לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

טרסטוזומאב דרוקסטקאן- Trastuzumab deruxtecan (אנהרטו® - ®Enhertu)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה טרסטוזומאב דרוקסטקאן, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון נקבה, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אנהרטו מיועד לגידולים המבטאים ביתר קולטן (רצפטור) בשם HER2 . קולטן זה מצוי בקרום התא בכל תאי הגוף ותפקידו לאפשר בקרה על חלוקת התא ועל קצב ההתרבות של התאים. בכ-20% מהגידולים הממאירים של השד  קיים ביטוי יתר של הקולטן HER2. כתוצאה מכך, מתרבים  תאי הגידול בצורה לא מבוקרת ובקצב מהיר. גידול סרטני בו יש ביטוי יתר של הקולטן HER2 נקרא גידול חיובי ל-HER2.


רסטוזומאב דרוקסטקאן שייך לקבוצה של תכשירים חדשניים הנקראים נוגדנים תרופתיים (ADC antibody drug conjugates). אלו נוגדנים חד שבטיים מהונדסים הנושאים עליהם בקשר מיוחד תרופה בעלת יכולת לפגוע בתאי המטרה. יכולת פגיעה זו נרכשת רק ברגע שהתרופה משתחררת מהנוגדן הנושא אותה.


בהתאם לכך, אנהרטו מכיל שלושה מרכיבים:

  • פאם טרסטוזומאב – שהנו נוגדן חד שבטי המזהה ונקשר ספציפית לקולטן HER2 בתאי הסרטן המבטאים קולטן זה בעודף.
  • דרוקסטאן - תכשיר כימותרפי בעל יכולת לעכב אנזים בשם טופואיזומראז-1 אשר חיוני לפעילות התקינה של החומר הגנטי (DNA) בתא. פגיעה בפעילות אנזים זה אינה מאפשרת הכפלת ה-DNA בעת חלוקת תאי הגידול ובכך מונעת התחלקות והתרבות תאים אלו וגורמת למות התא.
  • מולקולה המקשרת בין המרכיב הכימותרפי ובין הנוגדן פאם טרסטוזומאב הנושא אותו.


על בסיס מבנה זה, התרופה אנהרטו נקשרת לתאי הסרטן באמצעות הנוגדן המזהה את הקולטן HER2 שעל פני קרום התא. מבלי לפגוע בתאים הבריאים שאינם קושרים את התרופה כיוון שאינם מבטאים HER2 בעודף. מנגנון פעולה ייחודי זה מבטיח הן יעילות מירבית, הבנויה על שילוב של פעילות הנוגדן וזו של התכשיר הכימותרפי, והן בטיחות גבוהה בזכות פגיעה מינימלית בתאים הבריאים.

בשל מנגנון ייחודי זה, מכוונת התרופה אנהרטו רק לגידולים עם ביטוי יתר של החלבון  HER2.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.


להלן תיאור כללי של התוויות התרופה טרסטוזומאב דרוקסטקאן בסל הבריאות:

טיפול בסרטן שד חיובי ל-HER2 שאינו נתיח, או עם פיזור גרורתי, עבור חולים שכבר קיבלו לפחות שני קווי טיפול קודמים בתרופות המכוונות כנגד HER2 לפי אחד מאלה:

  1. בחולים שמחלתם אובחנה בשלב מוקדם והתקדמה בהמשך לשלב גרורתי, אשר קיבלו טיפול כנגד HER2 בשלב המחלה המוקדם, תנתן התרופה כקו טיפול שני בלבד, לאחר קו ראשון אחר מבוסס HER2 שניתן למחלה הגרורתית.
  2. בחולים שמחלתם אובחנה מלכתחילה עם פיזור גרורתי, תנתן התרופה כקו טיפול שני או שלישי בלבד.
  3. הטיפול בתרופה יינתן לחולה שטרם טופל ב-Trastuzumab deruxtecan למחלתו.


אופן נטילת התרופה

התרופה ניתנת בעירוי לוריד, בדרך כלל אחת לשלושה שבועות. משך הטיפול ייקבע על ידי הרופא, על סמך מידת התגובה והסבילות לטיפול.


תופעות לוואי

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תופעות לוואי המחייבות פנייה מיידית לטיפול רפואי

פגיעה ברקמת הריאה (Interstitial lung disease)
הטיפול באנהרטו עלול לגרום לפגיעה משמעותית ברקמת הריאה, המחייבת אבחון מהיר וטיפול מיידי שטיבו נקבע על פי מידת החומרה של פגיעה זו.
יש לדווח  מיידית לצוות המטפל על הופעת אחד או יותר מהתסמינים הבאים: שיעול, קוצר נשימה או קשיי נשימה, חום, הופעה חדשה או החמרה של לחץ בחזה  וכל תופעה חדשה הקשורה בנשימה.

פגיעה בפעילות שריר הלב (קרדיומיופתיה)
הטיפול באנהרטו עלול לגרום, בשכיחות נמוכה מאד, לפגיעה בתפקוד שריר הלב, בעיקר במטופלות עם רקע של מחלת לב כלילית. מסיבה זו, ינוטר תפקוד הלב שלך אחת ל-3 חודשים במהלך הטיפול. יש ליצור קשר מידי עם הצוות המטפל אם את חווה הופעה חדשה או החמרה של קוצר נשימה, שיעול, נפיחות בקרסוליים  או ברגליים, נפיחות בפנים, דופק מהיר או בלתי סדיר, עלייה מהירה במשקל של יותר מ-2.5 קילוגרם ב-24 שעות, סחרחורת או אובדן הכרה.

ספירת תאי דם לבנים נמוכה (נויטרופניה):
ספירה נמוכה של כדוריות הדם הלבנות נפוצה בטיפול בתרופה זו ולעתים רחוקות עלולה להיות חמורה ולהגדיל הסיכון להתפתחות תהליך זיהומי. רמת כדוריות הדם הלבנות תבדק לפני כל מחזור טיפול. יש לדווח לצוות המטפל מיידית אם את חווה תסמינים המעידים על תהליך זיהומי, כגון, חום גוף מעל 38 מעלות, כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, פליטת כיח, כאב, תכיפות בעת מתן שתן, או הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף נותר תקין. 


תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים.  במהלך הטיפול, תיפגשי בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בתופעות הלוואי השונות. הקפדי על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. מרבית תופעות הלוואי חולפות עם הפסקת הטיפול בטרסטוזומאב דרוקסטקאן.


תופעות לוואי אפשריות

בחילות והקאות

בעקבות הטיפול באנהרטו יתכנו בחילה ואף הקאה, בשכיחות לא מבוטלת והן עלולות להופיע מיד לאחר הטיפול ולהמשך מספר ימים. יש כיום תרופות יעילות למניעת תסמינים אלו, העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווחי על כך לרופא שלך כדי שיכול להמליץ  לך על תרופות נוספות שעשויות לסייע.

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני האנמיה הינם עייפות, חולשה ובמצבי קיצון גם קוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.


שינויים בשיער

ייתכן שינוי בצבע השיער, או שהוא יהפוך דק ודליל יותר, עד נשירה מלאה. בדרך כלל, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם הפסקת הטיפול.

לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.


שינוי בהרגלי יציאה ו/או כאב בטן

אפשרי שלשול או לחילופין עצירות בעקבות הטיפול. התופעה עלולה להיות חמורה יותר במטופלות מבוגרות.

ניתן להתמודד עם תופעות אלו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם הן מתמשכות או מחמירות, פני לרופא המטפל בך לקבלת ייעוץ. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד את סובלת משלשול.

על עצירות ניתן להקל באמצעות שתייה מרובה, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה ובמידת הצורך, באמצעות תרופות מתאימות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן 


עייפות וחולשה

בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחושי עייפות וחולשה, גם בהעדר אנמיה. נסי לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יתר על המידה. כדי להקל על העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות בדרך מישורית.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.


חוסר תיאבון

התרופה עלולה לגרום לאובדן התיאבון. נסי לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אין מקום לדאגה אם תאכלי מעט יחסית במשך ימים ספורים שלאחר הטיפול. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון, מומלץ לפנות לאחות או לדיאטנית במרכז הרפואי בו את מטופלת לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא "הטיפול התזונתי התומך" המכילה מידע רב, ומעניקה עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה.


הפרעה במדדים הביוכימיים בדם

הטיפול באנהרטו עלול לגרום לשינוי ברמות המלחים בגוף, ובכלל זה – נתרן ואשלגן. תתכן גם הפרעה בתפקוד הכבד או הכליות.  לאור זאת, ימליץ לך הצוות הרפואי על ביצוע בדיקות דם שגרתיות מעת לעת לאורך הטיפול, כדי לבצע תיקון דרוש במדדים אלו, במידת הצורך.


ירידה בספירת הטסיות בדם (טרומבוציטופניה)

השימוש בתרופה עלול להפחית זמנית את ייצור טסיות הדם, המשתתפות  בתהליך קרישת הדם ובמניעת דימומים בעת פציעה. מספר הטסיות בדמך ייבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. בטיפול זה, נדיר שהירידה בטסיות קשה ומגדילה את הסיכון לדימום בלתי נשלט או מצריכה עירוי של  טסיות. 

במקרים הבאים יש לפנות מיידית לחדר מיון או למכון האונקולוגי בו את מטופלת:

  • הופעה של דימום ללא חבלה מקדימה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, הופעת נקודות אדומות על פני העור, או שטפי דם תת עוריים  בגפיים או על פני הגוף.
  • הופעת דימום ביציאות או בעת הטלת שתן או  צואה שחורה.
  • במקרה של חבלה הגורמת לדימום בלתי נשלט או לאיבוד דם משמעותי.


פצעים בחלל הפה

הופעת פצעים בחלל הפה, מלווים בכאב, בעיקר בעת אכילת מזון מוצק, יתכנו בעקבות הטיפול באנהרטו. שתייה מרובה, המנעות ממאכלים חמוצים, מלוחים או מתובלים והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה עשויים לסייע בהפחתת תסמינים אלו. גם מציצת קרח עשויה לסייע בהפחתת הכאבים. פני לצוות המטפל שעשוי להמליץ על תכשירים מקלים.


פריחה בעור

הטיפול עלול לגרום לפריחה אלרגית בעור המלווה בגרד. יש לדווח על כך לצוות המטפל.

כאב ראש ו/או סחרחורת

ניתן לטפל ביעילות בתופעות אלו באמצעות טיפול תרופתי. פני לצוות המטפל לקבלת ייעוץ.


יובש בעיניים

הטיפול בתרופה יכול לגרום ליובש בעיניים ניתן להיעזר בטיפות עיניים על פי המלצת רופא.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולים לפגוע ביעילות הטיפול באנהרטו. לפני קבלת הטיפול, יש לדווח לרופא המטפל בך על כל תרופה או תכשיר שאת נוטלת.
  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם את מבחינה בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ולהערכתך הן קשורות בתרופה שאת מקבלת, תוכלי לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לבית החולים, לקבלת טיפול רפואי כלשהו, שאינו קשור למחלת הסרטן – ידעי את הצוות הרפואי על הטיפול באנהרטו אותו את מקבלת.
  • אמצעים למניעת הריון – טיפול באנהרטו במהלך הריון או בשבעת החודשים שקודמים לכניסה להריון עלול להזיק לעובר ולגרום למומים. מסיבה זו אין להרות במהלך הטיפול באנהרטו, ועל כן, נשים בגיל הפוריות  חייבות להשתמש באמצעים יעילים למניעת הריון בזמן הטיפול ובמשך שבעה חודשים לאחר סיומו.
  • גברים שלהם בת זוג בגיל הפוריות צריכים להשתמש באמצעי מניעה במהלך הטיפול ולמשך לפחות ארבעה חודשים לאחר סיומו.
  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ולמשך שבעה חודשים לאחר סיומה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם ועלולה להזיק לתינוק היונק.
  • פוריות: אנהרטו עלולה להשפיע על פוריות בגברים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
  • אנשי קשר בשעת חרום: שמרי בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
ד"ר הדסה גולדברג, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי לגליל בגמלאות, כיום רופאה באסותא חיפה,
על הערותיה והארותיה
.

עודכן: מאי 2022
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.