דף מידע זה מתאר את התרופה קבוזנטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
קבוזנטיניב היא תרופה מוכוונת ממשפחת מעכבי טירוזין קינאז. קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחותם וצמיחתם של התאים. קבוזנטיניב חוסמת את פעילותם של חלבונים שונים, ביניהם VEGF, MET, RET, AXL ו-ROS, המאיצים את הגדילה והחלוקה של התאים הסרטניים וכך גורמת למותם.
קבוזנטיניב מגיעה בצורת כמוסות (קומטריק®) וטבליות (קבומטיקס™), במינונים שונים. אסור בשום אופן להמיר כמוסה בטבליה או ההיפך. יש ליטול את התרופה אחת ליום במועד קבוע על קיבה ריקה. יש להמנע מאכילה שעתיים לפני נטילת התרופה ושעה לאחר מכן. יש לבלוע את הכמוסה או הטבליה במלואה עם כוס מים מלאה, ולא לרסק או לפתוח את התרופה. במידה ושכחת ליטול מנה של התרופה, ונותרו פחות מ-12 שעות לנטילת המנה הבאה, יש להמשיך כרגיל ולא ליטול מנה כפולה.
אין לשלב בין קבוזנטיניב ואשכוליות, מיץ אשכוליות, ותרופות מסויימות, מאחר ושילוב זה עלול לפגוע בספיגת התרופה בדם. יש להיוועץ עם הצוות הרפואי בנוגע לשילובים שאינם מומלצים.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
קבוזנטיניב רשומה בישראל לטיפול בסרטן כליה מתקדם ולסרטן של התירואיד מסוג DTC (Differentiated thyroid carcinoma) בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
שלשולים מתונים הם תופעה שכיחה בנטילת קבוזנטיניב, וניתן להתמודד איתה ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים.
התרופה עלולה להשפיע על התיאבון ולגרום לירידה במשקל. ייתכן שיופיעו שינויים בטעמי המזון. ניתן להעשיר את המזון בתבלינים ועשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. אם אתה חש טעם מתכתי בפה השתמש בסכו"ם מפלסטיק. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעות אלו.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
ייתכן ויופיעו בחלל הפה יובש, אדמומיות, נפיחות, כאבים או פצעים קטנים בעקבות הטיפול. שתייה מרובה והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. ניתן להשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. מציצת קוביות קרח עשוייה להקל על תסמינים אלה. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
ייתכן שתרגיש כאבים ואי נוחות בבטן או במערכת העיכול, היכולים להתבטא בתחושת מלאות או נפיחות, גזים, גיהוקים, תחושת בערה, ועוד. ניתן להתייעץ עם האחות או הרופא כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בבטן העליונה בזמן הטיפול התרופתי. במקרים נדירים יכול להתפתח קרע במעי (פרפורציה) או פיסטולה (הסבר בהמשך).
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
הפרעות בתפקודי כבד מופיעות בין 25% - 86 מהמטופלים.
התרופה עלולה להשפיע על העור בכפות הידיים והרגליים. אתה עלול לחוש ברגישות ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים והעור בהן עלול להתקלף. ייתכן שתרגיש גם בעקצוץ, נימול, כאב ויובש. מצב זה ישתפר לאחר סיום הטיפול ובינתיים הצוות המטפל בך יוכל לרשום ולהמליץ לך על משחות להקלה על הסימפטומים.
ייתכן והשיער ישנה את צבעו, ויהפוך דק ודליל יותר. במהלך הטיפול בתרופה מומלץ להימנע מסלסול השיער, החלקתו או צביעתו, מהשימוש במברשות חשמליות ומחפיפה תכופה ביותר. ברוב המקרים, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם סיום הטיפול.
אם אתה חווה תסמינים כגון גלי חום, הזעות, ירידה במשקל, קשיי ריכוז והירדמות - יש לדווח לרופא המטפל.
קבוזנטיניב עלולה לגרום לקרע בקיר המעי או לפיסטולה (חיבור רקמות גוף באופן שאינו תקין). יש ליצור קשר מיידי עם הצוות הרפואי במידה ומתפתח כאב בטן חזק וחדש או שחלה החמרה בכאב בטן קיים, ישנן הקאות דמיות או שמופיע דם בצואה, מתפתחים נפיחות בטנית, צמרמורות, חום, עצירות, בחילה, והשתנקויות וחנק, בעיקר בזמן שתייה ואכילה.
קבוזנטיניב עלולה במקרים מסוימים לגרום לחבורות ללא סיבה או לדימומים, כגון דימום מהאף, החניכיים או השתן. יש ליצור קשר באופן מיידי עם הצוות הרפואי, במידה ואתה סובל מאחד או יותר מהתסמינים הבאים: שיעול דמי או שיעול עם קרישי דם, הקאות דמיות או עם מראה של קפה מגורען, צואה שחורה, דימום כבד מהרגיל במחזור החודשי או דימום כבד או חריג אחר.
קבוזנטיניב עלולה במקרים נדירים להגביר את הסיכון לקרישי דם (פקקת ורידים), לשבץ ולהתקף לב. במידה ואתה חש בתסמינים של בעיות אלו, עליך ליצור קשר באופן מיידי עם הצוות הרפואי או לגשת לחדר מיון. התסמינים יכולים לכלול אחד או יותר מהבאים: נפיחות, אודם או כאב בגפיים, כאב או לחץ בחזה, כאב ביד, בגב, בצוואר או בלסת, קוצר נשימה, חולשה או חוסר תחושה בצד אחד של הגוף, בעיות בדיבור, בלבול או שינויים במצב המנטלי. יש לדווח לצוות הרפואי אם יש לך היסטוריה של קרישי דם, מאחר ואולי תזדקק לטיפול מונע.
קבוזנטיניב עלולה לעכב החלמה של פצעים, למשל חתך ניתוחי שאינו מחלים. לכן מומלץ להפסיק ליטול את התרופה ב-28 ימים שקודמים לכל פעולה ניתוחית או עקירת שיניים, ובמקרה של פצע פתוח, פצע לחץ או כיב ברגל. כמו כן, מומלץ להתחיל ליטול מחדש את התרופה רק לאחר שחתך ניתוחי, אם בוצע, החלים במלואו. במידה ויש לך חתך ניתוחי שלא החלים או שהחל להזדהם, יש לדווח מיד לצוות הרפואי. דווח לרופא המטפל בך ולרופא השיניים שאתה נוטל קבוזניניב לפני כל הליך רפואי ודנטלי מתוכנן, על מנת שיוכלו לייעץ לך על הפסקת נטילת התרופה.
קבוזנטיניב עלולה לגרום לעודף חלבונים בשתן. במהלך הטיפול בתרופה, תעבור ביקורת לתפקודי כליות. אם אתה חש בנפיחות בידיים, זרועות, רגליים או כפות רגליים, עליך ליידע את הצוות הרפואי באופן מיידי. תופעת לוואי זו נפוצה יותר בקרב חולים הנוטלים קבוזנטיניב בכמוסות לעומת הנוטלים את התרופה בטבליות.
קבוזנטיניב עלולה להשפיע בשכיחות פחותה יותר על תפקודי הכבד ועל הרמות התקינות של סידן ופוספטים, ולכן תתבקש לעשות ספירת דם באופן שוטף.
חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
זו תופעת לוואי נדירה, הנפוצה יותר בקרב חולים שנוטלים את התרופה בכמוסות. חשוב להגן על בריאות הפה, בייחוד במהלך נטילת התרופה. במקרה של נמק עצם הלסת – רקמת החניכיים המגנה על הלסתות העליונה והתחתונה נפגעת ועצמות הלסתות נחשפות. התסמינים כוללים כאב, נפיחות או זיהום בחניכיים, איבוד שיניים, ועצם חשופה. יש חולים המדווחים על תחושת נימול בלסת, או תחושה של "כובד" בלסת. ייתכן ולא יהיו תסמינים לתופעה זו שבועות ואף חודשים, והיא תתגלה רק על ידי עצם לסת חשופה. לרוב, תופעה זו מתרחשת בסמיכות לטיפול שיניים, אם כי לא תמיד כך הדבר. יש לבצע טיפול שיניים מכל סוג לפחות 28 ימים לאחר סיום הטיפול בקבוזנטיניב.
המלצות לפני תחילת הטיפול בתרופה ובמהלכו:
קבוזנטיניב עלולה לגרום להפרעה נוירולוגית נדירה המשפיע על המח המכונה תסמונת לויקואנצפלופתיה אחורית הפיכה (Reversible posterior Leukoencephalopathy Syndrome – RPLS או Posterior Reversible Encephalopathy Syndrome - PRES) ויכולה להתבטא בהופעה פתאומית של כאבי ראש, הפרעות ראייה, תחושת בלבול, שינוי תפקודי או פרכוסים. במידה ומתפתחים התסמינים האלה יש לפנות בדחיפות לסיוע רפואי.
במהלך הטיפול בתרופה תהיה חשוף להופעת זיהומים ומחלות, ולכן תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שרמת כדוריות הדם הלבנות נמוכה, ייתכן שהטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך. זיהומים קטנים שאינם מטופלים עלולים להפוך בתוך שעות למצבים מסכני חיים.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל:
פרופ' אבישי סלע, מנהל המכון האונקולוגי בבית החולים אסף הרופא.
לתשומת לבכם
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.