מוצרי חלב וקטניות
מוצרי החלב השמנים אינם תורמים יותר חלבון . אלא יותר קלוריות הנחוצות לצורך שמירה על משקל
אני מעריכה שאם אוכל 2 ביצים ביום, לבן/יוגורט/ שמנת גביע ביום, כ- 3 כפות גבינה /גבינה צהובה פרוסה, ביום וכן מנת דג או קופסה טונה או 1.5 כוס קטניות כליום לסירוגין הוא יכול להגיע לכמות נדרשת זו.
כמו כן יש להקפיד על נושא כמות הקלוריות לצורך מניעת ירידה במשקל. בגלל גילו והירידה אני מציעה להתייעץ עם הרופא או הדיאטנית על תוספת של מזון רפואי לתפריט
כמו כן בהחלט להקפיד על נטילה שלB12 ולבדוק רמות המוגלובין כמדד נוסף למצב תזונתי .
שינויים בחוש הטעם הינה תופעה היכולה להתרחש במהלך המחלה מסיבות שונות.
איבוד הטעם הינו אחת הסיבות העיקריות לחוסר תיאבון וירידה באכילה ובמשקל.
מספר טיפים לעזרה
מכיון שהטעם מושפע גם מהריח כדאי להשתמש בתבלינים יוצרי ריח כמו קינמון, וניל שום ועוד.
לדאוג להגביר את צבעוניות המזון כדי להפוך אותו יותר אטרקטיבי.
לבדוק האם אין חסר בויטמיןb12
להדגיש ניגודי טעמים חמוץ מתוק, יותר מלוח ופיקנטי. אפשר להיעזר גם במעט מונוסיום גלוטמט המגביר את הטעם.
אין מזון המונע ממש ספיגת סוכר.
יש מזונות המאטים את ספיגת הסוכר במעי ועלייתו בדם:
סיבים תזונתיים כמו סיבים של חילבה, שיבולת שועל וכן קטניות יכולים להשפיע על האטת קצב עליית הסוכר.
מזונות המכילים עמילנים המתפרקים לאט כמו אורז בסמטי, שעורה, שיפון, כוסמין וקינואה גורמים לעליה איטית יותר של הסוכר.
כמו כן שילוב של מעט שומן כמו שמן, טחינה, אבוקדו , אגוזים עם מזון המכיל עמילן או סוכר יכול להאט את תהליך העיכול ולכן לגרום סוכר לעלות לאט יותר בדם.
גם לקינמון יש השפעה כזו. מומלץ להוסיך 1 כפית קנמון טחון בעקר בסמוך לארוחה עשירה בפחמימות ודגנים.