דר' שלומית פרי:
פרופ' אפרת לוי-להד:
ממליצה שתהיי במעקב באחת מהמרפאות הייחודיות לנשאיות. פרטים באתר האגודה
http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=8181
אני בת 38, אם לארבעה, נשאית BRCA1 וכמובן ממליצים לי על הסרת שחלות מניעתית.
אני מודאגת מתופעות גיל המעבר שאני עלולה לחוות לפני גיל 40 ומעוניינת לשמוע מה הן כוללות. האם להסרת השחלות יש השפעה על המראה החיצוני? האם כפי שאומרים לי אראה מבוגרת בעשור מגילי הכרונולוגי? כיצד משפיע הניתוח על המצב הפיזי? עד כמה חמורות תופעות הלוואי? אשמח לשמוע מנשים שביצעו את הניתוח מה היו ההשלכות על מצב בריאותן ועל הרגשתן.
חשוב להדגיש שאת יכולה לקבל טיפול הורמונלי חליפי עד גיל 50 מבלי שהדבר יעלה באופן משמעותי את הסיכון לסרטן שד.
חשוב לקבל טיפול הורמונלי חליפי מיד עם הניתוח כדי למנוע תופעות חדות הנובעות מהמעבר החד ממצב הורמונלי עם שחלות להעדר שחלות. לאחר זמן מה ניתן לנסות לרדת במינון הטיפול ולראות אם מופיעות תופעות של גיל המעבר, ובהתאם לכך להחליט אם להמשיך בטיפול ההורמונלי החליפי או שאת מסתדרת בלעדיו.
תופעות גיל המעבר הן מאוד אינידיבידואליות. יש נשים שאין להם תסמינים רבים, ויש נשים הסובלות מקשיים משמעותיים. מבחינה בריאותית, חשוב לברר אם יש גורמי סיכון למחלת לב ולטפל בהם (לדוגמה, יתר לח"ד כולסטרול גבוה) ולבצע מעקב אחר צפיפות העצם, העשויה לרדת. פעילות גופנית מסייעת מאוד בהפחתת ההשפעות הבריאותיות והפיזיות, וגם עוזרת מבחינה נפשית.
שלום,
אני מתחילה לברר על נושא כריתת שד מניעתית. מחפשת המלצות על כרורג שד מוצלח ומנוסה באיזור חיפה.
תודה
שלום לכולן,
אני צריכה לעבור ניתוח הסרת שחלות מנייעתי. יש לי ביטוח משלים של קופ"ח וביטוח פרטי. אשמח לדעת האם מישהי התנסתה באחד מהם ויכולה להמליץ? לתת טיפים? כמו כן, אשמח לקבל שמות של רופאים מומלצים.
רחלי
שלום רחלי
מדובר בניתוח לפרוסקופי פשוט וחבל להיכנס להוצאה משמעותית בגינו. ביעקר חשוב שתהיה כריתה גם של השחלות וגם של החצוצרות ובדיקה פתולוגית טובה (חתכים מרובים) של השחלות והחצוצרות, כדי לוודא שעין עדות לגידול בשלבים מוקדמים.
בהנחה שאינך כבר בגיל המעבר, חשוב גם לדון עם הרופא על כך שיותחל טיפול הורמונלי חליפי כבר מעת הניתוח, כדי שלא תהיינה תופעות חדות של גיל המעבר - אח"כ אפשר לדון במשך הטיפול החליפי ובהקטנת המינון, אולם טיפול מיד עם הניתוח מאוד עוזר מבחינה זו ואינו מעלה את הסיכון לסרטן השד.
בהצלחה ורפואה שלמה
אפרת
פרופ לוי להד שלום
תודה על האינפורמציה.
אני כיום בת 40 וילדתי לפני כ-5 חודשים (כבר לא מניקה) רציתי לדעת האם לניתוח תיהיה השפעה על היכולת שלי להרים אותה וכד'? ובנוסף, אני מתגוררת באזור המרכז, ואשמח לדעת האם יש לך המלצה לרופא מומחה שיוכל לבצע את ההליך (לא חשוב אם דרך קופ"ח כללית או באופן פרטי, יש לי ביטוח רפואי דרך מקום העבודה).
תודה רבה\
איננו נותנים המלצות לגבי רופאים ספציפיים.
אם מדובר בניתוח לפרוסקופי לכריתת שחלות וחצוצרות בלבד לא צפוי קושי בהרמה של תינוקת וכו' לאחר היממה הראשונה
שלום רב,
יש לנו במשפחה סיפור משפחתי של סרטן השד.
בוצעה בדיקה של BRCA12 מורחב ויצא תקינה.
המליצו לנו על ביצוע בדיקת INVITA.
האם קיים בית חולים בו ניתן לעשות זאת במסגרת הקופה? (הבנתי שתל השומר מחקר מחקר בנושא)
במסגרת קלינית, הבדיקה הזו ובדיקות פאנל דומות הן במימון פרטי בלבד, אם כי ייתכן שביטוחים פרטיים מכסים אותן. לגבי מסגרות מחקריות צריך לברר במכונים השונים, אולם בבדיקה מחקרית אין התחייבות למועדת מתן תשובה.
כדאי לברר עם היועץ הגנטי מה הסיכוי לזיהוי מוטציה ועד כמה זה צפוי להשפיע על הטיפול בבנות המשפחה. נתונים עדכניים מראים שהסיכוי לזהות מוטציה בגן שאינו BRCA1 או BRCA2 הוא לכל היותר 10%. מאחר והבדיקות הללו הולכות ומתקדמות וגם מחירן הולך ויורד, כדאי לברר אם תהיה לכך השפעה על הטיפול בכן בעתיד הקרוב.
לפני שנה אמי אובחנה בסרטן השד ונשאות לbrca1 ומבדיקת נשאות נמצא לי שאני גם נשאית. היום ל'קראת גיל 29 מנסה לתכנן מתי כדאי להתחיל לנסות להיכנס להריון. אני נשואה אבל לפני שגילינו על הגן, לא תכננו הריון לפני גיל 30. איך שאני רואה את זה, בגלל בדיקות MRI שנתיות, אני מאוד מוגבלת בתזמון של מתי להתחיל לנסות כי לא ניתן לעשות בדיקות במשך הריון+הנקה ולכן מדובר במינימום שנה וחצי ללא מעקב במקרה הטוב ביותר של תיזמון כניסה להריון בדיוק אחרי MRI שנתי. החודש עשיתי את סריקת הMRI השנתית בגיל 28 לקראת 29 ובגלל הבעייתיות אני תחת ההבנה שעוד שנה אחרי הסריקה הבאה כדאי להתחיל לנסות ולא לדחות יותר, בעלי טוען שאין הבדל גדול אם נחכה עוד שנה נוספת מעבר לכך. קשה לי "לחשב" כמה זה קריטי למהר וכמה זה בעייתי להתחיל לנסות באמצע סבב בדיקות (או אחרי בדיקת ממוגרפיה במקום אחרי MRI). ברור שזו החלטה אישית אבל הייתי שמחה לעיצות והכוונה בנושא. אני מאוד מבולבלת כי ידיעה על הנשאות אמורה לאפשר לי מעקב שותף אבל במקביל ההמלצה היא להתחיל הקמת משפחה ועם זה נפגמת היכולת שלי לבצע מעקב.
למישל שלום,
הסיכון לסרטן שד בכל שנה הוא קטן גם בנשאיות, והוא עולה עם הגיל, אולם סביב גיל 30 הוא עדיין נמוך מאוד, ואינו משתנה משמעותית בטווח של שנה יותר או שנה פחות. השיקול העיקרי מבחינת עיתוי הריונות הוא מספר הילדים הכולל שאתם מתכננים, לאור ההמלצה הנוכחית לכריתת שחלות מניעתית עם סיום הקמת המשפחה סביב גיל 40 (לעתים קודם, בתלות בסיפור המשפחתי). ההריונות אכן "פוגמים" ביכולת לבצע מעקב, אולם בגילאים הצעירים, הסיכון לסרטן השד הוא קטן.
שלום ,
חדשה בעסק, בריאה לחלוטין, טפו טפו, אהיה ביוני בת 40: ללא היסטוריה (אמי בריאה לגמרי ולמרות זאת עברה כריתת שחלות בגיל 50 לאחר גילוי המוטציה בגן BRCA1).
מספר שאלות:
1. עשיתי בדיקה גנטית בה התגלתה המוטציה בגן BRCA1 - היכן אפשר לעשות את הבדיקה שוב ליתר בטחון? מניחה שמכבי לא ישלמו על זה שוב.
2. שוקלת לגבי כריתת השחלות: מה הן תופעות גיל הבלות? האם יש שינוי חיצוני או רק פנימי מבחינת גלי חום וכו'
3. אם אכנס להריון ואעשה ניתוח קיסרי (שניים קודמים קיסריים - תוך כמה זמן ניתן להסיר את השחלות?)
אודה מאד לתשובה. אני בהיסטריה. לקח לי כמה שנים לאזור אומץ לחפש את הפורום הזה.
נסי לדבר עם המכון לייעוץ גנטי היכן שעשית את הבדיקה לגבי הרצון שלך לשלוח את הבדיקה להערכה נוספת.
תופעות הלוואי של כריתת שחלות הן כפי שציינת גלי חום וכל אותן תופעות של הפסקת ווסת באופן חד ובגיל צעיר. עם הזמן יש לעתים ירידה מסויימת בחשק המיני ויובש בנרתיק שניתן לטפל בו על ידי חומרי סיכוך. חשוב להקפיד על תזונה בריאה ועל פעילות גופנית ואני מניחה שחלק ניכר מהתופעות ניתן להתגבר. בכל מקרה, מהניסיון שלי במרפאה, נשים שעברו ניתוח להסרת שחלות שבעות רצון מההחלטה גם אם בדרך יש קצת מחירים.
מציעה להתייעץ עם הגניקולוג שלך לגבי ניתוח הסרת שחלות לאחר שתסימי את כמובן את תוכניותיך לגבי תכנון משפחתך.
טוב שפנית לפורום, מקווה שמעתה המידע הגנטי שיש ברשותך יוכל לסייע לך ופחות להפחיד. בסופו של דבר המידע הגנטי הוא כלי שמסייע לנו לשמור על גופנו וחיינו וכך חשוב שישאר
אין שום בעיה. הדעה כיום היא שאין קשר בין דאודורנטים לסרטן שד.
מאמר מסכם ממכון הסרטן הלאומי בארה"ב אפשר למצוא כאן
http://www.cancer.gov/cancertopics/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet