דר' שלומית פרי:
פרופ' אפרת לוי-להד:
ברצוני לקבל מידע לגבי כריתת שד ושחלות מניעתית.
האם קימים ברשותכם מאמרים או מחקרים בנושא?
אני מחפשת מאמרים שיתמקדו בהיבט הפסיכולוגי, מדוע לכרות כריתה מניעתית, האם מומלץ, מה החלופות, האם הניתוח ימומן ע"י מערכת הבריאות אף על פי שמדובר בניתוח מניעתי אצל אישה שטרם חלתה בסרטן, והאם לאישה שעושה כריתה אלקטיבית מוצעת עזרה מארגונים שונים כפי שאישה שכבר חלתה בסרטן ומבצעת כריתה, תקבל.
אודה לעזרתכם!
שלום רב,
אני בת 31, בהריון שני. נשאית brca1.
אני יודעת שלא ניתן לעשות MRI בזמן הריון והנקה. מצד שני הבנתי שהנקה ממושכת דווקא מורידה את הסיכוי לסרטן.
במידה ואני בוחרת להניק לאורך זמן ממושך (מעל שנה-שנה וחצי), האם אני חשופה לתקופה ארוכה מדי ללא MRI? האם אולטרסאונד ובדיקת כירורג מספיקים?
תודה מראש
נכון שהנקה מורידה את הסיכון, במידה לא ידועה. גם בנשאית, הסיכוי לחלות בפרק זמן נתון הו א נמוך - בגיל 31 מדובר בסדר גודל של אחוזים בודדים בשנה . אם רוצים להשיג מעקב אופטימלי, ההמלצה במרפאת הנשאיות שלנו היא להניק למשך 6 חודשים, להמתין חודשיים ואז לבצע MRI. בזמן הנקה, אמצעי ההדמיה השונים, כולל אולטראסאונד, אינם מוסיפים מעבר לבדיקה ידנית ע"י רופא, וההמלצה היא רק לבדיקת רופא. כמו החלטות רבות אחרות העומדות בפני נשאיות, החלטה על משך ההנקה זו גם החלטה של העדפה אישית. - נטילת סיכון מסויים, לא גדול, לעומת השגת מעקב מכסימלי. חשוב להתייחס לכל ממצא, אם קיים ממצא במהלך ההנקה (לא לקבל אבחנה של "גוש חלב" בלי בירור מלא. שיהיה בשעה טובה!
האם ניתן לבצע בדיקת ממוגרפיה בהריון?
הייתי אצל כירורגית שד השבוע. נושא הממוגרפיה כלל לא עלה בשיחה (מעולם גם לא עשיתי לפני כן). כשהגעתי הביתה גיליתי שהיא נתנה לי הפניה לממוגרפיה.
באופן אישי אני מתלבטת גם אם מותר לבצע, מחשש לסיכון העובר ע"י הקרינה. האם מומלץ בכל זאת בזמן הריון? יש ערך לממוגרפיה אחרי הלידה, בזמן הנקה?
שוב תודה רבה!
להלן תשובתה של דר אהובה גרובשטיין, רנטגנולוגית בכרירה מבילינסון? "לנשים נשאיות המעקב הדימותי המומלץ הוא כל חצי שנה- פעם בדיקת MRI ופעם ממוגרפיה. אם ה- MRI תקין ניתן לוותר על סונר שד. הממוגרפיה חשובה מכוון שישנם ממצאים סרטנים התחלתיים שמופיעים כהסתיידות שאותן ניתן לאבחן בעיקר בממוגרפיה. התזמון של כל חצי שנה הוא משום הביולוגיה המיוחדת של הגידולים בנשאיות, שזמן הגדילה שלהם מואץ יותר ולכן המרווחים של בדיקות המעקב קצרים מהאוכלוסיה הכללית. אכן לממוגרפיה יש קרינה אבל בכל העבודות הכי גדולות של מאות אלפי נשים שימוש בממוגרפיה תורם להארכת חיים ולא לעליה באחוזי הסרטן (שד או אחר, כולל בלוטת התריס). לכן יתרון השימוש בממוגרפיה הוא משמעותי לאין רוך מהסיכון של הקרינה. רמת הקרינה במכון ובתי חולים מוסדרות ומבוקרות ונמצאות מתחת לסף המואשר על ידי משרד הבריאות וה- FDA. לסיכום - מעקב של חתי שנה ממוגרפיה וחצי שנה MRI (כלומר כל אחת מהבדיקות הללו פעם בשנה) הוא המעקב המומלץ לנשאיות".
אני כאן לכתוב ולהודיע בקול רם כי החיים נמשכים גם אחרי כריתת שחלות, סרטן בשד ואפילו מציאת הגן BRCA 1. אני היום בת 42, 13 שנה לאחר סרטן בשד (דרגה 3), 3 ילדים בריאים - הריון ספונטני- ו 3 חודשים לאחר ניתוח כריתת שחלות.החיים נמשכים כרגיל. תנשמו ותעברו את הכריתה. הכל יהיה בסדר :)
שלום שרון,
תודה רבה שכתבת את מה שכתבת. האם אין תופעות לוואי?
אשמח לשוחח איתך.
אפרת
הי אפרת,
יש תופעות לוואי. מצבי רוח, יובש בנרתיק, יובש בפנים. לא נעימות אך נסבלות. חייבת לציין כי כעת, לא מרגישה אותם- אני בהיריון- כן, ללא שחלות :)
אם אוכל לעזור- אשמח לדבר איתך. שלחי לי את מספר הסלולרי ואתקשר
הי שרון, תוכלי לשלוח אי-מייל ל - sefratk@gmail.com? ואז אשלח לך את הטלפון?
לא רוצה לפרסם כאן טלפון ...
תודה
שלום טלימומלץ להגיע למרפאה נשאיות למעקב לאחר השלמת הטיפול הכמותרפי. אם מתוכנן טיפול הקרנה לשד ואת עשויה להיות מעוניינת בכריתה מניעתית, מומלץ להתייעץ עם האונקולוג/ית המטפל על כך לפני טיפולי ההקרנה. רפואה שלמה ומהירה.
לאחר אבחון כנשאית BRCA1 החל הדיאלוג לגבי כריתת שחלות כצעד מניעתי. הרופאים כמובן ממליצים.
אני חוששת כי בעקבות הכריתה יוחש תהליך ההזדקנות (אני בת 45) אך יותר מכך - אני חוששת כי בכריתה תחיש מחלות אחרות כגון אוסטופרוזיס, מחלות קרדיו-וסקולריות,מצבים נוירולגים וכו.
האם מניעת מחלה אחת לא מעוררת או מאפשרת למצבים אחרים להתפתח. אולי עדיף לא לגעת בגוף שכרגע הינו בריא ובמעקב לטובת בריאות כוללת?
ההתלבטות כל כך מובנת, יחד עם זאת ההמלצה להסיר שחלות היא מאוד נחרצת. יש דרכים רבות לשמר את הגוף כמו תזונה נכונה ופעילות גופנית, אין בשלב זה דרכים אחרות למנוע סרטן שחלות וקשה לאבחן את המחלה בשלבים מוקדמים. בבדיקה שעשינו במרפאה שלנו לגבי נשים אצלן אובחנה מוטציה בגן BRCA כמעט כל הנשים שעברו את גיל 40, עברו ניתוח. אצל אחת הנשים שהיתה כבר בת 48 נמצא גידול קטן מאוד בעת הניתוח ובעצם בכך נמנעה התקדמות המחלה ברגע האחרון והיא בריאה לחלוטין. אנא אל תתמהמי. אנחנו מוכנים לסייע בהתלבטות אבל כדאי לא לחכות יותר מדי.
שלום, אני ובן זוגי חושבים על הריון בשנים הקרובות. אנו מודאגים מכך שקיימים 3 מקרים מצד משפחת האם של בן זוגי של בנות צעירות (גיל עשרה) שחלו בגידול מוחי ונפטרו ממנו. הקרובה ביותר היא אחותו ז"ל של בן זוגי. (הנוספות הן בת דודה ובת דודה מדרגה שנייה). יש לציין כי בכל אחד מהמקרים היה מדובר בסרטן מסוג שונה.
האם ישנה בדיקה רלוונטית למקרים כאלו? (רוב המידע על יעוץ אונקוגנטי מתיחס לסרטן שד/שחלות/מעי). האם ייתכן כי מין העובר יהיה רלוונטי במקרה כזה? (סיכון מוגבר לבנות?) ואם כן, האם יש מקום לשקול הפריה חוץ גופית?
תודה!
לאור ריבוי מקרים של סרטן השד במשפחתי (אימי, אחותה ובתדודה שלהן) אימי עברה ריצוף גנטי של הגן brca לאחר שנמצאה שלילית למוטציות הנפוצות (מוצאן מצפון אפריקה) התשובות יצאו קצת לא ברורות ואימי נמצאה כהומוזיגוטית לגן לא ידוע ולא מוכר לכן נשלחה לבדיקת דנא נוספת שבה בדקו שינוי של המבנה של הגן ונמצא שאין שינוי, לדעת הרופא המטפל לא ברור האם אנו חשופות לסיכון יתר לסרטן השד או לא.בכל מקרה לי ברור שעלינו להיות עם יד על הדופק לאור מקרים לא מעטים של סרטן השד במשפחה. רציתי לדעת מעבר לבדיקות כירוגיות(אני בת 24) פעם בחצי שנה מה עליי לעשות? האם כדאי להתחיל גם אולטראסאונד? בנוסף האם יש אזשהם המלצות לגבי המנעות מגלולות או אלכוהול לנשים בעלי סיכון מוגבר?
תודה רבה.
במקרה כמו שלך, שבו בירור גנטי לא העלה סיבה ברורה לסרטן במשפחה, מסתמכים על הסיפור המשפחתי לשם הערכת סיכון וקביעת הגיל לתחילת מעקב. אני ממליצה לך לפנות ליעוץ גנטי לשם קבלת המלצות מתאימות. ההמלצה המניעתית החשובה ביותר היא פעילות גופנית סדירה, שהוכחה כמקטינה את הסיכון לסרטן שד וגם לשלל מחלות אחרות.
באופן כללי, מקובל להתחיל במעקב בגיל צעיר ב 10 שנים מהגיל שבו חלתה החלוה הצעירה ביותר במשפחה, וגם אם יש חולות צעירות, לרוב אין צורך במעקב לפני גיל 25. אם הסיכון המחושב לחלות בסרטן במהלך החיים הוא גבוה מ 20-30% מקובל לעשות גם מעקב ע"י MRI שד בנשים מבוגרות ממך גם מקובל לתת טיפול מניעתי בטמוקסיפן או ברלוקסיפן (רלוקסיפן ניתן רק אחרי גיל המעבר).
כאמור, לשם קבלת המלצות המתאימות לך ולסיפור המשפחתי שלך מומלץ לפנות לייעוץ גנטי. זנה טובה ומתוקה.
שלום חני
ייתכן שאת רופאה, אבל בהנחה שאינך כזו, הייתי נזהרת ממתן עצות רפואיות. גם לא ראוי לפרסם בפורום כזה מכונים פרטיים ספציפיים. אין שום עדות מדעית שאולטראסאונד שד בין אם ידני או אוטומטי הוא אמצעי בדיקה הנותן גילוי מוקדם יעיל. הוא משמש רק כתוספת לממוגרפיה. מומלץ לקבל המלצות רפואיות מרופא או יועצת גנטוית שיעברו על הסיפור הספיציפי של המטופל.