דף זה מכיל מידע על התרופה פרטוזומאב, המוכרת גם בשם פרג'טה®*. נוסף על מידע זה, מומלץ לעיין בחוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. חלק מהמטופלים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש עם הרופא בקביעות בכדי שיוכל לעקוב אחר השפעותיו של הטיפול שניתן לך.
אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
פרטוזומאב המכונה גם פרג'טה, היא תרופה מוכוונות מטרה מסוג נוגדן חד-שבטי (monoclonal antibody), הפועלת באופן ממוקד נגד תאים סרטניים המאופיינים ברמות גבוהות של חלבון (קולטן) HER2.
נוגדנים חד-שבטיים מיועדים להרס סוגים מסוימים של תאים סרטניים, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים בריאים.
הטיפול בנוגדנים החד-שבטיים מכונה לעתים טיפול מכוון מטרה, מפני שהוא מכוון לקולטנים ספציפיים על מעטפת התא הסרטני. כשקולטנים אלה מופעלים, הם מזרזים את התאים הסרטניים לגדול. התרופה נקשרת לקולטנים אלו ובכך מעכבת את התפתחות הגידול הסרטני.
התרופה ניתנת בבית חולים בטפטוף דרך צינורית קטנה (קנולה) המוחדרת לווריד. המנה הראשונה של התרופה מטופטפת באטיות רבה במיוחד - התהליך יכול לארוך כשעה. לאחר מכן יש להמתין במרפאה כ-30 עד 60 דקות, כדי לוודא שלא מתפתחת תגובה לא רצויה לעירוי.
בהמשך תינתן התרופה אחת לשלושה שבועות למשך כ-30 עד 60 דקות ולאחר מכן תידרש המתנה במרפאה של פרק זמן דומה.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
פרטוזומאב רשומה בישראל לטיפול בסרטן שד בהתוויות מסויימות.
עם תופעות אלו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא אם אתה סובל משלשולים, בעיקר אם התופעה חמורה ומתמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.
תופעות אלו עלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול ו/או מספר ימים אחריו. כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל המסייע במניעה ובהפחתה משמעותית של תופעות אלו. אם אתה חווה בחילות והקאות - דווח לצוות הרפואי המטפל בך.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
עייפות או חולשה הן תופעות לוואי נפוצות המתרחשות במהלך הטיפול ומספר שבועות מסיום הטיפול. חשוב להקפיד על מנוחה ולא להפריז בפעילות. ניתן לנסות לאזן את העייפות באמצעות פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. רוב המטופלים מוצאים שרמת האנרגיה שלהם חוזרת לקדמותה תוך שישה חודשים עד שנה מסיום הטיפולים.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
הופעת פריחה על הפנים, הצוואר והגוף (פצעונים בדומה לאקנה, פצעי בגרות) הינה תופעת לוואי שכיחה. לעיתים ציפורני הידיים והרגליים הופכות שבירות, אדומות וכואבות.
נפיחות באזורים שונים בגוף, בייחוד בקרסוליים ואזור העיניים. אם התופעה אינה חולפת מעצמה, ניתן להיעזר בתרופות משתנות, המסייעות בהפרשת הנוזלים שהצטברו בגוף. גם טיפול קצר מועד בסטרואידים עשוי לעזור. לעיתים, עלולה להתרחש אגירת נוזלים בריאות, במקרים נדירים גם בחלל הבטן או באזור הלב, ולכן יש להיות במעקב אצל הרופא המטפל.
זוהי תופעה המתרחשת בזמן או מיד אחרי מתן העירוי הכוללת תסמינים כמו חום גבוה, כאב ראש, צמרמורות ובחילה.
חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם אתה סובל מכאבי בטן - דווח לרופא המטפל.
ניתן לטפל בתופעה באמצעות שימוש במשככי כאבים. יש לדווח לרופא/ה המטפל/ת אם מופיעים כאבי ראש במהלך הטיפול בפרטוזומאב.
ייתכן שתחוש ביובש או כאבים או שיופיעו כיבים קטנים בחלל הפה. שתייה מרובה של נוזלים והקפדה על ניקיון הפה באופן קבוע באמצעות צחצוח עם מברשת שיניים בעלת סיבים רכים עשויים להפחית תופעות אילו. ניתן לטפל בבעיות אילו באמצעות שטיפות או תרופות למניעה וטיפול בזיהומי פה. ישנם מטופלים הטוענים כי מציצה של קוביות קרח עשויה להקל על התופעה.
לרוב, תופעה זו היא זמנית ונמשכת מספר ימים. נסה להעשיר את טעמי המזון בתבלינים ובעשבי תיבול. תוכל לנסות ולהחליף חלק מן הארוחות במשקאות מזינים, או להתבסס על דיאטה של מזון רך ועשיר בקלוריות. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. אם אתה חש טעם מתכתי בפה, השתמש בסכו"ם מפלסטיק.
מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם אובדן תיאבון.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ולמחלימים מסרטן.
הטיפול בפרטוזומאב עלול להפחית את רמת כדוריות הדם הלבנות ולהעלות את הסיכון לזיהומים.
במקרה של עלייה בחום הגוף (מעל 38°C), שינויים בהרגשה הכללית או תסמינים העלולים להעיד על זיהום (כגון כאבי גרון, שיעול, כאבים בעת מתן שתן וכדומה) - יש לדווח לרופא המטפל או לאחות.
אם אתה חווה קשיים בשינה ניתן להיעזר בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם אתה סובל מהתופעה - דווח לרופא המטפל בך.
פרטוזומאב עלולה לגרום לתגובה אלרגית חריפה במיוחד בטיפול הראשון. תופעה זו עלולה להיות מסכנת חיים ודורשת התערבות רפואית מיידית. התסמינים יכולים לכלול קשיי נשימה, סחרחורת, נפיחות בפנים, בלשון ובעיניים ותחושת חנק.
התרופה עלולה להשפיע על תפקוד הלב, ולכן, הצוות הרפואי יבצע מעקב תקופתי לבדיקת תפקודי הלב.
פרטוזומאב עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. מצב זה יכול להתרחש מספר חודשים לאחר תחילת הטיפול. תסמיני אנמיה הם עייפות וקוצר נשימה. אם מופיעים תסמינים אלו - יש לדווח מיד לרופא המטפל. לעיתים, בהתאם להחלטת הרופא, יינתן עירוי דם.
בזמן השימוש בתרופה יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני קבלת חיסונים כלשהם. נסה להימנע ממגע עם אנשים שקיבלו חיסון מוחלש במהלך הטיפול בפרטוזומאב וזמן מה לאחר מכן.
שילובי תרופות: יש לדווח לרופא על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל, כולל תרופות ללא מרשם.
התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
יש להימנע מהריון בזמן הטיפול ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום) בזמן הטיפול ובמשך ששה חודשים לאחר סיום המנה האחרונה של הטיפול. עלייך ליידע את הרופא אם את חושבת שאת בהריון.
יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה.
אנשי קשר בשעת חירום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יש ליידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
ד"ר' אלה עברון,
מנהלת יחידת סרטן השד, המכון האונקולוגי אסף הרופא, על הערותיה והארותיה.
מאי 2015
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.