דף זה מכיל מידע אודות השימוש באינטרפרון אלפא במסגרת הטיפול בחולי סרטן. אינטרפרון הינה תרופה, שהרכבה דומה לזה של חלבון, הקיים באופן טבעי בגוף בכמויות קטנות מאוד. ישנם שלושה סוגים עיקריים של אינטרפרון: אלפא, ביתא וגמא. זוהי תרופה מוכוונת מטרה.
אינטרפרון אלפא ניתנת במסגרת הטיפול במחלות הממאירות הבאות: סרטן כליות, מלנומה ממאירה, סרטן בלוטת הלימפה (לימפומה) וכן בכמה סוגי סרטן הדם (לוקמיה).
את דף המידע מומלץ לקרוא יחד עם חוברות האגודה למלחמה בסרטן העוסקות בסוג המחלה שלך. לקבלת החוברות ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל. 1-800-599-995.
אינטרפרון אלפא הינה אבקה לבנה, הנמהלת במים והופכת לנוזל צלול בגוון צהבהב. ניתן לקבל את האבקה מומסת בבקבוקים קטנים במיהול המתאים לשימוש החולה או במזרק מוכן להזרקה.
אינטרפרון ניתנת באמצעות זריקה תת-עורית (מתחת לעור), בדרך כלל בירך או בבטן. הזריקה ניתנת על ידי אחות, או לחילופין, ניתן ללמדך או את בני משפחתך כיצד להזריק את התרופה, וכך תוכל לקבל את הטיפול בבית. הצוות המטפל יסביר לך כל כמה זמן אתה צריך לקבל את התרופה, וכמה זמן יימשך כל הטיפול. הטיפול משתנה מחולה לחולה, בהתאם לסוג המחלה עבורה הוא ניתן.
אינטרפרון ניתן בכדי להמריץ את מערכת החיסון של הגוף להילחם במחלת הסרטן. לא ידוע כיצד בדיוק היא פועלת אך סבורים שלאינטרפרון מגוון רחב של השפעות על הגוף וביכולתה לגרום לאחת או יותר מהתופעות הבאות:
האטת או עצירת התפתחות מחלת הסרטן.
הפחתת יכולת התאים הסרטניים להתגונן מפני המערכת החיסונית.
חיזוק המערכת החיסונית של החולה.
כל חולה מגיב באופן שונה וייחודי לטיפול הניתן לו. בהמשך מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וכן תופעות לוואי שכיחות פחות. רמת האינטרפרון שקיימת בגוף באופן טבעי נמוכה מאוד בהשוואה לרמה שמושגת בעת הטיפול באינטרפרון. לכן, למרות שמדובר בחלבון הקיים בגוף באופן טבעי, נגרמות תופעות לוואי. עם זאת, בדרך כלל תופעות הלוואי של האינטרפרון אינן חמורות.
תופעות אלו קורות במרבית המטופלים וכוללות (בדרגות חומרה שונות במטופלים שונים) חום, צמרמורות, כאבי שרירים ומפרקים וכאב ראש. תופעות אלה עשויות להופיע תוך שעה עד שעתיים ממתן התרופה ויכולות להימשך עד 24 שעות, אך תמיד חולפות. הרופא המטפל יוכל לרשום לך תרופות שיסייעו לך להתמודד עם תופעות אלו.
לאחר הזריקה הראשונה, עלולים תסמינים אלה להיות חריפים למדי, אך לרוב, דרגת חומרתן פוחתת לאחר הזריקות הבאות. ישנם חולים המעדיפים לקבל את הזריקה לפני השינה, שכן אז תופעות הלוואי מורגשות פחות.
במהלך הטיפול באינטרפרון ייתכן ותרגיש תחושת עייפות. תופעה זו צפויה להחמיר עם התקדמות הטיפול בזריקות, ולכן חשוב להקדיש זמן רב למנוחה אך להקפיד על פעילות גופנית מתונה, כגון הליכה, המסייעת בהפגת תחושה זאת.
מומלץ להיעזר בחוברת "תשישות ועייפות בקרב חולי סרטן" של האגודה למלחמה בסרטן המכילה מידע ועצות מועילות להתמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא
תופעות אלה אינן שכיחות. הרופא המטפל יוכל לרשום לך תרופות בהתאם לצורך.
תופעה זו אינה שכיחה, אך אם מופיעה היא בד"כ אינה חמורה.
במקום ההזרקה עלול להתפתח גירוי בעור מלווה באודם ונפיחות זמניים. ניתן להתמודד עם תופעה זאת באמצעות מתן הזריקות באזורים שונים. ייתכן גם שתופיע פריחה בעור וגרד כחלק מתגובה אלרגית.
לעיתים רחוקות, אינטרפרון עלולה לגרום חרדה, תחושת חוסר מנוחה, קשיי שינה ולעתים רחוקות אף לתחושת דיכאון. במידה ותרגיש בשינויים אלו פנה לרופא המטפל.
לעיתים גורמת תרופה זאת לדלדול שיער או התקרחות קלה. רק לעיתים רחוקות גורמת תרופה זו לנשירת שיער משמעותית. בכל מקרה, תופעה זו הינה זמנית, והשיער ישוב ויצמח לאחר סיום הטיפול.
מומלץ להיעזר בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן המכילה מידע ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל. 1-800-599-995.
במהלך הטיפול באינטרפרון תיתכן הפחתה זמנית במספר כדוריות הדם. ירידה במספר הכדוריות הלבנות תגביר חשיפה לזיהומים, ירידה במספר הטסיות (כדוריות הדם האחראיות על קרישת הדם) תגביר נטייה לדימומים, וירידה בממספר הכדוריות האדומות תתבטא באנמיה מלווה עם חולשה. חשוב לדווח לרופא המטפל על תוצאות ספירות הדם, שתתבקש לבצע במהלך הטיפול.
אינטרפרון עלולה לגרום לשינויים בקצב פעימות הלב או להשפיע על לחץ הדם. תופעה זו היא זמנית ותחלוף לאחר סיום הטיפול.
אינטרפרון עלולה לפגוע בפוריות. אצל נשים היא עלולה להשפיע על המחזור החודשי ואצל גברים היא עלולה להשפיע על ייצור תאי הזרע. השפעות אלה יכולות להיות זמניות אך יתכן שתהיינה קבועות.
כמו כן, במידה ומתרחש הריון בזמן הטיפול באינטרפרון, לא נשללה האפשרות שייגרם נזק לעובר. אי לכך, לא מומלץ על הריון במהלך טיפול בתרופה זאת, ומומלץ על שימוש באמצעי מניעה. האמור לעיל מתייחס הן לנשים והן לגברים המטופלים עם תרופה זאת.
הצוות המטפל בך ישגיח עליך בזמן הטיפול. ייתכן שתתבקש לתת דגימות דם ו/או שתן, וימדדו לך חום, דופק ולחץ דם. בדיקות אלה מסייעות למעקב אחר השפעות האינטרפרון על גופך.
אם אתה מקבל את הזריקות בבית, יתכן שתוזמן לביקורי מעקב שגרתיים בבית החולים לצורך ביצוע בדיקות אלה.
את האינטרפרון יש לשמור בקירור. ניתן לרכוש מקררים ניידים בחנות של ציוד מחנאות בכדי לשמור את התרופה כשאתה נמצא מחוץ לביתך.
תודתנו נתונה
לפרופ' ניסים חיים, מנהל תחום כימותרפיה, המערך האונקולוגי במרכז הרפואי רמב"ם, על הארותיו והערותיו.
אוקטובר 2010