סוניטיניב, הנקראת גם סוטנט, (Sutent) היא תרופה ביולוגית המשמשת לטיפול בחולי סרטן כליה (RCC ) מסוג תאים בהירים וכטיפול בגידולי רקמת החיבור של מערכת העיכול ( GIST ), מחלת סרטן מסוג נדיר. בנוסף, ניתן להשתמש בסוניטיניב כטיפול בסוגי סרטן אחרים, כחלק מניסויים קליניים.
סוניטיניב היא סוג תרופה הנקראת "מעכב קינאז" הפועלת על מספר חלבונים ומתערבת בגדילתם של תאי סרטן הכליות. בנוסף, היא פועלת על ידי האטת קצב הגדילה של כלי דם חדשים בתוך הגידול. משתמשים בה לטיפול בחולים עם סרטן כליות (קרצינומה של תאי הכליות) וכטיפול בחולים עם גידולים ברקמת החיבור של מערכת העיכול ( GIST ), שלא ניתן לסייע להם באמצעות התרופה אימאניטיב (גליווק). בנוסף, נערכים ניסויים שמטרתם לבדוק את יעילות סוניטיניב כטיפול אפשרי בסוגים נוספים של סרטן, כולל מלנומה, סרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים ומזותליומה.
מעכבי קינאז פועלים באמצעות התערבות בפעילות חלבונים (קינאזים). לקינאזים חשיבות רבה בוויסות הפעילות והגדילה של התאים משום שהם שולחים שדרים לתא וגורמים לו להתחלק ולייצר תאים חדשים. מעכבי קינאז חוסמים את האותות הללו וכך משפיעים על יכולת הגדילה של התאים. סוגים מסוימים של קינאזים ממריצים את התאים לייצר כלי דם חדשים.
סוגים מסוימים של קינאזים ממריצים את התאים לייצר כלי דם חדשים. תאי הסרטן צריכים לייצר כלי דם חדשים, כדי שיוכלו לגדול ולהתפשט. במקרים של סרטן בכליות, מיוצרות כמויות גדולות מהרגיל של קינאז הנקרא גורם הצמיחה של אנדותל כלי הדם ( VEGF ) . גורם הצמיחה של אנדותל כלי הדם ממריץ את ייצור כלי הדם, ובכך מסייע לגידול הסרטני להתפשט. סוניטיניב חוסמת את פעילות גורם הצמיחה של אנדותל כלי הדם ובכך מעכבת את התפתחותו של הגידול הסרטני.
סוניטיניב היא כמוסה בצבע כתום או קרמל. היא מגיעה בשלוש רמות חוזק שונות: 50 מ"ג, 25 מ"ג ו-12.5 מ"ג.
את התרופה יש ליטול עם כוס מים, וניתן ליטול אותה יחד עם האוכל או על בטן ריקה. המינון המקובל הוא גלולה אחת של 50 מ"ג בכל יום. מחזור הטיפול הוא של גלולה אחת ליום למשך ארבעה שבועות, ולאחר מכן שבועיים של הפסקה. הרופא שלך עשוי לשנות את המינון.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
סוניטיניב רשומה בישראל לטיפול בסרטן כליה מתקדם או גרורתי, או לחולים בגירים עם גידול נוירואנדוקריני בהתוויות מסויימות.
לכל אדם תגובה שונה לתרופות. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד שאחרים עלולים לחוות תופעות לוואי רבות יותר. במידה ומופיעות אחרות הקשורות לתרופה שאינן מוזכרות כאן, יש לשוחח עליהן עם הרופא המטפל. מאחר וסוניטיניב הינה תרופה חדשה, עדיין מוקדם מדי לדעת על כל תופעות הלוואי האפשריות שלה.
עייפות היא תופעה נפוצה. לעיתים היא נובעת מתת-פעילות בלוטת המגן (ראה/י בהמשך). חשוב להקדיש זמן רב למנוחה.
מומלץ להיעזר בחוברת "תשישות ועייפות בקרב חולי סרטן" המכילה מידע ועצות מועילות בנושא. לקבלתה ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-559-995
זוהי תופעה נפוצה. ייתכן ויופיעו אדמומיות בכפות הידיים או בכפות הרגליים. לעיתים כפות הידיים והרגליים נעשות כואבות או נפוחות. בנוסף, עלולים להתרחש שינויים בתחושה, כמו חוסר-תחושה או עקצוץ. במידה ומופיעה תופעה זו - יש לדווח על כך לרופא המטפל. לפעמים, אם הכאב לא שוכך או שמתפתחת שלפוחית, ייתכן שהרופאים שלך יאלצו להפחית את מינון הסוניטיניב או להתערב בטיפול. לעיתים קרובות יש להפסיק את הטיפול.
ייתכן ויופיעו כאבים בפה, או כיבים קטנים במהלך הטיפול. צריכה מרובה של נוזלים והקפדה שגרתית על ניקיון השיניים עשויות לעזור. אנשים מסוימים מבחינים בכך שהפה שלהם נעשה רגיש מידי למשחות שיניים רגילות על בסיס מנטה. ניתן להשתמש במשחת שיניים עדינה לילדים ולדווח על כך לרופא או לאחות. הם עשויים לרשום לך מי-פה למניעה או לטיפול בזיהומים בפה.
סוניטיניב עלולה להשפיע על צבע העור והשיער. סביר להניח שהשיער ישנה את צבעו או יתדלדל. הסבירות לאובדן שיער היא נמוכה ביותר. סביר להניח שצבע העור שלך ידהה, ויקבל גוון צהבהב. שינויים נוספים בעור עשויים לכלול פריחה, אדמומיות, יובש או גירוד. יש להתייעץ עם הרופא או האחות במידה ומופיעים אחד או יותר מתסמינים אלו. הם יוכלו להציע לך להשתמש בקרמים או משחות להרגעת הגירוד ותרופות שיעזרו בהרגעת התופעה.
מומלץ להיעזר בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן המכילה מידע ועצות נוספות. לקבלתה ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בשיחת חינם לטל. 1-800-599-995.
סוניטיניב עלולה לגרום ללחץ דם גבוה אצל חלק מהאנשים. במידה ותופעה זו מתרחשת, סביר להניח שהיא תתרחש במהלך השבועות הראשונים של הטיפול בסוניטיניב. במידה ומתפתח לחץ דם גבוה, ייתכן שהטיפול יופסק, או שיינתנו תרופות לטיפול בלחץ הדם.
ייתכנו שינויים בפעילות המעיים. יש לדווח לרופא המטפל אם המצב חמור או מתמשך. חשוב להקפיד על צריכת נוזלים מרובה במידה ומופיע שלשול.
בחילה קלה היא תופעה די נפוצה, אך בדרך כלל ניתן לטפל בה בקלות. הרופא יכול לרשום תרופות שיוכלו למנוע או להפחית באופן משמעותי את השפעת תופעה זו.
מומלץ להיעזר בחוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול כימי" בכדי לקבל מידע נוסף ועצות מועילות. לקבלתה ללא תשלום מומלץ לפנות ל'טלמידע' בטל. 1-800-599-995.
תופעות לוואי נפוצות פחות
תרופה זו עלולה לגרום לדימום, בדרך כלל מהאף. במידה ומופיעים דימומים בלתי-מוסברים (מהחניכיים, פי הטבעת, דם בצואה, דימום מחתכים או שריטות), יש לדווח מיד לרופא.
סוניטיניב עלולה לגרום לבעיות בלב. במידה ומופיעים כאבים בחזה, קוצר נשימה, או תסמינים אחרים, שעלולים להצביע על השפעה על הלב, יש לדווח מיידית לרופא.
סוניטיניב עלולה להגביר את הסיכון ללקות בקריש דם. אם מופיעים קוצר נשימה, או כאבים בגפיים, יש לדווח מיידית לרופא המטפל.
סוניטיניב עלולה לפגוע ביעילות פעילות בלוטת התריס. במידה ומופיעה עייפות מרובה, ייתכן שיבוצעו בדיקות דם, כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס.
תרופות מסוימות עלולות להתערב בהשפעת הסוניטיניב, ולהחליש את השפעתה. יש לדווח לרופא בנוגע לכל התרופות הנלקחות על ידי החולה, כולל תרופות ללא מרשם, כגון טיפולים משלימים ותרופות צמחיות. יש להימנע משימוש בהיפריקום, ומצריכת אשכוליות ומיץ אשכוליות, במהלך הטיפול בסוניטיניב.
מומלץ שלא להיכנס או להכניס להיריון במהלך הטיפול בסוניטיניב, מאחר שהתרופה עלולה לפגוע בעובר המתפתח. חשוב להשתמש באמצעים יעילים למניעת היריון במהלך הטיפול בסוניטיניב ולפחות מספר חודשים לאחר סיום הטיפול.
יש להימנע מהנקה במהלך הטיפול בסוניטיניב, מאחר שהתרופה עלולה לעבור אל התינוק דרך חלב האם.
טרם ידועות ההשפעות האפשריות של סוניטיניב על הפוריות. במידה ומתעוררות אצל חששות בנושא, יש לשוחח עליהם עם הרופא המטפל.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
מידע זה מעודכן לשנת 2008 בימים אלו נמצא המידע בתהליכי עדכון ויתכנו בו שינויים.
ניתן להתקשר למרכז המידע, טל. 03-5721608 לפרטים.
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.