לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר אמריקאי חדש: תפיסות הוריות במדיה החברתית לגבי התחסנות נגד נגיף הפפילומה האנושי ומסרים לעידוד התחסנות

עוד בנושא

נגיף הפפילומה האנושי יכול לגרום לשישה סוגים שונים של סרטן, לרבות סרטן צוואר הרחם. לצערנו על אף שקיים היום חיסון המפחית את הסיכון לנגעים טרום סרטניים ולסרטן בשיעורים דרמטיים, הרשתות החברתיות מוצף במידע שגוי ושלילי בנוגע לחיסון. שיעור ההתחסנות הנמוך בקרב בני נוער נגד הנגיף מיוחס לתפיסות הוריות לגבי החיסון. מחקר בדק את היעילות של מסרים שונים בנוגע לבטיחות החיסון בשינוי התפיסות ההוריות והגישה שלהם לגבי התחסנות ילדיהם. החוקרים ביצעו מבדק אינטרנטי שכלל 25 מסרים מחקריים בנוגע לנגיף ולחיסון נגדו, ושישה מסרי ביקורת שהתייחסו לנושא אחר. המסרים פותחו על בסיס חמישה מוקדי עניין שזוהו מתוך קבוצות מיקוד אינטרנטיות שנערכו בעבר להורים, בנוגע לחיסון, בטיחות החיסון, תופעות לוואי, סיכון וחששות לגבי רכיבי החיסון, אי אמון במערכת הבריאות, חששות בנוגע ליעילות, הקשר בין החיסון לפעילות מינית ומידע שגוי בנוגע למחלה ולחיסון.


המסרים המחקריים נועדו לסייע להורים להבין מהו HPV ומהו החיסון ולוו בקריאה לפעולה לחסן את ילדיהם. הם התבססו על מידע מוכח שפורסם על ידי גורמים מהימנים כמו ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות), ארגון הסרטן האמריקאי וארגון הסרטן העולמי.


בסקר השתתפו 998 הורים, בהם הורים לילדים בני 14-9 שלא חוסנו ואשר גויסו למחקר דרך הרשתות החברתיות וענו על סקר מקדים שהעריך את היחס שלהם לחיסון ואת הנכונות שלהם לחסן את ילדיהם. לאחר מכן קיבל כל אחד מהם מסר אחד מתוך 31 המסרים (25 מסרים המיועדים לקבוצת המחקר ו-6 מסרים המיועדים לקבוצת הביקורת). כמו כן, כל המשתתפים התבקשו למלא סקר נוסף להערכת הגישה שלהם לגבי החיסון ומידת היעילות של המסר שקיבלו.

מממצאי המחקר עולה כי 14% מההורים דיווחו בסקר המקדים כי לא ידעו על יעילות חיסון HPV במניעת סרטן צוואר הרחם, וכמעט 29% לא ידעו כי החיסון יעיל גם במניעת סרטן הגרון. יותר הורים בקבוצת המחקר פיתחו יחס חיובי לגבי חיסון HPV ביחס להורים בקבוצת הביקורת, דבר שהתבטא בנכונות גבוהה יותר של הורים מקבוצת המחקר לילדים לא מחוסנים לחסן אותם, לעומת הורים מקבוצת הביקורת. כמו כן, מבין 5 הנושאים זוהו ארבעה (2-5) שהיו יעילים יותר בעידוד גישה חיובית של ההורים כלפי חיסון HPV. בנוסף, מידע שמקורו בארגון ממשלתי, כמו ה-CDC, ומידע אמין ונכון שתיקן תפיסות שגויות, היו יעילים ביצירת תפיסה חיובית של הורים בנוגע לחיסון HPV.

המחקר פורסם ב-Journal of Medical Internet Research במהדורת נובמבר 2022 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.