דף מידע זה מתאר את התרופה לנווטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
לנווטיניב היא טיפול מכוונן (ממוקד מטרה), ממשפחת תרופות המכונות מעכבי טירוזין קינאז, הפועל בשני תהליכים לחסימת צמיחת התאים הסרטניים, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים הבריאים: שיבוש פעילותו של חלבון המקדם את חלוקת התא הסרטני להאטת קצב התפתחות הגידול וחסימת חלבון אחר (קולטן VEGF) האחראי על אספקת הדם לתא הסרטני, להסרת מקור ההזנה לו זקוק הגידול.
לנווטיניב היא כמוסה לבליעה בשלמותה, מבלי לפתוח אותה. ניתן ליטול את התרופה עם או בלי אוכל. המינון משתנה בהתאם לסוג הסרטן ולפרוטוקול הטיפולי, ונקבע על ידי הרופא המטפל. במידה ושכחת ליטול את התרופה בזמן, יש לפעול כדלקמן: אם נותרו 12 שעות ומעלה עד לנטילת המנה הבאה, יש ליטול אותה בהקדם האפשרי, אך אם נותרו פחות מ-12 שעות עד למנה הבאה, דלג על המנה שהחסרת וקח את המנה הבאה כרגיל. אין ליטול מנה כפולה על מנת לפצות על החסרת מנה.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
לנווטיניב רשומה בישראל לטיפול בסרטן בלוטת התריס, לסרטן כבד לסרטן הכליה ולסרטן מתקדם של האנדומטריום בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
תופעה זו מתרחשת לרוב בשבועות הראשונים עם תחילת הטיפול. לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.
השימוש בתרופה יכול לגרום לשינויים בקצב פעימות הלב. יש לדווח לרופא באופן מידי אם הנך חש בשינוי בקצב פעימות הלב, סחרחורות או התעלפויות.
לנווטיניב עלולה לגרום לכשל כלייתי. תפקודי הכליות שלך יימדדו בבדיקות דם שגרתיות במהלך השימוש בתרופה. בהתאם לכך, ייתכן שהרופא יורה על מינון נמוך יותר של לנווימה, או לנקוט באמצעי זהירות אחרים להקטנת הסיכון לתופעות לוואי.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים, אך ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם הנך חווה כאבי שרירים - דווח לרופא המטפל בך.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ ליצור קשר עם האחות או הדיאטנ/ית במחלקה. הן יוכלו לתת לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך, והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
ייתכן ויופיעו בחלל הפה כאבים או פצעים קטנים בעקבות הטיפול. שתייה מרובה, והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. דווח לרופא במידה ומופיעות תופעות אלו בכדי שיוכל לרשום לך שטיפות פה ותרופות להקלה וטיפול בהן.
התרופה עלולה להשפיע על העור בכפות הידיים והרגליים. אתה עלול לחוש ברגישות ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים והעור בהן עלול להתקלף. ייתכן שתרגיש גם בעקצוץ, נימול, כאב ויובש. מצב זה ישתפר לאחר סיום הטיפול, ובינתיים הצוות המטפל בך יוכל לרשום ולהמליץ לך על משחות להקלה על הסימפטומים.
בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. אם אתה חש כאבים בצידו הימני של הגוף, שגוון העור והעיניים הופך לצהבהב או שצבעו של השתן הופך כהה - דווח לרופא המטפל.
לנווטיניב עלולה לגרום לדימומים או לקרע בדופן המעי. דווח מיד לצוות הרפואי או גש למיון במידה ואתה סובל מהתסמינים הבאים: דימום לא מוסבר, דם בצואה או צואה שחורה, שיעול דמי, הקאה דמית או כהה ומגורענת, חום, כאב עז בבטן או נפיחות בבטן שלא הייתה בעבר.
התרופה עלולה לגרום להפרעות בפעילות בלוטת התריס ולתסמינים שונים כגון: עייפות, עצירות, עלייה במשקל, אי-סבילות לקור, ויובש בעור ובשיער. במהלך הטיפול בתרופה יבוצעו בדיקות דם תקופתיות לניטור רמות ה-TSH בדם, כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס. ייתכן כי יהיה צורך בטיפול תרופתי לאיזון פעילות הבלוטה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך.
לנוויטיניב עלולה לגרום לפרוטאינוריה - ריכוז גבוה של חלבון בשתן, העלול להעיד על נזק כלייתי. במהלך הטיפול בתרופה תעבור בדיקות פשוטות ושגרתיות לזיהוי ריכוז החלבון בשתן.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים - דווח לרופא המטפל.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
מניעת הריון: מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת לנווטיניב ולפחות שבועיים לאחר סיום הטיפול, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
סיכון לקריש דם: מחלת הסרטן מעלה את הסיכון להיווצרות קרישי דם (טרומבוזיס), ותרופות כימיות מעלות את הסיכון עוד יותר. התסמינים של קריש דם כוללים: כאבים, אודם ונפיחות ברגליים, קוצר נשימה וכאבים בחזה. צור קשר מיידי עם הרופא המטפל בך, אם אתה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלו.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' דן פליס, מנהל מערך אף אוזן גרון, ניתוחי ראש, צוואר, פה ולסתות במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), על הערותיו והארותיו.
אפריל, 2017