לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: צריכה גבוהה של עגבניות משומרות ומבושלות עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ערמונית

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.





ידוע ממחקרים קודמים על קשר בין צריכה מרובה של מוצרי עגבניות (המכילים ליקופן, מולקולה מסיסת שומן בעלת פעילות מעכבת חמצון) ובין הפחתת הסיכון לחלות בסרטן בכלל ובסרטן הערמונית בפרט. במחקר תצפיתני שנערך בין השנים 2002 ל-2007, חוקרים מארה"ב ונורבגיה בחנו את הרגלי התזונה של 27,934 גברים בריאים מארה"ב וקנדה בגיל 30 ומעלה, כדי לבדוק אם יש קשר בין צריכת מוצרי עגבניות מסוימים, לסיכון להתפתחות סרטן ערמונית.

המשיבים מילאו מדי שנתיים שאלונים וסיפקו מידע בריאותי וסוציו-דמוגרפי, וכן מידע על הרגלי צריכת מוצרי עגבניות שונים (טריות, משומרות, מבושלות ועוד). נתוני התחלואה בסרטן ערמונית אומתו מול רישומי סרטן בארה"ב וקנדה ותיקיהם הרפואיים של הגברים. בתקופת מעקב של 7.9 שנים אובחנו 1,226 מקרי סרטן ערמונית, מתוכם 355 עם מחלה אגרסיבית.


החוקרים ניתחו ושקללו את הנתונים על כמות צריכת עגבניות טריות, משומרות ומבושלות. נמצא כי צריכת עגבניות משומרות ומבושלות בתדירות שבועית גבוהה (6-5 פעמים בשבוע, בכמות השווה ל-3-2.5 כוסות) לעומת אי צריכתן, הייתה קשורה באופן מובהק סטטיסטית לסיכון נמוך ב-28% לחלות בסרטן הערמונית. לא נמצא קשר בעל מובהקות סטטיסטית לגבי הסיכון לפתח מחלה אגרסיבית, או בין צריכת מוצרי עגבניות אחרים, כגון עגבניות טריות, לסיכון לפתח סרטן ערמונית באופן כללי.


לסיכום, ממצאי המחקר מדגימים כי צריכת עגבניות משומרות ומבושלות בתדירות גבוהה ובכמות רבה, קשורה בירידה מובהקת סטטיסטית בסיכון לחלות בסרטן ערמונית. הסבר אפשרי לממצאי המחקר, על פי החוקרים, הוא שליקופן - הידוע כמפחית סיכון לסרטן בכלל ולסרטן הערמונית בפרט – קיים בכמות גבוהה בעגבניות משומרות ומבושלות בשל תהליך החימום שהן עוברות, וכי פעולת החימום מקלה על הפרדת הליקופן מחלבונים אחרים ועל העברתו למערכת הדם.


המחקר פורסם בכתב העת Cancer Causes and Control ב-25.2.2020.

קישור לתקציר המחקר

עלה לאתר: ספטמבר 2020



בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן הערמונית>>