סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בנשים בעולם, אחרי סרטן השד וסרטן המעי הגס. בישראל, סוג סרטן זה אינו נפוץ ושיעורי המחלה הם בין הנמוכים במדינות המערב.
מדי שנה מאובחנות בישראל כ-250 נשים עם סרטן זה. למרות נתונים אלו, חשוב לדעת כי מדובר במחלה שעלולה להיות מחלה קטלנית, מחלה שעלולה להתפרץ בקרב נשים ובחלק מהמקרים אף ללא תסמינים מוקדמים.
בדיקת פאפ שגרתית של צוואר הרחם נועדה לאבחן שינויים ברקמת צוואר הרחם.
בדיקת HPV מזהה נוכחות של וירוס הפפילומה.
גילוי מוקדם וטיפול בזמן עשויים למנוע התפתחות גידול סרטני.
בדיקת משטח הפאפ מתבצעת בקרב נשים בריאות במהלך הבדיקה השגרתית אצל רופא הנשים. לא בכל בדיקה אצל רופא נשים ייערך משטח פאפ.
בדיקת זני HPV ממשטח צוואר הרחם – בדיקה שבה נלקחים תאים מצוואר הרחם כמו בבדיקת פאפ. הם נאספים לבקבוקון מיוחד עם נוזל, ומשם מועברים למכשיר מיוחד המסוגל לזהות את המרכיב הגנטי של הזנים השונים (ניתן לזהות כל זן, אך מתמקדים בזנים שלהם משמעות קלינית). בדיקה זו מצביעה על הדבקה בנגיף, אך לא על דרגת התחלואה (אם כבר התרחשו שינויים ברקמת צוואר הרחם).
מומלץ לנשים בגיל 65-25 לבצע בדיקת משטח צוואר הרחם לגילוי מוקדם ומניעה של סרטן צוואר הרחם. הבדיקה כלולה בסל התרופות:
לנשים בגיל 54-25 מומלץ לבצע בדיקה אחת לשלוש שנים.
לנשים בגיל 65-55 מומלץ לבצע בדיקה אחת לחמש שנים.
על פי סל התרופות, נשים מעל גיל 65, אשר לא ביצעו בדיקה ב-10 השנים האחרונות, זכאיות לבצע בדיקה אחת.
הרחבות הסל בכל קופה וכן הביטוחים המשלימים, מאפשרים בדיקה ללא קשר לגיל המטופלת, בהשתתפות עצמית לאישה שאינה בטווח הגילאים המזכה בבדיקה לפי סל הבריאות.
בכל קופות החולים מתבצעת גם בדיקת HPV test (משטח דק), המזהה נוכחות של וירוס הפפילומה (HPV). היא מבוצעת על ידי משטח צוואר הרחם ויכולה לזהות גם נשאות לנגיף, ולא רק נגעים טרום-סרטניים או סרטניים.
חשוב לציין כי בארץ הוכנס גם חיסון לנגיף הפפילומה ה-HPV בבית הספר לבנות ולבנים בכתה ח', כחלק משגרת החיסונים.
חשוב לנו באגודה למלחמה בסרטן לקרוא לכן הנשים - קחו אחריות על בריאותכן, היבדקו על פי ההנחיות של משרד הבריאות ובמקביל התעקשו על בירור טיבו של כל שינוי. גם אם תוצאות הבדיקה נמצאו תקינות, בקשו והתעקשו לאבחן ולבדוק את משמעותם של סימפטומים בהם אתן חשות.