לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

בורטזומיב - Bortezomib (וולקייד® - ®Velcade)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

תרופה זו משמשת לטיפול בחולי מיאלומה ( multiple myeloma ) אך יכולה לשמש גם כטיפול לסוגים אחרים של סרטן כחלק מניסוי מחקרי. וולקייד הינה סוג של תרופה ביולוגית, אנטי סרטנית הנקראת מעכב פרוטאוזום הניתנת לחולים אשר טופלו בסוג אחד לפחות של טיפול כימי וכן חולי מיאלומה בשלב מתפתח שעברו או שהינם מתאימים לעבור השתלת מח עצם.

 

כיצד פועלת התרופה?

פרוטאוזומים הינה קבוצה של אנזימים המצויים בכל תא בגוף בעלת תפקיד חשוב בבקרה על פעילות התא וגדילתו. על ידי הפרעה לתפקודם של הפרוטאוזומים, הוולקייד יכולה לגרום למותם של תאים סרטניים ולמנוע את המשך התפתחותו של הגידול. תאים סרטניים הרבה יותר רגישים להשפעות התרופה מאשר תאים בריאים.

 

כיצד היא ניתנת?

הוולקייד ניתנת כזריקה לווריד דרך צינורית דקה (קנולה). אפשר לתת אותה דרך קו מרכזי המוחדר מתחת לעור אל תוך הווריד, ליד עצם הבריח או דרך קו היקפי PICC המוכנס לווריד בזרוע. וולקייד לרוב ניתנת בארבע מנות במשך שלושה שבועות. המנות ניתנות ביום הראשון והרביעי בשני השבועות הראשונים, ולאחר מכן כעבור הפוגה של 10 ימים. זה משלים מחזור טיפול אחד. ניתן לעבור עד 8 מחזורי טיפול בתקופה של 6 חודשים.

 

תופעות לוואי אפשריות

כל אדם מגיב שונה לכל תרופה שהיא. לחלק מהאנשים יש מעט תופעות לוואי אך אחרים עלולים לחוות יותר. תופעות הלוואי המתוארות כאן הינן תופעות הלוואי הנפוצות ביותר. תופעות לוואי נדירות לא נכללו בדף המידע. אם חשת בתופעה מסוימת שלדעתך קשורה לתרופה והיא אינה מצוינת כאן, יש ליידע על כך את הרופא המטפל בך.

 

בחילה והקאות

כנגד בחילות והקאות ניתן טיפול תרופתי. אם התופעות ממשיכות למרות הטיפול התרופתי - יש ליידע את הרופא כך שיוכל לרשום לך תרופה יעילה יותר.

 

מומלץ להיעזר בחוברת הדרכה למטופל בנושא "בחילות והקאות הנלוות לטיפול כימי" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלתה ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בשיחת חינם בטל. 1-800-599-995.

 

עייפות ותחושת חולשה

עייפות ותחושת חולשה הינן תופעות לוואי נפוצות לטיפול. חשוב מאוד לתת לעצמך מספיק זמן לנוח.

 

שלשול

לרוב ניתן לשלוט בתופעה זו עם תרופות נגד שלשול, אולם יש ליידע את הרופא המטפל על מידת חומרת התופעה והאם היא ממשיכה. חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים במידה וסובלים משלשול.

 

התייבשות

יש להקפיד מאוד על שתייה מרובה ( כ- 2-3 ליטר ביום).

 

עצירות

ניתן להקל על תופעה זו על ידי שתיית נוזלים מרובה, אכילת דברי מזון עתירי סיבים וביצוע תרגילי התעמלות קלה.

 

איבוד תיאבון

במרכזים הרפואיים נמצאים דיאטנית או אחות שיוכלו להעניק לך עצות ודרכי התמודדות בנוגע לשמירה על המשקל ולתזונה נכונה.

 

כאבי ראש

יש ליידע את הרופא אם אתה סובל מכאבי ראש בעת השימוש בתרופה.

 

סחרחורות

ייתכן ותופיע סחרחורת למספר רגעים בעת קימה. לרוב זה קורה בשל נפילה זמנית של לחץ הדם ותופעה זו נפוצה הרבה יותר בקרב אנשים עם היסטוריה של התעלפויות או בקרב אלו הנוטלים תרופות ללחץ דם. יש לבצע קימה איטית ממצב שכיבה למצב ישיבה ורק אח"כ לעבור למצב עמידה.

 

עמידות נמוכה לזיהומים

התרופה עלולה להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים במח העצם. כתוצאה מכך החולה עלול להיות חשוף יותר לזיהומים. יש להגיע לבית החולים אם החום עולה מעל 38°c או במידה והתחושה הכללית אינה טובה.

 

ספירת טסיות נמוכה

טסיות הדם מסייעות ביצירת קרישי דם ומניעת דימומים. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע. אם המספר נמוך ייתכן שיופיעו נקודות אדומות או פריחה על העור. ייתכן כי יופיע גם דימום באף או דימום כבד מהרגיל בעקבות פציעה או חתך. אם הופיע דימום לא מוסבר או חבורות יש ליידע את הרופא או בית החולים במיידית. ייתכן כי יהיה צורך בהגעה לבית החולים לקבלת עירוי טסיות. טסיות אלה יתחילו לפעול במיידית בכדי למנוע דימום.

 

חוסר תחושה או רעד של כפות הידיים או הרגליים

התרופה עלולה להשפיע על העצבים. תופעה זו נקראת ניאורופתיה פריפריאלית ( Peripheral Neuropathy ). ייתכן גם כי יופיע קושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים. יש לדווח לרופא המטפל אם מופיעים רעידות או חוסר תחושה בכפות הידיים או הרגליים. ייתכן כי ניתן יהיה לשפר תחושה זו על ידי הפחתה במינון התרופה או על ידי הפסקת הטיפול. לפעמים חוסר התחושה מלווה בכאב עז, ויש לדווח על כך לרופא המטפל שיכול להוסיף תרופות לשיכוך הכאב.

 

התכווצות שרירים או זרוע כואבת

יש ליידע את הרופא על תופעה זו. ייתכן שהוא יוכל לרשום לך תרופות שיקלו על התופעה.

 

יש לשוחח עם הרופא או האחות במידה ויש לך שאלות על תופעות הלוואי המצוינות למעלה או על כל תופעת לוואי אחרת. מאוד חשוב גם ליידע אותם אם את/ה חווה תופעות לוואי שיכולות להיות קשורות לטיפול שאתה מקבל.

 תרופות

רשימת התרופות הכימותרפיות
רשימת התרופות ההורמונליות
רשימת התרופות הביולוגיות
מידע זה מבוסס על מאגר  והותאם לצרכי הארץ

תודתינו נתונה לפרופ' דינה בן יהודה , מנהלת המחלקה ההמטולוגית, המרכז הרפואי הדסה ירושלים, חברת וועדת העדכון של האגודה למלחמה בסרטן לנושא המטואונקולוגיה, על הארותיה והערותיה.

המידע מעודכן לאוגוסט 2007בימים אלו נמצא המידע בתהליכי עדכון ויתכנו בו שינויים.

ניתן להתקשר למרכז המידע, טל. 03-57211608 לפרטים.

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.