לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

איפוספאמיד - Ifosfamide (איפו-סל® - ®IFO-CELL; הולוקסאן® - ®Holoxan)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

איפוספאמיד היא כימותרפיה הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן. דף מידע זה מתאר את האיפוספאמיד, את האופן בו היא ניתנת, וכמה מתופעות הלוואי האפשריות. כדאי לקרוא את הדף יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת "הטיפול הכימי-כימותרפיה", הכוללת מידע ועצות נוספים. התגובה של כל אדם לכימותרפיה היא יחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים חווים יותר. תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא ישפיעו על כל מי שמקבל איפוספאמיד, והן עשויות להיות שונות אם אתה נוטל יותר מסוג אחד של תרופה כימותרפית.

 

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות שכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן אם הן תופענה אצלך. עם זאת, לא מתוארות תופעות לוואי נדירות מאוד, דהיינו - תופעות שישנה סבירות נמוכה מאוד שהן תשפענה עליך. אם אתה חווה תופעות כלשהן שלדעתך קשורות לתרופה אך אינן מופיעות בדף מידע זה, דון בהן עם הצוות המטפל בך. תיפגש עם הרופא באופן שגרתי במהלך קבלת טיפול זה, כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.

 

איך היא נראית?

נוזל שקוף, לאחר המסת אבקה במים סטריליים.

 

כיצד מקבלים אותה?

קיימות מספר אפשרויות:

  • בצורה של זריקה לוריד (תוך-ורידית) באמצעות צינורית דקה המוחדרת לוריד.
  • עירוי מרכזי שיוכנס מתחת לעור, ליד עצם הבריח.
  • בצורת עירוי (אינפוזיה) שיטופטף לתוך הוריד דרך צינורית.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

איפוספאמיד רשומה בישראל לטיפול בסרטן האשכים, סרטן צוואר הרחם, סרטן ריאות, סרטן שד, לימפומה מסוג הודג'קין ומסוג שאינו הודג'קין בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

ירידה זמנית בספירות הדם:

ירידה זו עלולה לגרום לאנמיה, סיכון לשטפי דם או דימום, וזיהום. התופעה עשויה להתחיל כשבעה ימים לאחר מתן הטיפול, והיא מגיעה לשיאה כעשרה עד ארבעה-עשר יום לאחר קבלת הכימותרפיה. לאחר מכן, ספירת הדם שלך תעלה בהדרגה ובדרך כלל תגיע לרמתה הנורמלית תוך 28-21 יום. מידת הירידה בספירת הדם שלך תלויה במינון הכימותרפיה שאתה מקבל ובתרופות הכימותרפיות האחרות שאתה מקבל במשולב, אם יש כאלה. הרופא המטפל ייעץ לך אודות הסיכוי שספירת הדם שלך תרד כתוצאה מהכימותרפיה. ספירת הדם שלך תיבדק באופן שגרתי, כדי לראות איך מתפקד מוח העצם שלך. אם החום שלך עולה מעבר ל-38 מעלות, או אם מתפתחים אצלך שטפי דם או דימומים בלתי מוסברים, או אם פתאום אתה מרגיש לא טוב אפילו אם אין לך חום, פנה מיד לרופא שלך או לבית החולים.

 

בחילה והקאות

כיום קיימות תרופות יעילות ביותר נגד בחילה, אשר עשויות למנוע או להפחית אותה. אם יהיו לך בחילה או הקאות, הן עשויות להתחיל כשעתיים לאחר מתן הטיפול ולהימשך עד שבועיים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או אם היא ממשיכה, ספר על כך לרופא המטפל; הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן ויהיו יעילות יותר .

 

נשירת שיער

נשירת השיער מתחילה בדרך כלל שלושה או ארבעה שבועות אחרי המנה הראשונה של איפוספאמיד, אם כי הדבר יכול להתחיל עוד קודם. יתכן שהשיער ינשור לגמרי. יתכן שתרגיש גם הידללות ונשירה של ריסים, גבות ושיער גוף אחר. מצב זה הוא זמני: השיער יגדל שוב לאחר סיום הטיפול.

 

גירוי של השלפוחית

חשוב להרבות בשתיית נוזלים כדי למנוע גירוי. בדרך כלל תקבל נוזלים לתוך הוריד לפני ואחרי מתן הכימותרפיה. תינתן לך גם תרופה בשם 'מסנה' המגינה על השלפוחית, ויבוצעו בדיקות שתן לבדיקת נוכחות כדוריות דם אדומות, תוך כדי הטיפול.

 

שינויים בציפורניים

ייתכן שבציפורניים שלך יופיעו חריצים, אך תוך מספר חודשים לאחר סיום הטיפול יצמחו מחדש ציפורניים נקיות מסימנים אלה.

 

פוריות

יתכן שנטילת איפוספאמיד תשפיע על היכולת של אשה להרות או של גבר לעבר אישה. חשוב לדון בנושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.

 

מניעת הריון

מומלץ שלא להרות או לעבר אישה בזמן נטילת איפוספאמיד, שכן הדבר עלול לגרום נזק לעובר המתפתח. גם בכך יש לדון עם הרופא המטפל.

 

תופעות לוואי שכיחות פחות

יתכן שהכבד שלך ייפגע באופן זמני

איפוספאמיד עלולה לגרום לשינויים בתפקוד הכבד (שהביטוי להם הינו מעבדתי בלבד), אשר יחזור למצבו הרגיל עם תום הטיפול. קיימת סבירות נמוכה מאוד שהדבר יגרום לך נזק כלשהו, אך הרופא שלך יעקוב אחר המצב בצורה קפדנית: מדי פעם יילקחו ממך דגימות דם כדי לעקוב אחר תפקוד הכבד שלך.

שינויים בעור

איפוספאמיד יכולה לגרום לפריחה, שעלולה לגרום לגירוד. הרופא שלך יוכל לרשום לך תרופה שתסייע להתגבר על בעיה זו. העור שלך עלול להתכהות כתוצאה מייצור יתר של פיגמנט (צבען). המצב בדרך כלל חוזר לקדמותו מספר חודשים לאחר תום הטיפול.

 

בלבול, תשישות, עייפות ואובדן שיווי משקל

מצבים אלה הם נדירים מאוד ומופיעים רק בטיפול במינון גבוה. אם אתה מבחין בהשפעות אלה, חשוב שתדווח על כך לרופא שלך.

 

מידע נוסף

ישנן תרופות אחרות שעלולות לגרום לנזק במשולב עם קבלת כימותרפיה. זכור תמיד ליידע את הרופא המטפל על כל תרופה אחרת שאתה נוטל.

 

 

<< לרשימת התרופות


 

 

 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

מידע זה מבוסס על מאגר  והותאם לצרכי הארץ

המידע נערך ע"י פרופ' סולקס, מנהל המכון האונקולוגי, מרכז רפואי רבין.

  מרץ 2003

בימים אלו נמצא המידע בתהליכי עדכון ויתכנו בו שינויים.

ניתן להתקשר למרכז המידע, טל. 03-5721608 לפרטים.

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.