לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

טראסטוזומאב - Trastuzumab הרצפטין® - ®Herceptin)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר תרופה ביולוגית בשם טראסטוזומאב, הידועה יותר בשמה השכיח הרצפטין (או הרספטין). בהרצפטין מטופלות נשים עם סרטן שד המבוטא בפעילות יתר של חלבון Her-2. 

מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברות האגודה למלחמה בסרטן העוסקות בסרטן השד.

 

מהי הרצפטין?

הרצפטין משתייכת לקבוצה חדשה של תרופות נגד סרטן הנקראת נוגדנים חד שבטיים.

 

כיצד היא פועלת?

הרספטין פועלת על ידי התערבות באחת מהדרכים שבאמצעותן תאי סרטן שד מתחלקים ומתפשטים. תאי סרטן שד מסוימים יכולים לקבל תמריץ להתחלק ולהתפשט, כאשר חלבון המיוצר באופן טבעי בגוף (גורם גדילה - human epidermal growth factor ) נצמד לחלבון נוסף שנמצא על פני השטח של תאי סרטן השד ( HER2 , לפעמים נקרא CerbB2 ).

 

הרצפטין בולמת פעולה זו על ידי כך שהיא נצמדת לחלבון HER2. כך, גורם הגדילה לא יכול לפעול על תאי סרטן השד, ונעצרת החלוקה וההתפשטות של התאים. הרצפטין פועלת גם על ידי כך שהיא מושכת אליה את תאי המערכת החיסונית של הגוף, כדי שיסייעו להרוס את תאי הסרטן.

 

הרצפטין פועלת בצורה הטובה ביותר על תאי סרטן המבטאים רמות גבוהות של חלבון HER2 , ובעלת השפעה מועטה על גידולים שאין בהם רמה גבוהה של חלבון זה.

קיימות מספר בדיקות למדידת הרמה של חלבון HER2 . ניתן לבצע את הבדיקה בעת האבחון, או שניתן להשתמש בדגימות של תאי סרטן מביופסיות או ניתוחים קודמים.

 

כיצד מקבלים אותה?

הרצפטין ניתנת באמצעות טפטוף לתוך הוריד (תוך-ורידי) דרך צינורית דקה (קנולה). בדרך כלל היא ניתנת במרפאת החוץ של בית החולים.

המנה הראשונה ניתנת באיטיות, בדרך כלל במשך שעה וחצי. לאחר מכן, המנות ניתנות במשך חצי שעה. לאחר העירוי, תושאר [1] להשגחה למשך זמן קצר בכדי לוודא שאינך מפתח תגובה כלשהי לתרופה. התרופה יכולה להינתן לך פעם בשבוע או פעם בכל שלושה שבועות.

 

הרצפטין זמינה גם במתן תת עורי אשר משלים את תצורת המתן דרך עירוי לוריד.

הרצפטין תת עורי מאפשר מתן של הסטנדרט הטיפולי המקובל תוך קיצור משך המתן לכ-3 דקות בלבד (במקום 90 דקות בעירוי הראשון ו- 30 דקות בעירויים הבאים).

באלו מקרים ניתנת ההרצפטין?

סרטן שד מוקדם

בארצות רבות וגם בישראל אושרה הרצפטין לטיפול בחולות סרטן שד מוקדם בתחילת 2006. התרופה ניתנת גם לגברים החולים בסרטן שד מוקדם, למרות שלא ידועות מידת יעילותה ותופעות הלוואי האפשריות במקרה זה.

מחקרים קליניים הראו כי הרצפטין יכולה להפחית את הסיכוי לחזרת מחלת הסרטן לאחר טיפול ראשוני בסרטן שד מוקדם. היא יעילה רק בקרב נשים אשר להן מספר רב של קולטני HER2 על גבי תאי הגידול הסרטני. על פי ההערכה, רק לאישה אחת מתוך ארבע צפוי להיות מספר רב של קולטנים על תאי הסרטן, מצב המכונה בשפה הרפואית " HER 2 חיובי". כאשר מאובחן סרטן השד, תאי הגידול הסרטני ייבדקו לחלבון HER2 . לחולות סרטן שד מוקדם בעלות HER2 חיובי, תרופת ההרצפטין תינתן בשילוב עם כימותרפיה ו/או טיפול בקרינה לאחר מכן.

 

סרטן שד מתקדם

טיפול בהרצפטין ניתן גם לחולים עם סרטן שד מתקדם במטרה לשלוט על הגידול הסרטני. התרופה יכולה להינתן ביחד עם התרופות הכימותרפיות טקסול, טקסוטר או נבלבין, או לבדה, לחולי סרטן שד מתקדם שכבר קיבלו לפחות שתי סדרות של טיפולים כימיים. בישראל, התרופה אושרה לשימוש לחולי סרטן שד מוקדם ומתקדם ונמצאת בסל התרופות. 

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

טראסטוזומאב רשומה בישראל לטיפול בסרטן שד גרורתי בהתוויות מסויימות.

תרופות ביוסימילאר להרצפטין

תרופות ביוסימילאר (Biosimilar) הן חלופה טיפולית לתרופה ביולוגית מקורית, המפותחת במעבדה באמצעות הנדסה גנטית המבוססת על רכיבים מן החי, כמו חיידקים או תאי בעלי חיים. התרופות הן בעלות דמיון רב ככל האפשר לתרופה ביולוגית קיימת, אך לא זהות.

בדומה לתרופות גנריות, גם תרופות ביו-סימילאר מצריכות אישור מהרשויות הרגולטוריות, לאחר הוכחת יעילות ובטיחות, באותה דרך כמו תרופת המקור. לתרופת ביו-סימילאר אמורות להיות אותן תופעות לוואי אפשריות שיש לתרופת המקור.

לתרופה הרצפטין קיימות מספר תרופות ביוסימילאר המאושרות לשימוש בישראל ונמצאות בסל הבריאות:

הריטי®-®Herity, אוגיברי®-®Ogivri, קנג'ינטי®-®Kanjinti, טרזימרה®-®Trazimera, הרזומה®-®Herzuma.

תופעות לוואי אפשריות

כל חולה מגיב לטיפול באופן שונה, אנו נתאר את תופעות הלוואי הנפוצות. תיתכנה תופעות לוואי נדירות שאינן מתוארות בדף מידע זה. על כל תופעה יוצאת דופן העלולה להיגרם כתוצאה מהטיפול יש לדווח לאחות או לרופא/ה המטפל/ת.

תופעות הלוואי מהרצפטין קלות בדרך כלל, היות והתרופה פועלת באופן ממוקד על תאי הסרטן ומשפיעה הרבה פחות על התאים הבריאים.

 

תסמינים דמויי-שפעת

תסמינים אלו כוללים חום גבוה וצמרמורות זמן קצר לאחר קבלת התרופה. ניתן לשלוט בתסמינים אלה או להפחית אותם עם תרופות שניתן לקבל מהרופא המטפל.

 

תגובה אלרגית

זוהי תופעת לוואי נדירה של הרצפטין. סימנים לכך כוללים פריחות וגרד בעור, שריקות וצפצופים, קושי או קוצר נשימה. ישגיחו עלייך מקרוב בעת הטיפול, אך יש ליידע את האחות או הרופא/ה המטפל/ת אם מופיעה אחת או יותר מתופעות אלו. להפחתת הסיכוי לפתח תגובה אלרגית, ניתנים אנטיהיסטמינים בטרם תחילת הטיפול בהרצפטין. את העירוי התרופתי ניתן להאט או להפסיק עד היעלמות התגובה האלרגית.

 

כאב קל באזורים בגוף שסרטן השד התפשט אליהם.

ניתן לקבל משככי כאבים כדי להרגיע תופעה זו.

 

שלשול

בדרך כלל ניתן לשלוט בו בקלות באמצעות תרופה, אולם יש לדווח לרופא באם הוא חריף או מתמשך. במקרה כזה חשוב להקפיד על שתייה מרובה.

 

כאבי ראש

יש לדווח לרופא/ה המטפל/ת אם מופיעים כאבי ראש במהלך הטיפול בהרצפטין.

 

השפעות על תפקוד הלב

זוהי תופעת לוואי נדירה אך מסוכנת של טיפול בהרצפטין. בטרם הטיפול בהרצפטין וכן במהלכו ייעשו לך בדיקות לב (בדרך כלל אקו לב או מוגה) כדי להעריך את תפקוד שריר הלב.

 

באם יש לך שאלות נוספות בנוגע לטיפול ולתופעות הלוואי אין להסס ולפנות לרופא/ה.

 

אם הטיפול בהרצפטין ניתן בשילוב עם תרופה כימית, ייתכן ויופיעו תופעות הלוואי של הטיפול הכימי.

 

מידע נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול.
  • יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
  • אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
  • אין מידע בנוגע להשפעה של טרסטוזומאב על פוריות גברים ונשים. אם אתה מודאג יש להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
  • מניעת הריון - התרופה עלולה לפגוע בעובר המתפתח ולכן יש להימנע מהריון בזמן הטיפול בתרופה ולהשתמש באמצעי מניעה יעיל גם במשך חודשיים לפחות מסיום הטיפול. התרופה עלולה לעבור לנוזלי הזרע והנרתיק ולכן יש להשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום) במשך 48 שעות לאחר קבלת הטיפול.
  • אין להניק במהלך הטיפול מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.
  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

 

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

המידע נערך ע"י פרופ' אהרון סולקס, לשעבר מנהל המכון האונקולוגי, מרכז רפואי רבין ומעודכן למרס 2015

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.