בעבר הוכח במחקרים הקשר בין עישון האם במהלך הריון ובעיות נפשיות של היילוד במהלך חייו, כגון הפרעות קשב, הפרעות התנהגות, סיכון גבוה לשימוש בסמים מסוכנים והתנהלות לא-חברתית. במחקר שנערך בשיתוף פעולה של מספר אוניברסיטאות בארה"ב, ביקשו חוקרים לבדוק את הקשר בין עישון אימהות בתקופת ההיריון, לסיכון של ילדיהן לחלות, במהלך חייהם, במחלה נפשית הנקראת 'הפרעה דו-קוטבית'. הלוקים בהפרעה דו-קוטבית סובלים מהפרעת התנהגות, היפר-אקטיביות ולעיתים אלימות ואימפולסיביות. בקרב צעירים ומבוגרים החולים במחלה זו גבוהים שיעורי העישון של סמים מסוכנים וסיגריות.
החוקרים נעזרו במאגרי מידע גדולים אשר סיפקו נתונים מהימנים לגבי חולים בהפרעה
דו-קוטבית ובריאים, ולגבי אורח החיים של אימותיהם. המידע אודות האימהות כלל את גילן, מוצאן, היסטוריה פסיכיאטרית, שימוש בסמים ועישון, צריכת אלכוהול ונתוני הלידה של היילוד. 214 חולים בהפרעה דו-קוטבית רואיינו ע"י אנשי מקצוע, לסיווג מחלתם עפ"י קריטריונים מוסכמים. מהם נבחרו 72 נשים וגברים, אשר נמצאו מתאימים להוות את קבוצת המחקר.
כקבוצת הביקורת נבחרו, מתוך מאגרי המידע, 754 בני אדם בריאים, אשר תאמו לקבוצת המחקר בגיל, במגדר ובאיכות המידע שהיה לגבי אורח החיים של אימותיהם.
החוקרים מצאו שעישון האם במהלך ההיריון מכפיל פי 2 את הסיכון של הילוד לחלות במהלך חייו בהפרעה דו-קוטבית. מוצא האם, היסטוריה פסיכיאטרית, צריכת האלכוהול והקפה של האם, או משקל היילוד, לא השפיעו על נתון זה, כמו גם כמות הסיגריות שהאם עישנה.
החוקרים מציינים, כי זהו המחקר הראשון שהראה קשר בין עישון האם בהריונה, והסיכון של הילוד לחלות בהפרעה דו-קוטבית. יחד עם זאת, מציינים החוקרים כי נדרשים מחקרים נוספים אשר ישללו את האפשרות לפיה - האם מעשנת - כתוצאה מהפרעה גנטית כלשהי, והיא זו שהשפיעה על היילוד והובילה למחלתו.
המחקר פורסם במהדורת אוקטובר 2013 של כתב העת American Journal of Psychiatry
עלה לאתר: יוני 2014
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא עישון >>