פמטרקסד היא תרופה כימית הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת סרטן, בעיקר כטיפול במזותליומה מתקדמת של הריאה (גידול סרטני בקרום העוטף את הריאה ואת דופן החזה) וכטיפול בסרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים (NSCLC).
דף מידע זה מתאר את האלימטה, את אופן קבלתה, ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה.
על מנת לקבל תמונה מלאה יותר על הטיפול והתרופה, כדאי לשלב את קריאת דף המידע הזה עם החוברת 'הטיפול הכימי - כימותרפיה' וחוברת "לדעת יותר על סרטן ריאות" של האגודה למלחמה בסרטן. כמו כן, ב'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן, בטל. 1-800-599-995 תוכל למצוא מידע נוסף בנוגע לסוג הסרטן בו חלית.
אלימטה הינה נוזל שקוף חסר צבע.
אלימטה ניתנת אחת ל-3 שבועות בעירוי לוריד באחת משלושת הדרכים הבאות:
משך העירוי הינו 10 דק'. כימותרפיה מורכבת ממספר מחזורי טיפול הניתנים במשך כמה חודשים. טווח הטיפול ומספרי הטיפולים לו תזדקק תלויים בסוג ובהיקף הגידול הסרטני שלך. אלימטה ניתנת לעיתים בשילוב תרופות כימיות אחרות. הרופא והאחות המטפלים בך ידונו עימך על סוג הטיפול שיותאם לך.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
פמטרקסד רשומה בישראל לטיפול בסרטן ריאות ובמזותליומה בהתוויות מסויימות.
תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. ישנם אנשים החווים מעט תופעות לוואי בעוד אחרים מדווחים על תופעות לוואי רבות. בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
יש לציין כי התרופה משפיעה באופן שונה על מטופלים שונים ויוצרת תופעות לוואי אחרות. כמו כן, שילוב של תרופות כימיות עשוי גם הוא ליצור תופעות לוואי שונות. תופעות נדירות אינן נכללות בדף המידע. אם אתה מבחין בתופעות אחרות מהמפורטות בדף זה תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.
תרופה זו עלולה לגרום לירידה במספר כדוריות הדם הלבנות הנלחמות בזיהומים בדמך. תופעה זו עלולה להגביר את הסיכון לזיהום. כמו כן, עלולים להופיע אצלך פצעים או דימומים במקרה שתיווצר ירידה בטסיות הדם שלך, התאים הגורמים לקרישת דם, או אנמיה במקרה של ירידה בכדוריות הדם האדומות.
הירידה יכולה להתחיל כשבעה ימים לאחר מתן הטיפול, ולהגיע לרמה הנמוכה ביותר, 14-10 ימים לאחר הטיפול. ספירות הדם שלך יתחילו לעלות בהדרגה וסביר כי יחזרו למצבן התקין לפני מועד המחזור הבא של הכימותרפיה. ספירת הדם שלך תיבדק באופן שגרתי על מנת לעקוב אחר תפקוד מוח העצם.
במידה וחום גופך עולה מעל 38°C מעלות, או אם מתפתחים אצלך דלקות, שטפי דם או דימומים בלתי מוסברים, או שאינך מרגיש טוב - פנה מיד לרופא שלך או לבית החולים.
פמטרקסד עשויה להפחית את מספר טסיות הדם, המסייעות בקרישת הדם לאחר פציעה או דימום. דווח לרופא אם הנך מבחין בדימומים או חבלות המופיעות בלא סיבה, כגון דימום מהאף, נקודות אדומות או פריחה על העור, או דימום מהחניכיים.
בזמן הטיפול בפמטרקסד, ייתכן ותופיע אנמיה. תופעה זו תגרום לך לתחושת עייפות רבה ולקוצר נשימה. דווח לרופא או לאחות אם תסמינים אלו מופיעים אצלך.
ייתכן ותחוש עייפות רבה בזמן הטיפול. חשוב שתנסה להקדיש זמן רב ככל האפשר למנוחה.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
ייתכן ויופיעו כאבים או שתבחין בפצעים קטנים בחלל הפה. שתיית נוזלים מרובה וצחצוח שיניים באופן קבוע במברשת רכה יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. דווח לרופא או לאחות אם הנך מבחין בתופעות אלו בכדי שיוכלו לרשום לך שטיפות פה ותרופות למניעת זיהומים בפה.
בחילה עשויה להופיע מיד לאחר הטיפול ולהימשך מספר ימים לאחר מכן. ישנן תרופות יעילות מאוד נגד בחילה, היכולות למנוע או להחליש באופן משמעותי את התופעה. יש להתייעץ בנושא זה עם הצוות הרפואי המטפל בך.
ייתכן ותחוש בחוסר חשק לאכול בזמן הטיפולים. כדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית של המחלקה או האחות שיוכלו להעניק לך עצות מועילות להתמודד עם התופעה.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
בתופעה זו ניתן לשלוט ביעילות באמצעות טיפול תרופתי. עם זאת, יש לדווח לרופא על התופעה, בעיקר אם היא חמורה ומתמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה במידה ואתה סובל משלשולים.
פמטרקסד עלולה לגרום לפריחה, שלעיתים עלולה לגרד. דווח לרופא או לאחות אם אתה מבחין בשינויים כלשהם.
נדיר מאד ששיערך ינשור בעת הטיפול בפמטרקסד. חלק מהחולים מבחינים ששיערם הפך דליל יותר, אך לעיתים אנשים אחרים אינם מבחינים בכך.
לאגודה למלחמה בסרטן דף מידע בנושא "התמודדות עם נשירת שיער" המכילה מידע ועצות בנושא. לקבלת החוברת ללא תשלום מומלץ לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
עם תופעה זו ניתן להתמודד באמצעות הקפדה על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים ושתייה מרובה.
פמטרקסד עלולה לגרום לשינויים בתפקוד הכבד הצפויים להיעלם עם סיום הטיפול. תופעה זו אינה מסוכנת אולם הרופא יעקוב אחר תפקוד הכבד שלך באמצעות בדיקות דם שיילקחו ממך מדי פעם.
לפני כל טיפול באלימטה תידרש הכנה מיוחדת:
חשוב מאד להקפיד ליטול את התוספים האלו משום שהם מפחיתים את תופעות הלוואי הלא רצויות של הטיפול מבלי להפחית ביעילותו.
מחלת סרטן עלולה להגביר את הסיכון להיווצרות טרומבוזיס (קרישי דם) ומתן כימותרפיה עלולה להגביר את הסיכון הרבה יותר. קריש דם יכול לגרום לתסמינים כגון כאבים, אדמומיות, נפיחות ברגליים, קוצר נשימה וכאבי חזה. קרישי דם עלולים לגרום לסכן את החולה לכן חשוב מאד לדווח לרופא המטפל מיידית עם הופעת תסמינים אלו. רוב קרישי הדם ניתנים לטיפול באמצעות טיפול תרופתי לדילול הדם, יש להתייעץ עם הרופא או האחות בנושא זה.
תרופות מסוימות עלולות לגרום לתופעות מסוכנות אם נוטלים אותן בזמן כימותרפיה (כולל תרופות ללא מרשם או על בסיס צמחים). דווח לרופא המטפל על כל התרופות שאתה נוטל, כולל תרופות ללא מרשם או תרופות השייכות לרפואה משלימה, על בסיס צמחים או טיפולים אחרים.
יתכן שנטילת פמטרקסד משפיעה על פוריות גברים ונשים. חשוב מאד לשוחח בנושא זה עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.
מומלץ לא לנסות להיכנס להריון בזמן הטיפול בפמטרקסד, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. גם על כך יש לשוחח עם הרופא המטפל. חשוב מאד להקפיד על שימוש באמצעי מניעה בזמן הטיפול באלימטה וכן מספר חודשים לאחר סיום הטיפול.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל:
ד"ר מיה גוטפריד
מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר, כפר סבא,
על הערותיה והארותיה;
מאגר המידע הבריטי על הסכמתם לתרגום דף מידע זה ולהתאמתו לצרכי הארץ.