לתרומה
חפש
סרטן השד
הטיפול הקרינתי

טיפול בקרינה (רדיותרפיה) לאזור השד

עוד בנושא


מבוא

מהו טיפול בקרינה (רדיותרפיה)?

תכנון הטיפול

מכשיר הקרינה

מתי ניתן הטיפול?

מהלך הטיפול

הרגשתך במהלך הטיפול

תופעות לוואי

הטיפול בעור

בתום טיפולי הקרינה

מערך התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן





מבוא

המידע המובא בהמשך נכתב על ידי צוות רפואי וסיעודי המטפל בנשים המקבלות טיפול בקרינה (רדיותרפיה) לשד. המידע נועד לענות על כמה מהשאלות שנשים במצבך שואלות, ולספק לך ולבני משפחתך מידע העשוי לסייע בהתמודדות עם הטיפולים. המידע רלוונטי גם לגברים המקבלים קרינה לאזור השד או לדופן בית החזה.

אם בתום קריאת המידע יהיו לך שאלות נוספות, תוכלי לפנות אל הצוות המטפל או למרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בטל': 03-5721608 או בדוא"ל: info@cancer.org.il






מהו טיפול בקרינה (רדיותרפיה)?

טיפול בקרינה ניתן על ידי קרינה מייננת, בעלת אנרגיה גבוהה שנועדה לפגוע בתאים ממאירים )סרטניים( העלולים להיות עדיין בשד גם לאחר ניתוח. הקרינה חודרת לרקמת השד ופוגעת בתאים הסרטניים.

הקרינה פוגעת בתאים בזמן התחלקותם. מכיוון שהתאים הסרטניים מתחלקים במהירות, הקרינה פוגעת בהם. גם התאים הבריאים נפגעים מהקרינה, אך מאחר שהם תאים שלמים ונורמליים הם מתאוששים מיידית לאחר הקרינה ומתחדשים.

כדי להפחית ככל האפשר את הנזק לתאים הבריאים, הטיפול בקרינה מתבצע רק לאחר תכנון מדוקדק, המצמצם חשיפה של רקמה בריאה לקרינה ומכוון את מלוא מנת הקרינה הניתנת לאזור שבו עלולים להימצא התאים הסרטניים.

הטיפול בקרינה אינו מכאיב, ודומה לצילום רנטגן שגרתי.




תכנון הטיפול

טרם תחילת הטיפול בקרינה תיפגשי לשיחה עם הרופא/ה, תקבלי הסבר ותתבקשי לחתום על טופס הסכמה מדעת לגבי הטיפול שאת עומדת לקבל.

לפני תחילת הטיפול יש צורך לתכנן את הטיפול ולסמן את האזור שאליו תכוון הקרינה. תהליך התכנון מתחיל בהדמיה (סימולציה), הנעשית באמצעות מכשיר מיוחד שנקרא סימולטור או CT סימולטור, המבצע צילום CT ומאפשר תכנון ודיוק בכיוון ובמינון הקרינה. תוכנית הטיפול מותאמת לכל מטופלת באופן אישי ומתחשבת במבנה גופה. לעיתים התכנון מצריך בדיקות נוספות, כמו CT עם הנחיית נשימה.


ההדמיה נעשית ביחידת הקרינה. בתום ההדמיה יסומן האזור שאליו מכוון הטיפול על גופך באמצעות עט סימון או דיו מיוחד. אין להסיר את הסימון עד לסוף הטיפול, כדי להבטיח שהקרינה תינתן תמיד באותו המיקום. ברבים מהמכונים מסמנים את האזור באמצעות קעקוע של נקודות קטנטנות, כמעט בלתי נראות. נקודות אלו ישמשו למיקום שדות הקרינה בטיפול. בחלק מן המכונים משתמשים בדיו נסתר, שאינו נראה לעין.

בחלק ממכוני הקרינה קיימים מכשירים המסנכרנים את נשימתך עם מכשירי הקרינה לצורך הגנה על הלב. במקרה כזה תקבלי הנחיה מיוחדת על עומק ועל קצב הנשימה מרנטגנאי הריפוי ו/או מהצוות הסיעודי.


במהלך הסימון תתבקשי לשכב כשידייך מורמות מעבר לראשך ללא תנועה במשך כ-10 עד 20 דקות. אם קיים קושי לשכב בצורה זו, יש לדווח מראש לצוות.

הטיפול בקרינה יתחיל רק לאחר שאנשי הצוות ישלימו את החישובים ואת תוכנית הטיפול. לעיתים יש צורך לשנות במעט את תכנון הטיפול לאחר שהתחיל, ולכן ייתכן שתתבקשי לבקר שוב בחדר הסימולציה. שינויים אלה הם מקובלים ואינם מעידים על שיבוש בטיפול.

הזמן המקובל להתחלת הטיפול לאחר הסימולציה הוא בין שבוע לשלושה שבועות. בזמן זה יעבוד הצוות הרפואי וצוות הפיזיקאים על תכנון הקרינה, חישוב המנה ובקרת איכות.

ביום הסימון כדאי להגיע בבגדים נוחים. רצוי ללבוש חולצה וחצאית או חולצה ומכנסיים (לא שמלה).
תוכלי לשמוע מוזיקה באוזניות בזמן ביצוע פעולת הסימון. 






מכשיר הקרינה

הטיפול הקרינתי ניתן במכשיר הנקרא "מאיץ קווי" המפיק קרינה באנרגיה גבוהה. מכשיר זה יוצר אלומת קרינה בעלת גבולות חדים, כושר חדירות רב לעומק הרקמות וקצב קרינה מהיר המאפשר משך טיפול קצר. בצורה זו כמות הקרינה הנספגת בעור קטנה, ולכן מדובר בסיכון מינימלי לנזק ולתגובה בעור.

מכשירי הקרינה ממוקמים בדרך כלל בקומת הקרקע של בית החולים, בחדרים מיוחדים בעלי קירות עבים מאוד, כדי למנוע מעבר הקרינה.








מתי ניתן הטיפול?

הטיפול ניתן ביחידות הקרינה במכונים האונקולוגיים שבהם יש מכשירי קרינה.

לרוב הטיפול ניתן מדי יום, בימים א-ה, בהתאם למינון שנקבע. משך מתן הקרינה קצר מאוד, אך לרנטגנא׳ הריפוי נדרש זמן כדי למקם במדויק את מכשיר הקרינה באזור המתאים. השהייה בחדר הטיפול נמשכת כ-15-5 דקות. הקרינה עצמה נמשכת 5-2 דקות, בהתאם לטיפול ולמכשיר.

סדרת טיפולים מונה על פי רוב 20-5 פגישות, בימים רצופים. קיימים פרוטוקולים נוספים של מתן הטיפול, המתעדכנים מעת לעת. הפרוטוקול המתאים עבורך "קבע על ידי רופא/ת הקרינה בפגישתכם.; ; ־

במידת האפשר ניתן לתאם את שעת הטיפול בהתאם לנוחותך, ובהתחשב בסדר היום שלך ובצרכייך. תיאום שעת הטיפול נעשה מול רנטגנאי הריפוי. מומלץ שתגיעי לטיפולים הראשונים בלוויית אדם קרוב, עד שתכירי את הטיפול ואת השפעתו עלייך.

חשוב לשמור על רצף הטיפול. אם מסיבה כלשהי אין ביכולתך להגיע לטיפול שנקבע, אנא עדכני את מכון הקרינה על היעדרותך הצפויה. רצוי מאוד לא לדחות ולא להחסיר ימי קרינה.

מטופלות זכאיות להחזר הוצאות נסיעה מקופת החולים בתקופת טיפולי הקרינה. כמו כן, רוב המרכזים הרפואיים מספקים תו חנייה בחינם לתקופת הטיפולים. להסדר עניינים אלה ולמילוי טפסים, יש לפנות למזכירות מכון הקרינה.
מטופלות המקבלות טיפול בקרינה במרכזים הרפואיים באזור המרכז וזקוקות לשירותי לינה, יכולות להיעזר בשירותי המעון ע"ש צ'ארלס קלור של האגודה למלחמה בסרטן, בגבעתיים.
למידע נוסף ניתן לפנות לצוות מעון קלור, בטל': 03-5721623/4 או בדוא"ל:
maon-clore@cancer.org.il

מטופלות באזור הצפון, הדרום וירושלים יכולות לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן או לעובדות הסוציאליות במרכזים שבהם הן מטופלות, לקבלת מידע באשר לאפשרויות הלינה בסמוך ליחידות הטיפול בקרינה. 'טלמידע': 1-800-599-995






מהלך הטיפול

בחדר הקרינה יש מיטת טיפול ומכשיר קרינה - מאיץ קווי. לצורך קבלת הטיפול תתבקש׳ לשכב על מיטת הטיפול בתנוחה זהה לזו שבה שכבת במהלך הסימולציה. מכשיר הקרינה יכוון לאזור המוקרן. כיוון המכשיר נמשך לעיתים זמן רב יותר מאשר הטיפול עצמו, אולם זהו שלב חשוב ביותר. רנטגנאי הריפוי יסיימו למקם את שדה הקרינה, יצאו מהחדר ויפעילו את מכשיר הקרינה. במשך הזמן הקצר של הטיפול (כמה דקות) ישגיח עלייך הצוות באמצעות טלוויזיה במעגל סגור. בזמן הקרינה לא תחושי דבר, וחשוב שלא תזוזי.

טיפול בקרינה אינו גורם לפליטת קרינה רדיואקטיבית מגופך. אין בעיה לשהות בחברת אנשים, כולל ילדים ונשים בהיריון, במהלך הטיפולים ולאחר סיומם. 


בתקופת הטיפולים בקרינה תיבדקי על ידי צוות רפואי או סיעודי. הצוות יעדכן אותך לגבי תדירות הבדיקות והביקורים המתוכננים.

במקרים מסוימים ניתן טיפול קרינתי חד-פעמי כבר במהלך הניתוח. ההחלטה אם את מתאימה לטיפול זה נעשית עוד טרם הניתוח על ידי הצוות המטפל.






הרגשתך במהלך הטיפול

כתוצאה מהטיפול בקרינה ייתכנו תופעות לוואי שונות, כמו עייפות או שינויים על פני העור באזור המטופל. התופעות חולפות כעשרה ימים מתום הטיפול או שבועות מעטים לאחר סיומו. תחושותייך האישיות הן המדד הטוב ביותר למידת החומרה של תופעות הלוואי.

נשים רבות מסוגלות להמשיך ולנהל אורח חיים רגיל במשך תקופת הטיפול בקרינה, ואילו אחרות זקוקות למנוחה רבה יותר בשל העייפות הנגרמת מהטיפול בקרינה. מנוחה קלה בצהריים יכולה בהחלט לעזור ולהעניק לך כוחות להמשך היום. פעילות גופנית מתונה וסדירה תקל גם היא את העייפות.

אין כל מניעה לקיים פעילות מינית סדירה ורגילה במהלך הטיפול בקרינה, אף שייתכן שהחשק המיני ירד בשל העייפות. אם את עדיין בגיל הפריון, השתמשי באמצעי מניעה.

זכרי, חשוב שלא תהרי במהלך הטיפול בקרינה, בשל החשש לנזק לעובר. בתחילת הטיפול עלייך לפנות לרופאה להתייעצות ולבחירת אמצעי המניעה המתאימים לך. 






תופעות לוואי

טיפול בקרינה עלול להיות מלווה בתופעות לוואי כלליות ומקומיות, שרובן חולפות בתום הטיפול או באופן הדרגתי זמן מה לאחריו. הצוות המטפל יסביר לך על תופעות הלוואי הצפויות, בהתאם לטיפול שתקבלי, ועל דרכי ההתמודדות עימן.


עייפות

תופעות הלוואי השכיחות ביותר הן עייפות ותשישות. העייפות עלולה להופיע כבר בתחילת הטיפול, אך בדרך כלל היא נעלמת בהדרגה לאחר סיומו.

מידע נוסף בנושא "תשישות ועייפות" אפשר למצוא באתר. לקבלת חוברת מודפסת, ללא תשלום, אפשר לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® בטל': 1-800-599-995


שינויים בעור

תופעה שכיחה נוספת קשורה בשינויים בעור באזור הקרינה. חומרת התגובה משתנה מאישה לאישה. התגובה על העור אינה מיידית, ויכולה להופיע גם לאחר סיום הטיפול. בדרך כלל ניתן לראות אודם קל ולעיתים שינויים בצבע העור או הפטמה. כמו כן, ייתכנו גרד, יובש ופצעונים - ולעיתים אפילו קילופי עור קלים.

כאשר ניתנת קרינה לאזור בלוטות הלימפה בצוואר ו/או לבית השחי, עלולה להופיע תגובה עורית גם באזורים אלו (הנחיות לטיפול בעור במהלך הטיפול מפורטות בהמשך).

נשירת שיער

לא תתרחש נשירת שיער מהראש כתוצאה מטיפול בקרינה לשד. שיער בית השחי נושר כשהקרינה מכוונת לאזור בית השחי.

כאב גרון/כאב בזמן בליעה

תופעה נדירה זו מופיעה לעיתים כאשר הטיפול ניתן לבלוטות העל-בריחיות. במקרים אלה יש להימנע ממזון חם מאוד או קר מאוד וליטול משככי כאבים לפני הארוחה. כאב בגרון הוא תופעה זמנית החולפת בתום הטיפול.

חשוב שתזונתך בתקופת הטיפולים תהיה מאוזנת, וכדאי לשמור על משקל קבוע. אם את זקוקה לסיוע בתכנון ארוחותייך, תוכלי לפנות לתזונאית. מידע נוסף בנוגע לתזונה בזמן ההתמודדות עם מחלת הסרטן תוכלי למצוא כאן. לקבלת חוברת מודפסת, ללא תשלום, אפשר לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל': 1-800-599-995






הטיפול בעור

מומלץ לעקוב אחר ההוראות הכלולות בפרק זה. המלצות אלו יסייעו לך במניעה או בהפחתת התגובות על פני העור כתוצאה מהטיפול בקרינה.

  • אין צורך בהכנת האזור המטופל.
  • אין להסיר את הסימנים שעל העור במהלך תקופת הטיפולים. הסימנים נחוצים להבטחת מיקומו המדויק של אזור הטיפול. אם הבחנת שחלק מהסימנים נמחקו, יש ליידע את הרנטגנאים כדי שיוכלו לחדש אותם. קעקועים אינם נמחקים. אין להסיר מדבקות מהעור.
  • יש להתרחץ מדי יום, לסבן את האזור המטופל, לרחוץ אותו במים פושרים ולספוג את המים באמצעות מגבת רכה. חשוב לשמור על אזור הטיפול יבש, ולהימנע משפשוף העור.
  • אין להשתמש באזור הטיפול בקרמים המכילים אלכוהול. שימוש בהם עלול לגרום לתגובה מקומית.
  • אם בית השחי אינו נמצא באזור הקרינה, ובתיאום עם הצוות המטפל, ניתן להשתמש בדיאודורנט.
  • בצד המטופל, אין להסיר שיער מבית השחי במהלך הקרינה.
  • אין לחמם את האזור המוקרן או לקררו באופן ישיר (למשל בעזרת קוביות קרח, שקית עם קרח, קרחום, שקית ירקות קפואים מהמקפיא או בקבוק חם). ניתן לקרר את השד על ידי מטלית שהורטבה במים קרים מהברז.
  • לבשי בגדים רפויים ונוחים. אם את בוחרת ללבוש חזייה, עדיף שהיא תהיה עשויה מבד רך כגון כותנה, ורצוי להימנע משימוש בחזייה בעלת ברזלים או תפרים בולטים כדי למנוע אי נוחות. אפשרות נוספת היא ללבוש גופיית כותנה, למניעת חיכוך של העור בקפל השד, ומעליה חזייה רפויה - נשים רבות מוצאות שזו האפשרות הנוחה ביותר.
  • אין לחשוף את האזור המוקרן לשמש (שד/צוואר תחתון). גם לאחר סיום הטיפול כדאי להמשיך ולהימנע מקרינת שמש ישירה. אם את נחשפת לשמש, דאגי לכיסוי האזור הרגיש או לשימוש בתכשיר מסנן קרינה.
  • אם את מתכננת חופשה בסמוך לתום הטיפול, היוועצי בצוות המטפל.
  • אסור להדביק פלסטרים או כל חבישה אחרת באזור הטיפול, אלא אם כן קיבלת לכך הוראה מהצוות הרפואי או הסיעודי.
  • אם שחייה היא חלק מפעילותך היומיומית, עלייך להיוועץ בצוות הרפואי באשר להמשך פעילות זו בתקופת הטיפול, שכן מי הים או הבריכה עלולים להיות מקור לזיהום בעור השד.
  • עדיף להימנע משהייה בסאונה, בג'קוזי ובמקווה במהלך תקופת הקרינה ובשבועות שלאחריה, עד להחלמה מלאה של העור.
  • לכל מכון קרינה יש פרוטוקול שונה לטיפול בעור. יש הממליצים להרגיע את הגירוד באבקת קורנפלור, כשלוש-ארבע פעמים ביום. יש הממליצים להשתמש בקרם סטרואידים מתחילת הטיפול ויש הממליצים על תכשירים על בסיס מים. קיימים כמה סוגי תכשירים אפשריים, והצוות המטפל ינחה אותך לגבי התכשיר המתאים לך, כדי שיסייע במניעת התייבשות העור או קילופו. יש להקפיד לא להשתמש בקרם במשך שעתיים עד שלוש לפני הטיפול. חשוב להתחיל את השימוש עם קבלת ההנחיה לכך, ולא להמתין להופעת תגובה עורית. אם את מקבלת קרינה לאזור בלוטות הצוואר/בית השחי, יש למרוח קרם גם באזורים אלו. אין למרוח כל משחה/תכשיר ללא אישור מצוות מכון הקרינה.
  • דווחי לצוות הרפואי או הסיעודי מיד עם הופעת הסימנים הבאים: חום, כאב, פריחה, סדקים בעור, הפרשת נוזל מהעור וכל תחושה שונה או יוצאת דופן.


עצות נוספות לתקופת הטיפולים

  • בעת שהותך בבית החולים לצורך הניתוח, קיבלת הנחיות לתרגול הזרועות (פיזיותרפיה). חשוב להמשיך בתרגילים אלה גם בתקופת הטיפול בקרינה.
  • אין סיבה שתשני את אורח חייך באופן קיצוני בשל הטיפול, אך עלייך להיות קשובה לתחושותייך. שמרי על תזונה בריאה ומאוזנת, הקפידי על שתייה מרובה, נוחי לפי הצורך והיעזרי בבני משפחה ובחברים.
  • אם יש לך שד תותב (פרוטזה), ייתכן שתרגישי נוח יותר לוותר עליו בזמן הטיפול, ולהשתמש במקומו בתותב זמני. הצוות המטפל ישמח לעמוד לרשותך בעניין זה.
  • מומלץ לא ליטול תוספי מזון, ובייחוד אנטי-אוקסידנטים, במהלך תקופת הקרינה.






בתום טיפולי הקרינה

התגובה העורית עשויה להופיע, להימשך או להחמיר לאחר סיום הטיפול. הצוות הסיעודי ינחה אותך לגבי המשך הטיפול בעור בהתאם למצבך. אם קיימת החמרה בתגובה העורית לאחר סיום הטיפול, מומלץ להיוועץ בצוות הסיעודי של מכון הקרינה שבו טופלת.

יש להמשיך ולהימנע מקרינת שמש ישירה באזור שטופל (שד/צוואר תחתון) במשך שנה מסיום הטיפול. יש הממליצים לשמור על מתן לחות לעור גם לאחר סיום הטיפול.

תחושת העייפות עשויה גם היא להימשך כמה שבועות לאחר הטיפול. עם זאת, בהדרגה תתחילי לחוש שבכוחך לחזור לתפקוד יומיומי רגיל. חשוב שתמשיכי לנוח ולשמור על תזונה מאוזנת.

לאחר סיום הטיפול יתקיים מעקב רפואי. מעקב זה מבצע הרופא/ה האונקולוג/ית והרופא/ה הכירורג/ית. יש לקבוע תורים להמשך המעקב.

שאלות שמומלץ לשאול את הצוות הרפואי בתום הטיפול:

  • מתי עליי להגיע לרופא/ה האונקולוג/ית להמשך מעקב?
  • מהי תדירות המעקב?
  • מה עליי להביא עמי לפגישה הבאה?


ודאי שיש בידייך את פרטי ההתקשרות של יחידת הקרינה ואת מספרי הטלפון של הצוות הרפואי והסיעודי.

מידע מפורט על זכויות ושירותים לחולי סרטן ניתן למצוא באתר. למידע נוסף ולקבלת חוברת מודפסת בנושא, ללא תשלום, ניתן לפנות ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן, טל': 1-800-599-995. ניתן להתייעץ עם מומחי האגודה בפורום "זכויות ושירותים לחולי סרטן".






מערך התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן

למידע על מערך התמיכה של האגודה למחמה בסרטן




יד להחלמה
נשים שהחלימו מסרטן השד תומכות בנשים שזה עתה חלו
קראי עוד
כתיבה:
שרה גרדין, R.N.M.A, אחות אחראית יחידת הקרינה, מרכז דוידוף, המרכז הרפואי רבין
ייעוץ מקצועי:
פרופ' מירב בן דוד, מומחית באונקולוגיה קלינית וברדיותרפיה, מנהלת המכון האונקולוגי, אסותא רמת החייל
ינואר 2024
התכנים המופיעים כאן נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.
*מטעמי נוחות המידע מנוסח בלשון נקבה, אך פונה לגברים ולנשים כאחד.