לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אנאסטרוזול - Anastrozole (ארימידקס® - ®Arimidex)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אנאסטרוזול, המשמשת כטיפול הורמונלי בסרטן השד. דף מידע זה אמור לסייע לך לקבל מידע על הטיפול הניתן לך.

כדאי לקרוא דף מידע זה במקביל לחוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת 'הטיפול ההורמונלי בסרטן השד', הכוללת מידע ועצות נוספים.

 

אנאסטרוזול היא תרופה הורמונלית, הניתנת כטיפול בסרטן השד לנשים שעברו את גיל המעבר, כלומר לאחר הפסקת מחזור הווסת.

טיפולים הורמונליים משפיעים על הייצור של הורמונים מסוימים בגוף, או על פעילותם. הורמונים הם חומרים, המיוצרים באופן טבעי בגוף. הם מתפקדים כ'שליחים כימיקליים' ועוזרים לפקח על פעילותם של תאים ואיברים בגוף.

 

קיימים סוגים שונים של טיפולים הורמונליים. הרופא שלך יוכל לדון איתך בנוגע לטיפול המתאים ביותר למצבך.

תרופות מעכבות ארומטאז

רוב גידולי סרטן השד תלויים בהורמון אסטרוגן כדי לגדול. המקור העיקרי לאסטרוגן אצל נשים שעברו את גיל המעבר, הוא דרך המרה של אנדרוגנים, הורמוני מין המיוצרים על ידי בלוטת יותרת הכליה, לאסטרוגנים. תהליך זה מבוצע על ידי אנזים שנקרא ארומטאז.

תהליך ההמרה נקרא ארומטיזציה ומתרחש לרוב ברקמות השומניות של הגוף. ארימידקס חוסמת את תהליך הארומטיזציה, ובכך מפחיתה את כמות האסטרוגן בגוף. תרופות הפועלות באופן זה ידועות בתור מעכבות ארומטאז. קיימות תרופות נוספות הידועות כמעכבות ארומטאז, והן פמארה (לטרוזול) וארומזין (אקסמסטיין).


כיצד נוטלים את התרופה

אנאסטרוזול היא גלולה לבליעה פעם ביום, רצוי לאחר האוכל ובאותה שעה כל יום, בין אם בשעות הבוקר ובין אם בשעות הערב.

באילו מצבים ניתנת התרופה

רופאים מביאים בחשבון גורמים שונים כאשר הם מתכננים איזה טיפול יינתן לכל אדם, לכן חשוב כי תשוחחי עם הרופא המומחה שלך. הרופא יקבל החלטה בנוגע לטיפול, בהתבסס על הידע הרפואי העדכני והמצב היחודי שלך.

אנאסטרוזול ניתנת כטיפול מונע, אדג'וואנטי בלועזית, אחרי ניתוח לנשים עם גידולים חיוביים לקולטני אסטרוגן ו/או לקולטני פרוגסטרון, לשם הפחתת הסיכון להישנות המחלה. התרופה מתאימה לשימוש של נשים לאחר גיל המעבר.

טיפול אדג'וואנטי במעכבי ארומטז ניתן למשך 5 שנים, או אחרי שנתיים וחצי של טיפול בטמוקסיפן - למשך שנתיים וחצי, או אחרי חמש שנים טיפול בטמוקסיפן - למשך שנתיים וחצי לפחות.

לעתים ניתנת אנאסטרוזול לפני ניתוח לנשים עם סרטן שד מקומי, במטרה לאפשר להן לעבור כריתה חלקית (הסרה של הגוש) במקום כריתה מלאה (הסרה של השד כולו). טיפול הניתן לפני ניתוח נקרא טיפול ניאו-אדג'ווואנטי.

אנאסטרוזול משמשת גם לטיפול בנשים החולות בסרטן שד מתקדם, סרטן שהתפשט לחלקי גוף נוספים, או במקרים של הישנות המחלה לאחר קבלת טיפול בתרופות הורמונליות אחרות, כמו טמוקסיפן.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

אנסטרזול רשומה בישראל לטיפול בסרטן שד מתקדם בחולות פוסט מנופאוזליות כקו טיפול ראשון; בחולות סרטן שד מתקדם עם קולטנים לאסטרוגן כטיפול משלים; וטיפול משלים מוארך (extended adjuvant) בסרטן שד בשלב מחלה מוקדם בנשים פוסט-מנופאוזליות אשר השלימו 5 שנות טיפול משלים הורמונלי.

תופעות לוואי אפשריות

התגובה של כל אדם לכל תרופה היא יחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים חווים יותר. חלק מן האנשים עשויים לסבול מתופעות הלוואי המתוארות בדרגות שונות. אם תופענה תופעות לוואי כלשהן, הן בדרך כלל יהיו קלות.

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר. עם זאת, לא מתוארות תופעות נדירות מאוד, שקיימת סבירות נמוכה מאוד שתשפענה עליך.

תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא בהכרח יופיעו אצל כל מי שמקבלת אנאסטרוזול, ואת עשויה לחוות תופעות לוואי שונות אם את נוטלת יותר מסוג אחד של תרופה.

תיפגשי עם הרופא באופן שגרתי במהלך קבלת הטיפול, על מנת שיוכל לעקוב אחר השפעות הטיפול עליך לאורך זמן. אם את מבחינה בתופעות אחרות, שאת חושבת שהן קשורות לתרופה, תוכלי לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך, וכן לדון בכל שאלה שהיא הנוגעת לטיפול ולתופעות הלוואי, היות והם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.

גלי חום והזעה

תופעה זו היא לרוב מתונה, ועשויה להיעלם לאחר פרק זמן מסוים ולא להוות בעיה. עבור חלק מהנשים, הפסקה מוחלטת או הפחתה בצריכת תה, קפה, ניקוטין ואלכוהול מסייעת להקלת ההזעות. לפעמים ניתן לקבל תרופות לטיפול בגלי חום אלה. לפי מחקרים חדשים נטילת פרוגסטרון, או כדורים מסוימים נגד דיכאון, יכולה לעזור לטפל בתופעת לוואי זו.

רפואה משלימה מסייעת אף היא לחלק מהנשים, ורופא המשפחה שלך יוכל למסור לך פרטים לגבי טיפולים שתוכלי לקבל דרך קופת החולים שלך. בחוברת 'מה חשוב לדעת אודות טיפול רפואי מוכח, טיפול משלים וטיפול אלטרנטיבי' של האגודה למלחמה בסרטן תוכלי למצוא מידע נוסף בנושא. אם את סובלת מגלי חום מטרידים, אל תהססי לשוחח על כך עם הרופא שלך.

יובש נרתיקי (וגינאלי)

תופעה זו עלולה לאפיין את השימוש באנאסטרוזול. קיימות משחות ג'ל העשויות לסייע בהפחתת היובש. ניתן להשיג את המשחות בכל בית מרקחת, והרופא המטפל בך יוכל לרשום לך אותן. לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'מיניות האישה', הכוללת מידע נוסף על הדרכים להתמודדות עם תופעה זו.

כאבי שרירים וכאבי פרקים

תופעות לוואי אלה שכיחות יחסית, יותר מאשר נהוג היה לחשוב בעבר. אם את סובלת מהן, דווחי על כך לרופא שלך על מנת שיוכל לרשום לך תרופות שיקלו עליך.

סיכון לאוסטיאופורוזיס

נשים הסובלות מהידלדלות העצם או שנמצאות בסיכון צריכות לעבור הערכה של צפיפות העצם לפני הטיפול בארימידקס ובמהלכו. לעיתים יידרש טיפול תרופתי כדי למנוע התפתחות אוסטיאופורוזיס.

עייפות וכאבי ראש

למרות שתופעות אלה אינן נפוצות, נשים מסוימות עלולות לסבול מעייפות ומכאבי ראש במהלך השימוש בארימידקס. חשוב שתקדישי זמן רב למנוחה, וספרי לרופא שלך אם את סובלת מכאבי ראש, על מנת שיוכל לרשום לך תרופות שיקלו עליך. בחוברת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' של האגודה למלחמה בסרטן תוכלי למצוא מידע נוסף בנושא.

דלילות שיער

חלק מהנשים מבחינות ששיער ראשיהן נעשה דליל במהלך הטיפול באנאסטרוזול. התופעה קלה, בדרך כלל.

בחילה והקאות

תופעות אלה נדירות ולרוב קלות. לעיתים קרובות ניתן להקל על תחושת הבחילה בנטילת התרופה יחד עם האוכל, או לפני השינה. אם את סובלת מאחת מתופעות אלה, דווחי על כך לרופא שלך, על מנת שיוכל לרשום לך תרופות אשר יעזרו לשלוט בהן.

 

משך הטיפול

הרופא המטפל בך ישוחח עמך על משך הטיפול המתאים למצבך, לדעתו. לעיתים קרובות הטיפול ניתן למשך מספר חודשים או שנים. הטיפול בארימידקס יכול להימשך כל זמן שהוא עוזר לשלוט בסרטן באופן יעיל.

דברים שחשוב לזכור לגבי גלולות ארימידקס

  • חשוב לדעת שתיתכן תגובה בין-תרופתית של אנאסטרוזול ותרופות אחרות. עלייך לציין בפני הרופא המטפל בך אילו תרופות את נוטלת, גם אם הן שייכות לרפואה המשלימה, לפני תחילת הטיפול.
  • שמרי את הגלולות במקום בטוח, הרחק מהישג ידם של ילדים. במידה ויתגלו על ידם, אנאסטרוזול עלולה להזיק להם.
  • אם הקאת מיד לאחר שנטלת גלולה, ספרי על כך לרופא שלך. ניתן להמתין עד לשעות הבוקר כדי להתקשר לצוות הרפואי. ייתכן ותצטרכי לקחת גלולה נוספת.
  • אם את שוכחת לקחת גלולה, אל תיקחי מנה כפולה. הודיעי על כך לרופא המטפל או לאחות. אל תילחצי, השינוי ברמות התרופה בדמך לא יהיה משמעותי, אך השתדלי שלא להחמיץ יותר מגלולה אחת או שתיים ברציפות.
  • זכרי לקבל מרשם חדש מספר שבועות לפני שיאזלו לך הגלולות, בייחוד וודאי כי הצטיידת במלאי מספק של גלולות לחופשות וכדומה.
  • אם הרופא מחליט להפסיק את הטיפול, החזירי את הגלולות שנשארו לך לרוקח. אל תשליכי אותן לאסלה או לפח האשפה.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו

למאגר המידע הבריטי CancerBACKUP

על הסכמתם לתרגום דף מידע זה ולהתאמתו לצרכי הארץ

ולקרן קנדי לי על תמיכתה הנדיבה, שאפשרה זאת

 

תודתנו

לד"ר אלה עברון,

מנהלת שירות סרטן השד

המכון אונקולוגי, המרכז הרפואי אסף הרופא

וחברת וועדת העדכון של סרטן השד באגודה למלחמה בסרטן

על הערותיה והארותיה

מעודכן לנובמבר 2007