מנהלי הפורום
פרופ' יעקב קורח: יו"ר לשעבר של החברה הישראלית לגינקולוגיה אונקולוגית. מנהל המחלקה לגינקולוגיה אונקולוגית המרכז הרפואי ע"ש שיבא תל השומר. בוגר ביה"ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. השלים התמחות בגינקולוגיה ומיילדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר. סיים השתלמות בת שנתיים בגינקולוגיה אונקולוגית בביה"ח "בית ישראל" בניו יורק ארה"ב. השתלם בלפרוסקופיה מתקדמת בביה"ח בקוויבק בקנדה. חבר החברה הבינלאומית לממאירות גינקולוגית, והחברה האירופאית לגינקולוגיה אונקולוגית.
פרופ' דרור מאירוב: מנהל המרכז לשימור פוריות ע"ש מוריס קאהן שיבא תל השומר. המרכז משלב ייעוץ רפואי, טיפולי שימור פוריות מתקדמים, טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית (IVF) ומעקב ארוך שנים לקביעת פוריותן של נשים נערות וילדות חולות סרטן.
נשיא הארגון העולמי לשימור פוריות.
חבר ועדת העדכון של האגודה בנושא גינקו-אונקולוגיה.
ביצע את השתלת רקמת השחלה הראשונה בעולם בעקבותיה חולת סרטן עקרה הרתה וילדה תינוקת בריאה.
שלום ,
אני בת 30 , ילדתי לפני שנה וחצי. לאחר שאני מנסה להכנס להריון בשנה האחרונה, ובחודש האחרון יש לי תופעות לוואי עייפות כאבי ראש וסחרחורות הלכתי לרופא נשים. בבדיקה שיגרתי נראה כי יש ציסטה ברחם כמובן שהרופא לא רצה להדאיג, ושלח אותי לאולטסאונד ולבדיקות דם. לאחר הבדיקה קיבלתי טלפון מהרופא שהCA-125 שלי יצא גבוה (61) ואני לא ידחה את האולטסאונד ויעשה אותו בהקדם האפשרי. כמובן שנלחצתי , והתחלתי לקרוא מה זה אומר בכלל. והגעתי להרבה מאמרים על סרטן שחלות. מאוד נלחצתי מכל מה שקראתי, האם יש סיבה לדאגה?
תוצאות הבדיקה שלי :
בדיקה מאקרוספוקית:
התקבלה צנצנת מסומנת ובה מספר קטעי רקמה בנפח 3 סמ"ק
בדיקה מיקרוסקופית:
Endometrium biopsy:
Poorly differentaiated squamous cell carcinoma
No endometrial tissue present
ושאלותי הן:
1. מה משמעות התוצאות?
2. מה ניתן לעשות?
3. באיזה בית חולים כדאי לי לטפל?
4. האם אתם יכולים להמליץ על מומחה בנושא שאוכל להתייעץ?
מודה מראש על תשובתכם המהירה,
קפרי
שלום לך
מדובר קרוב לוודאי בגידול ממקור צוואר הרחם
במידה וכבר קיבלת יעוץ מהרופא שנטל הבדיקה, כדאי לפנות למומחה/ית בגינקולוגיה אונקולוגית.
בבדיקה זו יעריך המטפל את הממצאים הגופניים ויפנה לבדיקות נוספות על מנת לקבוע את תכנית הטיפול
כמעט בכל בתי החולים בארץ קיים שירות מסוג זה
תמר ושרית.
לבקשתכן מילאתי את השאלון.
האם תוכלו לפרסם את הסמינריון במייל, כאשר תסיימו אותו?
שלום רב. לאמי בת 67 גילו באמצעות בדיקה פתולוגית את הממצא הבא –
Fragments of well differentiated endometrioid carcinoma, villoglandular pattern, with mucinous differentiation – grade 1
האם ניתן לקבל מעט מידע בנושא? הבנתי שזהו סרטן רירית הרחם, אך לא יותר מכך. כמו כן אמי חלתה לפני שנתיים בסרקומה באצבע (כרתו לה חצי אצבע). יש קשר בין הסרטן הזה לבין הסרקומה?
שלו לך
אין קשר בין שני הגידולים
מדובר בגידול עם סיכויי החלמה טובים בדרך כלל. מעריך שפרטים מדוייקים יותר המתחשבים גם בממצאים הקיימים בבדיקת האם, תקבל מהצוות המטפל
רפואה שלמה
שלום רב, מזה מספר חודשים סובלת מדימום מאסיבי במחזור וכאבים חדים באזור הרחם, כמו גם תסמינים של אנמיה קלה (ברזל נמוך, ידיים ורגליים קרות). לפני מספר ימים, בעקבות סחרחורות ובחילות, בצעתי בדיקת שתן ביתית לגילוי הריון והתוצאה היתה חיובית. הבנתי כי בדיקה חיובית יכולה להתקבל גם במצבים של סרטנים הגורמים להפרשת hcG ורציתי לשאול מהי המהירה ביותר להבחין בין השניים (חוץ מלחכות כמובן להופעה של שק הריון ודופק). האם בדיקת דם תבחין בין השניים? או שההורמונים המופרשים במצב של סרטן יגרמו לעלייה דומה בערכי הבטא של ה-hCG?
אודה מאוד לתשובה מהירה אם אפשר,
נוגה
אינני מבין מה הוביל אותך למחשבה שיש לך גידול ממאיר.
בכל מקרה כדאי לדעת מה ערך ה HCG בבבדיקת הדם ולא בבדיקת שתן.
הגידול אותו את מתארת איננו סרטן הרחם. הסיכון לסרטן מסוג זה הינו קלוש,
מרבית הסיכויים שאת הרה. קצב עליית ערכי ה HCG בדם יכולים לרמז על אפשרות של תהליך גידולי אך אין זה חד משמעי. מומלץ לכן כי תבצעי בדיקת רמת ה HCG בדם ותמתינו להתפתחות השק העוברי ולהמשיך משם.
כל טוב
בת 57 . 4 שנים עם ליכן סקלרוזיס. בבדיקת רופא לא נמצא נגע.
עשו לי ביופסייה. האם יכולים להיות תאים סרטניים בתוצאות הביופסייה
למרות שבבדיקה ידנית לא נמצא נגע?
שלום רב,
רציתי לשאול על תרופה Metformin. כידוע משתמשים בתרופה בטיפול בסוכרת אבל יש הרבה מידע (מחקרים) שהתרופה יעילה בטיפול בסוגים שונים של סרטן בפרט בסרטן השחלות. מה לדעתך - לשלב את Metformin עם כימותרפיה (Carboplatin, Taxol, Avastin) ולהמשיך לקחת את התרופה אחרי סיום את הקו הראשון של הטיפולים?תודה רבה מראש,ליבי
שלום ד"ר קורח,
אני נשואה מזה 6 שנים לפני 5 שנים אבחנו אצלי אנדומטריוזיס ושחלות פולוציסטיות, אני אחרי 4 ניתוחים להסרת נגעים, כל ניסיון להתחלה של קבלת הורמונים במטרה להשיג הריון נכשל מכיון שהתחילו מיד כאבים חזקים ציסטות גדולות ודימומים, אשפוזים חוזרים ונשנים, לאחר הניתוח האחרון שהיה ללא הטבה משמעותית הוחלט על דיכוי, (חשוב לציין שבין ניתוחים ניתן לי לוקרין במשך זמן הדיכוי היתה הטבה משמעותית בכאבים.) ניתוח אחרון היה לפני שנה ו 4 חודשים, במשך כל הזמן הזה קיבלתי דיכוי של דקאפפטיל 3.75 כרגע עומדת להתחיל טיפול IVF ובמסגרת הבדיקות נעשה לי אולטרסאונד ורירית הרחם בעובי 7 ס"מ לציין שבכל האישפוזים שהיו לאורך הזמן הזה תחת הדיכוי נצפתה תמיד רירית דקה, האם זה אפשרי לאחר דיכוי של למעלה משנה?? זה מאוד מטריד אותי...
בנוסף בכנס שהתקיים בנושא אנדומטריוזיס לפני שנתיים בערך, דיברת על נושא השחלות פולוציסטיות וסיכון יתר לסרטן השחלות במקרה אי פיריון, האם אני אמורה לחשוש בנושא מאחר ואני תחת דיכוי ארוך? איזה בדיקה עושים? ולמי פונים? אני ממש לחוצה במיוחד לקראת תחילת ההפרייה,
מודה מאוד! ומתנצלת על האורך...
ניראה לי כי עניתי כבר על שאלה זו אבל יתכן ולא נקלט באתרעובי הרירית אינו מדד יחיד להערכה של רירית הרחם. מעריך כי הרופא המטפל בך יתייחס לנקודה זו. ניתן בבדיקה די פשוטה לדגום את רירית הרחם ולהאיר נקודה זו.לגבי הסיכון לסרטן החלה, חשוב לזכור כי עד היום אין הוכחה לכך כי טיפולי פריון העלו את הסיכון לממאירות שחלתית.לדיכוי אין השפעה על הופעת סרטן שחלה. מידת הסיכון על רקע מבנה השחלות הינה קטנה ומוכחת במחקרים אפדימיולוגיים. יש נשים רבות עם שחלות פוליציסטיות ורק מעט מאד נשים עם סרטן שחלה. את יכלה להמשיך בטיפול בנחת לפחות מהאספקט הזה.
שלום לך,
שתי התרופות פועלות במנגנונים דומים - מעכבי האנזים PARP לא בוצעה השוואה בין שתי התרופות. מעריך שתהיה חפיפה בין האינדיקציות, ושוני בין האישור ארצות שונות. אישור התרופה בארצות הברית יאפשר שם לנשים להתנסות בתכשירים השונים גם ללא האינדיקציה ההספציפית אליה תירשם. כעיקרון, מתן מעכבי PARP לאישה הנשאית טומן בחובו פונציאל לחלק מהנשים הן כטיפול אחזקה בסיום טיפול כמוטרפי והן כטיפול עצמאי, במקום קו כמוטרפי נוסף (זה המחקר אותו מציגה Clovis הברה המייצרת את ה rucaparib)
ככל שיבשילו מחקרים נוספים, מעריך שנילמד לשלב תרופות אלה בתחנות שונות במהלך המחלה או ההחלמה
בשנים האחרונות נערכים מחקרים רבים בתחום, קיימת התקדמות הדרגתית לקראת הארכת חיים משמעותית אך עדיין לא הגענו לפריצת הדרך המיוחלת. בשנים הקרובות יתפרסמו גם מחקרים נוספים בשימוש באימונותרפיה בסרטן שחלה.
בכל מקרה ניראה כי בעתיד תוצאות הטיפול תהיינה טובות יותר מהקיים כיום.
מקווה שעניתי לשאלתך