עישנתי נרגילה וזה עשה לי חולשה בגוף מה זה אומר מבחינה בריאותית ?
שלום Afik9797
קשה לומר מה הסיבה לחולשה. אבל מה שאפשר לומר בביטחון הוא שיש עדויות ברורות לכך שעישון נרגילה מסוכן מאוד לבריאות, בפרט כי מדובר בכמויות גדולות בהרבה של ניקוטין מאלה שנחשפים אליהן בעישון סיגריה.
הסיכון לבריאות אינו מיידי אלא הולך ומצטבר, ומתייחס לשורה ארוכה של מחלות כרוניות כדוגמת מחלות ריאה, מחלות לב וכלי דם וסרטן. לכן מומלץ ביותר להפסיק לעשן, גם סיגריות, גם נרגילה, גם סגריות אלקטרוניות, ובעצם ההמלצה הטובה ביותר היא בכלל לא להתחיל לעשן. לזה יש את ההשפעה המיטיבה ביותר על הבריאות.
בברכה
ליטל קינן
שלום arpooa
תודה על ההצעה וההתעניינות.
אנחנו מצליבים את המידע ברישום עם מסד נתוני הקופות ומבררים את ההבדלים שעולים. רווח הזמן של עד שנתיים קלנדריות שיש בין האבחנה בפועל לבין הכנסתה באופן בדוק ומקודד לרישום מקובלת ברישומים שאינם דיגיטליים במלואם והכרחית על מנת לאמת כל דיווח ולקודד אותו בצורה הנכונה, כולל דיווחים של קופות החולים. השאיפה היום היא לעבור לדיווח אוטומטי באופןדומה לזה שהצעת, על בסיס מילות קוד מסוימות וכן גם קודים מוגדרים, אבל זה לוקח זמן.
שלום AAAA! 1234
ראשית, אציין כי לגבי אסטרטגיות טיפוליות (תרופתיות ואחרות) למניעת המחלה, כדאי להפנות את השאלה לפורום העוסק בכך ישירות. אני לא קלינאית וקרוב לוודאי לא אוכל להמליץ על המקובל כיום בתחום.
באשר לאימוץ או שינוי אורחות החיים מבחינת תזונה, שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית, אי עישון וכן הלאה, אין הרבה מחקרים שממוקדים בשאלה הספציפית שהעלית, למרות חשיבותה הרבה!
לגבי פעילות גופנית, יש עדויות שאימוץ ההמלצות המקובלות למבוגרים גם באנשים שכבר חלו בסרטן מסייע להפחית את חזרת המחלה בסרטן השד ובסרטן המעי הגס והחלחולת. אני לא מכירה מחקרים על סרטן השחלה אבל נראה שיש באימוץ אורח חיים פעיל תועלת מסוימת.
לגבי תזונה, הדעות חלוקות ואין המלצה חד משמעית. כן מומלץ לשמור על משקל תקין ולרוב הדבר כרוך גם בשינוי תזונתי (לכיוון המומלץ כבריא יותר).
לגבי תוספי מזון, גם כאן הדעות חלוקות ולמעשה אין שום המלצה מסוג זה כיום אחרי שהסתבר בניסויים קלייים שתוספים מסוימים (בעיקר ויטמינים) לא הפחיתו את הסיכון לחלות בסרטן.
הרבה בריאות
שלום,
רציתי לדעת אם חימום סיר מתכת במיקרוגל כאשר יצא עשן כתוצאה מהחימום יכולה לסרטן אם אוכלים המזון לאחר מכן
שלום חתולים334
לשימוש בתנור מיקרוגל מומלצים כלים מחומרים ספציפיים כמו זכוכית למשל שמאפשרים לקרינה שמפיץ המכשיר לעבור דרכם (מבלי לחמם אותם) וכך לחמם את המזון שבהם. מתכת בהחלט לא מומלצת לשימוש בתנור מיקרוגל כי היא סופגת את הקרינה ומתחממת בעצמה, מה שיוצר גצים ועלול לגרום להתלקחות.
אינני יודעת אם החשיפה שאת/ה מתאר/ת - אכילת מזון שהתחמם בכלי מתכת שהתלקח והעלה עשן בתנור מיקרוגל - עלולה לגרום לסרטן. סרטן הוא מחלה (למעשה, מספר רב של מחלות שונות זו מזו) שהתפתחותה רב שלבית ואיטית. הכוונה היא שגם אם נחשף אדם לגורם קרצינוגני בפוטנציה באופן חד פעמי, יש צורך בסדרה שלמה של אירועים וחשיפות נוספות על מנת שהפוטנציאל הזה אכן יתממש. בכל מקרה, אם המזון נשרף, בוודאי שלא מומלץ לאכול אותו.
רק שהריח לא יוצא מהמכשיר.
אגב, איך אפשר לבדוק אם יש אנטנות סלולריות באיזור שלי ?
לצערי לא יכולה לעזור בעניין הריח.
באשר לאנטנות סלולריות, באתר המשרד להגנת הסביבה אפשר לבדוק אנטנות סלולריות בקרבת הבית: http://www.sviva.gov.il/YourEnv/Pages/YourEnv.aspx
אין לי מושג. לדעתי מי שמטפל בכך הוא משרד התקשורת. המשרד להגנת הסביבה יכול למדוד את החשיפה לקרינה בבית שלך ולומר לך אם מעל או מתחת לסף המותר.
כן ברור שאפשר לטפל בחרדה ואכן לוקחת ציפרלקס אבל זה לוקח זמן
לגבי סרטן מעי גס פחות לחוצה בגלל הבדיקה שעשיתי והיתה תקינה
אבל מכיוון שקראתי במאמרים שונים כי חוסר בחומצה פולית יכולה להיגרם מסרטן בגלל גידול תאים אז נכנסתי לסרטים
שיש משהו שלא עלו עליו
הרופא משפחה אמר שאם היה משהו מסוכן אזי בדיקות הדם האחרות לא היו תקינות ורק חוסר בחומצה זה חוסר בתזונה או בעיית ספיגה
האם זה נכון ?
חשוב סלליחה שאני חופרתתתתת
שוב שלום,
אני מסכימה עם רופא המשפחה. לא נראה שיש כרגע מקום לדאגה בגלל רמות הפולאט.
איך שהרגשתי חולשה הלכתי לבדיקות דם והראה 3.9 של חומצה פולית יכול להיות שאם הייתי מחכה קצת ועושה בדיקות דם יותר מאוחר אזי היה חוסר גדול יותר
בקיצור אני עדיין מבולבלת וחוששת
מעי גס כן בבדיקה ושנה שעברה הכל היה בסדר חוץ מהדלקת
אבל מה הסיכוי שהחוסר בחומצה פולית הוא בגלל סוג סרטן אחר מנסיונך מה עליי עוד לבדוק ? או שעליי להרגע ? מנסיונך ?
שלום נועה 1 2 3
ראשית, איש לא יכול להתנבא ולהבטיח שהכל בסדר. אבל על פניו נראה שאין מקום לחשוש. קולונוסקופיה צריך לעשות כל חמש שנים כי לוקח זמן לגידול להתפתח ועשית רק לפני שנה והכל היה תקין מלבד גידול שפיר אחד שנכרת. המחסור בחומצה פולית מטופל כרגע עם התוסף אז הסיכוי שהמצב מדרדר נמוך. את הדלקת במעי הגס צריך להמשיך לברר. יכול להיות שזה מקור החולשה.
ובכל מקרה, בחרדות בוודאי שצריך לטפל.
תודה רבה על המענה המהיר
אני בת 45 חרדתית מחלות רקע לסבי היה סרטן מעי הגס ולאימי פוליפים רבים עשיתי לפני שנה קולונוסקופיה מצאו פוליפ שפיר ואת הדלקת שלצערי לא המשכתי בירור כי חלפו הכאבי בטן שחזרו לאחרונה לא לוקחת טיפול לדלקת מכיוון שלא סיימתי בירור
הרופא שלח לבדיקת קרוהן שיצאה שלילית
לא טבעונית או צמחונית ולא שיניתי תזונה לאחרונה לכן לא ברור ממה חוסר בחומצה פולית
לוקחת תוסף כבר שבוע וחצי לא מרגישה שינוי בחולשה לא יודעת אם זה מהחרדות או כתוצאה ממשהו אחר כפי ששמת לב אני לחוצה
הבנתי מרופא בפורום של סרטן מעי הגס שאין קשר בין חוסר חומצה פולית לסרטן אלא לבעיות ספיגה שיכולות לנבוע מדלקת במעי אמשיך לברר אצל גסטרונולו ג
השאלה שלי האם יש מצב בו חסר חומצה פולית וחולשה קשורים לסוגי סרטן אחרים
שאר הבדיקות בגדר נורמל חוץ מ
Hypo% 7
bilirubin total 2
בסך הכל רמת החומצה הפולית לא מאוד מאוד נמוכה ובהחלט יכול להיות שמדובר בספיגה נמוכה מהמזון כתוצאה מדלקת בדופן המעי. כדאי לחזור להמשך הבירור אצל גסטרואנטרולוג.
לאור העובדה שאין אנמיה (אמרת שכל הבדיקות היו תקינות מלבד מה שציינת בפנייה) החולשה יכולה להיות מיוחסת לבעיה אחרת שיש צורך להמשיך לברר - ולכן כדאי למצות את הכיוון הגסטרואנטרולוגי - או לחרדה וסטרס, כפי שאמרת בעצמך.
העובדה שלסבך היה סרטן המעי הגס ולאימך ריבוי פוליפים מצביעה על כך שאת צריכה להיות במעקב. לכן טובשעשית קולונוסקופיה, והעובדה שהבדיקה היתה תקינה למעט ממצא של פוליפ שפיר מבשרת טובות.
שלום דר' אולי פה אקבל מענה כי אף אחד לא מתייחס אליי ברצינות כולל רופא משפחה כי אני חרדתית
יש לי חולשה כבר שבועיים כולל חוסר בחומצה פולית 3.9 שאר הבדיקות בגדר הנורמה
הרופא נתן לי תוסף אבל בדר גוגל קראתי שחוסר בחומצה פולית יכולה לכוון גם לסרטן איך אוכל לדעת שלא מתפתח משהו ? אני בחרדות חולשה מאוד ללא אנרגיות
בכל הפורומים נותנים תשובות כלליות אם היה סרטן אלו תופעות נלוות היו לי ?
בפורום סרטן מעי הגס הרופא אומר שזה לא קשור לסרטן אבל בכתבות שיש כן מקשרים לזה אגב יש לי דלקת במעי שמצאו בקולונוסקופיה
אשמח אם תהיה מענה לשאלותיי
את נשמעת מבוהלת ואני מבינה שאת בלחץ. אבל חסרים פרטים חשובים בפנייה שלך שיוכלו לכוון אותי לתשובה שתהיה פחות כללית, למשל:
בת כמה את? צמחונית, טבעונית או מגבילה צריכת מזון מסוים מסיבה כלשהי? מחלות רקע? סיבה מיוחדת לחשש מסרטן (למשל, סיפור משפחתי)? מה היתה האבחנה ביחס לדלקת שנמצאה במעי הגס והאם את מקבלת עבור זה טיפול?
באופן כללי כן אומר שחוסר בחומצה פולית עלול לגרום לאנמיה ואנמיה היא סיבה לחולשה. עם זאת, רמת החומצה הפולית שלך לא מאוד נמוכה (הגבול התחתון הוא 3.1). אם לקחת את התוסף שנתן לך הרופא והרגשת הטבה זה יכול לכוון לכך שזאת אכן הסיבה אבל אם לקחת את התוסף ללא עלייה ממשית ברמות החומצה הפולית וללא הטבה בתסמינים אז אולי צריך לחפש סיבות אחרות לחולשה.
בכל מקרה, סרטן לא יהיה בראש רשימת האפשרויות כי מדובר במחלה יחסית נדירה ויש סיבות רבות והרבה יותר שכיחות שיכולות לגרום לחולשה ולאנמיה.
אני בת 45 חוששת חרדתית מחלות רקע לסבי היה סרטן מעי הגס ולאימי פוליפים רבים עשיתי לפני שנה קולונוסקופיה מצאו פוליפ שפיר ואת הדלקת שלצערי לא המשכתי בירור כי חלפו הכאבי בטן שחזרו לאחרונה לא לוקחת טיפול לדלקת מכיוון שלא סיימתי בירור
הבנתי מרופא בפורום של סרטן מעי הגס שאין קשר בין חוסר חומצה פולית לסרטן אלא לבעיות ספיגה שיכולות לנבוע משחקת במעי אמשיך לברר אצל גסטרונולו ג
השאלה שלי האם יש מצב בו חסר חומצה פולית וחולשה לסוגי סרטן אחרים
אגב שאר הבדיקות בגדר נורמל חוץ מ
Hypo 7
Birlbion total 2
1. שווארמה נחשב בשר מעובד? אם כן איזה תהליך בדיוק הופך אותה למעובד? איזה חומרים שמים בה?
2. בורגר של מקדונלדס? באתר שלהם רשום "100% בשר בקר לא מעובד וללא תוספים"- זה עדיין נחשב מעובד? או כל בורגר מכל סוג שהוא נחשב מעובד? גם כזה שמכינים בבית מבשר טרי/קפוא?
3. האם בשר/עוף "כשר" עובר המלחה בתהליך ההכשרה? אם כן האם ההמלחה הופכת אותו למעובד? ז"א רק בשר לא כשר יכול להיחשב לא מעובד?
שלום dan11
אתחיל בהגדרה של "בשר מעובד": בשר מעובד הוא בשר שלא נמכר טרי אלא עבר תהליך טיפול כלשהו, אם בהמלחה, בעישון, בתסיסה או בכל אמצעי אחר, שנועד לשימור או לשיפור הטעם. בדרך כלל כאשר מביאים דוגמאות ל"בשר מעובד" מתייחסים לנקניקיות, נקניקים, פסטרמה, בשר משומר, המבורגרים מוכנים, קבב ועוד.
אני לא יודעת איזה תהליכים עובר הבשר שמשמש להכנת שוארמה או ההמבורגר של מקדונלד'ס (רק היצרנים יודעים זאת) אבל אם מדובר בבשר טרי ללא כל תוספות הרי שזה איננו מזון מעובד. אם מדובר בבשר שעובר תהליך כלשהו שמשפר את אורך חיי המדף שלו או את ההכנה או הטעם שלו, זה עכבר מכניס אותו להגדרה של בשר מעובד.
באשר לבשר/עוף שעוברים המלחה כחלק מתהליך הכשרה - הרי שפעולה זאת לא נחשבת לפעולת עיבוד של המזון ולכן בשר/עוף כשרים טריים אינם נחשבים למזון מעובד.
תודה על התשובה המפורטת, אם הבנתי נכון גם בשר קפוא נחשב למעובד? (בשר טרי שלא עבר תהליך אחר חוץ מהכשרה/המלחה והקפאה) צירפתי בקישור למטה כתבה שאומרת:
זה אומר שגם בשר מבושל, מוקפא ומופשר נחשב מעובד? למשל אם מכינים תבשיל בשר כמו חמין, מקפיאים ומחממים שוב (ז"א הפשרה על הגז-בלי להפשיר במקרר לפני) זה נחשב מעובד? מאחר שהוספו מים/תבלינים/מלח כחלק מהתבשיל?
בשר שנמכר קפוא לא נחשב לבשר טרי ואכן עונה להגדרה של בשר מעובד.
בשר שנקנה טרי ואז בושל בבית, הוקפא והופשר שנית, אני לא בטוחה שעונה להגדרה של בשר מעובד כי מדובר בבישול ביתי ובתבלינים ביתיים וללא חומרי שימור. עם זאת, אני לא יכולה לומר שאני מומחית לנושא הספציפי הזה. מצטערת שלא יכולה להבהיר יותר.
שלום לפרופסור
קראתי מאמר שאומר שעד 40% ממקרי הסרטן קשורים לצריכת טובקו, לא רק סרטן ריאות.
האם הנתונים נכונים/ קרובים למציאות?
האם לישראל יש תוכנית לאומית למלחמה בטובקו ובעישון?
מהו תפקידו של המרכז לבקרת מחלות שכפוף למשרד הבריאות במאבק בעישון ובטובקו?האם המרכז יכול לתרום למלחמה בטובקו?
שלום NotaDoctor
יש מאמר מפתח ישן (מ-1981) של דול ופטו, שני אפידמיולוגים מאוד מוערכים, שבו הם ניסו לכמת את תרומתם של גורמי סיכון שונים לתמותה מסרטן. עישון נמצא אחראי על כשליש (35%) מכלל התמותה (תזונה, השמנה ויושבנות לעוד כ-30%, צריכת אלכוהול לעוד כ-3%). כמה עבודות מאוחרות יותר, שהתייחסו לתחלואה בסרטן, העלו ממצאים דומים מאוד. כ-30% מהתחלואה נזקפה לחובת עישון. גם בישראל נעשתה הערכה כזאת לאחרונה (טרם פורסם בספרות אבל הוצג במסיבת עיתונאים של האגודה למלחמה בסרטן באוקטובר האחרון) עבור מספר סוגי סרטן שכיחים ועישון נמצא כתורם להיארעות של 21% מהם (ההבדל ככל הנראה קשור לכך שבמחקר הישראלי לא כל סוגי הסרטן האפשריים נבחנו). כך שלשאלתך הראשונה, הנתונים שציטטתי קרובים בהחלט למציאות.
לישראל יש תכנית לאומית ךמלחמה בעישון (החלטת ממשלה ממאי 2011), שמתייחסת הן למניעת התחלות עישון והן לגמילה מעישון, וכוללת תחיקה ואכיפה, מיסוי, הסברה, טיפול יעיל לצורך גמילה שנכלל בסל הבריאות ועוד.
המרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"ם) הוא יחידה בתוך משרד הבריאות שמשמשת כמכון למחקר יישומי ולאיסוף נתונים. היחידה אחראית לאיסוף הנתונים אודות מצב העישון בישראל וכותבת את הפרקים הרלבנטיים בדוח שר הבריאות על עישון לכנסת (מוגש ב-31 במאי בכל שנה). להלן קישור לדוח האחרון: https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/smoking_2018.pdf