דף מידע זה מתאר את התרופה דבראפניב, המוכרת גם בשמה המסחרי טפינלר®*, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילותה כנגד מחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.
אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
דבראפניב הוא תרופה מוכוונות מטרה, מסוג "מעכבי גדילה". התרופה חוסמת ייצור חלבון בתאים וכתוצאה מכך פוגעת יכולתם להתחלק ויכולה להאט או לעצור את התפתחות הגידול הסרטני. היא פועלת רק במקרים שיש שינוי, מוטציה בגן ה BRAF. המוטציה בגן ה- BRAF מובילה לייצור של חלבון מסוים המסייע לצמיחת הגידול. ניתן לזהות מוטציה בגן ה- BRAF על ידי בדיקה של דגימה שנלקחה בזמן האבחון או הניתוח.
דבראפניב מגיעה בכמוסות במינון של 50 מ"ג ו-75 מ"ג.
דבראפניב ניטלת פעמיים ביום, בהפרש של 12 שעות זו מזו. בדרך כלל המינון הוא שתי טבליות בכל פעם. יש לקחת אותן לפחות שעתיים לפני ארוחה או שעה אחריה ולא עם אוכל. חשוב בלוע אותן שלמות ועם מים. בדרך כלל ניתן להמשיך לקחת את התרופה כל עוד היא יעילה.
חשוב מאוד שתקפיד לקחת את הטבליות בהתאם להוראות. למשל, אם הקיבה מלאה בזמן שבולעים את התרופה, מידת הספיגה של התרופה לדם עלולה להשתנות. חשוב להקפיד על המינון שהותאם לך ולא לקחת יותר או פחות ממנו. אין להפסיק את הטיפול בתרופה ללא התייעצות עם הרופא.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
דבראפניב רשומה בישראל לטיפולבגידולים שונים בחולים בהם אותרה מוטציה ב- BRAF V600: במלנומה, בסרטן שחלה, בסרטן ריאה מתקדם מסוג NSCLC, אדנוקרצינומה של המעי הדק, סרטן בלוטת תריס פפילרי, סרטן של דרכי המרה, אמלובלסטומה, גליומה בדרגה גבוהה וגליומה בדרגה נמוכה, בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור במצב התופעות.
פריחה, אדמומיות, יובש, גירוי בעור הן תופעות לוואי נפוצות של דבראפניב ולעיתים עלולות להתפתח גידולים קטנים דמויי יבלות על העור. ניתן להקל על תופעות אלו באמצעות שימוש במים פושרים ובסבון עדין ללא ריח, להימנע משימוש בתכשירים המכילים אלכוהול ותכשירים נגד אקנה, מאחר שהם עלולים לייבש את העור ולהחריף את הבעיה.
מומלץ להגן על הידיים והציפורנים באמצעות לבישה של כפפות גומי בזמן שימוש בחומרי ניקוי. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות לא מבושם מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים.
התרופה עלולה להשפיע על העור בכפות הידיים והרגליים. אתה עלול לחוש ברגישות ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים והעור בהן עלול להתקלף. ייתכן שתרגיש גם בעקצוץ, נימול, כאב ויובש. מצב זה ישתפר לאחר סיום הטיפול ובינתיים הצוות המטפל בך יוכל לרשום ולהמליץ לך על משחות להקלה על הסימפטומים.
תופעות אלו עלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל ביותר המסייע במניעה והחלשה משמעותית של תופעות אלו. אם אתה חווה בחילות והקאות יש לדווח לצוות הרפואי המטפל בך. חלק מהתרופות המטפלות בבחילה עלולות לגרום לעצירות. במקרה כזה, יש ליידע את הרופא או את האחות.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא אם אתה סובל משלשולים, בעיקר אם התופעה חמורה ונמשכת יותר מכמה ימים. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה, לפחות שני ליטרים ביום.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך צור קשר עם האחות או הדיאטנית שלך. הן יוכלו לתת לך עצות בנוגע להגדלת תכולת הקלוריות והחלבונים בתזונה שלך ולהציע לך תוספי מזון או מזון רפואי נוזלי שתוכל לנסות. רופאך יוכל לתת לך מרשם עבורם ותוכל לרכוש אותם בבית המרקחת.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. לעיתים עוזר לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם אתה ישנוני, אל תנהג או תפעיל מכונות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
ייתכן שתחוש בהידללות השיער אולם לא סביר שתאבד את כל שיער ראשך. תופעה זו כמעט תמיד זמנית ושערך יצמח בתוך מספר שבועות לאחר סיום הטיפול (אם כי ייתכן שיעברו מספר חודשים עד שתחוש בהבדל). פנה לאחות לקבלת עצות להקלת ההתמודדות עם תופעה זו.
ניתן גם להיעזר בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה.
הרופא שלך יכול לתת לך תרופות משלשלות על מנת למנוע עצירות. עדכן אותו אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה. שתיה של לפחות שני ליטרים של נוזלים ביום יכולה לעזור. נסה לאכול מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים (כגון ירקות, פירות ולחם מחיטה מלאה) ולבצע פעילות גופנית קלה.
אתה עלול לסבול מחום, צמרמורת וכאבי שרירים. נטילת משככי כאבים יכולה לסייע.
ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם. רמת הסוכר בדמך תיבדק בבדיקות דם שגרתיות על מנת להתאים את הטיפול במידת הצורך.
תרופה זו עלולה להשפיע על אופן פעולת הלב. הרופא המטפל יבדוק את תפקוד הלב שלך לפני ואחרי הטיפול.
ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם. רמת הזרחן בדמך תיבדק בבדיקות דם שגרתיות.
תופעה זו אינה חמורה בדרך כלל וחולפת כמעט בוודאות לאחר סיום הטיפול. ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם. תפקודי הכליות שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות.
עלולים להופיע גידולים סרטניים מסוג סרטן תאי הבסיס (basal cell carcinoma), סרטן תאי הקשקש (squamous cell carcinoma) או מלנומה. דווח לרופאך אם אתה מבחין בשינויים כלשהם בעור. רופאך גם יבדוק אותך במהלך הטיפול וייתכן כי תופנה לבדיקות CT.
דווח לרופאך אם אתה סובל מכאבי בטן חזקים.
התופעה עלולה להשפיע על העיניים. דווח לרופא אם אתה סובל מראיה מטושטשת, מאדמומיות, גירוי או כאב בעיניים, מהופעת כתמים בשדה הראיה או מרגישות לאור.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' יעקב שכטר,
סגן מנהל המערך האונקולוגי ומנהל מכון אלה לטיפול ומחקר במלנומה וסרטן העור במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל - השומר.
פברואר 2015
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.