דף מידע זה מתאר את התרופה אירינוטקאן, המוכרת גם בשמה המסחרי קאמפטו, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
* או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אירינוטקאן היא תרופה כימית הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן, בדרך כלל לסרטן המעי וגידולים אחרים שמקורם במערכת העיכול, כגון ושט, קיבה ולבלב.
מומלץ לקרוא מידע זה יחד עם הטיפול הכימי - כימותרפיה.
אם תתעוררנה אצלך שאלות נוספות פנה* לרופא או לאחות שבבית החולים בו הינך מטופל.
נוזל צלול בצבע צהוב.
אירינוטקאן ניתנת בעירוי דרך צינורית דקה עם טפטפת (אינפוזיה) המו כנסת לתוך הוריד בדרך כלל בגב כף היד או באמה, מתחת לעור באזור עצם הבריח (התקן שנקרא "עירוי מרכזי" - central line) או באזור המרפק (מה שנקרא התקן "פיק ליין" - PICC line).
כימותרפיה ניתנת בדרך כלל בכמה מחזורי טיפול במשך מספר חדשים, בהתאם לסוג מחלת הסרטן שלך. לרוב, התרופה ניתנת בשילוב עם תרופות כימיות אחרות. האחות או הרופא ישוחחו איתך על תכנית הטיפול שנקבעה לך.
תגובתו של כל לחולה לכימותרפיה היא ייחודית. חלק מהחולים חווים מעט מאד תופעות לוואי בעוד אחרים חווים יותר תופעות הלוואי. כמו כן, תופעות הלוואי צפויות להשתנות כאשר מטופלים ביותר מתרופה כימית אחת.
בהמשך מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות כדי שתוכל להיות מודע להן אם תופענה אצלך. עם זאת, תופעות נדירות אינן מתוארות כאן.
אם אתה מבחין בתופעות שאינן מופיעות בדף המידע ואתה חושב שהן קשורות לטיפול, דווח על כך לצוות המטפל בך.
חלק מהחולים חשים בהזעה ויצירת רוק מוגברות, התכווצויות בטן ושלשול במהלך הכימותרפיה, תופעות אלו הנקראות "תסמונות כולינרגיות", נגרמות משחרור יתר של החומר אצטילכולין בגוף.
תופעות הלוואי יורגשו במהלך 24 שעות ראשונות לאחר או תוך כדי העירוי. ניתן למנוע את תופעות הלוואי על ידי לקיחת התרופה אטרופין. האטרופין ניתן באמצעות זריקה תת עורית. אם יש צורך אפשר לחזור על הזרקה נוספת.
לעיתים השלשול הינו מושהה, כלומר, התופעה מורגשת רק למעלה מ-24 שעות לאחר קבלת העירוי. בדרך כלל, ניתן לשלוט בתופעה זו בקלות, אולם לעתים היא חמורה. אם מופיע שלשול, יש להתחיל מיד לקחת תרופות נגד שלשול שהצוות המטפל ייתן לך (בדרך כלל לופראמיד). יש להקפיד לקחת את התרופה נגד שלשול לפי הוראות הרופא.
המינון המקובל הוא 2 כמוסות ולהמשיך בכמוסה אחת כל שעתיים, עד להפסקת פעולת מעיים במשך 12 שעות. אם השלשול יופיע גם לאחר 48 שעות, יש ליצור קשר עם בית החולים. בכדי למנוע התייבשות ייתכן ויינתנו לך נוזלים שתפקידם להשיב לגוף את המלחים שאבדו לו עקב השלשולים התכופים. לעיתים יש צורך להוסיף גם טיפול אנטיביוטי.
הרגשת בחילה יכולה להתחיל כמה שעות לאחר הטיפול ולהמשך עד יום אחד לאחריו. כדי למנוע או להחליש בחילות והקאות ניתן לקבל מהרופא תרופה מתאימה.
אם התרופה לא יעילה דווח לרופא, שיוכל לתת לך תרופה יעילה יותר. תרופות נגד הקאות עשויות לגרום לעצירות- אם מופיעה עצירות יש לדווח לרופא.
תופעה זו מתונה בדרך כלל, ונמשכת כיום אחד. דיאטנית בבית החולים תוכל לייעץ לך במקרה של קשיי אכילה ואבוד תיאבון.
אירינוטקאן עלולה להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים הנוצרים על ידי מוח העצם. כתוצאה מכך, אתה עלול להיות חשוף לזיהומים יותר מהרגיל. תופעה זו יכולה להופיע מספר ימים לאחר תחילת הטיפול ולהגיע לדרגה הגבוהה ביותר בשבוע השני שלאחריו.
ספירות הדם שלך יתחילו לעלות בהדרגה באופן טבעי ויחזרו למצב התקין לפני המחזור הבא של הטיפול. לפני מתן הטיפול הבא יערכו לך ספירות דם בכדי לוודא שאכן הן שבו לערכן התקין. במידה ולא - ניתן יהיה לעכב את המשך הטיפול.
במצב של רמה נמוכה של ספירת הכדוריות הלבנות (למשל, מתחת ל-2000 ממ"ק) מומלץ בידוד יחסי, הימנעות משהייה במקומות הומי אדם ובייחוד הימנעות ממגע עם אנשים חולים.
במקרים הבאים יש יש לפנות לרופא:
אירינוטקאן עלולה להפחית את ייצור טסיות הדם (המסייעות בקרישת הדם). יש לפנות לרופא אם תבחין בדימום בלתי מוסבר, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, ו/או נקודות אדומות על פני העור.
אנמיה במהלך הטיפול מתבטאת בהרגשת עייפות ובקשיי נשימה. יש לפנות לרופא אם תחוש בתסמינים אלו.
נשירת שיער מופיעה בדרך כלל שלושה או ארבעה שבועות לאחר קבלת המנה הראשונה של התרופה, אם כי יכולה להתחיל עוד קודם. ייתכן שהשיער ינשור לגמרי, וייתכן שתרגיש רק הידללות שיער ונשירת ריסים, גבות ושיער גוף. מצב זה הוא זמני, ושיערך ישוב ויצמח עם סיום הטיפול.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). חשוב להקפיד על מנוחה ולא לעסוק בפעילות מוגזמת באופן יחסי לתחושתך.
אם אתה חש כאבים בפה, או אם אתה מבחין בכיבים קטנים, עליך להרבות בשתייה ולצחצח שיניים עם מברשת רכה. דווח על כך לרופא בכדי שייתן לך מרשם לתמיסה לשטיפת פה ולתרופה למניעת זיהום בפה.
אובדן תחושת הטעם הינו זמני, אך מומלץ לפנות לדיאטנית לייעוץ והתמודדות עם התופעה.
ספר לרופא אם יש לך התכווצויות שרירים, כדי שיוכל לרשום לך משככי כאבים מתאימים.
התרופה עלולה לגרום לשינויים בתפקוד הכבד (שאינם מתבטאים בתחושות כלשהן). עם תום הטיפול ישוב הכבד לתפקד כרגיל. קיימת סבירות נמוכה מאוד שהדבר יגרום לך נזק כלשהו, אך הרופא יעקוב אחר המצב בצורה קפדנית ומדי פעם יילקחו דגימות דם בכדי לעקוב אחר תפקוד הכבד.
אירינוטקאן יכולה לגרום לפריחה שעלולה להיות מגרדת. הרופא שלך יכול לרשום לך תרופה שתעזור לך להתגבר על בעיה זו.
תרופות אחרות - בזמן הטיפול הכימי יש סכנה בלקיחת תרופות אחרות. דווח לרופא על כל תרופה שהינך לוקח, כולל תרופות השייכות לרפואה משלימה או תוספי מזון.
פוריות ומניעת הריון - יתכן שהתרופה תשפיע על פוריות גברים ונשים. חשוב לשוחח על נושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול. יש להימנע מהריון בזמן נטילת התרופה מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. חשוב להשתמש בטיפול מתאים למניעת הריון במהלך הטיפול הכימותרפי וכמה חדשים אחריו ולהתייעץ על כך עם הרופא המטפל.
הערה:
ההסבר הנ"ל אינו כולל את כל תופעות הלוואי האפשריות, ואינו מהווה תחליף להסבר שניתן על ידי הרופא המטפל.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא