דף מידע זה מתאר את התרופה קריזוטיניב (המוכרת גם בשמה המסחרי קסלקורי®*), את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע הזה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.
אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
קריזוטיניב הוא טיפול תרופתי ממשפחת מעכבי האנזים 'טירוזין קינאז'. קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחות וצמיחת תאי הגוף. קריזוטיניב חוסמת חלבונים אלו וכך מונעת את צמיחתו של הגידול הסרטני. היא פועלת רק במקרים בהם קיים שינוי (מוטציה בגן) המכונה ALK. המוטציה גורמת לפעילות מוגברת של החלבון המקודד על ידי הגן הפגום, ומעודדת את צמיחת הגידול. קריזוטיניב חוסמת את פעילותו של אנזים זה, ומעכבת את התפתחות הגידול הסרטני.
קריזוטיניב היא כמוסה (המופיעה במינון של 200 מ"ג ו-250 מ"ג).
יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא. לרוב מקובל ליטול כמוסה של 250 מ"ג, פעמיים ביום, ללא קשר לארוחות. מינון התרופה משתנה בהתאם לתגובת המטופל ותופעות לוואי אותן הוא חווה. יש ליטול את הכמוסה בשלמותה יחד עם כוס מים. אין ללעוס, לרסק את התרופה, או להפסיק את הטיפול בתרופה ללא התייעצות הרופא המטפל.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
קריזוטיניב רשומה בישראל לטיפול בלימפומות שונות, מילאומה נפוצה, לוקמיה, סרטן השחלה, סרטן שד, רטינובלסטומה ונוירובלסטומה בהתוויות מסויימות.
תופעות העלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול, או מספר ימים לאחריו. במקרה זה, ניתן להיעזר בטיפול תרופתי המסייע במניעה והחלשה משמעותית של תופעות אלו. במקרה של בחילות והקאות חוזרות - דווח לצוות הרפואי המטפל בך שיוכל להתאים לך טיפול יעיל יותר.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
שינויים אלו עלולים לכלול טשטוש בראייה, ראייה כפולה, הבזקים וכתמים שחורים. אם אתה חווה תופעות אלו - דווח עליהן מיד לרופא המטפל.
עם תופעות אלו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא או לאחות אם אתה סובל משלשולים, בעיקר אם התופעה חמורה ומתמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן ככל הניתן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
ייתכן שתסבול מסחרחורת קלה. אם אתה מודאג מהתופעה - דווח על כך לרופא המטפל בך.
בזמן הטיפול ייתכן אובדן תיאבון ו/או שינויים בטעמי המזון. נסה להוסיף תבלינים ועשבי תיבול בכדי להעשיר את טעם המזון. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. אם אתה חש טעם מתכתי בפה השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול. לעיתים, מופיעים גם צרבת או קשיים בבליעה.
מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
הופעת נפיחות באזורי גוף שונים, בייחוד בקרסוליים, באזור העיניים, בכפות הרגליים או הידיים. אם התופעה אינה חולפת, ניתן לטפל בה באמצעות תרופות המסייעות בהפרשת הנוזלים מהגוף. התייעץ עם הרופא המטפל בך בנושא זה.
נוירופתיה היא הפרעה עצבית הכוללת תסמינים כגון: חוסר-תחושה או חולשה, עקצוצים וכאבים בידיים או ברגליים. אם אתה חווה תופעות אלו - דווח על כך לרופא המטפל.
תופעות כגון יובש, כאבים או כיבים קטנים בחלל הפה. שתייה מרובה והקפדה יומיומית על ניקיון הפה על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהתמודדות עם תופעות אלו. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך ולהשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. כמו כן, מציצת קוביות קרח עשויה להקל בהתמודדות עם תופעות אלו.
ייתכן שתחווה בעיות בעור כגון יובש, אודם וגרד. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים.
חלק מתופעות הלוואי בעור עלולות להחמיר בעת חשיפה לשמש. חשוב להקפיד על יציאה לשמש תוך נקיטת כל כללי הזהירות: הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע ומשקפי שמש, לבישת ביגוד מגן ושימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (אם אתה מטופל ברדיותרפיה הימנע משימוש במסנן קרינה באזור המטופל והתייעץ עם הרופא בטרם תמרח קרם או תחליב כלשהו על אזור זה).
מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים
במרכזים הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין-קמפוס בילינסון, והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול בתרופות ביולוגיות. לחץ כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו אתה מטופל או בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל .1-800-599-995.
הטיפול בתרופה עלול להפחית את רמת כדוריות הדם הלבנות ולהעלות את הסיכון להתפתחות זיהומים. אם אתה חווה עלייה בחום הגוף (מעל 38°C), שינויים בהרגשה הכללית או תסמינים העלולים להעיד על זיהום (כגון כאבי גרון, שיעול, כאבים בעת מתן שתן וכד') - יש לדווח לרופא המטפל.
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הן עייפות וקוצר נשימה (במקרים של אנמיה קשה יינתן עירוי דם למטופל).
התרופה עלולה להפחית את רמת הטסיות המסייעות בקרישת הדם בעת דימומים או פציעה. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות או פריחה על העור - יש לדווח לרופא המטפל.
בזמן הטיפול ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד, אשר לרוב חולפים בסיום הטיפול, אך מחייבים מעקב רפואי. הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו בתפקודי הכבד שלך. אם אתה חש כאבים בצדו הימני של הגוף - דווח לרופא המטפל.
השימוש בתרופה יכול לגרום לשינויים בקצב פעימות הלב, כגון פעימות לב איטיות מאד או מהירות מאד. ייתכן שהרופא המטפל בך ייבצע בדיקות תקופתיות לבדיקת תפקודי הלב. אם אתה חש בשינויים כלשהם בקצב פעימות הלב - דווח מיידית לרופא המטפל בך.
אם אתה חווה שיעול יבש, כאבים בחזה או קוצר נשימה, בייחוד במזג אוויר קר, דווח מיידית לרופא המטפל בך.
אם אתה חווה קשיים בהירדמות ניתן להסתייע בטכניקות הרגעה והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת - התייעץ בנושא עם הרופא המטפל בך.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
יש להימנע מאכילת אשכוליות או שתיית מיץ אשכוליות בזמן הטיפול, משום שהם עלולים להגביר את תופעות הלוואי.
אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות ומניעת הריון - התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים, ויש להשתמש באמצעי מניעת הריון כל זמן הטיפול ובמשך 90 יום לאחר סיומו. מומלץ להתייעץ בנושאים אלו עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
בזמן הטיפול יש להימנע מהנקה.
אנשי קשר בשעת חרום: אנשי קשר בשעת חירום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' שמואל אריעד,
מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי סורוקה,
על הערותיו והארותיו.
אוקטובר, 2014
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.