ניתוח (טיפול כירורגי)

טיפולים למחלת הסרטן

פורסם ב: 1.2.2018
עודכן ב: 31.12.2024

ניתוח הוא אחת הדרכים המקובלות לטיפול בסוגי סרטן רבים ולעיתים זהו הטיפול הראשי במחלה. ניתוח יכול לשמש גם לאבחון מחלה ולקביעת דרגתה.

ישנם מספר גורמים המשפיעים על ההחלטה לבצע ניתוח לכריתת הגידול: סוג הסרטן, גודל הגידול ואם שלח גרורות, מיקום הגידול בגוף, המצב הגופני של החולה ומחלות רקע.

קיימים סוגים שונים של ניתוחים. לכל סוג יש הכנה שונה ותהליך ההחלמה הוא שונה.

למידע מפורט על הטיפול הניתוחי במחלה מסוימת מומלץ להיכנס לדף המידע של המחלה עצמה, בחלק של מחלות הסרטן.

מידע נוסף על דרכי אבחון של מחלות סרטן ניתן למצוא בדף בדיקות אבחון של מחלת הסרטן.

לעיתים ניתוח יתבצע בשילוב טיפולים נוספים לפניו או אחריו. למשל, טיפולים שנועדו להקטין את הגידול הממאיר לפני הניתוח כדי שניתן יהיה להסירו בשלמותו במהלך הניתוח, או טיפולים להפחתת הסיכון להישנות המחלה לאחר הניתוח. כמו כן, במהלך הניתוח עלול להתגלות שהסרטן התפשט מעבר למה שהוערך בבדיקות האבחון, דבר שיכול להשפיע על מהלך הניתוח, על משכו ועל הטיפול שיינתן אחריו. הצוות הרפואי יספק את מלוא המידע על כך וחשוב לשאול שאלות אם דבר מה לא ברור. ייתכן כי יידרש יותר מניתוח אחד במהלך הטיפול במחלת הסרטן.

מידע על שיטות טיפול נוספות למחלת הסרטן ניתן למצוא בדף טיפולים למחלת הסרטן.

כריתה מלאה של גידול ממאיר

ניתוחים מסוג זה נעשים כדי להסיר את רקמת הגידול בשלמותה ככל האפשר במטרה להשאיר שוליים בריאים (נקיים) ללא גידול. לעיתים עולה הצורך להסיר גם כלי דם, עצבים, בלוטת לימפה או רקמות של איברים סמוכים כדי להבטיח את הסרת הגידול, ולעיתים יש צורך לכרות איבר שלם. במקרים אלה עלולה להיווצר פגיעה במראה החיצוני, בתפקוד הפיזי, בדימוי הגוף או בתפקוד המיני. לדוגמה: כריתת שד או חלק ממנו, הטיה של דרכי העיכול או דרכי השתן ויצירת סטומה, ואפילו צלקות ניתוחיות יכולות להשפיע על התפקוד, על המראה החיצוני ועל דימוי הגוף. לכל ניתוח בכל איבר יכולה להיות השפעה שונה על הגוף, תהליך החלמה שונה ותופעות לוואי שונות.

לקריאת מידע מפורט על מיניות ודימוי גוף בעקבות אבחון וטיפול במחלת הסרטן.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את שירות "חיים עם סטומה", מידע נוסף ניתן למצוא כאן.

כריתה חלקית של גידול ממאיר

לא תמיד ניתן להסיר את מלוא הגידול בניתוח. לעיתים הדבר נובע מגודלו של הגידול או מקרבתו לאיברים ורקמות חיוניים, כמו כלי דם ראשיים, שעלולים להיפגע לו יוסר הגידול בשלמותו. במקרים כאלה, חלק מהגידול מוסר והמשך הטיפול נעשה באמצעים אחרים, כמו כימותרפיה, הקרנות או טיפולים אחרים.

ניתוח שחזור

ניתוח יכול לשמש לשחזור איברים בגוף שנפגעו מהמחלה. כך, למשל, ניתן לבצע ניתוח לשחזור שד לאחר ניתוח כריתה, או שחזור חלקים בראש ובצוואר בעקבות ניתוחים באיברים אלה. ניתוחים כאלה יכולים לסייע בשיפור הדימוי העצמי של המטופל או המטופלת ובשיפור התפקוד של האיברים שנפגעו במהלך הטיפולים.

ניתוח להקלת תסמינים (פליאטיבי)

ניתוח לא תמיד יכול לרפא סרטן, אבל הוא יכול להקל את התסמינים ולהפחית כאבים. למשל, במקרים בהם הגידול הממאיר יוצר חסימות במעיים, ניתוח להסרתו או הסרת חלק ממנו יכול להקל מאוד כאבים, גם אם לא לרפא את המחלה, ולהיטיב עם החולה.

ניתוח תומך

לעיתים ניתוח נעשה כדי לבצע טיפולים אחרים. למשל, החדרת צנתר לעורק ראשי בשביל מתן טיפול כימותרפי או טיפול ביולוגי. בדרך זו אפשר להשתמש בצנתר במקום להחדיר מחט לווריד בכל טיפול.

מניעת תחלואה או הפחתת סיכון

ניתוח יכול לשמש גם לשם מניעת תחלואה, הפחתת סיכון לתחלואה בסרטן או הישנות של המחלה. בניתוחים כאלה מסירים רקמות או איברים שעלול להתפתח בהם סרטן גם אם בזמן הניתוח אין עדות לקיומו של סרטן. דוגמה לכך היא ניתוח הסרת שחלות בנשים הנמצאות בסיכון גבוה לסרטן שחלה בשל נשאות של מוטציה גנטית.

חשוב לדעת שלכל חולה שמורה הזכות לקבל חוות דעת רפואית נוספת לפני מתן הסכמה לקבלת טיפול רפואי. זכות זו מעוגנת בחוק.

מתי ניתוח אינו אפשרי?

ישנם כמה סוגי סרטן, כמו לוקמיה או לימפומה, בהם ניתוח אינו אפשרות טיפולית בשל אופי המחלה ומידת התפשטותה ברחבי בגוף. כמו כן, במקרים שבהם הגידול הממאיר נמצא בסמוך לרקמות עדינות או איברים חיוניים בגוף, כמו עורקים מרכזיים, ניתוח לא בהכרח יהיה אפשרות הטיפול המועדפת. נוסף על כך, במקרים שבהם הסרטן שלח גרורות לאזורים אחרים בגוף, ניתוח לא בהכרח יהיה האפשרות הטיפולית הטובה ביותר להתמודדות עם המחלה. במקרים אלה הצוות האונקולוגי יציע אפשרויות טיפול אחרות.

רוצים להישאר מעודכנים?
הרשמו לניוזלטר שלנו