דף מידע זה מתאר את התרופה דרטומומאב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
דרטומומאב היא תרופה אימונותרפית מסוג נוגדן חד-שבטי. הנוגדן נקשר לחלבון CD38 המצוי על גבי המעטפת של תאי מילומה, ומפעיל כנגדם את מערכת החיסון כדי לתקוף אותם ולהביא למותם (אפופטוזיס).
דרטומומאב ניתנת בעירוי תוך-ורידי. המינון ואופן הטיפול בתרופה יקבעו על ידי הרופא. לפני הטיפול תקבל סטרואידים, אנטי-היסטמינים, טיפול אנטיביוטי מונע ותרופות מפחיתות חום להפחתת הסיכון להופעת תופעות לוואי כמו תגובה לעירוי, אלרגיה, חום ושלבקת חוגרת. ייתכן שתרופות אלה יינתנו גם לאחר הטיפול למניעת התפתחות תגובות מאוחרות של הטיפול בדרטומומאב.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
דרטומומאב רשומה בישראל לטיפול במיאלומה נפוצה בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית מן הטיפול. הצוות המטפל בך ייעץ לך כיצד להקל על תופעות הלוואי.
תגובות לעירוי הן שכיחות יחסית, וקורות על פי רוב במהלך מנת הטיפול הראשונה או בתוך ארבע שעות מתום הטיפול. ייתכן שתפתח שיעול, צפצופים בנשימה, גודש באף, גירוי בגרון, לחץ דם גבוה או נמוך, כאב ראש, פריחה, גרד, בחילה, הקאה וצמרמורות. אם אתה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלה, דווח לאחות או לרופא המטפל.
לפני מתן העירוי תקבל תרופות על מנת להפחית תסמינים אלו עד כמה שניתן. אם התסמינים יתפתחו בזמן מתן התרופה, יאט הצוות את קצב מתן התרופה או יפסיק את הטיפול בה לפרק זמן מסוים, בהתאם למידת הסבילות שלך לתופעות אלו.
תאי הדם הלבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בעת קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים עלולה לרדת, דבר הגורם לסיכון מוגבר לזיהומים. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול יידחה ושתקבל תרופות מעודדות יצירה של תאי דם לבנים.
חשוב לפנות בהקדם להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
אנמיה
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הם עייפות, חולשה, דופק מהיר, ולעיתים קוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. יש לזכור כי אנמיה הנגרמת כתוצאה מהטיפול היא על פי רוב זמנית וחולפת. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. דרטומומאב עלולה להשפיע על בדיקות להתאמת סוג הדם שלך לתורם למשך 6 חודשים מתום הטיפול האחרון בתרופה. על כן, יש לדווח לצוות הרפואי על נטילת התרופה אם תזדקק לעירוי דם. לפני תחילת הטיפול בדרטומומאב ייתכן שתבוצע דגימת דם לשם קביעת סוג דם שלך.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.
תסמינים דמויי שפעת
לעיתים יופיעו לאחר קבלת התרופה תסמינים דמויי שפעת, כגון שיעול וגודש באף. תסמינים אלה עלולים להיות קשורים בזיהום בדרכי הנשימה העליונות. אם אתה סובל מהתסמינים או שמתפתח חום, פנה לרופא המטפל. כאבים והתכווצויות שרירים ומפרקים וכאב ראש.
הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך טיפול תרופתי מתאים. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות בפנים ובגפיים, תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
פוריות, הריון: מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: הטיפול בתרופה עלול לפגוע בעובר, ולכן יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה ולמשך 3 חודשים לאחר סיום הטיפול.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' דינה בן יהודה, מנהלת המחלקה להמטולוגיה, מרכז רפואי הדסה עין כרם, ירושלים, על הערותיה והארותיה.
יולי 2017
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
לתשומת לבכם
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.