דר' שלומית פרי:
פרופ' אפרת לוי-להד:
לא כתבת בת כמה את ואם היה לך מחזור בעת שעברת את כריתת השחלות. אם כבר היית בגיל המעבר או בגיל 50 ומעלה, לא מומלץ לקחת הורמונים . אם את צעירה יותר, לרוב מקובל להתחיל טיפול הורמונלי עם הניתוח ואז לרדת בהדרגה במינון. לגבי תופעות הלוואי אם אינך מרגישה אותם, מה טוב, אם את מרגישה אותם - התייעצי עם רופא הנשים
שלום,אני בת 47 לפני כ-6 שנים אובחנתי כנושאת מוטציה Brca1,וזמן קצר לאחר מכן עשיתי ניתוחים של כריתה מניעתית ושחזור של השדיים ( כולל פטמות), ושל כריתה מניעתית של שחלות.שאלותיי: 1. מה הסיכון שלי לפתח סרטן שד/שחלות (כמובן,לאחר הניתוחים שביצעתי)? 2.האם לבעלות מוטציה כשלי,יש סיכון גבוה ,לפתח סוגי סרטן נוספים מעבר לשד ושחלות?
תודה.
1. הסיכון לפתח סרטן שד או צפק (קרום המצפה את הבטן, שיש לו מקור עוברי דומה לשחלה) לאחר ניתוחי כריתה מניעתית הוא אחוזים בודדים ביותר. למעשה מדובר בסיכון שהוא נמוך מהסיכון של אישה רגילה.
2. מוטציות ב BRCA1 גם מעלות את הסיכון לסרטן לבלב, אולם הסיכון האבסולוטי לחלות בממאירות זו נמוך ביותר גם בנשאיות, אלא אם יש להן סיפור משפחתי של סרטן לבלב
ראשית,פרופ' להד,אני מודה לך על תגובתך.
אודה לך,אם תוכלי לומר לי,איזה מעקב רצוי לי לעשות (שוב,כנושאת המוטציה BRCA1,לאחר שעברתי ניתוחים מניעתיים של הוצאת שחלות וכריתת שדיים).תודה ושנה טובה!
כריתת שחלות אינה מונעת את האפשרות להניק. תיתכן השפעה מסויימת של ירידה בנפח החלב כתוצאה מכריתת שחלות אולם בהחלט ייתכן שלא תהיה פגיעה כלל, ואם ישנה פגיעה, ישנו טיפול תרופתי (בתרופות שמעלות את רמת הפרולקטין) שיכול לסייע.
למחקר העוסק בהשפעה של ההתמודדות עם מחלת הסרטן על בני/בנות הזוג דרושים נבדקים למילוי שאלון. השאלון מיועד לגברים/נשים שבנות/בני זוגם/ן מתמודד/ת עם מחלת הסרטן כיום, או שסיים/ה את הטיפול בשלוש השנים האחרונה.
השאלון מצורף בקישור מטה. אורך מילוי השאלון כ-10 דקות, וחשוב מאוד לסיים אותו (אחרת התשובות לא נשמרות).המון תודה על הנכונות ושיתוף הפעולה!
חן שמיר ודנה פלדמן
המחקר נעשה במסגרת פרקטיקום מחקרי באוניברסיטת בר- אילן,
בהנחייתה של ד"ר נטע חורש.
אכן כפי שכתבת מתקיים מחקר בנושא של הקרנת השד הבריא אצל נשאיות. המחקר מנסה בדיוק לענות על השאלות שהעלת, בשלב זה אין דרך לומר האם להקרנה של השד הבריא יש יתרון במובן של מניעת הופעת המחלה בשד הזה. המחקר נעשה במספר מרכזים. מציעה לך להתייעץ עם האונקולוג המטפל בך עם הרופא ברדיותרפיה. את המחקר מרכזת דר אלה עברון.
אהלן, שמי דורין.
באוקטובר האחרון גיליתי שאני נשאית BRCA1 לאחר שאחותי הגדולה חלתה בסרטן השד ומאז אני מתמודדת עם"רכבת ההרים" הזאת שנעה במהירויות משתנות ונוגעת בכל תחומי החיים שלי. הייתי שמחה לדבר עם נשים נשאיות בריאות, בסביבות גיל 30, שאין להן ילדים ולא נמצאות בזוגיות - על התועלת מול המחיר שבידיעה על הגן, על ההתלבטויות השונות (אם ישנן), ובאופן כללי, מעניין אותי להכיר צורות התמודדות דומות או שונות לשלי.
מניחה שכאן זה המקום לחפש..?
השאלות שלך נכונות מאד ומעסיקות את מרבית הנשאיות הבריאות אשר פונות לאגודה למלחמה בסרטן ואף משתתפות בקבוצת התמיכה שלנו לנשאיות בריאות.
צרי עמי קשר ואסייע לך בנושא. 03-5721678
אורית שפירא, עו"ס, מנהלת מח' שיקום ורווחה ,אגודה למלחמה בסרטן.
היי דורין,
אשמח לדבר איתך.
שמי שרון ואני אומנם לא בת 30 אלא בת 40. אך, עברתי כריתת שחלות מניעתית לפני שנה, ושלושה חודשים לאחר מכן נכסתי להריון ע"י החזרת עובר קפוא. ההריון ללא השחלות עבר בשלום והיום יש לי תינוק בן חודש.
כך, שבהחלט ממליצה על הקפאת ביציות (או עוברים אם אפשר), לעבור את הכריתה ואז להיכנס להיריון. מהניסיון שלי- זה עובד :)
מאחר ואימך לא נבדקה, לא ניתן לדעת בוודאות שלא חלתה על רקע תורשתי. אם אימך היתה נשאית של מוטציה לכל אחד מילדיה היה סיכון של 50% לרשת את המוטציה ו 50% סיכוי לא לרשת אותה - כך שהעובדה שאחותך לא נשאית אינה מעידה שום דבר עלייך, ואת וכל אחד מהאחים/אחיות האחרים צריך להיבדק כדי לדעת אם הוא /היא נשא או לא. אפשר גם לבצע בדיקה גנטית על הבלוק הפתולוגי של רימך(אפשר למצוא בלוקים הרבה פעמים גם אחרי 20 שנה).