מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים ממרכזים רפואיים שונים בסין, בדק את ההשפעה המגדרית על הקשר בין מדד מסת הגוף (BMI) ובין הסיכון לחלות ב-16 סוגים שונים של מחלת הסרטן. המחקר התבסס על 51 מחקרים שונים מרחבי העולם וניתח נתונים של כ-155 אלף נשים וגברים אשר כללו את מדד מסת גופם (BMI) על פי הדרוג של תת משקל, משקל תקין, עודף משקל והשמנת יתר וכן על פי חלוקה לסוגי סרטן שונים.
מתוצאות המחקר עלה כי למגדר השפעה ניכרת על הקשר בין BMI ובין הסיכון לחלות במספר סוגי סרטן. בהשוואה בין גברים לנשים עם השמנת יתר (BMI גדול מ-30), הסיכון של גברים בעלי השמנת יתר לחלות בסרטן כבד היה גבוה ב-29% מזה של הנשים בקבוצת משקל זו. בסרטן המעי הגס והחלחולת, הסיכון של הגברים היה גבוה ב-17% מזה של הנשים. בסרטן המעי באופן ספציפי, גברים היו בסיכון גבוה ב-27% מנשים, ובסרטן החלחולת, הסיכון היה גבוה ב-16%.
לעומת זאת, הסיכון של הנשים בקבוצת משקל זו לחלות בסרטן כליה היה גבוה ב-20% מהסיכון של הגברים באותה הקבוצה. בהשוואה בין גברים לנשים עם עודף משקל (BMI בין 30-25) הסיכון של גברים בעלי עודף משקל לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת היה גבוה ב-9% מזה של הנשים בקבוצת משקל זו, ובאופן ספציפי, בסרטן החלחולת, הסיכון של הגברים היה גבוה ב-6% מזה של הנשים.
לעומת זאת, הסיכון של הנשים בקבוצת משקל זו לחלות בסרטן הריאות והכליות היה גבוה באופן משמעותי משל הגברים באותה קבוצה, ועמד על 14% יותר לחלות בסרטן ריאות, וב-15% יותר לחלות בסרטן כליה. בהשוואה בין גברים לנשים בתת משקל (BMI קטן מ-18), הסיכון של הנשים בקבוצת משקל זו לחלות בסרטן קיבה ובסרטן כבד היה נמוך ב-17% מזה של הגברים באותה הקבוצה. לעומת זאת, הסיכון של הנשים בקבוצת משקל זו לחלות בסרטן דרכי המרה היה גבוה ב-25% מהסיכון של הגברים באותה קבוצת משקל.
לסיכום, למגדר הייתה השפעה ניכרת על הקשר בין BMI ובין הסיכון לחלות במספר סוגי סרטן. ההבדל בולט בעיקר בסרטן המעי הגס והחלחולת, בכל הקבוצות. על פי נתוני המחקר, השמנת יתר הייתה קשורה בעיקר בסיכון מוגבר לחלות בסרטן כבד וסרטן דרכי המרה, ואילו תת-משקל היה קשור בסיכון נמוך לחלות בסרטן קיבה וכבד בנשים, ובדרכי המרה בגברים.
המחקר פורסם בגיליון ספטמבר 2016 של כתב העת המדעי European Journal of Cancer Prevention
לחצו כאן לתקציר המאמר באנגלית
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא תזונה וסרטן >>