מבוא
כיצד מחלת הסרטן משפיעה על הצרכים התזונתיים
שינויים בהרגלי האכילה בעקבות מחלת הסרטן
תזונה תומכת בתקופת הטיפולים
תזונה בתקופת ההתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפולים
מוצרים להעשרת המזון
מתכוני מזון מועשר
המלצות תזונה לתקופה שלאחר הטיפולים ולאורח חיים בריא
מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
תזונה נכונה חשובה ביותר לחולי סרטן המקבלים טיפולים נגד מחלתם כי בתקופת הטיפולים קיים עומס רב על הגוף. יש שלוש מטרות תזונתיות עיקריות לאנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן:
חוברת זו הוכנה למען החולים ולמען מי שמסייע להם ומטפל בהם. מטרתה לתת מידע מקצועי ועדכני ולעזור בהתמודדות עם בעיות תזונה העלולות להתעורר עקב המחלה והטיפול בה.
בחוברת יש הסבר על חשיבות התזונה, יש מידע על מזונות מומלצים יותר ומומלצים פחות, רעיונות והצעות לתפריט יומי או להשלמת ארוחות בהתאם לצורך.
הגוף זקוק לאנרגיה ולחומרים שונים לשם קיומו ותפקודו התקין. חומרים אלו הם אבות המזון, והגוף מקבל אותם מהמזון שאנו אוכלים. חלק מהחומרים הנמצאים במזון דרושים לגוף בכמויות מזעריות, אך הם חיוניים לתפקודו התקין. הגוף נמצא בתהליך דינמי מתמיד - תאים נהרסים ונבנים מחדש. חומרי הפירוק של התאים שנהרסו מופרשים מהגוף ויש צורך להחזירם.
מקובל לקבוע את הצרכים התזונתיים ואת הקצובה המומלצת בהתאם לגיל, למין, למשקל הגוף, למבנה הגוף ולסוג הפעילות, וחשוב להבין שהצורך הבסיסי קיים גם במצב של חולי.
אין מוצר מזון אחד היכול לספק את כל מרכיבי המזון הדרושים לגוף, לכן חשוב לאכול מזון מגוון.
לעיתים חל שינוי בכמויות המזון ובסוגי המזון שאוכלים עוד לפני שמאבחנים את מחלת הסרטן. עם האבחנה ותחילת הטיפולים התגובה, בדרך כלל, היא הפחתת המזון, אולם גם אכילה רבה יותר אינה תופעה יוצאת דופן. כמו כן ייתכן שהרגלי האכילה יושפעו מתופעות הלוואי בעקבות הטיפולים במחלת הסרטן - חלק מהמזונות יהיו טעימים ומושכים פחות, וכמות צריכתם תופחת, וייתכן גם שבעיות תזונה שהיו לפני האבחנה יוחמרו בשל המחלה והטיפולים. לעיתים תיתכן התלבטות בנוגע לאכילת מזונות מסוימים, ולא פעם חוששים שמזון מסוים אינו בריא עוד או שכמות המזון מעטה מדי. תגובות אלו טבעיות ומובנות לחלוטין.
בהמשך החוברת מובאות עצות להתמודדות יעילה עם השינויים בהרגלי האכילה. לעיתים קשה לצרוך את כל אבות המזון במידה מספקת, וכדי להבטיח את צריכת המזון מומלץ לפנות לתזונאית קלינית, והיא תציע קבוצות תחליף ופתרונות מתאימים.
הטיפול התזונתי בחולה הסרטן תומך בטיפול הרפואי. השאיפה היא לשמר מצב תזונתי תקין או לשפר, במידת האפשר, את מצבו של החולה באמצעות תזונה נכונה. הטיפול התזונתי משתנה בשלבי הטיפול הרפואי:
מחלות סרטן, בעיקר של מערכת העיכול, גורמות לשינויים רבים בהרגלי התזונה. בתקופת ההתמודדות עם מחלת הסרטן יש חשיבות רבה לתזונה נכונה, וניתן להשתמש במוצרי מזון שונים ובמזון מועשר לפי הצורך. עם זאת, אם אוכלים את מרב המזונות, המשקל יציב, ולא סובלים מתת-משקל, אין מקום להעשיר את המזון במיוחד, ויש לשמור על תזונה תקינה ומאוזנת )מומלץ לאכול מנת חלבון בכל ארוחה(. מצב תזונתי תקין מאפשר להתמודד טוב יותר עם הטיפול הרפואי ומצמצם את הסיכוי להתדרדרות המצב הגופני. אם מרגישים ירידה בתיאבון בגלל המחלה או בגלל תגובה רגשית-נפשית, רצוי לאכול בצורה מאוזנת.מנת חלבון:
גבינה, ביצה, מנת בשר (דג, עוף, בקר), אגוזים, טחינה, טופו, קטניות, סויה ומוצריו.
לטיפולים הרפואיים במחלת הסרטן השפעה שונה על הגוף ובדרגות חומרה שונות. לעיתים קרובות הטיפולים משפיעים גם על האיברים הבריאים, אבל כאשר התזונה מאוזנת, סיכויי ההתאוששות של איברים אלו טובים יותר.
ניתוח
ניתוח עלול לגרום לשינויים תזונתיים זמניים או קבועים. הוא מחייב תוספת קלוריות ותוספת מנות חלבון כדי לסייע לגוף בתהליכי הריפוי. בעיות תזונתיות ארוכות טווח ייתכנו עקב ניתוחים במערכת העיכול, כגון קשיי בליעה ואכילה בעקבות ניתוח בחלל הפה והלוע, קושי בספיגת מרכיבי מזון בעקבות ניתוח כריתת מעי וכד'.
ניתוחים (בשל מחלת הסרטן) והשפעותיהם על התזונה:
טיפול בקרינה (רדיותרפיה)
השפעת הטיפול בקרינה על קשיי התזונה מתבטאת בעיקר לפי הנזק שהקרינה גורמת באזור שטופל. חלק מהבעיות מופיעות עם תחילת הטיפול, מתגברות במשך הטיפול ואף נמשכות לאחר סיומו.השפעת הקרינה על אזורי הגוף:
טיפול כימי (כימותרפיה)
לתרופות כימיות השפעות שונות על התזונה ועל כל הגוף. לעיתים הן גורמות לפצעים בפה, לשלשולים או לעצירות, לבחילות והקאות, להפרעות במאזן המינרלים בגוף, לירידה בחלבוני מערכת החיסון, לחולשה ולאנמיה ולתופעות נוספות, כגון שינויים בטעם, שינויים במידת התיאבון (הפחתה או עלייה), רגישות לחלב ורתיעה ממזון. תופעות אלו עלולות לגרום לשינויים במשקל הגוף ולבעיות תזונה אחרות.
טיפול הורמונלי (אנדוקריני)
טיפול הורמונלי שכיח בטיפול בסוגי סרטן מסוימים, כגון סרטן השד, הערמונית, השחלה והרחם. תופעות הלוואי של טיפול הורמונלי המשפיעות על התזונה הן בחילה, הקאה, נפיחות, עלייה במשקל, גלי חום, הגברת תיאבון, איבוד מסת שריר וצבירת מסת שומן. טיפול אנטי־הורמונלי שניתן במסגרת הטיפול בסרטן הערמונית אצל גברים ובסרטן השד אצל נשים, עלול לפגוע בבריאות העצם. לפיכך מעקב של רופא או של תזונאית קלינית הוא הכרחי. המלצה זו נכונה גם לגבי חולים המקבלים סטרואידים במינון גבוה.
טיפולים מכווננים (ממוקדי מטרה)
טיפולים מכווננים (נקראים גם טיפולים ביולוגיים) הם טיפולים שבהם משתמשים בחומרים המצויים בגוף באופן טבעי כדי להרוס תאי סרטן. קיימים כמה סוגים של טיפול, ובהם אימונותרפיה, נוגדנים חד-שבטיים, מעכבי גדילה סרטנית וחיסונים. השפעתם של טיפולים אלו על התזונה עדיין אינה ברורה לחלוטין. עם זאת ייתכנו תופעות של שלשול, של חולשה ושל אובדן תיאבון.
בין הטיפולים
אם המצב התזונתי תקין, כלומר משקל הגוף יציב ותקין, והיכולת לאכול מגוון מזונות נשמרת - אין צורך לערוך שינויים בתפריט, אלא רק לשמור על הקיים. אבל אם משקל הגוף אינו תקין ויציב, וקשה לאכול, יש להתייעץ עם תזונאית קלינית.
לאחר הטיפול
עם סיום הטיפולים ובתקופת ההחלמה והחזרה לשגרה מומלץ להתבסס על המלצות התזונה לשלב שלאחר הטיפולים (מידע מפורט כתוב בהמשך החוברת). אין צורך לאכול יותר מהנדרש ביום-יום, אלא להתמקד בגיוון הארוחות ובשמירה על משקל גוף תקין (אלא אם כן החולה הודרך אחרת על ידי רופא או תזונאית קלינית).
בפרק זה מתוארות תופעות הלוואי הנובעות מהטיפול במחלה ומשפיעות על התזונה, והמלצות כיצד להתמודד עימן: בהתחלה מפורטות תופעות לוואי כלליות, ובהמשך מפורטות תופעות לוואי הקשורות בשינויים בחלל הפה ובמערכת הבליעה, כגון היצרות הוושט, קשיי בליעה וכד'.
ירידה במשקל וחוסר תיאבון
ירידה במשקל היא תופעה שכיחה ביותר בקרב חולי סרטן ונגרמת בשל סיבות שונות, כגון אובדן תיאבון, שינויים בחילוף החומרים בגוף, שינויים בספיגה ובניצול המזון, קשיי אכילה עקב ניתוח, תופעות לוואי של טיפולים, כגון כאב, שינויים נפשיים, כגון חרדה ודיכאון.
להלן המלצות אחדות להתמודדות עם ירידה במשקל ועם חוסר תיאבון:
(כ-700 קלוריות וכ-33 גר' חלבון)
מערבבים גביע שמנת 15%, קופסת גבינה 5%, חצי כוס חלב ומעדן כלשהו (ניתן להשתמש בתחליפי חלב).
בחילה היא תופעת לוואי נפוצה של הטיפולים. לעיתים ייתכנו גם תופעות אלו: תחושת צרבת, חומציות בגרון או בקיבה או הקאה. התגובה של כל חולה למזון היא אישית וזמנית, ואין איסור לאכול מזון מסוים.
להלן המלצות אחדות להתמודדות עם בחילות:
בזמן בחילה רוב האנשים שותים קפה פחות מהרגיל או מפסיקים לשתות קפה. זוהי תופעה טבעית לחלוטין.
הקאות, בדרך כלל, נלוות לבחילות. הן עשויות להופיע בעקבות הטיפול, ריח מזון, גזים או חומציות בקיבה. אם מקיאים יותר מ-24 שעות, יש לדווח לרופא המטפל מייד.
להלן המלצות אחדות להתמודדות עם הקאות:
הרגשת שובע מהירה לאחר אכילת כמות מזון קטנה היא תופעה נפוצה, בייחוד לאחר ניתוח בחלק העליון של מערכת העיכול. צריכת מזון בכמות שאינה מספקת לגוף עלולה להחליש אותו ולעכב את תהליך ההחלמה.
להלן המלצות אחדות להתמודדות עם תחושת שובע מהירה:
חוש הטעם הוא ייחודי ואישי ומשתנה מאדם לאדם. שינויים בחוש הטעם נגרמים, בדרך כלל, בעקבות טיפול כימי, טיפול בקרינה או בשל מחלת הסרטן עצמה. גם בעיות בחניכיים ובשיניים עלולות להשפיע על הטעם. חלק מהחולים מדווחים על טעמים מתכתיים או מרים, בייחוד בזמן אכילת בשר.
להלן עצות אחדות להתמודדות עם שינויים בחוש הטעם:
לעיתים חולים עולים במשקל בזמן הטיפול אף שאינם אוכלים יותר מהרגיל. ייתכן שעלייה זו נגרמת בשל נפיחות או בצקת. תרופות מסוימות, כגון סטרואידים, גורמות לגוף לאגור נוזלים. אם מבחינים בעלייה משמעותית במשקל, יש לדווח לרופא המטפל כדי שיוכל לקבוע את הסיבה ולטפל בהתאם. במצב של נפיחות ואגירת נוזלים מומלץ להמעיט באכילת מלח ומזונות המכילים נתרן, כגון מזונות מעובדים ומשומרים. כמו כן יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לכמות המשקה המותרת בזמן הטיפולים.
תשישות ועייפות נפוצות מאוד בקרב חולי סרטן, ובגללן קשה להכין ארוחות ולאכול אותן.
להלן המלצות אחדות להתמודדות עם תשישות ועייפות:
עלייה במשקל היא תופעה שכיחה בקרב חולי סרטן. לעלייה במשקל סיבות רבות, כגון אכילה מוגברת ותכופה בעקבות לחץ, מתח, חשש או דיכאון או נטילת תרופות שונות (טמוקסיפן, Tamoxifen) לנשים החולות בסרטן השד, טיפולים אנטי-הורמונליים לגברים החולים בסרטן הערמונית, תרופות נוגדות דיכאון ועוד. לעיתים העלייה במשקל מתלווה להפסקת מחזור אצל נשים צעירות בעקבות כימותרפיה או בעקבות אגירת נוזלים בגוף. ההמלצות שלהלן עשויות לסייע למי שעלה במשקל בתקופת הטיפולים לשמור על משקל גוף תקין. ההמלצות מתאימות גם לחולים שהחלו את הטיפולים בעודף משקל (בנושא אגירת נוזלים בגוף יש להתייעץ עם רופא).
להלן ההמלצות:
יציאות מרובות או שלשול הם תופעות לוואי נפוצות, וסיבותיהן רבות: טיפול כימי (כימותרפיה), טיפול בקרינה באזור הבטן, נטילת תרופות שונות, זיהום, רגישות למזון, מצב רגשי או כריתת איברי מערכת העיכול (קיבה, לבלב, מעי דק, מעי גס). העוצמה של תופעות לוואי אלו תלויה בגורמים רבים.
בזמן טיפול כימי עשוי להופיע שלשול לסירוגין, לעיתים רחוקות או אף לאורך זמן. טיפול בקרינה באזור הבטן אינו גורם, בדרך כלל, לשינוי ביציאות באופן מיידי, אלא רק לאחר שבועיים-שלושה מתחילת הטיפול. התופעה עלולה להימשך גם זמן מה לאחר סיום הטיפול.
כל עוד היציאות תקינות, ניתן לצרוך את המזונות הרגילים, ואין צורך לשנות את הרגלי האכילה. אבל אם חל שינוי, היציאות מרובות או מופיע שלשול, יש להקפיד על דיאטה (תפריט לדוגמה כתוב בהמשך). מטרת הדיאטה היא להימנע מאכילת מזון הגורם ליציאות מוגברות )ניתן לאכול מזון מוצק, ואין צורך מיוחד באכילת מזון רך או נוזלי(. כמו כן אם השלשול מרובה ונמשך זמן רב, יש להיוועץ עם הרופא המטפל היות שהמצב עלול לגרום להתייבשות ולאובדן רכיבי מזון, ויטמינים ומינרלים.
שתייה
להלן המלצות שתייה בזמן שלשול:
מזון מומלץ (מזון דל לקטוז, דל סיבים ודל שומן)
להלן רשימה של מאכלים שמומלץ לאכול בזמן שלשול:
מזון שאינו מומלץ
להלן רשימה של מאכלים שמומלץ להימנע מלאכול אותם בזמן שלשול:
שלשול גורם לאובדן אשלגן ונתרן (מלח), לכן מומלץ לצרוך מזון המכיל מרכיבים אלו. אשלגן נמצא בבננה, בתפוח אדמה, בעוף ובהודו, ונתרן נמצא במזון מלוח, כגון מרק צח, מקלות מלוחים, גבינה מלוחה וגבינה צהובה ועוד.
ארוחה שבה שתי פרוסות טוסט מרוחות בחמאה (10 גר'), פרוסת גבינה צהובה (25 גר'), ביצה קשה וכוס תה בתוספת כפית סוכר, מספקת כ-400 קלוריות וכ-15 גר' חלבון.
ניתן לאכול ארוחה כזאת (זמנית) כמה פעמים ביום, גם במקום ארוחה בשרית. כאשר השלשול פוסק, ניתן לחזור בהדרגה לתזונה רגילה בהתאם להרגשה האישית.
חשוב לזכור: אם השלשול מתמשך חשוב לפנות לצוות הרפואי.
אם לקטוז (סוכר החלב) אינו נספג בגוף, בשל סיבות שונות, הוא עלול לגרום לגזים, לנפיחות בבטן, לכאבי בטן או לשלשול. רוב האנשים רגישים ללקטוז במידה מסוימת, אך גם האנשים הרגישים מסוגלים לצרוך כמות קטנה של חלב ומוצריו. לעיתים יש צורך בניסוי וטעייה כדי לגלות אילו מוצרי חלב אפשר לאכול בלי להרגיש את תופעות הלוואי. בזמן הארוחה רצוי לשלב את מנת החלב במזון אחר כדי למתן את השפעת הלקטוז.
חלב ויוגורט מכילים כמות רבה של לקטוז: ככל שהמוצר מעובד יותר, כך פוחתת כמות הלקטוז המצויה בו. אם קיימת רגישות מסוימת ללקטוז, אך רוצים לצרוך חלב ומוצריו, ניתן להשתמש בכמוסות של האנזים לקטאז (חומר המפרק לקטוז) או באבקת לקטאז בזמן ארוחה חלבית - אפשר לרכוש אותן בבית המרקחת ללא מרשם רופא. כמו כן ניתן לצרוך חלב נטול לקטוז.
עצירות עשויה להופיע עקב שימוש בתרופות כימיות שונות או במשככי כאבים, בשל נטייה אישית או בשל ירידה בפעילות הגופנית, שכיבה ממושכת, שתייה בלתי מספקת וצריכה מועטה של סיבים תזונתיים.
להלן המלצות להתמודדות עם עצירות:
הנחיות להעשרת התזונה בסיבים תזונתיים
חרף יתרונותיהם הרבים של הסיבים אין להגזים בצריכתם. כמויות רבות עלולות לגרום לאי-נוחות קשה במערכת העיכול ואף לחסימת מעיים. אם תוספת סיבים ממקור כלשהו גורמת להרגשה לא נוחה, מומלץ לנסות מקור אחר.
רעיונות נוספים להקלת עצירות
עד כה פורטו תופעות הלוואי הכלליות הנובעות מהטיפול במחלה, וכאן מפורטות תופעות הלוואי הקשורות בשינויים בחלל הפה ובמערכת הבליעה והמלצות. נוסף על כך מובא תפריט לדוגמה כדי לסייע לך להתמודד עם התופעות.
טיפול כימי או טיפול בקרינה עלולים לפגוע ברירית חלל הפה, הלשון והוושט ולגרום לכמה תופעות לוואי, כגון דלקות ופצעים, בצקות, קשיי בליעה, בחילות וחוסר תיאבון. הטיפול בקרינה עלול לגרום לתופעות נוספות, כגון איבוד חוש הטעם, מיעוט רוק ויובש בפה.
רגישות וכאבים גורמים לירידה בצריכת מזון, והדבר עלול לגרום להידרדרות תזונתית. יש לפנות לרופא המטפל כדי לקבל טיפול תרופתי ולהקל תופעות אלו.
להלן עצות להתמודדות עם התופעה:
מזון מומלץ
להלן רשימה של מאכלים שמומלץ לאכול אם יש רגישות בפה, בלשון ובגרון:
להלן רשימה של מאכלים שמומלץ להימנע מלאכול אותם אם יש רגישות בפה, בלשון ובגרון:
יובש בפה מורגש בזמן טיפול בקרינה בחלל הפה או לאחר הטיפול. הטיפול מפחית את כמות הרוק בפה, לכן קשה ללעוס או לבלוע, וייתכנו שינויים בטעם המזון. כדי להקל את התופעה מומלץ להיעזר בעצות שפורטו בנוגע לפגיעה ברירית מערכת הבליעה. להלן המלצות נוספות:
אם סובלים מיובש חמור, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.
קשיי בליעה נגרמים בשל מחלת הסרטן עצמה או בשל הטיפולים, כגון ניתוח באזור הראש והצוואר. אם מתקשים לבלוע, כדאי להתייעץ עם הרופא. כמו כן יש לדווח לרופא על שיעול או על מחנק בזמן האכילה.
להלן המלצות כדי להקל את הבליעה בזמן האכילה:
אנשים שנותחו בחלל הפה וסובלים מבעיות לעיסה ובליעה, מומלץ להם להתייעץ עם קלינאי תקשורת בנוגע לטכניקות שונות ולסיוע בנושא זה. ניתן להתייעץ עם האחיות במחלקת שיקום ותמיכה באגודה למלחמה בסרטן בטלפון 03-5721638 או בדואר אלקטרוני shikum@cancer.org.il
לעיתים ניתוח או טיפול בקרינה עלולים לגרום להיצרות הוושט ולקשיים במעבר המזון לקיבה. ייתכן שיהיה אפשר להרחיב את המעבר או להכניס צינורית הזנה (בהתאם להמלצת הרופאים) כדי לפתור את הבעיה עד שהאזור יחלים. אפשר לנסות לשתות נוזלים להקלת המעבר בוושט. כמו כן יש להשאיר את הראש מורם בזמן האכילה או השתייה ולאחר מכן.
ארגונים העוסקים בחקר הסרטן בתחום התזונה אינם ממליצים ליטול תוספי תזונה, לרבות ויטמינים, מינרלים וצמחי מרפא שונים, למניעה או לטיפול במחלות הסרטן כי יש חשש שמא יחול שיבוש (השפעה שלילית) בטיפול האונקולוגי. תוספת ויטמינים ומינרלים נשקלת רק אם המחסור בהם מוכח (יש ליידע את הרופא המטפל לפני שנוטלים תוספים כלשהם או לפני שמתחילים בטיפולי רפואה משלימה).
כמו כן לא נמצאה תועלת בריאותית גם בדיאטות "מרפאות" סרטן או במזון ספציפי, שיש המייחסים להם סגולות מרפא או יכולת לשפר את מהלך המחלה. יש חשש שבדיאטות "מרפאות" חסרים מרכיבי מזון חיוניים לגוף, והיעדרם עשוי לגרום לתת-תזונה. ארגונים העוסקים בחקר הסרטן מתנגדים לכל סוג של תזונה שאינה מתבססת על הוכחות קליניות, שלא הוכחה יעילותה, והיא עשויה לגרום לנזק.
העובדה שתאים סרטניים צורכים סוכר אינה סיבה להימנעות מוחלטת מאכילת הסוכר. גם התאים הבריאים בגופנו זקוקים לסוכר (גלוקוז), והימנעות מסוכר במזון תגרום לגוף להשתמש ברכיבים אחרים, למשל חלבון, על ידי הפיכתם לגלוקוז. במחקרים יש דיווח על קשר עקיף בין סוכר ובין סרטן: צריכה מופרזת של סוכר גורמת לעודף משקל ולהשמנה. השמנת יתר, בייחוד בקרב חולי סוכרת, משבשת את מנגנון האינסולין, ושיבוש זה מקושר להעלאת הסיכון לחלות בחלק ממחלות הסרטן. עם זאת אין המלצה לאסור צריכת סוכר.
בשוק יש מגוון מוצרים המיועדים להעשיר את המזון או לספק מזון מרוכז. מומלץ להתייעץ עם תזונאית קלינית כדי לבחור את המוצר הרצוי. המוצרים הם בפיקוח ובהמלצה של רופא או דיאטן.
חלק מהמוצרים הנזכרים בחוברת זו נמכרים בבתי המרקחת של קופות החולים, ואם מציגים מרשם רפואי, מקבלים הנחה. רצוי לברר מראש לפני הרכישה איזה מוצר ניתן במסגרת קופת החולים. רוב המוצרים מיובאים, ואספקתם תלויה ביבואן.
להלן רשימה של מוצרים להעשרת המזון.
מזונות אלו מתאימים להשלים תזונה רגילה: אפשר לשלב אותם בתפריט היומי או להשתמש בהם כתחליף מלא לארוחה.
מזון (בשתייה) עשיר בחלבון, בוויטמין D וב-HMB ומותאם לצרכים התזונתיים של מבוגרים הזקוקים להשלמה תזונתית או במצבים של איבוד מסת שריר, כוח שריר וירידה בתפקוד. מנת בקבוק של 220 מ"ל מספקת 330 קלוריות, 20 גר' חלבון, 1.2 גר' 13 ,HMB מק"ג ויטמין 500 ,D מ"ג סידן ו-1.7 גר' סיבים תזונתיים מסוג FOS. המוצר בטעם וניל, ללא גלוטן, ומתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז. מומלץ להגיש קר.
מזון המיועד להשלים את התזונה או לספק תזונה מלאה ומאוזנת ומכיל את כל רכיבי המזון החיוניים. מנת בקבוק של 220 מ"ל מספקת 330-338 קלוריות, כ-14 גר' חלבון וכ-5 גר' סיבים תזונתיים. המוצר קיים בארבעה טעמים: וניל ושוקו (עם סיבים) קפה ובננה (בלי סיבים). המוצר ללא גלוטן, ומתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז. מומלץ להגיש קר.
מזון מאוזן ומרוכז במיוחד להשלמה תזונתית. מותאם לחולים עם צרכים תזונתיים מוגברים או כשיש הגבלה בצריכת הנוזלים. מנת בקבוק של 125 מ"ל מספקת 300 קלוריות ו-13 גר' חלבון. המוצר בטעם וניל, ואינו מכיל גלוטן.
מזון מרוכז, המספק תזונה מלאה ומאוזנת, לרבות סיבים תזונתיים, ומתאים להזנה בצינורית או להשלמת התפריט היומי. הוא מתאים למטופלים הזקוקים למזון מרוכז ומוגבלים בכמות הנוזלים היומית. הוא מתאים גם במצבים שבהם חשוב לתת מנות בנפח קטן. באריזה של 250 מ"ל יש 500 קלוריות.
מזון מרוכז חלקית, המספק תזונה מלאה, עשירה בחלבון, מאוזנת ודלת שארית. הוא מתאים להזנה בצינורית או להשלמת התפריט היומי. הוא מתאים למטופלים הזקוקים לתוספת חלבון ולמזון מרוכז חלקית ומוגבלים בכמות הנוזלים היומית, וגם במצבים שבהם נדרש תפריט דל שארית. באריזה של 250 מ"ל יש 325 קלוריות ו-16.5 גר' חלבון. המוצר בטעם וניל מעודן.
מזון איזוטוני, המספק תזונה מלאה ומאוזנת, לרבות סיבים תזונתיים, ומתאים להזנה בצינורית או כהשלמה לתפריט היומי. טעמו ניטרלי, הוא אינו מתוק, והוא מתאים גם לשתייה במצבים של רגישות למזון מתוק. באריזה של 250 מ"ל יש 275 קלוריות ו-11 גר' חלבון.
מזון מרוכז, המספק תזונה מלאה, מאוזנת ודלת שארית. הוא מתאים כהשלמה לתפריט היומי או כתחליף ארוחה. יש בו חלבוני סויה (אין בו חלבוני חלב), הוא בטעם קפה עדין, ומתיקותו גבוהה וטעימה. באריזה של 250 מ"ל יש 350 קלוריות ו-13 גר' חלבון. המשקה פרווה ובכשרות בד"ץ.
מזון נוזלי, מלא ומרוכז במיוחד. הוא מיועד להזנה מלאה בצינורית או דרך הפה (שתייה), והוא מתאים למי שזקוק למזון מרוכז בנפח קטן. יש בו חומצות שומן אומגה 6 ואומגה 3 ושמן MCT, הוא נטול גלוטן ודל לקטוז. הוא בטעם וניל עדין, וניתן לגוונו, למשל על ידי תוספת של נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו בסוכר או בממתיק מלאכותי. באריזה של 250 מ״ל יש 500 קלוריות ו-20 גר' חלבון.
מזון ייעודי, עשיר בקלוריות ובחלבון, המותאם להשלמה תזונתית או לתזונה מלאה לחולי סוכרת ובמיוחד לאנשים עם מטבוליזם לקוי של גלוקוז. מכיל סיבים תזונתיים מסוג FOS ותערובת ייחודית של פחמימות הנספגות באיטיות. ללא גלוטן. מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז. בבקבוק של 220 מ"ל יש 333 קלוריות וכ-17 גר' חלבון.
מזון המיועד לספק תזונה מלאה ומאוזנת. הוא דל שארית, ומיועד להזנה גם בצינורית. טעמו ניטרלי, הוא אינו מתוק, לכן מומלץ במצבים של הפרעות בחוש הטעם. ניתן לגוונו, למשל על ידי תוספת של וניל, נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו בסוכר או בממתיק מלאכותי. הוא משווק בבקבוק RTH של 1 ליטר. ב-100 מ"ל יש 106 קלוריות ו-4.4 גר' חלבון. ללא גלוטן. מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
מזון המיועד לספק תזונה מלאה ומאוזנת (בתוספת סיבים תזונתיים). הוא מיועד להזנה גם בצינורית. הוא אינו מתוק, לכן מומלץ במצבים של הפרעות בחוש הטעם. ניתן לגוונו, למשל על ידי תוספת של וניל, נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו בסוכר או בממתיק מלאכותי. הוא משווק בבקבוק RTH של 1 ליטר. ב-100 מ"ל יש 106 קלוריות ו-4.4 גר' חלבון. אין בו גלוטן, והוא מתאים למי שסובל מאי-סבילות ללקטוז.
מזון המיועד לספק תזונה מלאה ומאוזנת. הוא עשיר בקלוריות, ויש בו שילוב ייחודי של סיבים תזונתיים מסוג F0S. הוא מתאים להזנה בצינורית וגם למטופלים העשויים לסבול מתת-תזונה. ב-100 מ"ל יש 150 קלוריות וכ-6.4 גר' חלבון. ללא גלוטן. מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
פורמולה ייעודית, מרוכזת בקלוריות ובחלבון ומועשרת בארגינין, בנוקליאוטידים ובאומגה 3. היא מיועדת למטופלים המועמדים לניתוח במערכת העיכול או באזור הראש והצוואר, וניתנת לשם שיפור תפקוד מערכת החיסון ומניעת סיבוכים לאחר הניתוח. היא מיועדת להזנה מלאה או כתמיכה תזונתית. אין בה גלוטן, היא דלת לקטוז (מתאימה למי שסובל מאי-סבילות ללקטוז), וטעמה טרופי. באריזה של 237 מ"ל יש 334 קלוריות ו-18 גר' חלבון.
מזון נוזלי, מלא ומאוזן, טעמו וניל, הוא עשיר בקלוריות ומבוסס על חלבון המפורק חלקית. בבקבוק של 200 מ"ל יש 300 קלוריות ו-13.5 גר' חלבון. ללא גלוטן. מתאים לבעלי אי- סבילות ללקטוז.
מזון נוזלי, מלא ומאוזן, עשיר בקלוריות, בחלבון המפורק חלקית ובארגינין. מיועד לסובלים מעקה )סטרס( בשל פצעי לחץ ופציעות לאחר ניתוח. בבקבוק RTH של 500 מ"ל יש 650 קלוריות וכ-33.5 גר׳ חלבון. ללא גלוטן. מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז, וטעמו ניטרלי.
מזון נוזלי מפורק חלקית, מלא ומרוכז מאוד בקלוריות ובחלבון, מועשר בשמן דגים ובסיבים פרה-ביוטיים. הוא מיועד למי שסובל מתת-ספיגה, והוא מתאים כתמיכה תזונתית או כתכשיר הזנה מלאה בצינורית או דרך הפה. הוא איזו-אוסמוטי, אין בו גלוטן, הוא דל לקטוז וחסר טעם. באריזה של 250 מ"ל יש 300 קלוריות ו-19 גר' חלבון.
מזון נוזלי, מפורק חלקית, מלא ומאוזן. הוא מיועד למי שסובל מתת-ספיגה, אידיאלי כתוספת או כתחליף למזון מלא. הוא מיועד להזנה בצינורית או בשתייה בתוספת סיבים פרה-ביוטיים. טעמו וניל (טעם משופר), אין בו גלוטן, והוא דל לקטוז. באריזה של 250 מ"ל יש 250 קלוריות ו-10 גר' חלבון.
האבקה מתאימה כתוספת לתפריט מלא ומאוזן.
אבקה להכנת משקה, המיועדת להשלים את התזונה במצבים של תמיכה באיחוי פצעים או בבנייה של מסת גוף כחוש. היא בטעם תפוז, ויש בה 89 קלוריות, 7.4 גר' ארגינין, 7.4 גר' גלוטמין ו-1.3 גר' HMB (ללא גלוטן). המינון המומלץ הוא 2 שקיות ביום כתוספת לתפריט מלא ומאוזן.
האבקות מתאימות להשלים תזונה רגילה (משלבים אותן בתפריט היומי).
הדסה קלורי (Hadassa Calorie), הדסה ג'וס (HadassaJuice), איזי קלורי (Easy Calorie) - אלו סוגי סוכר שמתיקותם קטנה פי-5 מהסוכר הרגיל, אולם ערכם התזונתי זהה, לכן ניתן להכפיל ב-5 את התמורה הקלורית של הסוכר. ניתן להשתמש בכמויות גדולות כתחליף המתקה בדייסה, במזונות נוזליים או נוזליים למחצה, חמים או קרים. תכשירים אלו הם פרווה.
להלן מידות ההמרה (המרה של סוכר רגיל בסוכר של הדסה): כפית סוכר (20 קלוריות) = 5 כפיות איזי קלורי או הדסה קלורי (100 קלוריות).
יש כמה סוגים של אבקות חלבון, חלק מהן על בסיס חלבון מי גבינה (חלבי), וחלק מהן על בסיס חלבון סויה וחלבון ביצה (פרווה). כל האבקות הן מקור יעיל להעשרת המזון בחלבון. ניתן להוסיפן למשקאות ולמאכלים קרים ופושרים, כגון חלב, משקה חלב, מרק, דייסה, פודינג, מחיות ורטבים. כמות האבקה המומלצת לנפח נוזל מצוינת על האריזה. להלן דוגמאות לאבקות חלבון: חלבון מי גבינה של הדסה (Hadassa Whey) - יש חמישה טעמים, חלבון ביצה של הדסה (Hadassa Egg) בטעם ניטרלי, חלבון סויה של הדסה (Hadassa Soy) בטעם ניטרלי ובטעם וניל ואיזי וי (Easywhey) בטעם ניטרלי.
חשוב לעקוב אחר תפקוד הכליות בזמן צריכת מזון המועשר בחלבון כי צריכת חלבון מוגברת עלולה להעמיס על הכליות ולפגוע בתפקודן.
התכשיר הוא אבקה להסמכת נוזלים עד מרקם של פודינג. הוא מסמיך מאכלים קרים וחמים, ואינו משנה את צבעו של המזון ואת טעמו. הוא מתאים למי שסובל מבעיית בליעה. להלן כמה דוגמאות: ת'יק אנד איזי (Thick & Easy), איזי ת'יקנר (Easy thickener), מסמיכים של הדסה.
200 קלוריות, 12 גר' חלבון
מצרכים:
אופן ההכנה:
מערבבים היטב ומגישים קר.
250 קלוריות, 15 גר' חלבון
כ-255 קלוריות, כ-39 גר' פחמימות, כ-8 גר' חלבונים, כ-7.5 גר' שומנים מצרכים (6 מנות, 2 יחידות פנקייק למנה):
מערבבים את כל המצרכים יחד עד שנוצרת תערובת במרקם חלק ואחיד. בעזרת כף יוצקים מעט מהתערובת למחבת חמה, מטגנים קלות משני הצדדים ומניחים על נייר סופג. מגישים חם (אפשר להוסיף סירופ מייפל וכדור גלידת וניל).
המתכונים שלהלן ניתנו באדיבות חברת אבוט, ואין לפרסמם ללא קבלת אישור החברה:
כ-505 קלוריות, כ-16 גר' חלבון
שמים את כל המצרכים במערבל מזון (מיקסר), טוחנים עד שנוצר מרקם חלק ומגישים קר.
כ-390 קלוריות, כ-13 גר' חלבון
מערבבים את המצרכים במערבל מזון עד שנוצר המרקם הרצוי ומגישים קר.
כ-400 קלוריות, כ-13 גר' חלבון
מערבבים את כל המצרכים בסיר קטן או בכוס המתאימה לחימום במיקרוגל. מחממים עד לטמפרטורה המתאימה להגשה (אין להרתיח). בוחשים היטב לפני ההגשה.
כ-120 קלוריות, כ-3.5 גר' חלבון במנה (מאפין אחד)
מצרכים (15 יחידות):
מחממים תנור לטמפרטורה של 200 מעלות. בקערה אחת מערבבים את הקמח, את אבקת האפייה, את הסודה לשתייה ואת הקינמון הטחון. בקערה אחרת מערבבים דגנים, אנשור פלוס וסוכר. מניחים את התערובת 5 דקות, ולאחר מכן מוסיפים את התפוח המגורר, את הביצה ואת מיץ התפוחים. יוצקים את התערובת לקערת הקמח ומערבבים. משמנים תבנית שקעים וממלאים כל שקע בתערובת עד גובה של 2/3 השקע. אופים -20 18 דקות או עד שהמאפים בצבע חום-זהוב. מגישים חם.
כ-260 קלוריות, כ-8 גר' חלבון במנה
מצרכים (4 מנות):
ממיסים את החמאה בסיר בינוני, ולאחר מכן מוסיפים בצל, סלרי, אבקת מרק, ג׳ינג׳ר ופלפל שחור. מטגנים קלות עד שהבצל והסלרי מתרככים. מעבירים את התערובת למערבל מזון, מוסיפים אנשור פלוס ודלעת מבושלת ומערבבים עד שנוצר מרקם אחיד וחלק. מחזירים את התערובת לסיר ומחממים עד לטמפרטורה המתאימה להגשה (אין להרתיח).
להלן הנחיות בנוגע לאופן השימוש במוצרי אנשור פלוס:
המתכונים שלהלן ניתנו באדיבות חברת הדסה ביימל - רוקחות וטבע בע״מ, ואין לפרסמם ללא קבלת אישור החברה:
מצרכים (30 מנות):
מערבבים את כל החומרים, חוץ מהשמן, בקערה עד שנוצרת תערובת אחידה. מחממים שמן (כף אחת) במחבת טפלון, ובעזרת כף (התערובת נוזלית) יוצרים לביבות על המחבת. מכסים את המחבת בזמן הטיגון ומטגנים על אש בינונית-נמוכה: כך הלביבות לא יישרפו ויהיה קל להפוך אותן. לאחר שהלביבות תופחות מעט ונוצרות בועות על פני השטח, יש להפוך אותן ולטגן אותן טיגון קצר.
מצרכים (10 יחידות):
מערבבים (במערבל מזון או במטרף) את הביצה, את הסוכר, את החמאה (או השמן), את החלב ואת תמצית הווניל כ-3 דקות. מוסיפים את הקמח ואת אבקת השייק וממשיכים לערבב עד שנוצרת תערובת אחידה. יוצקים לתבנית שקעים מרופדת בגביעי נייר - בסך הכול 10 יחידות.
מערבבים את האבקה ואת הביצה עד שכל האבקה נמסה ומטגנים במחבת חמה ומשומנת.
מערבבים את האבקה ואת המרק החם עד שכל האבקה נמסה.
מערבבים את האבקה בפירה החם עד שכל האבקה נמסה.
המתכונים שלהלן ניתנו באדיבות חברת איזי ליין, ואין לפרסמם ללא קבלת אישור החברה:
מצרכים (2 מנות):
טורפים את הביצים בקערה ומוסיפים את האבקה, את המלח והפלפל. לאחר מכן מוסיפים גם את הפטרוזיליה ומערבבים היטב. חותכים את הבצל לקוביות ומטגנים במחבת משוחה בשמן עד שהוא נעשה זהוב. יוצקים את תערובת הביצים למחבת ומטגנים עד שהחביתה נעשית שחומה.
בטבלה שלהלן מפורט הסימון התזונתי של רכיבי המתכון:
מצרכים (9 מנות):
מקציפים שמנת מתוקה ומוסיפים סוכר וניל ואנין. בצלחת עמוקה מערבבים מים חמים וכפית קפה נמס. טובלים את הביסקוויטים בקפה ומסדרים בתחתית התבנית. יוצקים מחצית מתערובת הקרם על הביסקוויטים. מניחים שכבה נוספת של ביסקוויטים טבולים בקפה, ומעליהם יוצקים את שאר שכבת הקרם.
קיים קשר בין מחלות סרטן מסוימות ובין אורח חיים לקוי ותזונה שאינה בריאה. עם זאת יש מחלות סרטן רבות שהגורמים להן אינם ידועים או לא נבדקו.
לאחר סיום הטיפולים וההתאוששות רצוי לאמץ המלצות לאורח חיים בריא, ובהן תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ושמירה על משקל גוף תקין. ההמלצות מתפרסמות ומתעדכנות לעיתים קרובות על ידי ארגונים בין-לאומיים לחקר הסרטן, כגון המוסד האמריקני לחקר הסרטן (IARC). מטרת ההמלצות היא הפחתת הסיכון לחלות במחלת סרטן שונה מהמחלה שבה חלית, ובמחלות כרוניות נפוצות אחרות, ובהן סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים גבוהים בדם ועוד, ולהפחתת הסיכון להישנות חלק ממחלות הסרטן. המעבר לאורח חיים בריא הוא אפשרי ומעשי, מתאים לכל גיל וניתן למימוש לאורך זמן.
להלן עיקרי ההמלצות לאורח חיים בריא:
אם רוצים ליטול תוספי מזון, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.
למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן