שלום shula1596321
אזבסט עלול לסכן את הבריאות כאשר הוא בצורתו הסיבית, בגלל החשש לשאיפה לדרכי הנשימה.
נראה לי שגג אזבסט שהתפרק עלול להיות מסוכן לבריאות, אם כי לא בהכרח, כי תלוי מה מידת פירוק החומר עצמו. בכל אופן, כעקרון של זהירות מונעת לדעתי יש לתת לאנשי מקצוע לטפל בכך.
בברכה
ליטל קינן
בן 40, 25 שנות עישון מאחוריי, כיום מעשן סיגריה שתיים ביום, לא יותר. אבל הייתי מעוניין להבדק. איך בדיוק עושים את זה, דרך רופא משפחה? איך זה הולך?
תודה לעוזרים.
שלום "שלא נדע"
אני מניחה שאתה מתכוון לבדיקת סינון לגילוי מוקדם של סרטן הריאה? מדובר בבדיקת CT במינון נמוך (LDCT), שכיום אפשר לעשות במסגרת פרטית (לא נכנס לסל הבריאות בהחלטות האחרונות מלפני כשבועיים). ידוע לי שבהדסה מבצעים זאת.
חשבתי שבדיקת סרטן היא כללית, לא ידעתי שכל איזור בגוף זו בדיקה שונה.
אני מכוון לבדיקה באיזור האשכים/ ערמונית, אני מרגיש שם משהו כבר המון
זמן, הייתי אצל אורולוג שביצע בדיקה ידנית לאשכים ולא מצא כלום. אמרתי לו
שכבר כמה שנים אני מרגיש מן מיחושים כאלה מאיזור האשך השמאלי
(אבל קשה לי לדעת אם זה מהאשך השמאלי עצמו או מהאיזור השמאלי בכלל)
מרגע שהתחלתי להרגיש מיחושים אני מרגיש ירידה בצורך המיני, כאילו לא
לי, רק פעם בכמה זמן, הרבה פחות ממה שהייתי רגיל. וגם אם יש לי יציאות
קשה לי ממש להתאפק, ואני חייב להתפנות תוך דקה שתיים. אנא כוונו אותי
לאן עליי לפנות, ומה עליי לעשות.
ראשית אבהיר שלמרות שאנו מתייחסים לסרטן כאילו מדובר במחלה אחת, בפועל אלה למעלה מ-100 מחלות שונות, ולכל אחת מהן דרכי גילוי שונות. לכן אין ממש בדיקה אחת שמאפשרת גידלוי מוקדם של כל סרטן שהוא, ולאמיתו של דבר יש רק סוגים ספורים של מחלות סרטן שעבורן יש בידקות לגילוי מוקדם שאכן הוכיחו את עצמן כמשפרות את תוצאי המחלה ואת הפרוגנוזה.ממליצה מאוד שתתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הבדיקות שכדאי לך לעשות לאור גילך וגורמי הסיכון שלך.
לשאלתך הספציפית לגבי סרטן הערמונית - אם יש לך תסמינים, עליך לגשת ללא דיחוי לאורולוג ולברר אותם. לסרטן הערמונית, ספציפית, נהגו להמליץ פעם על ביצוע בדיקת דם ל-PSA אולם כיום אין המלצה גורפת כזאת כי הבדיקה לא תמיד יעילה.
בבקורי אצל האורולוג, כשהצגתי בפניו את התסמינים בהם אני חש, לא ציינתי
בפניו על החששות מפני המחלה. הוא ביצע בדיקה ידנית (מישוש האשכים)
ונתן לי מרשם לויאגרה. האם עדיין מומלץ ביקור נוסף אצל האורולוג? או אולי
רופא משפחה?
תודה על התייחסותך.
שלום רב
אם הנושא של החשש מפני סרטן הערמונית לא עלה כלל בעת ביקורך אצל האורולוג מציעה שתפנה בשאלה ספציפית לרופא המשפחה או שוב לאורולוג.
בעקרון לא ממליצים היום באופן גורף על בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית אבל יבהחלט מומלץ לשוחח על הנושא עם הרופא המטפל שיוכל להבהיר מהם היתרונות והחסרונות של בדיקת ה-PSA. חשוב להתייחס למאפיינים אישיים של הנבדקים בשיקול לגבי ביצוע הבדיקה, וחשוב לקבל הסבר מתאים לגבי מידת הרגישות שלה בגילוי המוקדם של המחלה, ולגבי "שגיאות" אפשריות כמו תוצאות חיוביות כוזבות.
אני לא מבין דבר אחד.
זה לא אינטרס ראשון במעלה לבצע בדיקה לגילוי מוקדם של המחלה?
שהרי ככל שמגלים את המחלה בשלב מוקדם יותר,
כך גדל הסיכוי לנצח אותה, לא?
אז למה "בעקרון לא ממליצים היום באופן גורף על בדיקה לגילוי
מוקדם של סרטן הערמונית"?
מתוך סקרנות, ובורות בנושא, אני שואל.
ושוב תודה דר' קינן, בהחלט אקבע תור לרופא ואשטח בפניו חששותי ותחושותי.
אין כל צורך להתנצל, זאת שאלה מצוינת ואני שמחה להבהיר.
מעבר לפירוש המילולי של "בדיקות לגילוי מוקדם" שאכן מרמז לכך שיש אפשרות לגילוי מוקדם של המחלה ולמתן טיפול נאות, יש למונח זה גם הגדרה אפידמיולוגית ברורה. במסגרת ההגדרה המקצועית, בדיקה לגילוי מוקדם היא בדיקה שהוכחה מעבר לכל ספק ככזאת שבאמת מצליחה לגלות את המחלה בשלב מוקדם שמאפשר שינוי במהלך הצפוי שלה תודות לטיפול המוקדם, למשל - שיפור ההישרדות או מניעת תמותה. את ההוכחות לכך שבדיקה היא אכן בדיקה מתאימה ויעילה לגילוי מוקדם אנו מקבלים מניסויים קליניים עם הקצאה אקראית שזאת מטרתם.
לגבי ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד או בדיקות דם סמוי בצואה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת יש הוכחות כאלה. לגבי סרטן הערמונית, בדיקת הדם המקובלת ל-PSA לא הוכיחה יעילות ברורה בשינוי מהלך המחלה או הפרוגנוזה של החולים. התוצאות לגביה סותרות למרות מחקרים רבים מאוד. לכן היא לא מוצעת באופן גורף אלא רק לאחר שיחת הבהרה עם הרופא המטפל שמעריך את יעילותה האפשרית בהתחשב במאפיינים האינדוודואליים של הנבדק. אני מקווה שכעת ברור יותר,
שלום אני לא דוקטור ולא חוקר , אבל השקפת עולמי היא מגוונת בהרבה תחומים ואחת מהן היא סרטן. אחת הבעיות בעולם הרפואה בנוגע לסרטן שהוא לא יודע ממה הוא נוצר , עד היום זה בגדר תעלומה ,ויש הרבה מאד השארות. ההתבוננות שלי לגבי גבי הסרטן זה כמו מטפורה על החיים אסביר , נניח ויש לך חלקת אדמה נקייה ויום אחד גדל שם שיח. בא האדם וקוצר אותו.(ניתוח להסרת הגידול)ואז שוב הוא גדל . בא האדם ואומר הפעם אני ארעיל אותו (כימותרפיה). אני יעקור אותו מהשורש.אומנם הרעל ידלוף לחלקות בריאות (תאים בריאים)על הדרך אבל אל דאגה אחרי תקופה מסוימת זה יתרפא אותן חלקות אדמה שנפגעו .באמת הוא מצליח בהתחחלה לצמק אותו , אבל אז מגיע הרוח (שהיא זרם הדם) ומעבירה זרעים לחלקת אדמה חדשה ( לאיבר אחר בגוף). ואז הזרעים(הגרורות) מגיעות לאזורים שאיפשר לנתח או להרעיל. בא האדם ואומר הפעם אני אעשה סיכול ממוקד ( טיפול ביולוגי) והוא מחסל תאים סרטניים(מחבלים) , אבל על הדרך הורג חפים מפשע (אזרחים). וכבר משתוללת לה מלחמת אזרחים וזה יצא משליטה ארצות נמחקו והשלטון המקומי (מערכת החיסונית ) קרסה והיא שולחת גרורות למדינות (לאברים)לא נגועים תאים רדומים(מחבלים , דאעש ) איך שלא תקראו לזה. אז לפי דעתי הטיפול צריך להתמקד בשורש הבעייה. אומנם קיצור או חיסול יתן שקט זמני אבל אחריו יקום גוף יותר נחושת וקיצוני שהטיפול הראשון כבר לא יעבוד. כמו שאומרים בעולם הרפואה לא מגיב לטיפולים.אבל אחרי , זה כמו חיידק שאם אתה לא מחסל את כולו הוא מפתח עמידות ונהייה יותר אלים ככה זה בדיוק עם הטרור. אז כן חברות התרופות מעדיפות שזה יהייה כרוני שזה לא יצא משליטה ממציאות כל מיני תרופות מעריכות חיים , כמו לאיידס לחיידקים וכו...., אבל אם זה מגיפה היא מעלימה אותה מהעולם כמו הבעבועות השחורות וכו.... הכל סביב כסף מקומות עבודה.המטרה להשאיר את זה כרוני ושזה יהיייה בפיקוח על לתרופה הבאה. זאת המציאות.
אז שאתה מנתח תחולה ומסיר ממנו תגידול , אתה גורם נזק בלתי הפיך . אסביר:אותו רופא מעביר תאים סרטנים מהסכין או מהידיים שלו לזרם הדם מאותו הגידול שהוא הסיר וכך מחמיר את הבעייה . אותו הדבר אם איך שאתם קוראים לזה טיפול סיכול ממוקד קראתי מאמר פעם שהטיפול הזה מפוצץ תתאים ונחרדתי כי התאים ששרדו לפיצוץ חודרים לזרם הדם וגם זה גורם לאסון זאת התאוריה שלי.
שלום Tx22
זכותו של כל אדם לפתח תיאוריות, אבל כדאי גם לדייק לגבי מה שכן ידוע, וידוע לא מעט. בעשורים האחרונים חלה התקדמות רבה מאוד בחקר הסרטן, החל משלב הגנים המעורבים בכך, עבור ברנ"א המעורב בתהליך, המשך בחלבונים הרלבנטיים וכן הלאה. התקדמות מואצת זו הובילה לפיתוח תרופות מדויקות ועוצמתיות, עם תוצאות מבטיחות.ההישרדות מסרטן הולכת ומשתפרת, ושיעור המחלימים מסוגים רבים של סרטן הולך ועולה.
שלום רב,
עם מי הייתם ממליצים להיפגש/למי הייתם ממליצים לפנות בנוגע לטיפולים/ניסויים שנועדו למנוע הישנות של הסרטן הנ"ל?
שלום GILAD77711
אני לא מומחית בתחום הספציפי הזה ומסופקת אם יש התערבות שאכן הוכיחה את עצמה כמפחיתת הישנות של סרטן הריאה. עם זאת, שמירה על אורח חיים בריא (כולל הימנעות מעישון) וביצוע קבוע של פעילות גופנית בודאי יכולים להועיל.
ממליצה להתייעץ עם האומקולוג המטפל. אפשר גם להתעדכן לגבי ניסויים קליניים שעשויים להיות רלבנטיים, למשל:
האתר האמריקני: https://clinicaltrials.gov/
אתר ארגון הבריאות העולמי: http://apps.who.int/trialsearch/
האתר הישראלי: https://clinicaltrials.gov/ct/search?term=ctil&submit=search
בברכת בריאות טובה,
שלום הודיה19
המחקר האחרון שהתפרסם ושאליו מתייחסת הכותרת מ-YNET אכן מדבר על טיפול הורמונלי משולב (אסטרוגן+פרוגסטין) שנמצא כמעלה את הסיכון לסרטן השד. גם אז יש להתחשב בסיכון הרקע של האוכלוסייה שמקבלת את הטיפול ובתועלת שלו אל מול הנזק האפשרי.
בכל אופן, לגבי גלולות למניעת הריון המבוססות על פרוגסטין בלבד, הרושם הוא שאין קשר כזה. מחקר גדול שהתפרסם ב-2016 (קישור:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4706804/) בדק שישה מחקרים קודמים שעסקו בשאלה זו. בחמישה מהם לא נמצא כל קשר. המסקנה היתה שככל הנראה שימוש בגלולות מסוג זה לא מעלות את הסיכון לסרטן השד. עם זאת היתה גם הסתייגות - המחקרים התבססו על מדגמים קטנים ויש צורך לבסס את הממצאים.
קראתי שמרבית סוגי הסרטן שהינם תורשתיים מופיעים בגיל יחסית מבוגר (מעל 40). האם זה נובע מתקופת חיביון ארוכה ולקיחת זמן ממושך לסרטן להתפתח, או כיוון שבגיל יותר מבוגר המערכת החיסונית נחלשת?
בתודה
אם הסבים שלי חלו במחלה, זה אומר שיש סיכוי שגם אני יהיה חולה ?
שלום cohenarik18
סרטן הוא מחלה שהופכת להיות שכיחה יותר ככל שעולה הגיל. יש לכך מגוון סיבות. ידוע כי במדינות עם תוחלת החיים הגבוהה ביותר נצפית התחלואה הרבה ביותר בסרטן. גם בישראל מדובר במחלה שכיחה יחסית בגיל המבוגר. לכן העובדה ששני סביך חלו במחלה לא בהכרח אומרת שסיכוייך לחלות במחלה עולים על אלה של אנשים אחרים.
מצד שני, יש גם משקל מסוים לנטייה גנטית לחלות בסרטן, אבל אז אנחנו מדברים על סרטן מאותו הסוג או מסוגים שקשורים זה בזה, שמאובחן בגילאים צעירים יחסית במספר בני משפחה. הסוג הזה של תחלואה בסרטן הרבה יותר נדיר ואחראי רק לכ-5-10% מכלל התחלואה במחלה.
קיבלנו שאלה הנ"ל נשמח למענה:
עברתי פעמיים MRI אם האדרות עשיתי ביופסיית ואקום אם החדרת קליפסים כירוגים בשד עשיתי סונר שיצא אם ציסטות עם תוכן לא צלולה אמרו שצריך לעשות מעקבים האם ציסטות אם תוכן לא צלול והסתיידיות יכולות לגרום לסרטן שד למרות שכרגע זה רק שפיר?
מיכל
מחלת שד שפירה והסתיידויות כשלעצמם לא בהכרח גורמים לסרטן השד אולם נמצא כי נשים עם ממצאים מסוג זה עלולות להיות בסיכון גבוה יותר מאשר האוכלוסייה הכללית למחלה. זאת הסיבה שמומלץ על מעקב תכוף יותר.
שאלה שקיבלנו במרכז המידע:
האם תנור אינפרא אדום מומלץ לשימוש או שהקרינה בו היא גבוהה מאוד ולא מומלץ?