דוקסורוביצין ליפוזומאלי היא תרופה כימותרפית הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של סרטן. דף מידע זה מתאר את דוקסורוביצין ליפוזומאלי, את האופן בו היא ניתנת, וכמה מתופעות הלוואי האפשריות. כדאי לקרוא מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת "הטיפול הכימי - כימותרפיה", הכוללת מידע ועצות נוספים.
התגובה של כל אדם לכימותרפיה היא יחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים חווים יותר. תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא ישפיעו על כל מי שמקבל דוקסורוביצין ליפוזומאלי, והן עשויות להיות שונות אם אתה נוטל יותר מסוג אחד של תרופה כימותרפית.
במידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות שכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן אם הן תופענה. עם זאת, לא מתוארות תופעות לוואי נדירות מאוד, דהיינו - תופעות שישנה סבירות נמוכה מאוד שהן תשפענה עליך. אם אתה חווה תופעות כלשהן שלדעתך קשורות לתרופה אך אינן מתוארות במידע זה, דון בהן עם הצוות המטפל בך.
תיפגש עם הרופא באופן שגרתי במהלך קבלת טיפול זה, כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.
דוקסורוביצין ליפוזומאלי נבדלת מהדוקסורוביצין הרגילה בכך שהמולקולות של התרופה סגורות בתוך ציפוי שומני, הנקרא ליפוזום (liposome). הליפוזום מאפשר לדוקסורוביצין לשהות בזרם הדם זמן ממושך יותר, וכך כמות גדולה יותר של כימותרפיה מגיעה לתאים הסרטניים, בעוד שיש ברקמות הבריאות פחות תופעות לוואי.
התרופה אינה מתאימה לכל אחד; כדאי שתשוחח עם הרופא המטפל והוא יוכל לייעץ לך לגבי אפשרות של שימוש בה.
נוזל בצבע אדום בהיר.
בזריקה לתוך הוריד דרך צינורית המוכנסת לתוך הוריד או דרך עירוי מרכזי שמוכנס מתחת לעור לתוך וריד ליד עצם הבריח.
ירידה זו עלולה לגרום לאנמיה, סיכון לשטפי דם או דימום, וזיהום. השפעה זו עלולה להתחיל 7 ימים לאחר מתן הטיפול, ובדרך כלל מגיעה לשיאה 10-14 יום לאחר הכימותרפיה. אז, ספירת הדם שלך תעלה בהדרגה ובדרך כלל תחזור למצבה הרגיל תוך 21 יום. המידה שבה תרד ספירת הדם שלך תלויה במינון של הכימותרפיה שאתה מקבל ובאלו תרופות כימותרפיות אחרות אתה מקבל במשולב, אם בכלל. הרופא שלך יוכל לייעץ לך מה הסיכוי שספירת הדם שלך תרד בגלל הכימותרפיה. ספירת הדם שלך תיבדק באופן שגרתי כדי לעקוב אחר תפקוד מוח העצם. אם החום שלך עולה מעל 38 מעלות, או אם מתפתחים אצלך שטפי דם או דימומים בלתי מוסברים, או אם פתאום אתה לא מרגיש טוב אפילו אם אין לך חום גבוה, פנה מיד לרופא שלך או לבית החולים.
אם אתה מרגיש כאבים בפה, או שאתה מבחין בכיבים קטנים, ספר על כך לרופא שלך: הוא יוכל לרשום לך טיפול מתאים.
העור שלך עלול להתכהות בגלל ייצור יתר של פיגמנט (צובען). התופעה תעלם מספר חודשים אחרי תום הטיפול. יתכן שתחוש כאבים ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים ('סינדרום פאלמר פלאנטר'). תופעה זו היא זמנית, ומשתפרת עם תום הטיפול. הרופא המטפל בך יוכל לייעץ לך לגבי תופעת הלוואי הזו.
בזמן הטיפול דוקסורוביצין ליפוזומאלי, וגם מספר חודשים לאחר מכן, תהיה יותר רגיש לשמש, והעור שלך יישרף יותר בקלות. תוכל לצאת לשמש, אך עליך להימרח בקרם עם מקדם הגנה גבוה, וללבוש בגדים מגנים. באגודה למלחמה בסרטן מידע רב אודות התנהגות חכמה בשמש והגנה על העור.
כאבים בגב, קוצר נשימה, כאבי ראש ונפיחות בפנים יכולים להופיע לאחר קבלת התרופה. הרופא יכול לתת לך מרשם לתרופה שתפחית תופעות הלוואי האלה ואותה תוכל ליטול לפני הטיפולים הבאים.
כיום קיימות תרופות יעילות ביותר נגד בחילה שעשויות למנוע או להפחית אותן. אם יהיו לך בחילה או הקאות, הן עשויות להתחיל לאחר מתן הטיפול ולהימשך מספר ימים. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, ספר על כך לרופא שלך. הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות נגד בחילה, שעשויות להיות יעילות יותר.
אף על פי שהתופעה שכיחה פחות מאשר בדוקסורוביצין הרגיל, דוקסורוביצין ליפוזומאלי יכולה להשפיע על פעילות הלב, השפעה התלויה במינון שניתן. נדיר מאוד שתהיה השפעה על הלב כאשר משתמשים במינונים המקובלים. לפני תחילת הטיפול תתבקש לבצע מיפוי לב, על מנת להעריך את התפקוד הלבבי, ובעיקר את כושר התכווצות החדר השמאלי. יתכן שכעבור מספר מחזורי טיפול תתבקש לחזור על בדיקה זו.
נשירת שיער אינה נפוצה במינונים נמוכים, אך יכולה להופיע כשמקבלים את התרופה במינון גבוה. השיער עלול להידלל ולעתים גם לנשור לגמרי. אם תתרחש נשירת שיער, היא תתחיל בדרך כלל 3-4 שבועות לאחר תחילת הטיפול, למרות שהוא עשויה להתחיל קודם לכן. זהו מצב זמני, והשיער יצמח עם תום הטיפול.
אם האיזור סביב מקום ההזרקה מאדים או מתנפח בכל זמן שהוא, עליך להודיע לצוות המטפל גם אם אתה בביתך. יש אנשים שמרגישים סומק וחום כשהם מקבלים את התרופה.
אם אתה מבחין בעקצוץ או צריבה סביב הוריד בזמן מתן התרופה, או נזילה של נוזלים מאזור הצינורית, חשוב מאוד שתיידע את הרופא או האחות. ישנן תרופות אחרות שעלולות לגרום לנזק במשולב עם קבלת כימותרפיה. זכור תמיד ליידע את הרופא המטפל על כל תרופה אחרת שאתה נוטל.
יתכן שנטילת דוקסורוביצין ליפוזומאלי תשפיע על היכולת של אשה להרות או של גבר לעבר אישה. חשוב לדון בנושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.
מומלץ שלא להרות או לעבר אישה בזמן נטילת דוקסורוביצין ליפוזומאלי, שכן הדבר עלול לגרום נזק לעובר המתפתח. גם בכך יש לדון עם הרופא המטפל.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא