דף מידע זה מתאר את התרופה טרסטוזומאב דרוקסטקאן, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון נקבה, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אנהרטו מיועד לגידולים המבטאים ביתר קולטן (רצפטור) בשם HER2 . קולטן זה מצוי בקרום התא בכל תאי הגוף ותפקידו לאפשר בקרה על חלוקת התא ועל קצב ההתרבות של התאים. בכ-20% מהגידולים הממאירים של השד קיים ביטוי יתר של הקולטן HER2. כתוצאה מכך, מתרבים תאי הגידול בצורה לא מבוקרת ובקצב מהיר. גידול סרטני בו יש ביטוי יתר של הקולטן HER2 נקרא גידול חיובי ל-HER2.
רסטוזומאב דרוקסטקאן שייך לקבוצה של תכשירים חדשניים הנקראים נוגדנים תרופתיים (ADC antibody drug conjugates). אלו נוגדנים חד שבטיים מהונדסים הנושאים עליהם בקשר מיוחד תרופה בעלת יכולת לפגוע בתאי המטרה. יכולת פגיעה זו נרכשת רק ברגע שהתרופה משתחררת מהנוגדן הנושא אותה.
בהתאם לכך, אנהרטו מכיל שלושה מרכיבים:
על בסיס מבנה זה, התרופה אנהרטו נקשרת לתאי הסרטן באמצעות הנוגדן המזהה את הקולטן HER2 שעל פני קרום התא. מבלי לפגוע בתאים הבריאים שאינם קושרים את התרופה כיוון שאינם מבטאים HER2 בעודף. מנגנון פעולה ייחודי זה מבטיח הן יעילות מירבית, הבנויה על שילוב של פעילות הנוגדן וזו של התכשיר הכימותרפי, והן בטיחות גבוהה בזכות פגיעה מינימלית בתאים הבריאים.
בשל מנגנון ייחודי זה, מכוונת התרופה אנהרטו רק לגידולים עם ביטוי יתר של החלבון HER2.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
להלן תיאור כללי של התוויות התרופה טרסטוזומאב דרוקסטקאן בסל הבריאות:
טיפול בסרטן שד חיובי ל-HER2 שאינו נתיח, או עם פיזור גרורתי, עבור חולים שכבר קיבלו לפחות שני קווי טיפול קודמים בתרופות המכוונות כנגד HER2 לפי אחד מאלה:
התרופה ניתנת בעירוי לוריד, בדרך כלל אחת לשלושה שבועות. משך הטיפול ייקבע על ידי הרופא, על סמך מידת התגובה והסבילות לטיפול.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגשי בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בתופעות הלוואי השונות. הקפדי על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. מרבית תופעות הלוואי חולפות עם הפסקת הטיפול בטרסטוזומאב דרוקסטקאן.
בעקבות הטיפול באנהרטו יתכנו בחילה ואף הקאה, בשכיחות לא מבוטלת והן עלולות להופיע מיד לאחר הטיפול ולהמשך מספר ימים. יש כיום תרופות יעילות למניעת תסמינים אלו, העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווחי על כך לרופא שלך כדי שיכול להמליץ לך על תרופות נוספות שעשויות לסייע.
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני האנמיה הינם עייפות, חולשה ובמצבי קיצון גם קוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
ייתכן שינוי בצבע השיער, או שהוא יהפוך דק ודליל יותר, עד נשירה מלאה. בדרך כלל, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם הפסקת הטיפול.
אפשרי שלשול או לחילופין עצירות בעקבות הטיפול. התופעה עלולה להיות חמורה יותר במטופלות מבוגרות.
ניתן להתמודד עם תופעות אלו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם הן מתמשכות או מחמירות, פני לרופא המטפל בך לקבלת ייעוץ. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד את סובלת משלשול.
על עצירות ניתן להקל באמצעות שתייה מרובה, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה ובמידת הצורך, באמצעות תרופות מתאימות.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחושי עייפות וחולשה, גם בהעדר אנמיה. נסי לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יתר על המידה. כדי להקל על העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות בדרך מישורית.
התרופה עלולה לגרום לאובדן התיאבון. נסי לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אין מקום לדאגה אם תאכלי מעט יחסית במשך ימים ספורים שלאחר הטיפול. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון, מומלץ לפנות לאחות או לדיאטנית במרכז הרפואי בו את מטופלת לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
הטיפול באנהרטו עלול לגרום לשינוי ברמות המלחים בגוף, ובכלל זה – נתרן ואשלגן. תתכן גם הפרעה בתפקוד הכבד או הכליות. לאור זאת, ימליץ לך הצוות הרפואי על ביצוע בדיקות דם שגרתיות מעת לעת לאורך הטיפול, כדי לבצע תיקון דרוש במדדים אלו, במידת הצורך.
השימוש בתרופה עלול להפחית זמנית את ייצור טסיות הדם, המשתתפות בתהליך קרישת הדם ובמניעת דימומים בעת פציעה. מספר הטסיות בדמך ייבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. בטיפול זה, נדיר שהירידה בטסיות קשה ומגדילה את הסיכון לדימום בלתי נשלט או מצריכה עירוי של טסיות.
במקרים הבאים יש לפנות מיידית לחדר מיון או למכון האונקולוגי בו את מטופלת:
הופעת פצעים בחלל הפה, מלווים בכאב, בעיקר בעת אכילת מזון מוצק, יתכנו בעקבות הטיפול באנהרטו. שתייה מרובה, המנעות ממאכלים חמוצים, מלוחים או מתובלים והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה עשויים לסייע בהפחתת תסמינים אלו. גם מציצת קרח עשויה לסייע בהפחתת הכאבים. פני לצוות המטפל שעשוי להמליץ על תכשירים מקלים.
הטיפול עלול לגרום לפריחה אלרגית בעור המלווה בגרד. יש לדווח על כך לצוות המטפל.
ניתן לטפל ביעילות בתופעות אלו באמצעות טיפול תרופתי. פני לצוות המטפל לקבלת ייעוץ.
הטיפול בתרופה יכול לגרום ליובש בעיניים ניתן להיעזר בטיפות עיניים על פי המלצת רופא.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן