דף מידע זה מתאר את התרופה סריטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע הזה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך ועם העלון לצרכן. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך. תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - אנא, דווח על כך לרופא המטפל בך.**
* או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
סריטיניב היא תרופה ממשפחת מעכבי אנזים 'טירוזין קינאז'. קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחות תאי הגוף. התרופה פועלת רק במקרים בהם קיים פגם (מוטציה) בחלבון המכונה ALK, המאותת לתאים הסרטניים להתחלק ומעודד את צמיחת הגידול הסרטני. התרופה חוסמת את פעילות החלבון ומעכבת את התפתחות הגידול הסרטני.
התרופה ניתנת כטבליות לבליעה. לרוב נוטלים את התרופה על קיבה ריקה פעמיים ביום, שעתיים לפני או לאחר הארוחה. עליך ליטול את התרופה באותן השעות מדי יום. יש לבלוע את הכמוסות בשלמותן עם הרבה מים.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
סריטניב רשומה בישראל לטיפול לטיפול בסרטן ריאה מסוג ALK positive NSCLC לחולים שמחלתם התקדמה על אף טיפול קודם במעכב ALK בהתוויות מסויימות.
במידה והינך חש בתשישות ועייפות, חשוב שתפנה זמן למנוחה. ניתן לנסות להפחית את עוצמת העייפות על ידי ביצוע פעילות גופנית מתונה, כגון הליכה קצרה. אם העייפות גורמת לך לתחושת נמנום, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד. אם אתה מרגיש חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים- יידע את הרופא על כך.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים®' החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילה שעשויות למנוע או להפחית אותה. אם יהיו לך בחילה או הקאות, הן עשויות להתחיל לאחר מתן הטיפול ולהימשך יום אחד. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, ספר על כך לרופא שלך. הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
צרבת והפרעות עיכול כמו שלשולים ועצירות, ניתנות לטיפול יעיל על ידי תרופות - יש לדווח על כך לרופא המטפל. שלשולים הם תופעת לוואי בה ניתן לטפל בקלות יחסית על ידי תרופות. אם התופעה חולפת או מחמירה - פנה לרופא המטפל בך. בזמן שלשולים יש להקפיד על שתייה מרובה. במקרה של עצירות יש להקפיד על תזונה עתירת סיבים ועל פעילות גופנית קלה. לעיתים ייתכן שהרופא ירשום לך תרופות משלשלות (laxatives) בכדי לטפל בתופעה.
כאבי בטן יכולים להופיע מספר ימים לאחר סיום הטיפול הכימותרפי ולהמשך מספר ימים. אם תופעה זו מתרחשת, הרופא יכול לרשום לך תרופות נגד כאבים.
אם יש לך בעיות בבליעה, דווח על כך לרופא שלך.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך צור קשר עם האחות או הדיאטנית שלך. הן יוכלו לתת לך עצות בנוגע להגדלת תכולת הקלוריות והחלבונים בתזונה שלך ולהציע לך תוספי מזון או מזון רפואי נוזלי.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
במהלך הטיפול ייתכן ותופיע אצלך פריחה. ניתן להקל על התופעה באמצעות שימוש בקרם לחות או מתן טיפול תרופתי. חשוב ליידע את הרופאה על כך.
יש לדווח על תופעה זו לרופא שלך.
במידה ואתה חווה אחת מתופעות הלוואי הבאות יש ליצור קשר עם הרופא המטפל באופן מיידי:
ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם ועם סיום הטיפול תפקודי הכבד ישובו למצבם התקין.
לעיתים יופיעו תסמינים דמויי שפעת לאחר קבלת סריטיניב. ייתכן ויהיו לך חום, צמרמורות, כאב גרון, שיעול מתמשך או סימנים אחרים. במקרה זה חשוב להרבות בשתיה ובמנוחה.
סריטיניב עלולה לגרום לכאבים או אי נוחות בחזה, שינויים בקצב הלב, דפיקות לב מואצות, סחרחורות והתעלפויות.
אתה עלול לסבול מהיפרגליקמיה (עליה של רמות הסוכר בדם) במהלך נטילת התרופה. יש לפנות לרופא המטפל באופן מיידי במידה ואתה חווה אחד או יותר מהסימפטומים הבאים: צמא קיצוני, מתן שתן דחוף, רעב קיצוני, ראייה מטושטשת, קשיים בריכוז, ריח פירותי מהנשימה או עייפות.
תרופות נוספות עלולות להזיק לך כאשר אתה מטופל בכימותרפיה. עליך לדווח תמיד לרופא המטפל בך אם אתה נוטל או עתיד ליטול תרופות נוספות, ויטמינים, תוספי תזונה ותוספים צמחיים.
במידה והנך בהריון, מתכננת להכנס להריון או מיניקה, עלייך לספר זאת לרופא המטפל. אין ליטול סריטיניב במקרה זה ויש להשתמש באמצעי מניעה בתקופת נטילת התרופה ולפחות שבועיים לאחר תום הטיפול. במידה ונכנסת להריון במהלך הטיפול בסריטיניב, יש ליצור קשר עם הרופא המטפל באופן מיידי, מאחר וסריטיניב עלולה לגרום נזק לעובר המתפתח.
אל תאכל אשכוליות ואל תשתה מיץ אשכוליות עם נטילת התרופה.
חשוב לקחת את הכמוסות בזמן. חובה לקחת אותן בדיוק לפי הוראות הרופא.
שמור את הכמוסות במקום בטוח, הרחק מהישג ידם של ילדים. סריטיניב עלולה להזיק להם.
אם הרופא מחליט להפסיק את הטיפול, החזר את הכמוסות שנשארו לך לרוקח. אל תשליך אותן לאסלה או לפח האשפה.
אם הקאת מיד אחרי שנטלת כמוסה, ספר על כך לרופא שלך. יתכן שתצטרך לקחת כמוסה נוספת, אך אל תיקח אותה בלי להודיע על כך קודם לרופא שלך.
אם אתה שוכח לקחת כמוסה, קח אותה ברגע שתזכר בכך. אולם, במידה ונותרו פחות מ-12 שעות לפני נטילת הכמוסה הבאה, אל תיקח את הכמוסה הנוכחית ושמור על לוח הזמנים של המינון הקבוע שלך. אל תיקח מנה כפולה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' חובב נחושתן,
רופא בכיר במחלקת אונקולוגיה במרכז הרפואי הדסה, על הערותיו והארותיו.
פברואר 2016