עודכן: פברואר 2020
גודלם הקטנטן של חלקיקים אלה בעשן מאפשר להם לחדור עמוק לתוך הריאות ולפגוע לא רק בהן (ראה להלן), אלא גם באיברים אחרים אליהם הם מגיעים מן הריאות. חלק מן הכימיקלים המשתחררים לאוויר בעת השימוש בקמין, ידועים או חשודים כמסרטנים [כגון בנזן, פורמלדהיד, בנזו(א)פירן, אקרולאין ופחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים (PAH)]. בנוסף לכך, החלקיקים עצמם (ללא קשר לכימיקלים הספוחים אליהם), שמקורם עלול להיות בעירה חלקית, בלתי מושלמת, של העץ הנשרף בקמין, סווגו לאחרונה ע"י ארגון הבריאות העולמי (WHO), כמסרטנים בבני אדם. בהקשר זה, ארגון הבריאות העולמי ציין, כי בעירת עצים במתקני חימום ביתיים גורמת לפליטת לא פחות מ – 14 חומרים ידועים או חשודים כגורמי סרטן.
יש לציין, שבאופן כללי – ללא התייחסות ספציפית כלשהי למרכיבי הפליטות - פליטות משריפה ביתית של דלק ביומסה (Biomass fuel –חומרי בעירה שמקורם, בין היתר, בעצים) סווגו כחשודות בסירטון בבני אדם על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC), המסונפת לארגון הבריאות העולמי. כמו כלל החומרים המסווגים כמסרטנים ע"י IARC, גם דלק הביומסה נכלל ברשימות החומרים המסרטנים של משרד הבריאות.
באשר להגדלת ההסתברות לתחלואה ממאירה - מחקרים שונים מצאו שחשיפה מתמשכת/מתמדת לעשן הנפלט מחימום ביתי בעץ עלולה לגרום בעיקר לסרטן הריאות (לרבות חלקים אחרים במערכת הנשימה) וביולי 2017 אף פורסם מחקר אפידמיולוגי מקיף מטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), המצביע על קשר בין חימום ביתי ממושך בעץ וסיכון מוגבר להתפתחות סרטן השד. זאת, כאמור, בנוסף לחששות להגדלת ההסתברות לממאירויות נוספות.
מנתונים שפרסם המשרד להגנת הסביבה לשנת 2018 עולה כי בקנה מידה ארצי, שריפת עץ לחימום ביתי באמצעות קמינים תורמת 8% מפליטת חלקיקים נשימים מסוג PM10, 10% מפליטת חלקיקים עדינים נשימים מסוג PM2.5 וכן, כאמור, לפליטה של חומרים שונים המוכרים או חשודים כמסרטנים. עמדת המשרד לאיכות הסביבה בישראל (כמו עמדת הרשויות הסטטוטוריות וארגונים מקצועיים רבים בעולם), היא כי יש להעדיף אמצעי חימום כגון מזגן (בדירוג אנרגטי גבוה) או חימום בגז. עם זאת, אם בכל זאת מחליטים להשתמש בתנורי עץ ביתיים, יש לדאוג לכך שהתנורים יופעלו באופן תקין ויעיל (שימוש בקמין בעל תו - תקן, שימוש בעץ תקני ויבש, ללא שאריות קרקע, צבעים ודבקים לסוגיהם או זיהום אחר) ובמקום מאוורר; הדבר מבטיח הפחתת כמויות העשן בכלל, והפחתת כמויות החומרים המסוכנים הנוצרים בבעירה, בפרט; וכפועל יוצא - הקטנת הפליטות לסביבה והסיכונים הבריאותיים לנחשפים בתוך הבתים ו/או מחוצה להם.
המשרד לאיכות הסביבהמדיניות על הסקה ביתית משריפת דלקים
זיהום אוויר מתנורי הסקה על עץ (קמינים)
EPA, הסוכנות האמריקאית לאיכות הסביבהעל עשן הנוצר מבערת עץ והשפעתו על הבריאות
מאמרים בכתב העת EHP (Environmental Health Perspectives) של ה-NIH (מכוני הבריאות הלאומיים של ארה"ב)
יולי 2017 – השימוש בתנורי עצים (וחימום) לפחות פעם בשבוע והסיכון המוגבר באופן מתון לסרטן השד, White A.J., et alספטמבר 2010 – הפוטנציאל לסרטן ריאה כתוצאה מהשימוש הביתי בחימום ובישול בעץ, Hosgood, H.G., et al
איגוד הריאה האמריקאיעל הסכנות הקשורות לשימוש בתנורי עץ
IARC
על הסיווג והשימוש הביתי בבעירת פחמים ועצים
IARC, NCI, אוניברסיטאות בליברפול, ברקלי, מרילנדעל ראיות לקשר בין חשיפה לדלק ביומסה וסיכון מוגבר לפתח סרטן ריאות בבני אדם (Thorax, מאי 2015)
WHOמסרטנים סביבתיים (2011)
PAH, 'סרטן וסביבה [חלק ב'] – גורמים להתפתחות סרטן המושפעים מאורח חיים', האגודה למלחמה בסרטן
ממשלת קווינזלנד באוסטרליה על השימוש בתנורי חימום בעצים