דף מידע זה מתאר את המגסטרול, תרופה הניתנת כטיפול הורמונלי לסוגים מסוימים של מחלת הסרטן, את האופן בו היא ניתנת, וכמה מתופעות הלוואי האפשריות. טיפולים הורמונליים פועלים על ידי התערבות בייצור או בפעילות של הורמונים מסוימים בגוף. הורמונים הם חומרים המיוצרים על ידי הגוף באופן טבעי, שם הם מתפקדים כשליחים כימיים ומסייעים בשליטה על הפעילות של תאים ואיברים.
מומלץ לקרוא דף מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת 'הטיפול ההורמונלי בסרטן השד', הכוללת מידע ועצות נוספים.
התגובה של כל אדם לכל תרופה היא ייחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים יותר. תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא יופיעו אצל כל מי שמקבל מגסטרול והן עשויות להיות שונות אם אתה נוטל יותר מסוג אחד של תרופות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי הנפוצות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן במידה ותופענה אצלך. עם זאת, לא מתוארות בדף מידע תופעות נדירות מאוד, שקיימת סבירות נמוכה מאוד להופעתן. אם אתה מבחין בתופעות אחרות, שאתה חושב שהן קשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.
מעקב שוטף יתבצע אחר השפעות הטיפול על גופך, לשם כך יקבעו לך מפגשים שגרתיים עם הרופא שלך. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.
התרופה מגסטרול היא חומר הנקרא פרוגסטין, חומר הדומה להורמון הנקבי פרוגסטרון. זוהי תרופה המוכרת כטיפול הורמוני, ולרוב משתמשים בה לטיפול בנשים עם סרטן השד. לעיתים משתמשים במגסטרול לטיפול בסרטן רירית הרחם (סרטן הרחם) ולעיתים נדירות יותר כטיפול בסרטן ערמונית. אפשר לתת מגסטרול גם לנשים, הסובלות מגלי חום במהלך גיל הבלות, או לגברים, הסובלים מגלי חום כתוצאה מטיפולים בסרטן הערמונית.
מאחר ומגסטרול מעוררת תיאבון, היא עשויה לסייע לאנשים, הסובלים מחוסר תיאבון או מירידה במשקל כתוצאה מסרטן מתקדם.
מגסטרול היא גלולה, הקיימות בשני מינונים שונים: 40 מ"ג ו-160 מ"ג.
המינון היומי הרגיל לטיפול בסרטן השד הוא 160 מ"ג. לרוב נלקחת הגלולה פעם אחת ביום, אך ניתן לקבלה במינונים קטנים יותר, במרווחים שווים לאורך היום. כאשר ניתן מרשם של מינון יומי חד-פעמי, יש לקחת את התרופה בשעה קבועה בכל יום (אין חשיבות באיזו שעה של היום). כאשר מקבלים מרשם של מינון מחולק (יותר מפעם אחת ביום), יש לקחת את התרופה במרווחים שווים לאורך היום.
אם שכחת לקחת את הגלולה, אל תדאג, השינוי ברמות התרופה בדמך אינו גדול, אך השתדל לא להחמיץ גלולות. זכור לקבל מרשם חדש מספר שבועות לפני שיאזלו לך הגלולות, וודא שהצטיידת במספיק גלולות לחופשות וכדומה.
אופן הפעולה של המגסטרול טרם הובן במלואו, אך יש המאמינים שהיא מתערבת בדרך כלשהי בפעולתם של ההורמונים הנקביים.
סוגים רבים של סרטן השד מושפעים מהורמונים - כלומר, הם מסתמכים על אספקה של הורמוני מין ספציפיים בכדי לגדול. על פני השטח של תאי הסרטן ישנם חלבונים, הנקראים קולטנים, שרגישים להורמונים המיניים. על מנת להקל את הבנת התהליך ניתן לדמות אותו למנעול ומפתח. כאשר הורמוני המין באים במגע עם הקולטנים הם פותחים, או מפעילים, את חלוקת תאי הסרטן והגידול מתפשט. מגסטרול מפריעה לתהליך זה באיזשהו אופן, ייתכן שהיא מונעת מתאי הסרטן לשמור על הקולטנים שעל פני השטח שלהם ומסלקת ביעילות את 'הנעילה'. ייתכן גם שיש לה אופן פעולה ישיר יותר בהשמדת תאי הסרטן, שלא זוהה עד כה.
הרופא שלך יתחשב במספר גורמים, בטרם יחליט אם מגסטרול היא הטיפול המתאים ביותר עבורך. הוא יתחשב במחקרים שבחנו את השפעות המגסטרול על נשים עם סרטן השד.
בדרך כלל משתמשים במגסטרול לטיפול בסרטן השד אצל נשים שהסרטן שלהן חזר, לאחר פרק זמן שבו הצליחו לשלוט עליו בהצלחה בעזרת טיפולים הורמוניים אחרים, כמו טאמוקסיפן.
ניתן גם להשתמש במגסטרול לטיפול בנשים שהסרטן שלהן לא הגיב לטיפולים הורמוניים אחרים, אך על פני השטח של תאי הסרטן שלהן קיימים קולטנים של ההורמון המיני אסטרוגן.
תופעות הלוואי של מגסטרול נחשבות מעטות ומתונות יחסית. תופעת הלוואי השכיחה ביותר הקשורה לתרופה זו היא תיאבון מוגבר, הגורם לעליה במשקל אצל חלק מהמטופלים. הקפדה על תזונה נכונה עשויה לסייע לשלוט על התופעה הזו. עם זאת, חשוב כי תשוחח עם הרופא שלך לפני כל שינוי בהרגלי התזונה הרגילים שלך.
יש המדווחים על נפיחות קלה בקרסוליים, שנגרמה כתוצאה מאגירת נוזלים. לעיתים קרובות התרופה גורמת לתחושת בחילה בשבועות הראשונים של הטיפול, אך אצל רוב האנשים תופעה זו חולפת לאחר זמן מה. מי שחוו קריש דם או דלקת בורידים צריכים לשוחח על כך עם הרופא שלהם, לפני תחילת השימוש במגסטרול, מפני שייתכן שתהיה לכך השפעה על מחזור הדם שלהם.
לעיתים נדירות מאוד דווח על תגובות אלרגיות, צהבת ולחץ דם גבוה כתוצאה מהשימוש בתרופה זו.
בדומה למרבית התרופות, אין להשתמש במגסטרול במהלך היריון. לעיתים המגסטרול מפסיקה את פעילות המחזור החודשי, אולם היא אינה אמצעי מניעה, ולכן יש להשתמש באמצעי מניעה בטוחים במהלך הטיפול במגסטרול.
חולי סכרת צריכים לפקח על רמת הסוכר בדמם ביתר קפידה במהלך הטיפול, וייתכן שיאלצו להתאים את תרופות הסוכרת שלהם לטיפול במגסטרול. בכל בעיה בנוגע לשליטה בסוכרת יש לפנות לרופא המטפל.
שמור את הכמוסות במקום בטוח, הרחק מהישג ידם של ילדים. מגסטרול אצטאט עלולה להזיק להם.
אם הרופא מחליט להפסיק את הטיפול, החזר את הכמוסות הנותרות לרוקח. אל תשליך אותן לאסלה או לפח האשפה.
אם הקאת מיד אחרי שנטלת גלולה, דווח על כך לרופא שלך. יתכן שתצטרך לקחת כמוסה נוספת.
אם שכחת לקחת כמוסה, אל תיקח מנה כפולה. הודע על כך לרופא או לאחות.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
דף המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
תודתנו
למאגר המידע הבריטי CancerBACKUP
על הסכמתם לתרגום דף מידע זה ולהתאמתו לצרכי הארץ
ולקרן קנדי לי על תמיכתה הנדיבה, שאפשרה זאת
Our thanks go to
CancerBACKUP
For their approval of the translation of this information and its adaptation to local needs
and to The Kennedy Leigh Charitable Trust
For its generous support that made it possib
תודתנו לדר' נאורה יעל החושן
אונקולוגית בכירה במכון האונקולוגי, מרכז רפואי ת"א ע"ש סוראסקי
חברת ועדת העדכון לנושא שד באגודה למלחמה בסרטן
על הערותיה והערותיה
מעודכן לספטמבר, 2004