לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

פזופניב - Pazopanib (ווטריינט® - ®Votrient)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

פזופזניב היא תרופה ממשפחת מעכבי מולטי-קינאזות. קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחות וצמיחת תאי הגוף. התרופה חוסמת את האותות המעודדים את התפתחות התאים הסרטניים, משבשת את צמיחתם של כלי דם חדשים ומפחיתה את אספקת החמצן והחומרים המסייעים לגידול הסרטני להתפתח.

 

דף מידע זה מתאר את התרופה, אופן קבלתה, ותופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלת הסרטן בה חלית.

 

כיצד נראית התרופה?

פזופניב היא טבליה של 200 מ"ג ו-400 מ"ג.

 

אופן נטילת התרופה

יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא. לרוב, היא ניתנת אחת ליום, שעה לפני הארוחה או שעתיים לאחריה. את התרופה יש לבלוע בשעה קבועה, יחד עם כוס מים. אין ללעוס או לרסק את הטבלייה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

פזופניב רשומה בישראל לטיפול בקרצינומה של תאי הכליה (RCC) בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

לחץ דם גבוה

תופעה זו מתרחשת לרוב בשבועות הראשונים עם תחילת הטיפול. לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים.

 

שלשולים

עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא אם אתה סובל משלשולים, בעיקר אם התופעה חמורה ומתמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.

 

בחילות והקאות

תופעות אלו עלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל ביותר המסייע במניעה והחלשה משמעותית של תופעות אלו. אם אתה חווה בחילות והקאות יש לדווח לצוות הרפואי המטפל בך.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

חוסר תיאבון ושינויים בטעמי המזון

בזמן הטיפול ייתכן אובדן תיאבון ו/או שינויים בטעמי המזון. נסה להוסיף תבלינים ועשבי תיבול בכדי להעשיר את טעם המזון. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. במידה והנך חש טעם מתכתי בפה השתמש בסכו"ם מפלסטיק.

 

מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

עייפות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן ככל הניתן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

כאבי בטן

חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם אתה חווה כאבי בטן - דווח לרופא המטפל בך.

 

שינויים בשיער

בזמן הטיפול שיערך עלול לשנות את צבעו או להפוך דק יותר. במרבית המקרים, תסמינים אלו יחלפו עם סיום הטיפול בתרופה.

 

שינויים בכפות הידיים והרגליים

תופעה זו כוללת אדמומיות, כאבים ונפיחות בכפות הידיים והרגליים או שינויים בתחושה, כגון עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום").  בחלק מהמקרים, כאשר הכאב אינו חולף או אם יופיעו שלפוחיות, יופחת מינון התרופה שנקבע לך. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין.

 

שינויים בעור

פריחה בעור, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי. בנוסף, העור עלול לשנות את צבעו לגוון צהבהב או בהיר יותר. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. 

מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים

במרכזים הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין-קמפוס בילינסון, והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול התרופתי. לחץ כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו אתה מטופל או בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל .1-800-599-995.

כאבי ראש

תופעה זה ניתן לטפל ביעילות באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.

 

גלי חום

אם אתה חווה גלי חום - התייעץ עם הרופא המטפל בך.

 

כאבי שרירים

חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים, אך ניתנת להתמודד ביעילות עם התופעה על ידי טיפול תרופתי מתאים. אם הנך חווה כאבי שרירים - דווח לרופא המטפל בך.

 

סחרחורות

ייתכן שתסבול מסחרחורות קלות. אם אתה מודאג מהתופעה - דווח על כך לרופא המטפל בך.

 

אגירת נוזלים בגוף

הופעת נפיחות באזורי גוף שונים, בייחוד בקרסוליים ובאזור העיניים. אם התופעה אינה חולפת, ניתן לטפל בה באמצעות תרופות המסייעות בהפרשת הנוזלים מהגוף. התייעץ עם הרופא המטפל בך בנושא זה.

 

בעיות בתפקוד בלוטת התריס

התרופה עלולה לגרום להפרעות בפעילות בלוטת התריס ולתסמינים שונים כגון: עייפות, עצירות, עלייה במשקל, אי-סבילות לקור, יובש בעור ובשיער. לעיתים יהיה צורך בטיפול תרופתי אשר יאזן את פעילותה של הבלוטה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך.

 

תופעות לוואי בחלל הפה

יובש, כאבים או כיבים קטנים בחלל הפה. שתייה מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהתמודדות עם תופעות אלו. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך ולהשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. כמו כן, מציצת קוביות קרח עשויה להקל על תסמינים אלו.

 

עמידות נמוכה של הגוף וסיכון לזיהום

הטיפול בתרופה עלול להפחית את רמת כדוריות הדם הלבנות ולהעלות את הסיכון לזיהומים.

 

אם אתה חווה עלייה בחום הגוף (מעל 38°C), שינויים בהרגשתך הכללית או תסמיני זיהום (כגון כאבי גרון, שיעול, כאבים בעת מתן שתן וכד') - דווח לרופא המטפל או לאחות.

 

חבלות או דימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את רמת טסיות הדם המסייעות בקרישת הדם בעת דימומים או פציעה. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות או פריחה על העור - יש לדווח מיידית לרופא המטפל.

 

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הן  עייפות וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יש צורך במתן עירוי דם.

 

שינויים בתפקודי הכבד

בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. אם אתה חש כאבים בצידו הימני של הגוף - דווח לרופא המטפל.

 

תופעות לוואי נדירות

השפעות על הלב והריאות

התרופה עלולה להשפיע על תפקוד הלב והריאות, ולכן הרופא המטפל בך יבצע מעקב אחר תפקודי איברים אלו.

 

תופעה נדירה: סיכון לשבץ

אם אתה סובל מחולשה או נימול ביד אחת או בשתי הידיים, בלבול בדיבור, 'צניחה' של הפנים, העפעף או זווית הפה בכיוון אחד, יש לפנות בדחיפות למרכז הרפואי הקרוב לביתך.

 

מידע נוסף

bul3 אין לאכול אשכוליות או לשתות מיץ אשכוליות בזמן השימוש בתרופה.

 

bul3 יש לדווח לרופא על כל תרופה/תכשיר שהינך נוטל, כולל תרופות ללא מרשם.

 

bul3 התרופה עלולה להשפיע על הפוריות - התייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך.

 

bul3 יש להימנע מהריון בזמן הטיפול בתרופה ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום) בזמן הטיפול ו-48 השעות לאחריו.

 

bul3 יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה וחודשיים מסיום הטיפול.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חירום - חשוב לשמור בהישג יד מידע הכולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום לקבלת מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' אבישי סלע,

מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי אסף הרופא, צריפין

על הערותיו והארותיו.

 

ספטמבר, 2014

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.