אפשרויות הטיפול בסרטן ערמונית מוקדם כוללות מעקב פעיל (השגחה פעילה), ניתוח (הסרת בלוטת הערמונית( וטיפול בקרינה (קרינה חיצונית או ברכיתרפיה). לעתים ניתן טיפול הורמונלי לפני ו/או אחרי טיפול בקרינה.
ההחלטה על הטיפול הטוב ביותר אינה תמיד ברורה מאליה ויש להתחשב במספר גורמים כגון:
בריאותך הכללית וגילך, דרגת הגידול ומידת מעורבותו בערמונית, רמת ה- PSA בדם, הסיכוי לתופעות לוואי כתוצאה מהטיפול, והשפעתן האפשרית עליך, והאם קיבלת כבר טיפול בעבר כנגד סרטן הערמונית. קרוב לוודאי שצוות רב-תחומי, המורכב ממנתח (אורולוג(, ורופאים המתמחים בטיפול בקרינה, טיפולים הורמונליים וכימיים (כימותרפיה) - ידון יחד בתכנון הטיפול המתאים לך. ייתכן שהצוות יכלול גם אחיות, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ופיזיותרפיסטים.
במידה והרופאים סבורים כי מחלתך מתפתחת באיטיות, ייתכן שיוצע לך להישאר במעקב פעיל. בחולי סרטן ערמונית מוקדם, נראה כי ניתוח להסרת בלוטת הערמונית או טיפול בקרינה לערמונית יעילים באותה מידה. הטיפול בקרינה ניתן על ידי מכונה חיצונית או ישירות לבלוטת הערמונית, כברכיתרפיה (קרינה ממקור פנימי). חלק מהחולים מקבלים טיפול הורמונלי בנוסף לכריתת ערמונית או לטיפול בקרינה. לחלק מהגברים מוצע טיפול בהקפאה (קריותרפיה) או טיפול באולטרה-סאונד ממוקד בעצמה גבוהה (HIFU).
ייתכן שימליצו לך לא להתחיל מיד בטיפול אלא להישאר במעקב, מעקב הנקרא "השגחה פעילה". כיום דגימות דם וביופסיות מאפשרות לאתר את המחלה בשלב מוקדם מאוד, אולם לא ניתן לקבוע אם המחלה תתפתח במידה כזו שתגרום לתסמינים. במקרים רבים, גידול סרטני בערמונית מתפתח באיטיות רבה, ואם מימדיו קטנים, והמחלה מדורגת בשלב מוקדם - ייתכן שכלל לא תגרום לבעיות בהמשך חייו של המטופל. סוגי הטיפול בסרטן הערמונית עלולים לגרום לתופעות לוואי, כגון בעיות בזקפה או אי שליטה במתן שתן, ולחלק מהחולים תופעות אלו נראות חמורות יותר מאשר השפעות המחלה עצמה. ייתכן שהרופאים ימליצו לך לחכות ולראות אם מחלתך עלולה לגרום לבעיות בעתיד, במקום לקבל טיפול מיד.
חלק מהחולים מחליטים להסתייע בקבלת חוות דעת רפואית נוספת בבואם להחליט לגבי הטיפול. הרופא יכול להפנות אותך למומחה אחר לקבלת חוות דעת נוספת, אם תרצה בכך.
ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן אשר ישמח לסייע לך בנושא זה: 1-800-599-995.
לפני שתקבל טיפול כלשהו, הרופא יסביר לך על מטרותיו. הוא יבקש ממך לחתום על טופס שמצהיר כי אתה מסכים לקבל את הטיפול מצוות בית החולים. טיפול רפואי לא יינתן ללא הסכמתך, ולפני שתתבקש לחתום על הטופס, אתה אמור לקבל את מלוא המידע אודות סוג והיקף הטיפול המומלץ עבורך, יתרונותיו וחסרונותיו, כל הטיפולים האחרים שעשויים לעמוד לרשותך, וכל הסיכונים המשמעותיים או תופעות הלוואי של הטיפול.
אם אינך מבין את הדברים שנאמרו לך, הודע על כך לצוות הרפואי כדי שתוכל לקבל הסבר נוסף. מומלץ שיהיה איתך חבר או קרוב משפחה בזמן שתקבל הסבר אודות הטיפול, כדי שיסייע לך לזכור את השיחה במלואה. ייתכן שתוכל גם להיעזר בכתיבת רשימת שאלות לפני הפגישה. תוכל גם לבקש זמן נוסף בכדי לקבל את ההחלטה, אם לא תהיה מסוגל להחליט כבר במועד קבלת ההסבר הראשון. אתה חופשי לבחור שלא לקבל טיפול. הצוות יוכל להסביר לך את השלכותיה של החלטה זו. יש להודיע על כך לרופא או לאח/ות האחראי/ת כדי שיוכלו לתעד את החלטתך בתיק הרפואי.
חזרה למעלה >>
הכוונה במונח "מעקב פעיל" הוא שהרופאים ישגיחו עליך במטרה לברר אם הגידול הסרטני מתפתח באופן משמעותי. סביר להניח שתבצע בדיקות דם אחת לשלושה עד שישה חודשים, בכדי לעקוב אחר רמות ה-PSA בגופך, תתבקש לבצע בדיקת MRI, ובדיקות רקטליות לעתים קרובות, ותישאל אם חווית תסמינים כלשהם. תאלץ גם לעבור ביופסיות של הערמונית אחת לכמה שנים. אם בדיקות המעקב יצביעו על כך שמחלתך מתקדמת, הרופאים ימליצו לך לעבור טיפול רפואי, כגון ניתוח או טיפול בקרינה. אם מחלתך לא תתפתח, ניתן יהיה להמשיך במעקב פעיל ללא כל חשש. גברים רבים הבוחרים במעקב פעיל נמנעים מסיבוכים של ניתוח, טיפול בקרינה או טיפול הורמונלי. לעומתם, ישנם גברים המתקשים להיות "במצב המתנה" ולראות אם מחלתם תתפתח בידיעה שאולי יזדקקו בסופו של דבר לטיפולים כלשהם.
בדיקת גנטית אונקוטייפ-ערמונית - בדיקת פאנל ריצוף של 17 גנים מהגידול הסרטני המסייעת בניבוי סיכויי הישנות מחלה במטופלים המועמדים למעקב פעיל.
בדיקת MRI אנדו-רקטלית - מסייעת באבחון מדוייק יותר של גידול סרטני המוגבל לערמונית (ללא פריצת קופסית), ולכן עם סיכון נמוך להישנות מחלה.
ייתכן שניתוח להסרת הערמונית מהווה אפשרות טיפול מתאימה עבורך. ניתוח זה נקרא כריתת ערמונית רדיקלית. לפני שתעבור ניתוח כלשהו, שוחח עם הרופא על כל היבטיו. חשוב שתבין מה כרוך בניתוח, לרבות סיכויי ההצלחה, תופעות הלוואי הסבירות ואפשרויות טיפול אחרות שיכולות להתאים טוב יותר למצבך. ייתכן שהרופא יציע לך לקבל טיפול הורמונלי לפני או אחרי הניתוח.
בניתוח זה בלוטת הערמונית מוסרת במלואה. כיום מתבצעים מרבית הניתוחים בגישה הרובוטית (באמצעות רובוט דה-וינצ'י, ראה בהמשך). מיעוט מהם מתבצע בגישה המסורתית דרך חתך בבטן או בין שק האשכים לרקטום תחת הרדמה כללית. מטרת הניתוח היא הסרה מלאה של בלוטת הערמונית ושלפוחיות הזרע, יחד עם כל התאים הסרטניים בגוף. ניתוח זה נעשה רק במקרים בהם נראה כי מחלת הסרטן ממוקמת לערמונית, ללא גרורות באזורי גוף אחרים, ובדרך כלל בגברים בעלי תוחלת חיים של 10 שנים ומעלה.
הסרת בלוטת הערמונית עשויה למנוע התפשטות מחלת סרטן בשלב מוקדם ולרפא את החולה. יחד עם זאת, נראה כי כריתת ערמונית רדיקלית מאריכה את חייהם של חלק מהחולים במחלת סרטן המתפתחת במהירות. היתרונות עבור חולים במחלת סרטן ממוקמת ואיטית אינם ברורים, ונראה כי הדבר משמעותי רק לגברים צעירים יותר. הניתוח יכול להיות כרוך בתופעות לוואי מסוימות לרבות אין אונות (אימפוטנציה) כלומר אי יכולת להשיג זיקפה ולשמור עליה ולבעיות שליטה במתן שתן. כאשר המחלה אינה בסיכון גבוה, וכתלות בנתוני ה MRI - ניתן לבצע שימור של עצבי הזקפה (nerve sparing) ולהפחית משמעותית את הסיכון לבעיות בתפקוד המיני.
עם זאת, חשוב להיות מודע מראש לכל הסיכונים, בעיקר אם המטופל סבל מהפרעות בתפקוד המיני לפני הניתוח. למרות שלרוב, ניתן להסיר את כל התאים הסרטניים בערמונית, בחלק מהמקרים הם עלולים להופיע שוב באזור זה זמן מה לאחר הניתוח. במקרה זה, ניתן יהיה לטפל בתאים אלו באמצעות קרינה חיצונית לאזור הערמונית. במקביל, ידועים כיום התנאים בהם טיפול קרינתי מונע (לאחר הניתוח יכול לדחות את הישנות המחלה, ואף לשפר את שיעורי ההישרדות
ניתוח של הערמונית יכול לגרום לבעיות בהשגת זקפה ושליטה על שלפוחית השתן. בעיות בזקפה נגרמות כתוצאה מירידה בזרימת הדם לפין עקב נזק לעורקים או לעצבים. בגברים מתחת לגיל 60 שעברו כריתת ערמונית מלאה, תוך שמירה על עצבי הזקפה, ותפקוד מיני תקין, הסיכון לבעיות זקפה מגיע לכ- 30%-50% הסיכון עולה לכ-80% ומעלה בגברים מעל גיל 70, וגבוה עוד יותר אם לא משתמשים בשיטות לשמירה על העצבים.
בעיה נפוצה פחות היא בעיה בשליטה על שלפוחית השתן. מרבית הגברים סובלים מתופעה זו לאחר הוצאת הצנתר בפעם הראשונה, אולם המצב משתפר, בדרך כלל עם הזמן. כשנה לאחר הניתוח, פחות מ-10% מהגברים סובלים מטפטוף אקראי של שתן. חוסר שליטה מוחלט במתן שתן וצורך בהחדרת צנתר קבוע - נדירים ביותר. תופעה לא נפוצה נוספת בעקבות הניתוח היא הצטלקות של שלפוחית השתן, העלולה לגרום לקשיים במתן שתן. ניתן לטפל בכך בקלות יחסית באמצעות ניתוח קטן הנקרא הרחבת צוואר השלפוחית. ניתוח בגישה הרובוטית מקטין מאד משמעותית את האפשרות להצטלקות.
בכריתת ערמונית רובוטית (שיטת דה וינצ'י) המנתח לא נאלץ לבצע חתך בבטן התחתונה אלא מוציא את בלוטת הערמונית באמצעות 4 - 6 חתכים קטנים בלבד (כל אחד כ-1 ס"מ) באזור הבטן. המנתח ממלא את חלל הבטן בגז פחמן דו חמצני, ומשתמש במכשירים מיוחדים המוחדרים דרך חתכים קטנים אלו. המכשירים עצמם מוחזקים על ידי זרוע רובוטית, ומונעים בגוף החולה על ידי המנתח, שיושב בחדר הניתוח ביחידת עבודה (קונסולה). באותו זמן, מצלמת וידאו משדרת על גבי מסך תמונות תלת-מימד מוגדלות (פי 12) של בלוטת הערמונית.
נכון להיום, ניתוח זה הפך לשיטה הניתוחית השכיחה ביותר לכריתת ערמונית רדיקאלית במדינת ישראל ובעולם המערבי. ניתוח בשיטה זו מתאפיין במשך החלמה קצר יותר, באובדן דם נמוך משמעותית, במשך אשפוז קצר, ובחזרה מהירה לתפקוד יומיומי. נכון לעת כתיבת מידע זה, אין כל הוכחה לעדיפות טיפול זה בהיבט התוצאות האונקולוגיות ארוכות הטווח.
לאחר הניתוח תקבל נוזלים בעירוי תוך ורידי לווריד בזרוע וכן צנתר פולי (קטטר) לניקוז השתן משלפוחית השתן. קרוב לוודאי שתוכל להשתחרר לביתך תוך שלושה עד חמישה ימים לאחר הניתוח. הצנתר יישאר ככל הנראה במקומו למשך שבוע עד שבועיים, כדי לאפשר לאזור להחלים. אם אתה סבור שעלולים להיות לך קשיי התמודדות כלשהם בביתך - ספר על כך לאח/ות או לעובד/ת הסוציאלי/ת בזמן האשפוז בבית החולים, כדי שיוכלו לארגן סיוע עבורך. בנוסף ליכולתם לתת עצות מעשיות, צוות השירות הסוציאלי בבית החולים יכול לסייע לך ולבני משפחתך במתן תמיכה וסיוע בתקופה זו. לפני שתשתחרר מבית החולים, ייקבע לך תור לביקורת לאחר הניתוח במרפאת החוץ. זהו זמן טוב לשוחח על כל בעיה - אם תתעורר.
בטיפול בקרינה נעשה שימוש בקרני רנטגן בעלות אנרגיה בעוצמה גבוהה להשמדת תאים סרטניים, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים בריאים. טיפול בקרינה לסרטן הערמונית ניתן בדרך כלל באמצעות מכונה חיצונית (קרינה ממקור חיצוני) אולם בחלק מחולי סרטן ערמונית בשלב מוקדם, הטיפול ניתן באמצעות גרגרים רדיואקטיביים קטנים המוחדרים לגידול הסרטני (טיפול הנקרא ברכיתרפיה).
נראה כי טיפול בקרינה חיצונית וברכיתרפיה יעילים באותה מידה כנגד סרטן ערמונית בשלב מוקדם. ייתכן שהרופא ימליץ על טיפול הורמונלי לפני או אחרי הטיפול בקרינה. הטיפול בקרינה ניתן לבלוטת הערמונית בלבד במטרה להשמיד את התאים הסרטניים בבלוטה, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לרקמות הבריאות שמסביב, כגון שלפוחית השתן או הרקטום. מתן טיפול הורמונלי לפני, ובמהלך הטיפול בקרינה, עשוי לשפר את תוצאות הטיפול. עם זאת, קיים סיכון להופעת דימומים, שינויים בהרגלי היציאות, אי נוחות מסוימת ובעיות הקשורות לזקפה (אם כי הדבר תלוי בגיל). לעתים נדירות, חלק מהגברים סובלים מדליפת שתן או מאי שליטה במתן שתן.
טיפולים בקרינה מתבצעים במכון הקרינה של בית החולים, מדי יום במשך השבוע, כאשר סוף השבוע מוקדש למנוחה. מחזור הטיפול יכול להימשך ארבעה עד שבעה שבועות. התכנון הוא החלק החשוב ביותר של הטיפול בקרינה, ועשוי להימשך ביקור אחד או שניים. יש לתכנן את הטיפול בקפידה בכדי לוודא שיהיה יעיל ככל האפשר. התכנון מתבצע במכשיר הנקרא CT סימולטור, המצלם את האזור המיועד לטיפול. בדרך כלל, טכנאי הקרינה יצייר סימונים על העור, שיסמנו את המיקום המדויק אליו יכוונו אלומות הקרינה. סימנים אלו חייבים להישאר לאורך כל הטיפול, ולכן אפשר שייעשה שימוש בדיו קבוע (כמו קעקועים קטנטנים). הסימנים יהיו קטנים ויבוצעו רק לאחר הסכמתך לכך. ייתכן שתחוש אי נוחות קלה בזמן זה. בתחילת כל טיפול בקרינה, טכנאי הקרינה ימקם אותך בקפידה על הספה, ויוודא שנוח לך. במהלך הטיפול תישאר לבדך בחדר, אולם תוכל לשוחח עם הטכנאי, שיצפה בך. הטיפולים בקרינה אינם גורמים לכאב, אולם מצריכים שכיבה ללא תזוזה בזמן קבלת הטיפול.
בקרינה קונפורמלית, מכשיר מיוחד, המחובר למכונת הקרינה, מכוון בקפידה את קרני האנרגיה כך שיתאימו לבלוטת הערמונית. כיוון מדויק של אלומות הקרינה - יצמצם את כמות הקרינה המגיעה לתאים הבריאים באיברים סמוכים, כגון שלפוחית השתן והרקטום, יפחית מעוצמת תופעות הלוואי, ויאפשר מינון קרינה גדול יותר ויעיל יותר.
IGRT היא שיטת קרינה המונחית על ידי ציוד הדמייה כ-CT או אולטרה-סאונד בחדר הטיפול, המבוצעת לפני הטיפול הקרינתי. המידע הדיגיטלי מה-CT מועבר לשולחן הבקרה להשוואה עם תכנון הקרינה, על מנת למנוע מקרינה מיותרת לפגוע ברקמות בריאות. לעיתים יוחדרו חתיכות מתכת זעירות לערמונית המסייעות בזיהוי מיקום הערמונית בזמן השימוש בשיטה זו.
צוות מכון הקרינה יסביר לך מהן התופעות הצפויות וכיצד ניתן להתמודד איתן. נסה לאזן בין מנוחה לבין פעילות גופנית סדירה ומתונה, בעיקר אם עליך לנסוע מדי יום דרך ארוכה למכון הקרינה. מרבית תופעות הלוואי של הטיפול בקרינה חולפות בהדרגה עם סיום הטיפול. עם זאת, תופעות אחרות עלולות להימשך מספר חודשים או להישאר. אם יהיו לך בעיות כלשהן במהלך הטיפול, שוחח על כך עם צוות מכון הקרינה, כדי שיוכל לסייע לך. טיפול בקרינה אינו הופך אותך לרדיואקטיבי. אנשים, לרבות ילדים, יוכלו לשהות במחיצתך בתקופה זו ללא כל חשש. אף על פי שטיפול בקרינה משמיד את התאים הסרטניים במרבית מהחולים, בחלק מהמקרים התאים הסרטניים שבים ומופיעים באזור הערמונית זמן מה לאחר הטיפול. במצב זה, אפשר לפעמים להסיר את בלוטת הערמונית בניתוח "הצלה" (salvage) ניתוח זה מלווה בתחלואה, ובכשליש עד למחצית החולים קיימת זליגת שתן משמעותית המחייבת שימוש בחיתולים.
הטיפול עלול לגרום לעייפות ולבחילה בעוצמות שונות. ייתכנו קושי בהשגת זקפה, גירוי ברקטום המלווה בתחושת אי נוחות, שלשול, וכאב סביב פי-הטבעת. הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה וייתכן שימליץ על שינויים בתזונה. כמו כן, ייתכנו השפעות על שלפוחית השתן: ציסטיטיס (דלקת בשלפוחית השתן), תחושת דחיפות רבה יותר במתן שתן, ו/או תחושת צריבה בזמן מתן שתן. הרופא יכול לרשום לך תרופות שיעזרו להקל על כך. תופעות אלו חולפות בדרך כלל בהדרגה תוך מספר שבועות לאחר סיום הטיפול. לעתים נדירות, אם ישנם קשיים במתן שתן - אין מנוס מהחדרת צנתר לשלפוחית השתן. הטיפול גם עלול לגרום לנשירתו של חלק משיער הערווה. עם סיום הטיפולים, שיער הערווה יצמח בחזרה, אך ייתכן שיהיה דליל או עדין יותר מבעבר.
אי יכולת להשיג זקפה (אין אונות) עלולה להתפתח גם בשנתיים עד חמש שנים מסיום הטיפול. ההתמודדות עם תופעת לוואי זו עלולה להשפיע על חיי המין ועל מערכת היחסים שלך עם בת/בן הזוג. עם זאת, חשוב לציין, כי ישנן שיטות המסייעות בשיפור התפקוד המיני.
האגודה למלחמה בסרטן מעניקה שירות יעוץ מיני ודימוי גוף בפריסה ארצית לחולי סרטן ובני/בנות זוגם ללא תשלום. לקביעת תור ניתן להתקשר לטל.03-5721643 או להתייעץ בפורום ייעוץ מיני לחולי סרטן באתר האגודה למלחמה בסרטן.
לקבלת חוברת "מיניות הגבר" ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל.1-800-599-995.
חלק מהחולים עלולים לסבול מפגיעה קבועה במעי או בשלפוחית השתן. כלי הדם במעי ובשלפוחית יכולים להפוך שבריריים יותר, ועלול להופיע דם בשתן או בצואה. תופעות אלו עלולות להופיע חודשים ואף שנים לאחר הטיפול. אם תבחין בדימום כלשהו - חשוב לדווח על כך לרופא המטפל.
ייתכן שהיציאות יהיו תכופות יותר לאחר הטיפול, לעתים נדירות ייתכן קושי מסוים בשליטה עליהן.
עבור חלק מהגברים הטיפול עלול לגרום לדליפת שתן כתוצאה מנזק לעצבים השולטים על שרירי השלפוחית (אי שליטה במתן שתן) - בעיקר אם בנוסף לטיפול הקרינתי עברת גם ניתוח TURP או כריתת ערמונית.
אם הטיפול בקרינה ניתן לערמונית ולבלוטות הלימפה באזור האגן, הוא עלול לגרום לבצקת לימפטית בגפיים (תופעה הנקראת "לימפאדמה").
לחצו על הקישורים הבאים כדי לקבל מידע נוסף על 'טיפול בקרינה לערמונית' ולימפאדמה.
סוג זה של טיפול בקרינה מתבצע תחת הרדמה (כללית או אפידורלית - זריקת הרדמה לגב(. גרגירים מתכתיים קטנים ורדיו-אקטיביים מוחדרים לגידול הסרטני, והקרינה משתחררת מהם באיטיות, עם הזמן. הגרגירים נשארים בגוף, אך עוצמת הקרינה הנפלטת מהם פוחתת בהדרגה, במשך כשישה חודשים. בטיפול זה לא קיים סיכון לפגיעה באנשים אחרים.
לפני החדרת הגרגרים לערמונית, מתבצעת בדיקה של בלוטת הערמונית (בדיקת נפח) על מנת לאשר את גודלה ומיקומה המדויק. במשך יממה לפני בדיקת הנפח, עליך להקפיד על תזונה מותאמת בכדי לוודא שהמעיים ריקים, ויבוצע חוקן לריקון המעיים, בכדי להבטיח שתמונת האולטרה-סאונד של הערמונית תהיה ברורה ככל האפשר.
בדיקת הנפח תתבצע בחדר ניתוח לאחר מתן הרדמה לטווח קצר. אולטרה-סאונד טרנס-רקטלי יצלם את הערמונית, וכך תתקבל ההחלטה על מספר הגרגרים הנחוץ לטיפול ועל מיקום החדרתם המדויק. פעולת ההשתלה נמשך כשעה. כ-80 עד 100 גרגירים רדיואקטיביים מוחדרים דרך העור, בין הערמונית לפי הטבעת, לבלוטת הערמונית. מכיוון שההליך יכול לגרום לנפיחות קלה בערמונית, העלולה לחסום את השופכה, מחדירים לעתים צנתר לשלפוחית, בכדי לנקז את השתן. הצנתר מוצא מהגוף כעבור מספר שעות או ביום למחרת. לאחר ההשתלה, יינתן טיפול תרופתי למניעת זיהום. מרבית הגברים משתחררים הביתה ביום למחרת, חלקם משתחררים באותו היום, לאחר שהתאוששו מההרדמה והם מסוגלים לתת שתן כרגיל. מומלץ להימנע מהרמת חפצים כבדים ומפעילות גופנית מאומצת יומיים-שלושה לאחר ההשתלה.
הרדיואקטיביות כולה נספגת בערמונית, כך שניתן לשהות במחיצת אנשים אחרים ללא כל חשש. עם זאת, על ילדים ונשים הרות (או שעלולות להיות בהריון) להימנע מלעמוד קרוב למטופל במשך פרקי זמן ארוכים. אין לאפשר לילדים לשבת בחיקך, אבל ניתן לחבק אותם כמה דקות כל יום. קיים סיכוי קל שגרגיר בודד יופרש בנוזל הזרע במהלך יחסי מין, ולכן, מומלץ להשתמש בקונדום בשבועות הראשונים לאחר הטיפול. בתקופה זו ייתכן שנוזל הזרע יהיה שחור או חום - הדבר נורמלי ונגרם כתוצאה מדימום אפשרי בתקופה זו. לאחר השימוש בקונדומים - יש להשליכם לפח באריזה כפולה.
טיפול זה פשוט יותר מטיפול בקרינה חיצונית, מכיוון שהוא מורכב בדרך כלל מפגישת תכנון אחת ופגישת טיפול אחת בלבד (תחת הרדמה כללית) שנעשות במסגרת אשפוז של יום או יומיים. תופעות הלוואי של ברכיתרפיה דומות לתופעות הלוואי של קרינה חיצונית, אך תופעות נפוצות נוספות הן:
טיפול הורמונלי יכול להינתן בנוסף לניתוח או לטיפול בקרינה ונקרא טיפול אדג'וונטי (מסייע) שמטרתו להפחית את הסיכוי לחזרתה של המחלה. הורמונים שולטים על גדילתם ופעילותם של תאים בריאים ומאפשרים להם להמשיך ולהתפתח. סרטן הערמונית תלוי בהורמון טסטוסטרון המיוצר על ידי האשכים וטיפול הורמונלי מפחית את כמותו בגוף.
תרופות מסוימות עוצרות את ייצור ההורמונים הזכריים באשכים באמצעות הקטנת רמות ההורמון המיוצר בבלוטת יותרת המוח. התרופות מדכאות את פעילות בלוטת יותרת המוח באמצעות שני מנגנונים:
טיפולים הורמונליים אחרים פועלים באמצעות היקשרות לקולטנים (רצפטורים) הנמצאים על התאים הסרטניים. תרופות אלו, הנקראות אנטי-אנדרוגנים, ניתנות בדרך כלל בטבליות, בשבועיים לפני הזריקה הראשונה ובמהלך הטיפול במדכאי פעילות יותרת המוח. תרופה נפוצה מסוג זה היא ביקלוטאמיד (Casodex®).
הטבליות ניתנות בדרך כלל במשך שבועיים לפני ההזרקה הראשונה ותוך כדי תחילת הטיפול במדכאי פעילות יותרת המוח. תרופות אלו מונעות את התפתחותו של הגידול והחמרת התסמינים לאחר קבלת המנה הראשונה של הטיפול במדכאי פעילות יותרת המוח, בשלב הזמני של עליית הורמון המין הגברי בשל טיפול זה. יש המשלבים אותם עם הזריקה. ניסויים קליניים נערכים במטרה לבדוק כיצד ניתן לשלב טיפול הורמונלי עם טיפול קרינתי, ומהו משך הטיפול ההורמונלי היעיל ביותר.
תרופות נוספות בהן נעשה שימוש הן אבירטרון (Abiraterone Acetate ®) וקסטנדי (Xtandi®), ניתנות לחולים בסרטן הערמונית הגרורתי.
לחצו כאן למידע נוסף על תרופות אלו
לכל תרופה תופעות לוואי שונות, לכן, חשוב לשוחח עם הרופא על תופעות הלוואי האפשריות של הטיפול אותו תקבל. טיפול הורמונלי עשוי להאט או לעצור את צמיחתם של התאים הסרטניים במשך שנים רבות, ואינו משפיע על תפקוד המעי או שלפוחית השתן.
למידע נוסף ללא תשלום על התרופות והטיפולים המוזכרים בחוברת זו ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995
הטיפולים הבאים ניתנים לעתים לחולי סרטן ערמונית בשלב מוקדם, אולם אינם נפוצים, ועדיין נחשבים בגדר טיפול ניסיוני. אם תחשוב שאחד הטיפולים עשוי להתאים לך - התייעץ על כך עם הרופא המטפל בך.
טיפול בהקפאה מתבצע תחת הרדמה כללית או בזריקת הרדמה לגב. מספר מתמרים מתכתיים, המוחדרים דרך העור אל האזור הפגוע של בלוטת הערמונית, מכילים חנקן נוזלי שקופא ומשמיד את התאים הסרטניים. למרות שנעשה שימוש בהרדמה מקומית, ייתכן שהטיפול יגרום לך לכאבים, לכן, מספר ימים לאחר הטיפול יינתנו לך משככי כאבים.
גברים שעוברים טיפול בהקפאה יכולים לעבור טיפול בקרינה או ניתוח במידה והמחלה תופיע שוב. לאחר ההקפאה, צינורית )צנתר( מוחדרת לשלפוחית דרך הבטן, בכדי לנקז את השתן. הצנתר מוסר כשבוע עד שבועיים לאחר הטיפול. תופעות הלוואי האפשריות כוללות בעיות בזקפה (בכ-80% מהמטופלים) ודליפת שתן (אי שליטה במתן שתן( בפחות מ10%- מהם. עם זאת, לא ידוע עדיין על תופעות לוואי בטווח הארוך. הטיפול מתאים רק לגידולים קטנים מאוד בערמונית, ואינו מתאים לגידולים הנמצאים בקצה החיצוני שלה.
טיפול העשוי להועיל למי שמחלתם חזרה לאחר טיפולים אחרים (באותה מידה כמו ניתוח או טיפול בקרינה). טיפול זה ניתן תחת הרדמה כללית או מקומית, כאשר לאחר התאוששות והשגחה קצרה - החולה משוחרר לביתו. מתמר האולטרה-סאונד (מכשיר הקולט ומשדר גלי קול) מוחדר דרך פי הטבעת אל הרקטום, ממפה את בלוטת הערמונית ומשדר גלי קול ממוקדים בעוצמה גבוהה, המפיקים חום נקודתי ומטפלים בבלוטת הערמונית הנגועה. המתמר מוקף בבלון צינון, המעניק הגנה לדופן הרקטום. הדיוק והניטור בזמן אמת מצמצמים את תופעות הלוואי, כגון קשיי זקפה ודליפת שתן. מכיוון שהטיפול אינו חודרני ואינו מבוסס על קרינה מייננת, לא מופיעים אובדן דם או תופעות לוואי האופייניות לטיפולים בקרינה. תופעות הלוואי האפשריות הן זיהומים, היצרות בדרכי השתן, ולעיתים סיבוך בו נוצר חיבור בין צינור השופכה לבין הרקטום. בהיות HIFU טיפול חדש יחסית אין עדיין תוצאות ומעקב ארוכי טווח.
מידע נוסף בנושא
ינואר 2016 - אושרו בסל הבריאות: תרופת Xtandi -enzalutamide לסרטן הערמונית הגרורתי ובדיקת PET-CT עם חומר הניגוד 68GA-PSMA.
דפי מידע על התרופה והבדיקה יועלו לאתר בקרוב.
פרופ' עופר יוספוביץ,
מנהל היחידה לאורולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי רבין - בלינסון;
פרופ' אבישי סלע, מנהל המכון האונקולוגי במרכז רפואי אסף הרופא
חברי ועדת העדכון לנושא אורולוגיה באגודה למלחמה בסרטן, על הארותיהם והערותיהם.
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן הערמונית שאובחן בשלב מוקדם. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.
© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.