דר' שלומית פרי:
פרופ' אפרת לוי-להד:
אפשר לפנות לחברה בבקשה ל"טיפול חמלה" - אך מאחר ומדובר בתרופה רשומה לא ברור לי שהם מאפשרים זאת. (חברת AstraZeneca). אני מציעה גם להתייעץ עם הרופא/ה שניהלו את הטיפול במסגרתו השתתפה אימך.
יש ברשותי אולפריב שרכשתי לאשתי ואין לי בו צורך
אפי 0545855856
שלום,
אני נשאית מוטציה ש abrc1 . יש סיפור תורשתי של מחלת סרטן השד והשחלות. אמי נפטרה בגיל 37 מסרטן השד. ודודתי בגיל 49 מסרטן השחלות. כמו כן סבתי נפטרה ובת דודתי חלתה בסרטן השד בגיל 37.
אני בת 36 ותיכננתי לעשות ניתוח מניעתי של שחלות. כבר קבעתי תאריך ( עוד שבועים) אתמול הייתי בפגישה במרכז לנשים נשאיות והרופא אמר לי שלא העשה את הניתוח עכשיו כי אני עדין צעירה וסרטן השחלות אצל משפחתי היה בגיל מבוגר יותר ושאני המתין. האם זה נכון? כמו כן הציעו לי בטרום ניתוח להוציא גם את הרחם, ובמרכז נשים נשאיות שלא הגע ברחם. אני ממש מבולבלת . הודה לתשובה
אם השלמת את משפחתך אין סיבה לדחות את הניתוח, משום שהוא יגן עלייך גם מסרטן שד, ובמשפחתך נשאיות חלו בסרטן שד בגיל צעיר מ 40
אין צורך להסיר את הרחם מבחינת הנשאות
בברכה
פרופ' אפרת לוי להד
אני בת 30. אחותי למחצה (הבת של אבי) חלתה בסרטן שד בגיל 30 ושוב בגיל 39. בבדיקה גנטית שלה וגם שלי לא זוהו המוטציות השכיחות, אבל בשל הסיפור המשפחתי שכולל גם סרטן לבלב אצל סבתי הומלץ לי על מעקב לנשים בסיכון גבוה שכולל בדיקה ידנית, ממוגרפיה ומ.ר.י. התחלתי במעקב כמו שאמרו, אבל קשה לי עם הרעיון של ממוגרפיה אחת לשנה מגיל כל כך צעיר. אין בזה יותר נזק מתועלת?
הנני נשאית ברכא 1 . המרקר היה בשנתיים האחרונות אחרי סיום הכימו בין 7-9.7 ועכשיו בבדיקה העכשווית עלה ל17.4
אני יודעת שזה בטווח הנורמל. אבל אם המרקר עד עכשיו היה יציב. ופתאום עלה ל17.4 ..האם המחלה חזרה אלי?? אני ממש עצובה ובלחץ.. כי בחולות סרטן השחלה אם הסמן עולה..זה סימן רע מאוד
אני מתנצלת - עניתי בין לבין ולא שמתי לב שחלית, ולא מדובר בניתוח שהיה מניעתי. גם בחולות יכולות להיות תנודות מסיבות שונות שאינן קשורות לחזרת המחלה, אבל כמובן שחשוב לעקוב - בעיקר ע"י בדיקות חוזרות. אני מציעה שתתיעצי עם האונקולוג שטיפל בך
שלום רב,
אני בת 40 נשאית braca1 לאחר כריתה ושחזור דו צדדי וכריתת שחלות וחצוצרות מניעתיים.
לפני כחודש התגלה גוש בזמב שד שמאל- באולטראסאונד הבלוטות נראו " במראה חולה" , בביופסיה ניתנה תשובה שסבירות גבוהה שהבלוטות כך בשל תגובתיות לקעקוע עטרה שעשיתי כחודש לפני. כמו כן שלא היה מספיק חומר לבדיקה הרופא אמר שזה תקין ושמאחר והוא עשה את הביופסיה הוא יודע שהיה מספיק חומר ואמר ןלבוא בעוד כ 6 שבועות לאולטרטסאונד חוזר.
עכשיו אני כשבועיים לאחר הביופסיה ובימים האחרונים החלו כאבים בשד שמאל שבאים לפרקים קצרים במהלך היום כמו כן כאב במגע באזור בפטמה ונראה שיש שינוי במראה של האזור- נפיחות קלה.
שאלותיי:
1. מה מידת המיהמנות של בדיקת ביופסיה?
2. על מה הכאב והנפיחות יכולים להעיד?
3. האם ייתכן שפיפסו סרטן בביופסיה?
כאב ונפיחות אופייניים לזיהום ו/או דלקת, ופחות אופייניים לסרטן. קרוב לוודאי שמדובר בהמשך של התהליך הדלקתי שתיארת כתגובה לקעקוע. אני מציעה שתפני בהקדם לרופא המשפחה ו/או לכירורג כדי לוודא שלא מדובר בזיהום ולתת לך טיפול בהתאם (ייתכן שיש צורך בטיפול אנטי-דלקתי אם לא מדובר בזיהום).
עקרונית ביופסיה אמורה להיות מהימנה בתנאי שנדגם האיזור הרלוונטי. טעויות אנוש תמיד יכולות לקרות ואם את חוששת אפשר לבקש את חומר הביופסיה עצמה (בלוקים, או הסליידים עצמם) ולבקש דעה של פתולוג נוסף. בשלב זה נראה שגישת המעקב שנקט בה הרופא שלך נראית סבירה - צריך רק להקפיד להמשיך על המעקב ולהגיע להחלטה בעוד 6 שבועות. טווחי זמנים כאלה אינם משפיעים על סיכויי החלמה.
כאמור, המלצתי היא שתגשי לרופא המשפחה ו/או הכירורג.
החלמה מהירה!
במשפחתי יש סיפור משפחתי של סרטן שד. אמי, שתי אחיותיה, ובת אחות אחת חלו במחלה. הצעירה ביותר היתה בת 45.
אמי עברה ריצוף גנטי של הגנים BRCA1,BRCA2 ולא נמצאה נשאית למוטציות האלו.
לי הומלץ מעבר למעקב השנתי לסרטן השד לעבור כריתת חצוצרות בניתוח הקיסרי האחרון כצעד מניעתי לסרטן השחלה שמגיע כמעט תמיד בד בבד עם סרטן השד וכמו כן זה אמור להקטין את הסיכון לסרטן השד (בפרט שאני בת 37 וסיימתי את תכנון היילודה שלי)
השאלות שלי -
1. אכן נכון שיש קשר בין סרטן השד לסרטן השחלה שלא קשור לנשאות מוטציות בגנים המדוברים?
2. האם במידה ואין קשר בין השניים, האמנם כריתת חצוצרות יכולה להקטין את הסיכון לסרטן השד הגבוה אצלי?
תודה.
לא ברור לי אם היו מקרי סרטן שחלה במשפחתך. ישנם גנים אחרים שמוטציות בהן מעלות את הסיכון גם לסרטן השד וגם לסרטן השחלה אולם מוטציות בגנים אלה נדירות מאוד, ולכן במשפחות שיש בהן רק מקרי סרטן שד, מקובל לומר שאין סיכון יתר משמעותי לסרטן שחלה, בפרט אם נשללו מוטציות ב BRCA1 ו BRCA2.
כריתת חצוצרות לא מקטינה את הסיכון לסרטן שד (בניגוד לכריתת שחלות שמקטינה את הסיכון לסרטן שד). בניגוד לשחלות, החצוצרות אינן איבר המייצר אסטרוגן. הפחתת האסטרוגן היא זו שמקטינה את הסיכון לסרטן השד, וכריתת חצוצרות אינה משפיעה על רמות האסטרוגן.
אגב, אין הוכחה ברורה שכריתת חצוצרות בלבד מקטינה את הסיכון לסרטן השחלה. ישנון תיאוריות על כך שסרטן השחלה מתחיל למעשה בחצוצרות ולכן ההמלצה שקיבלת. מאידך, אין גם תוספת סיכון משמעותית בכריתת החצוצרות אם את ממילא עוברת ניתוח קיסרי
ריצוף מגלה את הרוב המכריע של מוטציות ב BRCA1 ו BRCA2 - ישנו סוג של מווטציות - מוטציות חסרים והכפלות שאינו מתגלה בריצוף אולם הוא אינו שכיח, ובנשים ממוצא אשכנזי הוא נדיר במיוחד.
מה שניסיתי לומר הוא שבמשפחות שבהם אין מקרים של סרטן שחלה וושלא זוהוה בהים מוטציות של הגנים BRCA1 ו BRCA2 (בריצוף ועדיף בלווית בדיקת חסרים והכפלות) - הסיכון לסרטן שחלה אינו מוגבר.
מובן שבמקרה פרטי זה או אחר ייתכן סיכון יתר, אבל באופן כללי אין סיכון יתר לסרטן שחלה במשפחות כנ"ל.
באופן כללי - טיב התפקוד מיני לאחר ניתוחים תלוי במידה רבה בתפקוד המיני שהיה קודם לניתוח - כלומר שככל התפקוד הקודם היה טוב יותר, כך גם התפקוד אח"כ יהיה טוב יותר. חשק מיני תלוי בגורמים רבים שברובם אינם הורמונליים, ובהחלט נותר חשק וניתן להנות מיחסי מין גם לאחר כריתת שחלות.
מבחינת ההיבטים ההורמונליים, לאחר כריתת שחלות בגיל צעיר מומלץ לקבל טיפול הורמונלי חליפי סיסטמי (כלומר גלולות או מדבקות) מיד לאחר הניתוח, וניתן להמשיך בטיפול זה עד גיל 50 (שאז היתה מופיעה הפסקת ווסת ממילא, באופן ממוצע), בהתאם לתסמינים. גם אם לאחר הורדת מינון הדרגתית אין תסמינים כלליים בעייתיים של גיל המעבר, אפשר לתת טיפול הורמונלי מקומי לנרתיק, המונע יובש, כאבים וכו'.
מבחינת החשק המיני - צריך לראות אם הוא אכן מושפע (כאמור, לא תמיד הוא מושפע), ולטפל בהתאם, כאשר יש טיפולים נפשיים, תרופתיים ועוד, שהם ספציפיים לכל אישה. בהחלט יש מה לעשות, ולפי הספרות לרוב הנשאיות יש חיי מין מספקים גם לאחר כריתת שחלות.
אני בת 51, נשאית BRCA2 מבצעת פעם בשנה בדיקות שגרה, MRI, אולטרסאונד וממוגרפיה.
השנה הכרורג שהפנה אותי לבדיקות טען שבמידה והMRI יהיה תקין, אין צורך בבדיקות נוספות.
לשמחתי הבדיקה חזרה תקינה, האם צודק הכרורג ואין צורך בביצוע אולטרסאונד וממוגרפיה?
שמחה שהבדיקה יצאה תקינה. בכל זאת ההמלצה היא לבצע במהלך השנה גם ממוגרפיה וגם אולטרא סאונד של השד וכן בדיק הידנית אחת לחצי שנה, אלא אם יש אינדיקציות אחרות. אני מציעה לך לברר עם הרופא שעוקב אחריך מה הוא ממליץ שתהיה שגרת המעקב. בכל מקרה קיימות מרפאות מעקב מסודרות לנשים בריאות נשאיות, אולי שווה להצטרף למרפאה כזו. אם המעקב אצל הכירורג שלך טוב עבורך מציעה שתבדקי איתו מה התוכנית באופן כללי.
תודה רבה על תשובתך.
כשאת כותבת מרפאות מעקב לנשים בריאות נשאיות, את מתכוונת בקופות החולים?
אני חברה ב"כללית", האם יש להם מרפאות כאלו?
תודה רבה מראש
ישנן מספר מרפאות מעקב והכללית נותנת התחייבויות - רשימת מרפאות נמצאת כאן:
http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=8181
אפרת
שלום לכולם!
במסגרת התזה שלי באוניברסיטה העיברית בפסיכולוגיה קלינית אני חוקרת PTG (גדילה לאחר טראומה) בנשים שחלו בעבר בסרטן השד או בסרטן צוואר הרחם. זה מחקר מאוד חשוב שיכול להביא להרבה שינויים חיובים בחיים של חולי סרטן ומחלות מסכנות חיים אחרות.
(ועדת האתיקה אישרה את המחקר)
אם חליתן בעבר בסרטן צוואר הרחם אשמח אם תוכלו למלא את השאלון הבא:
https://docs.google.com/forms/d/1pi-ZegI5-Y29Rx1X2Mbjz7_Wa7R0MyrV4fdYPthkr_4/viewform?usp=send_form
בנוסף אם אתן מכירות נשים נוספות שחלו בסרטן צוואר הרחם אשמח אם תוכלו לשלוח להן את השאלון.
השוס הגדול! לכל מי שתמלא את השאלון המצורף אני אשלח שובר של קפה ומאפה! (מי שלא רוצה לא חייבת לכתוב את השם- אבל אז פשוט לא אוכל לשלוח לה את השובר)
תודה רבה רבה רבה!!!!!
סתיו
אני בת 40 נשאית brca 1 ובשנתיים האחרונות עברתי כריתה ושחזור דו צדדי של השדיים והוצאתי את החצוצרות והשחלות. לא חליתי אף פעם משמע שהניתוחים היו מניעתיים.
לפני כחודש עברתי שחזור עטרה על ידי קעקוע. הגבתי לא טוב אזור השדיים ומסביב גירד מאד והופיעה פריחה . כל זה נמשך כשבוע.
השבוע גיליתי גוש רגיש בזנב שד שמאל ואתמול הלכתי לכירורגית במרכז מירב שם אני מטופלת . לאחר בדיקה של הכירורגית היא הפנתה אותי לאולטראסאונד במקום ובאולטרסאונד על כי הגוש חשוד לממאירות ויש עוד כמה בלוטות מוגדלות שנראות לא טוב. הרופא המליץ על אולטראסאונד באותו יום וכך היה.
כמו כן אמר שייתכן שהבלוטות נראות כך בגלל תופעת לוואי של הקעקוע.
יש לציין שלפני חודשיים בדיוק עשיתי אולטראסאונד שיגרתי שיצא תקין.
1. האם קרה למישהי פעם שתופעת לוואי מקעקוע עטרה יצר מצב כזה?
2. האם קרה למישהי שחודשיים אחרי שנבדקה גילו גידול סרטני?
1. את מתארת תגובה דלקתית של איזור העטרה, ודלקת באיזור זה יכולה בהחלט לגרום לנפיחות בלוטות בבית השחי, משום שנוזל הלימפה מאיזור השד מתנקז קודם כל לבית השחי.
2. ישנם גידולים המופיעים מס' חודשים לאחר שבוצעה הדמיה תקינה (מצב הנקרא interval cancers ). לכן חשוב שתמשיכי להיות במעקב צמוד - ייתכן שבינתיים בוצעה כבר ביופסיה, ואם לאו, התייעצי עם כירורג השד לגבי הצורך בביופסיה.
החלמה מהירה