דף מידע זה מתאר את התרופה טפוטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה/זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
טפוטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה). היא חוסמת את פעילותם של חלבונים המכונים קולטני טירוזין-קינאז, המעורבים בצמיחת תאים ובהתפתחות כלי דם חדשים המזינים אותם. חלבונים אלו יכולים להימצא בכמות גדולה בתאי סרטן, וחסימת פעילותם על ידי התרופה עשויה להאט את קצב גדילת התאים הסרטניים ולסייע במניעת אספקת הדם לה זקוק הסרטן. טפוטיניב פועלת ספציפית כנגד גידולים המבטאים מוטציית דילוג באקסון 14 של הגן MET (MET exon 14 skipping mutation).
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
התרופה טפוטיניב רשומה בסל הבריאות עבור חולים בסרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC) גרורתי עם מוטציית דילוג באקסון 14 בגן MET, כקו טיפול ראשון בלבד (כלומר למטופלים שלא קיבלו טיפול לסרטן לפני כן).
התרופה ניטלת באופן פומי (דרך הפה), בטבליות, אחת ליום עם הארוחה.
יש לאחסן את התרופה בטמפרטורת חדר. שמור את התרופה באריזתה המקורית.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל והצוות הסיעודי שיעקבו אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות בפנים, בעיניים, באיברי המין, בגפיים או בכל הגוף. תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
ניתן לטפל בבצקת באמצעים שונים – שימוש בגרבי לחץ מיוחדים, מתן משתנים או פיזיותרפיה אצל פיזיותרפיסטים שהוסמכו לטפל בלימפדמה ותרגילי התעמלות.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים. אם השילשולים ממשיכים בתדירות גבוהה למרות טיפול תרופתי שניתן בבית - אנא פנה למיון.
התרופה עלולה לקוצר נשימה, שיכול להעיד על התפתחות מחלת ריאות כמו פניאומוניטיס. יש לדווח מייד לצוות הרפואי אם אתה חווה קוצר נשימה, שיעול, חום או החמרה של תסמינים אלו.
במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות הרכיבים החיוניים בדם בכדי למנוע תופעות שונות, כגון אנמיה (ירידה בהמוגלובין), ירידה בכדוריות הדם הלבנות, באלבומין, בסידן, עליה בקריאטינין המעיד על תפקודי הכליה, או עליה בתפקודי הכבד- ב-GGT, עמילאז, ALT ו-AST.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות או כאב בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
טפוטיניב עלולה לגרום לדלקת ריאות (פניאומוניטיס), מחלת ריאות מסכנת חיים. יש לדווח למיד לצוות המטפל אם יש התפתחות או החמרה של תסמינים הכוללים: שיעור, חום, קשיי נשימה או קוצר נשימה.
טפוטיניב עלולה לגרום להצטברות של נוזלים בחלל האדר העוטף את הריאות (תפליט פליאורלי). במקרה של שיעול, כאבים בחזה, קוצר נשימה או עלייה פתאומית במשקל - יש לדווח מיידית לרופא המטפל.
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. חובה לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל, לרבות תרופות ללא מרשם או תוספי מזון.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
מניעת הריון - לנשים אסור להיכנס להריון ולגברים אסור להביא להריון של בנות זוגן בזמן נטילת התרופה, שכן הטיפול בתרופה עלול לפגוע בעובר. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: נשים בגיל הפוריות וגברים שלהם בת זוג בגיל הפוריות צריכים להקפיד על שימוש באמצעי מניעה אפקטיבים בזמן השימוש בתרופה ובמשך שבוע לאחר סיומו.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, ולמשך שבוע לאחר סיומו היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן