לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

קפציטבין - Capecitabine (קסלודה® - ®Xeloda)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

קסלודה היא תרופה כימותרפית הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן, כמו סרטן המעי הגס וסרטן השד. דף מידע זה מתאר את הקסלודה, כיצד היא ניתנת, וכמה מתופעות הלוואי האפשריות. מומלץ לקרוא דף מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת "הטיפול הכימי - כימותרפיה", הכוללת מידע ועצות נוספים.

התגובה של כל אדם לכימותרפיה היא יחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים יותר. תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא ישפיעו על כל מי שמקבל קסלודה, והן עשויות להיות שונות אם אתה* נוטל יותר מסוג אחד של תרופה כימותרפית.


בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן אם תופענה אצלך. עם זאת, לא מתוארות תופעות נדירות מאוד, שקיימת סבירות נמוכה מאוד להופעתן. אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.


תיפגש עם הרופא באופן שגרתי במהלך קבלת טיפול זה, כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.

*המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


איך היא נראית?

טבליות בצבע אפרסק כהה המכילות 500 מ"ג.

טבליות בצבע אפרסק בהיר המכילות 150 מ"ג.

איך מקבלים אותה?

בבליעה; יש לבלוע את הטבליות שלמות עם כוס מים במהלך חצי שעה לאחר סיום הארוחה. יתכן ותצטרך לבלוע שילוב של טבליות המכילות 500 ו150 מ"ג . עליך לוודא כי אתה נוטל את המינון הנכון.
בדרך כלל ניתנת התרופה בסדרות. כל סדרה אורכת כ- 14 ימים, אשר בהמשכה 7 ימים של מנוחה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

קפציטבין רשומה בישראל לטיפול בסרטן המעי הגס, סרטן קיבה וסרטן שד בהתוויות מסויימות.

בדיקה לאבחון חסר פעילות האנזים (Dehydrogenase Dihydropyrimidine (DPD

לפני תחילת הטיפול בפלואורואורציל חשוב לבצע בדיקת דם לחוסר פעילות, העדר חלקי או מלא של האנזים האנזים (Dehydrogenase Dihydropyrimidine (DPD בגוף. DPD הוא אנזים שעוזר לגוף לפרק פלואורואורציל. באנשים עם רמות DPD נמוכות או ללא DPD כלל קיים סיכון מוגבר לתופעות לוואי חמורות או מסכנות חיים מפלואורואורציל. בעוד חוסר מוחלט באנזים DPD מאוד נדיר, לפי ההערכות כ-3-8% מהאוכלוסיה סובלים מחוסר חלקי באנזים. חוסר זה אינו מתבטא בסימפטומים כלשהם וניתן לגילוי רק בבדיקת דם. בדיקת הדם נמצאת בסל הבריאות החל משנת 2024 ומתבצעת בבתי החולים בכפוף לטופס 17 מקופת החולים. אם מתגלה חוסר באנזים DPD הרופא המטפל עשוי להמליץ על טיפול במינון נמוך יותר של פלואורואורציל או החלפת הטיפול בסוג כימותרפיה שונה.

תופעות לוואי אפשריות 

בחילה והקאות

בדרך כלל מתונות. יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילה שעשויות למנוע או להפחית אותה. אם יהיו לך בחילה או הקאות, הן עשויות להתחיל לאחר מתן הטיפול ולהימשך עד יום אחד. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, ספר על כך לרופא שלך. הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

כאבים וכיבים בפה

אם יש לך כאבים בפה, או אם אתה מבחין בכיבים קטנים, ספר על כך לרופא שלך; הוא יוכל לרשום לך טיפול מתאים, כגון שטיפות פה מיוחדות. שתיה מרובה וצחצוח שיניים סדיר, אשר מבוצע בעדינות בעזרת מברשת שיננים רכה, עשויים להפחית את התופעה.

שינויים זמניים בחוש הטעם

עשויים להופיע. תופעה זאת תעלם עם תום הטיפולים. תזונאי בבית החולים יוכל לייעץ לך בנושא זה. לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'הטיפול התזונתי התומך בחולה הסרטן', ובה מידע נוסף ועצות בנושא.

שלשול.

עלול להיות חמור, אך בדרך כלל ניתן לשלוט בו באמצעות תרופה. ספר לרופא שלך אם הוא חריף, כלומר מופיע 4-6 פעמים ביום, או שהוא מתמשך. יתכן והרופא יחליט על הפסקה במתן התרופה. עם זאת ניתן יהיה לחזור וליטול את התרופה במינון נמוך יותר. חשוב להרבות בשתיית נוזלים.

כאבי בטן ועצירות.

בדרך כלל ניתן להקל על תופעה זו בעזרת שתיית מרובה של נוזלים ואכילת מזון עתיר סיבים. בנוסף, התעמלות קלה עשויה לסייע. לעתים הרופא המטפל יחליט לרושם לך תרופות אשר ימריצו את פעולת המעיים.

אובדן תיאבון.

גם אובדן תיאבון הוא מתון בדרך כלל, ונמשך כיום אחד. לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'הטיפול התזונתי התומך בחולה הסרטן', הכוללת עצות שונות, ובנוסף, דיאטנית בבית החולים תוכל לעזור לך.

שינויים בעור.

כאבים ואדמומיות בכפות הידיים והרגלים (ידוע גם בכינוי 'סינדרום פאלמר פלאנטר'). מצב זה זמני, ושיפור יחול עם תום הטיפול. יתכן ותקבל ויטמין B6, אשר עשוי להפחית תופעה זו. קסלודה יכולה לגרום ליובש בעור או לפריחה שעלולה להיות מגרדת. הרופא שלך יכול לרשום לך תרופה שתעזור לך להתגבר על בעיה זו. יתכן ויהיה צורך להפסיק הטיפול באמצע מחזור טיפולי, במקרה של כאבים או בועות או סדקים בעור הידיים או הרגלים.

תשישות ועייפות.

חשוב שתקצה זמן רב למנוחה.


תופעות לוואי שכיחות פחות 

ירידה זמנית בספירות הדם.

ירידה כזו עלולה לגרום לאנמיה (חוסר דם), סיכון לשטפי דם או דימום, וסיכון מוגבר לזיהום. תופעה זו יכולה להתחיל כ-7 ימים לאחר מתן הטיפול ולהגיע לשיאה בשבוע השני לאחריו. לאחר מכן, ספירות הדם שלך יתחילו לעלות בהדרגה ויחזרו למצבם התקין בתוך 28-21 ימים. המידה שבה תרד ספירת הדם שלך תלויה במינון של הכימותרפיה שאתה מקבל ובאילו תרופות כימותרפיות אחרות אתה מקבל במשולב, אם בכלל. הרופא שלך יוכל לייעץ לך מה הסיכוי שספירת הדם שלך תרד בגלל הכימותרפיה. ספירת הדם שלך תיבדק באופן שגרתי כדי לעקוב אחר תפקוד מוח העצם. אם החום שלך עולה מעל 38 מעלות, או אם מתפתחים אצלך שטפי דם או דימומים בלתי מוסברים, או אם פתאום אתה לא מרגיש טוב אפילו אם אין לך חום גבוה, פנה מיד לרופא שלך או לבית החולים.

נשירת שיער.

נשירת השיער אינה שכיחה. השיער יכול להידלל או לנשור כליל. הנשירה מתחילה בדרך כלל שלושה או ארבעה שבועות אחרי קבלת המנה הראשונה של קסלודה, אם כי היא יכולה להתחיל עוד קודם. מצב זה הוא זמני: השיער יצמח שוב כשהטיפול ייגמר.

כאבי ראש וסחרחורת.

על תופעות אלה עליך לדווח לרופא שלך.

יצירת דמעות מוגברת.

תופעה זו זמנית.


מידע נוסף 

פוריות.

יתכן שנטילת קסלודה תשפיע על היכולת של אשה להרות, או על היכולת של גבר לעבר אישה. חשוב לשוחח על נושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.

מניעת הריון.

מומלץ לא להרות או לעבר אישה בזמן נטילת הקסלודה , מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. גם על כך יש לשוחח עם הרופא המטפל.

ישנן תרופות אחרות שעלולות לגרום לנזק במשולב עם קבלת כימותרפיה. זכור תמיד ליידע את הרופא המטפל על כל תרופה אחרת שאתה נוטל:

וורפארין.

יתכן ותצטרך לעבור לעתים קרובות יותר בדיקות של קרישת הדם.

חומצה פולית.

חשוב שהרופא המטפל יידע על נטילת החומצה הפולית, שכן זו עלולה להחמיר את תופעות הלוואי של הקסלודה.

דברים שחשוב לזכור לגבי טבליות קסלודה

  • חשוב לקחת את הטבליות בזמן. חובה ליטול אותן בדיוק לפי הוראות הרופא.
  • שמור את הטבליות במקום בטוח הרחק מהישג ידם של ילדים: קסלודה עלולה להזיק להם.
  • אם הרופא מחליט להפסיק את הטיפול, החזר את הטבליות שנשארו לך לבית המרקחת. אל תזרוק אותן לאסלה או לפח.
  • אם הקאת מיד אחרי שנטלת את הטבליה, ספר על כך לרופא שלך, שכן יתכן שתצטרך ליטול טבליה נוספת. אל תיקח טבליה נוספת בלי להודיע על כך קודם לרופא שלך.
  • אם אתה שוכח לקחת טבליה, אל תיקח מנה כפולה. הודע על כך לרופא שלך, ושמור על לוח הזמנים של המינון הקבוע שלך.

<< לרשימת התרופות