לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אטזוליזומאב – Atezolizumab (טיסנטריק® - ®Tecentriq)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אטזוליזומאב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.


אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
    

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אטזוליזומאב היא תרופה אימונותרפית, שהחומר הפעיל שלה הוא נוגדן חד-שבטי מהונדס מסוג מעכב PD-L1. התרופה נקשרת לחלבון PD-L1 המצוי על פני התא הסרטני וחוסמת אותו, ובכך מתאפשר למערכת החיסון לזהות את התאים הסרטניים, לפעול כנגדם ולהשמידם.

אופן נטילת התרופה

אטזוליזומאב ניתנת בעירוי תוך ורידי, אחת לשלושה שבועות. הטיפול הראשון ניתן במשך כשעה, ובמידה והתרופה מתקבלת היטב בגוף, הטיפולים הבאים ניתנים במשך כחצי שעה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

אטזוליזומאב רשומה בישראל לטיפול במספר מחלות סרטן:

  • סרטן מתקדם או מקומי של דרכי השתן
  • סרטן ריאה מתקדם מקומי או גרורתי מסוג NSCLC המבטא PDL1 ושאינו מבטא מוטציות מסוג EGFR או ALK
  • סרטן ריאה מסוג NSCLC שלבי מחלה II עד IIIa, המבטא PDL1 המבטא PDL1 ושאינו מבטא מוטציות מסוג EGFR או ALK לאחר ניתוח וטיפול כימותרפי מבוסס פלטינום
  • סרטן שד מתקדם מקומי לא נתיח או גרורתי מסוג TNBC המבטא PDL1
  • סרטן הפטוצלולארי לא נתיח או גרורתי
  • סרקומה מסוג Alveolar soft part sarcoma (ASPS) לא נתיחה או גרורתית.

כל המצויין מעלה בהתוויות מסויימות כפי שמפורט בסל הבריאות הממלכתי. בסל הבריאות הממלכתי.

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

תגובה לעירוי

העירוי עלול לגרום לתגובות שונות - צמרמורות, חום, גרד, הסמקה, קוצר נשימה, סחרחורות והתנפחות של הפנים. יש לדווח לצוות המטפל אם אתה חש באחת מתופעות אלו במהלך מתן העירוי.

בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

Big-Bullet-SQR.gif המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).

Big-Bullet-SQR.gif נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.

Big-Bullet-SQR.gif נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.

Big-Bullet-SQR.gif היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון, ופעילות גופנית מתונה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן.

תשישות ועייפות

אלה הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדים לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.

דלקת בדרכי השתן

בזמן הטיפול ייתכן שתסבול מדלקת בדרכי השתן וכתוצאה מכך תחוש בתסמיני כאב ותכיפות גבוהה במתן השתן. במקרים אלו יש לדווח לרופא המטפל בך על מנת שירשום לך תרופות לטיפול בדלקת.

חוסר תיאבון

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ ליצור קשר עם האחות או הדיאטנ/ית במחלקה. הן יוכלו לתת לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא "הטיפול התזונתי התומך" המכילה מידע רב, ומעניקה עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט.

תגובות של מערכת החיסון

אטזוליזומאב מעוררת את מערכת החיסון במטרה לתקוף את הגידול הסרטני, אך עלולה גם לתקוף איברים ורקמות בריאים בגוף, ולייצר סיבוכים בריאותיים מסכני חיים.

יש לדווח באופן מיידי לרופא המטפל אם אתה חווה אחת מהתופעות הבאות:

 

Big-Bullet-SQR.gif סיבוכים בריאות - המתבטאים בשיעול חדש או מחמיר, קוצר נשימה, כאבי חזה.

 

Big-Bullet-SQR.gif בעיות בכבד (צהבת) - המתבטאת בהצהבה של העור או העיניים, שתן כהה או חום, כאבים בבטן התחתונה, דימומים וחבורות חמורים מהרגיל או בחילות והקאות חמורות.

 

Big-Bullet-SQR.gif בעיות עיכול (קוליטיס) - המתבטאות בכאבים בבטן התחתונה, שלשולים, התכווצויות, צואה רירית, כהה או דמית, חום.

 

Big-Bullet-SQR.gif בעיות בעיניים - המתבטאות בראייה כפולה או מטושטשת, צריבה או כאבי עיניים, או עיניים אדומות.

 

Big-Bullet-SQR.gif בעיות עצביות (נוירופתיה או דלקת במוח וברקמות ההיקפיות) - המתבטאות בתחושת חולשה בזרועות, ברגליים או בפנים, חוסר תחושה או עקצוץ בכפות הידיים או הרגליים, חום, בלבול, שינויים במצב הרוח או בהתנהגות, רגישות לאור וקשיון העורף.

 

Big-Bullet-SQR.gif זיהומים - המתבטאים בחום מעל 38ºC, תסמינים דמויי שפעת, שיעול ממושך, צריבה ותכיפות גבוהה במתן שתן, או כאב שאינו חולף.

 

Big-Bullet-SQR.gif תגובות לבביות - המתבטאות בכאבי חזה, דפיקות לב ואי-סדירות קצב לב, קוצר נשימה. במקרה שמופיעים אחד או יותר מסתמינים אלה, יש להגיע בהקדם לבית החולים.

 

Big-Bullet-SQR.gif תגובות עוריות - יש לדווח לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעור - עם או ללא גרד, פצעים בפה, שלפוחיות או התקלפויות של העור, מאחר ואילו עלולים להיות תסמינים חמורים הדורשים טיפול סטרואידי.

במרכזי הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין-קמפוס בילינסון, והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול בתרופות ביולוגיות (מכווננות). לחץ כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו אתה מטופל, או בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995

הפרעות הורמונליות (בעיות בפעילות בלוטות יותרת המוח, התריס, האדרנל והלבלב)

התרופה עלולה לעורר תגובות חיסוניות המשפיעות על פעילות בלוטות בלוטת התריס (המגן), בלוטת יותרת המוח, בלוטת האדרנל ובלוטת הלבלב, היכולות לגרום לדלקות ולהשפיע על ייצור הורמונים מסויימים. הצוות הרופאי יערוך לך בדיקות דם למעקב אחר רמות ההורמונים בגופך. יש לדווח לצוות הרפואי המטפל בך אם אתה חש באחד מהבאים: כאבי ראש, בחילות, הקאות, עייפות קיצונית, חולשה, שינויים בזיכרון ובריכוז, עליה במשקל, סחרחורות, תחושת קור תמידית, שינויי מצב רוח והתנהגות (לרבות עצבנות, בלבול וירידה בחשק המיני), תיאבון או צמא מוגברים, או מתן שתן מוגבר מהרגיל. במקרים בהם מופיעים תסמינים קשים, יש להגיע לבית החולים.

 

חשוב לזכור: תופעות הלוואי ניתנות לשליטה מלאה ע"י מתן סטרואידים במקרים החריפים.  עיכוב בהגעה לבית-החולים, עלול במצבים מסויימים לסכן חיים.

מידע חשוב נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

 

bul3 תופעות שאינן מופיעות בדף המידע - אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

 

bul3 הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 פוריות - התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

bul3 מניעת הריון - מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת אטזוליזומאב ובמהלך חמישה חודשים לפחות לאחר סיום הטיפול, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

bul3 אמצעי מניעה - הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה ולפחות 5 חודשים לאחר סיום הטיפול.

 

bul3 הנקה - יש להיוועץ בצוות הרפואי בנוגע להנקה בזמן הטיפול בתרופה ולפחות 5 חודשים לאחר סיומו.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום - שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' אבישי סלע, מנהל המכון האונקולוגי, המרכז הרפואי אסף הרופא, צריפין, על הערותיו והארותיו.

 

אפריל 2023