לתרומה
חפש
סרטן וקורונה
נגיף הקורונה: מידע לחולים אונקולוגיים והמטולוגיים

נגיף הקורונה - פרופ' קוטן עונה לשאלותיכם

עוד בנושא

 

סרטן ונגיף הקורונה -

ריכוז שאלות פונים ותשובותיו של

פרופ' אברהם קוטן, אונקולוג, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן



הערות חשובות:

בכל מקרה אין להסתפק בתשובות הניתנות ויש להתייעץ עם הרופא המטפל ו/או משרד הבריאות.
התשובות ניתנו בהתאם להמלצות שהיו נכונות למועד שאילת השאלה. יש להתעדכן באתר משרד הבריאות מהן ההמלצות המעודכנות.


 

שאלה:

האם החיסונים לדלקת ריאות יכולים לעזור במקרה של הדבקה בנגיף?

תשובה:

הם לא עוזרים כנגד קורונה, אבל במידה ויש חו"ח הדבקה עם קורונה, החיסון מונע תחלואה בו זמנית ע"י דלקת ריאות שאיננה קשורה לקורונה.



שאלה:

מה עם חולים המטופלים בניבולומאב- טיפול אימונותרפי?

תשובה

הסיכוי להידבק בוירוס הקורונה אינו תלוי בגידול הסרטני ובטיפול בו, סיכון היתר הוא אולי לפתח שפעת קשה יותר במידה ותתפתח בכלל שפעת ובמידה ובכלל תדבקי. על כן רצוי שתנהגי  במשנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

הטיפול באמצעות ניבולומאב הוא טיפול אימונולוגי חשוב, ולכן יש להמשיך בו, אך בכל מקרה אל תסתפקי בתשובה שלי והתייעצי עם הרופא המטפל.



שאלה:

שאלה חליתי לפני שבועיים עשיתי ניתוח, ומאחר ולא הכול יצא צריכה לעבור עוד ניתוח ואחר כך טיפולים, אני חוששת מאוד בתקופה הזו, מצד אחד נאמר לי שזה ממאיר מצד שני סגרו את הבית חולים ואני צריכה לעבור לבית חולים אחר,, איך יהיה , הזמן לא טוב לא מתאים, זה מסוכן להישאר כך כי זה ממאיר, מה אני עושה ממש חוששת.

תשובה:

עליך לעבור את הניתוח: חשוב להוציא את הגידול בשלמותו, שכן השארת שארית ממאירות מסכנת אותך הרבה יותר מאשר ביצוע השלמת ניתוח בימים אלה (שבסה"כ אינה כרוכה בסיכון יתר משמעותי, אם בכלל). באשר לטיפולים שלאחר הניתוח – ממילא הם עפ"י רוב ניתנים כעבור 6 שבועות מהניתוח ולכן אין בהילות לדון בהם כעת.



שאלה:

כמה זמן אחרי סיום הטיפולים חוזרת מערכת חיסון? לפני שבוע סיימתי את הטיפול האחרון.

תשובה:

אני מניח שמדובר בטיפולי כימותרפיה.

כעיקרון – תוך מספר חודשים, אבל יש לוודא שספירות הדם חזרו לערכים תקינים ובנוסף הייתה מציע לנקוט משנה זהירות ולהתייחס אל עצמך כמשתייך לקבוצת סיכון גם בשנים הקרובות.



שאלה:

מי שעבר הקרנות לפני כ 3 שנים יש ממה לדאוג?

תשובה:

תלוי בגודל שדה הקרינה, באתר המוקרן ובמנת הקרינה.

בעיקרון עפ"י רוב מערכת החיסון כבר התאוששה, אך למשנה ביטחון הייתי ממליץ להתייחס אל עצמך כמשתייכת לקבוצת סיכון ולנקוט משנה זהירות.




שאלה:

מה ההמלצה לגבי ביצוע ניתוח להסרת גידול לאדם מבוגר?

תשובה:

תלוי מה סוג הגידול: אם מדובר בגידול ממאיר – רצוי לא לעכב. אם מדובר בגידול שפיר – אין דחיפות. 





שאלה:

מה לגבי מי שמקבל הידריאה? האם בקבוצת סיכון?

תשובה:

מדובר בתרופה כימותרפית, על כן הייתי ממליץ לך להתייחס אל עצמך כאל משתייכת לקבוצת הסיכון.



שאלה:

שלום, בעלי מקבל טיפול באווסטין, האם יש חשש לירידה במערכת החיסונית?

תשובה:

מדובר בטיפול ביולוגי הניתן למחלה אונקולוגית. ראוי להתייחס למטופל כאל משתייך לקבוצת סיכון  ולנקוט באמצעי הזהירות הנהוגים באוכלוסיה זו, שקיים חשש כי קיימת ירידה ברמת חסינותה.



שאלה:

אני בן כמעט 67 חולה סכרת מאוזן ע״י כדורים. אובחנתי כחולה סרטן העור מ 10/2018 הייתי חודש בכירורגיה פלסטית ועברתי ניתוחים באיכילוב ועכשיו אני תחת מעקב כמו כן יש חשש לסרטן הערמונית לפי mri שעשיתי ומחכה עכשיו ליעוץ לביופסיה שמתעכב עקב המצב . האם אני בדרגת סיכון גבוה להידבקות בנגיף קורונה?

תשובה:

בעיקרון- אדם בגילך משתייך לקבוצת סיכון גם ללא הסכרת והמחלות האונקולוגיות. לכן מומלץ שתנקוט משנה זהירות כמקובל לגברים בקבוצת הגיל שלך.



שאלה:

מה לגבי חולים באמצע טיפול כימותרפי שפוחדים לקבל טיפול בבתי החולים ונשארים בבית?

תשובה:

צריך לשקול את הסיכון באי מתן טיפול לעומת הסיכון להידבק בנגיף. לכן אני מציע שתיוועצי באונקולוג המטפל 



שאלה:

לאחר טיפולי ac, וכעת באמצע סדרת טקסול + טיפול ביולוגי תלת שבועי בהרצפטין ופרג׳טה. בתחילת הטיפולים התחסנתי לשפעת. האם מומלץ כעת להתחסן גם לדלקת ראות, תוך כדי הטיפולים? תודה

תשובה:

ניתן לעשות זאת אם ספירת הדם תקינה. אבל אל תסתפקי בתשובה זו והיוועצי באונקולוג המטפל. 



שאלה:

שלום, בעלי מקבל טיפול באווסטין, האם יש חשש לירידה במערכת החיסונית?

תשובה:

מדובר בטיפול ביולוגי הניתן למחלה אונקולוגית. ראוי להתייחס למטופל כאל משתייך לקבוצת סיכון  ולנקוט באמצעי הזהירות הנהוגים באוכלוסיה זו, שקיים חשש כי קיימת ירידה ברמת חסינותה.



שאלה:

מי שסיים טיפול כימו לפני שנתיים ומקבל לטרזול והוא אח במיקצועו מה ההנחיות?

תשובה:

אני מניח שמדובר בגבר שלקה בסרטן שד וקיבל טיפול מניעתי עם לטרוזול, ושכעת הוא בריא ואין עדות לממאירות. בעיקרון, קרוב לוודאי מערכת החיסון חזרה לאיתנה, עם זאת, למשנה ביטחון, ראוי להתייחס כמו לאוכלוסיה בסיכון – להימנע מלהיפגש עם אנשים רבים, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלת חום, הצטננות וכיו"ב.  



שאלה:

איך עושים בדיקות pcr אני צריכה לעשות כל חודש. חולה ב cml .  מרותקת מפברואר בגלל מחלת ריאות ....ובגלל הקורונה? תודה

תשובה:

אנא פני למחלקה ההמטו-אונקולוגית בה את מטופלת, אני בטוח שהם ימצאו פיתרון למקרה הפרטני שלך. במידה ואינך מקבלת מענה – הודיעי לנו וננסה ליצור קשר עבורך



שאלה:

שלום עברתי כימו,ניתוח וביולוגי לפני כמעט שנתיים. היום מטופלת בטמוקסיפן. לפני חודשיים קבלתי חלק ראשון של חיסון נגד דלקת ראות. האם אפשר לקבל עכשיו את החלק השני של החיסון

תשובה:

שלום 

בוודאי, וגם רצוי.

אך בכל מקרה אל תסתפקי בתשובה שלי והתייעצי עם הרופא המטפל.



שאלה:

בעלי חלה בסרטן שלפוחית השתן ומקבל סבבים של טיפולי B.C.G זו השנה השניה, ביום רביעי הקרוב מתוכנן לו טיפול, כיצד עליו לנהוג?

תשובה:

אם הוא מרגיש טוב ואין לו חום או תסמיני מחלה אחרים – אין בעיה לקבל את הטיפול לשלפוחית. אבל בכל מקרה – תבדקו עם האורולוג המטפל. 



שאלה:

שלום, בעלי עבר השתלת מח עצם לפני 11 שנים, והחלים לחלוטין לפני 10 שנים.

השאלה שלי, האם הוא עדיין נמצא בקבוצת סיכון לגבי הקורונה ?

תשובה:

למשנה ביטחון יש להתייחס אל בעלך כאל משתייך לאוכלוסיה בסיכון גבוה – להימנע ממגע קרוב עם אנשים, לא להיות בחברת אנשים עם מחלות חום או מחלות זיהומיות, וכן הלאה. 



שאלה:

צהריים טובים,

אני גניקולוגית מתמחה בבית חולים. לפני 8 חודשים סיימתי כימותראפיה וחודש הבא מסיימת טיפול ביולוגי שארך שנה בהרצפטין ופרג׳טה.

האם זה בסדר להמשיך לעבוד?

האם הטיפול הביולוגי חושף אותי ביתר?

אציין שביצעתי ספירה וכימיה לפני כחודשיים שהיו תקינות לגמרי


תשובה:

באשר לכימותרפיה  - מקובל לחשוב שמערכת החיסון מתאוששת תוך כ-3 חודשים.

אבל גם התרופה הרצפטין עלולה לגרום לירידה בספירה בכ-10% מבין המטופלות (אצלך זה לא קרה), וגם ללא ירידה בספירה – הטיפול בנוגדנים כגון טרסטוזומאב (הרצפטין) ופרטוזומאב (פרג'טה) משייך אותך לקבוצת סיכון-גבוה. 

היות ואת מטופלת עדיין ע"י הרצפטין ופרג'טה – אני סבור שלמשנה ביטחון עדיף שלא תעבדי בביה"ח בשלושת  - ארבעת החודשים הקרובים, וכמובן תנקטי בכל אמצעי הזהירות של אוכלוסיה בסיכון גבוה: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.



שאלה:

חליתי בסרטן לפני 12 שנה ועובדת בבית חולים , מה ההמלצות לגבי?

תשובה:

המידע שהעברת לוקה בחסר – אין פרטים על המחלה, על סוג הטיפול ועל המצב הרפואי הנוכחי. אני מניח שמערכת החיסון שלך חזרה לאיתנה אחרי 12 שנים, עם זאת, אני מציע שתנקטי בכל אמצעי הזהירות של אוכלוסיה בסיכון  גבוה: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, ואולי להימנע מעבודה במחלקת אישפוז בביה"ח שבה קיים כיום סיכון גבוה יותר להידבק. 



שאלה:

מה עם אלה שעוברים טפול ביולוגי - הטיפול הוא נובו והגידול הוא מלנומה.

תשובה:

אם הטיפול ע"י ניבולומאב ניתן כנגד מלנומה גרורתית, יש להמשיך בטיפול. אם הוא ניתן כטיפול מניעתי – יש להיוועץ עם האונקולוג המטפל האם להמשיך או לעשות הפסקה, בתלות במידת הסכנה לחזרת המחלה.  כמובן שהמטופל משתייך לקבוצת סיכון גבוה ועליו לנקוט משנה זהירות.



שאלה:

שאלה

מדובר על אנשים בטיפול או כל חולה שהיה ??

תשובה:

הסיכוי להידבק בוירוס הקורונה אינו תלוי בגידול הסרטני ובטיפול בו, סיכון היתר הוא אולי לפתח שפעת קשה יותר במידה ותתפתח בכלל שפעת ובמידה ובכלל תדבק. על כן רצוי שתנהג במשנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

בכל מקרה אל תסתפק בתשובה שלי והתייעץ עם הרופא המטפל



שאלה:

אני אחרי ניתוח סרטן הרקטום עברתי לפני 5 חודשים טיפול כימי אחרון עשיתי 10 טיפולים אני בסיכון 

תשובה:

הסיכוי להידבק בוירוס הקורונה אינו תלוי בגידול הסרטני ובטיפול בו, סיכון היתר הוא אולי לפתח שפעת קשה יותר במידה ותפתחי בכלל שפעת ובמידה ובכלל תדבקי. מערכת החיסון שלך בתהליך התאוששות, ויתכן שחזרה כבר לאיתנה, כך שיתכן שאת בכלל לא שונה בהיבט זה מכל אדם בריא בגילך. עם זאת, רצוי שתנהגי  במשנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.



שאלה:

מה לגבי טיפול ביולוגי בקיסקלי וזומרה מבחינת הנחיות הזהירות? 

תשובה:

אני מניח שאת מקבלת טיפול ביולוגי ע"י ריבוציקלין (קיסקלי) + הורמון כלשהו + זומרה עקב סרטן שד גרורתי לעצמות. אין מידע בדוק לגבי תיפקוד מערכת החיסון במצב שכזה ובמיוחד במקרה הפרטני שלך. הסיכוי להידבק בוירוס הקורונה אינו תלוי בגידול הסרטני ובטיפול בו, סיכון היתר הוא אולי לפתח שפעת קשה יותר במידה ותפתחי בכלל שפעת ובמידה ובכלל תדבקי. עם זאת, רצוי שתנהגי  במשנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

ובנוסף: הקפידי לבצע ספירות דם פעם עד פעמיים בשבוע, כדי לעקוב אחרי הספירה הלבנה ולוודא שהיא לא יורדת לערכים מאד נמוכים. בעניין זה, אנא אל תסתפקי במה שכתבתי, אלא תהיי בקשר ישיר עם האונקולוג שמנהל את הטיפול בך.



שאלה:

מה קורה עם חולה שמקבלת ארומזין? גם בקבוצת סיכון? תודה

תשובה:

הטיפול בהורמון ארומזין כשלעצמו אינו מהווה בעיה. יותר חשוב לדעת מה הסיבה לנטילתו – טיפול מניעתי או טיפול בסרטן שד גרורתי.  עם זאת, רצוי שתנהגי במשנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.



שאלה:

מה אם חולים שקיבלו טיפול אימנוטרפי, הם גם צריכים לחשוש?

תשובה:

הסיכוי להידבק בוירוס הקורונה אינו תלוי בגידול הסרטני ובטיפול בו, סיכון היתר הוא אולי לפתח שפעת קשה יותר במידה ותתפתחי בכלל שפעת ובמידה ובכלל תדבקי. על כן רצוי שתנהגי  במשנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.



שאלה:

אני אחרי שנה וחודש מסיום 16 הקרנות. סרטן השד ללא כימו ועכשיו עם טמוקסיפן עליי להזהר יותר?

תשובה:

שלום,

בעיקרון, מערכת החיסון שלך קרוב לוודאי תקינה, עם זאת, עליך לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

מה לגבי חולה שמקבל טיפול ביולוגי - הוא מקבל קיטרודה.

תשובה:

הסיכוי להידבק בוירוס הקורונה אינו תלוי בגידול הסרטני ובטיפול בו, סיכון היתר הוא אולי לפתח שפעת קשה יותר במידה ותתפתח בכלל שפעת ובמידה ובכלל הוא יידבק. על כן אני חוזר על שכתבתי אמש: רצוי לנהוג  במשנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

והחשוב מכל: כאשר מתוערר ספק כלשהו – לפנות למכון האונקולוגי בו מנוהל הטיפול.



שאלה:

האם יש לכם נתונים מהעולם על ילדים חולי סרטן, לוקמיה, האם המחלה מתנהגת אצלם כמו בחולים כרונים או שהם פחות בסיכון כמו ילדים רגילים?

תשובה:

עקרונית: אם הילד הבריא והוא במעקב, יש להתייחס אליו כאל משתייך לאוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות. 

אם הוא בטיפול פעיל, יש לנקוט בכל אמצעי הבידוד והזהירות במסגרת ביה"ח. בכל מקרה, יש להיוועץ עם הצוות המטפל.



שאלה:

‎‏שלום לכם אני אחות, לפני 7 שנים סיימתי טיפולים אונקולוגיים,כולל כימוטרפיה והקרנות ומתן הרצפטין. האם אני נמצאת ביתר סיכון בגלל אופן העבודה שלי ועובדה על היותי מטופלת אונקולוגית לשעבר? 

תשובה:

שלום 

בעיקרון, מערכת החיסון שלך קרוב לוודאי תקינה, עם זאת, עליך לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.  

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

אם אני רק במעקבים בינתיים עברו שנתיים אני בסיכון?

תשובה:

בעיקרון, מערכת החיסון שלך קרוב לוודאי תקינה, עם זאת, עליך לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.  

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

אני אמורה לעשות ניתוח להוצאת השחלות בשבוע הבא, האם לדחות?

תשובה:

לא פרטת מדוע את אמורה לעבור את הניתוח. אם מדובר למשל בגידול – לא דוחים ניתוח. אם מדובר בניתוח שאינו דחוף, כגון למטרת מניעה  - אפשר לדחות.

בכל מקרה, אל תסתפקי בתשובה זו אלא התייעצי עם רופאיך.



שאלה:

למה צריך חיסון לדלקת ריאות? 

תשובה:

כדי למנוע מצב של שפעת עקב וירוס קורונה ביחד עם דלקת ריאות רגילה.



שאלה:

מה לגבי חולי סרטן פעם שניה בחיים אשר עברו השתלת מח עצם עצמית לפני שנתיים? יש לציין שטרם קיבלו את השלמת חיסוני הילדות בשלמותם.

תשובה:

בחולים שכאלה מערכת החיסון על פי רוב אינה במיטבה, ולכן עליהם לנהוג משנה זהירות, כמו האוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

רק רצתי לדעת בתור חולה במחלות קשות כפי שאני רשום התיק הרפואי הים אני נמצא בסיכון יותר בנגיף הקורונה. בנוסף לסרטן בלוטת התריס ולבלוטה של לימפה החשודה לא תקינה יש הקמת קשה הים קשרית בריאות קטנה

תשובה:

יתכן שמערכת החיסון שלך אינה במיטבה, ולכן עליך לנהוג משנה זהירות, כמו האוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

לפני פחות משנה סיימתי הקרנות לאחר ניתוח כריתה ושחזור של סרטן השד. מטופלת בכדור ביולוגי-טמוקסיפן ואמורה היום או מחר להתחיל זריקות לוקרין למשך שנה פעם בחודש
אני בקבוצת סיכון?

תשובה:

התרופות שאת מקבלת אינן תרופות ביולוגיות אלא תרופות הורמונליות. קרוב לוודאי שמערכת החיסון שלך תקינה. עם זאת, ליתר ביטחון, מומלץ שתנהגי במשנה זהירות, כמו האוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות



שאלה:

הבן שלנו סיים טיפולים של כימוטרפיה לפני שנה וחצי... הטיפול שקיבל היה סוגים רבים של כימו במשך שנתיים לטיפול בלוקמיה האם הוא בסיכון מוגבר?

תשובה:

הסיכוי להידבק בוירוס הקורונה אינו תלוי במחלה הסרטנית ובטיפול בה, סיכון היתר הוא אולי לפתח שפעת קשה יותר במידה ותתפתח בכלל שפעת ובמידה ובכלל הוא יידבק. מערכת החיסון שלו בתהליך התאוששות, ויתכן שחזרה כבר לאיתנה, כך שיתכן שהוא בכלל לא שונה בהיבט זה מכל אדם בריא בגילו. עם זאת, רצוי לנהוג במשנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.



שאלה:

אני אחרי 3 שנים של 4 טיפולים רציתי לדעת עם יכולה לצאת לקניות או ללכת ליקנות תרופות זה מסוכן רוצא תשובה תודה

תשובה:

אני מניח שלפני 3 שנים קיבלת 4 טיפולי כימותרפיה. בעיקרון, מערכת החיסול שלך קרוב לוודאי תקינה, עם זאת, עליך לדעתי לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.  

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

אני צריך להגיע לאיכילוב לסיטי וובדיקת רופא לאחר חודש השתלת כדוריות ביולוגיות לערמונית

תשובה:

שלום,

אני מניח שמדובר בהשתלת קליפים (CLIPS) לצורך תכנון קרינה ב-CT - סימולטור . מציע שתיצור קשר עם יחידת הקרינה באיכילוב ותקבל מהם הנחיות מדויקות כיצד לנהוג.  



שאלה:

מה עם מושתלים שנוטלים תרופות מדכאות מערכת חיסון באופן קבוע?

תשובה:

בעיקרון  - יש להמשיך בנטילת תרופות למניעת דחיית השתל, אך אל תסתפק בתשובה זו ודאג לקבל הנחיות מדויקות מרופאיך. כללית, עליך לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או מחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות



שאלה:

בעלי לוקח כדור ביולוגי גיאוטריף כל יום כדור. יש משהו לחיזוק המערכת?

תשובה:

אין תרופות פלא לחיזוק מערכת החיסון, יש להמשיך בטיפול כמו לפני משבר הקורונה, אך אל תסתפקי בתשובה זו ודאגי לקבל הנחיות מדויקות מהאונקולוג המטפל. כללית, עליכם לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או ממחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות



שאלה:

סיום טיפול כימו ac טקסול והקרנות. כיצד עלי לנהוג? 

תשובה:

עליך לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או ממחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות

אם יופיע חום – ליצור קשר עם הרופא המטפל

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

שלום הכימו האחרון היה לפניי חצי שנה לוקחת אנסטרוזול ונורטילין האם אני בסיכון?

תשובה:

עקרונית, כנראה שאין סיכון יתר, אבל עם זאת, עליך לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או ממחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות

אם יופיע חום – ליצור קשר עם הרופא המטפל.

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

כמה זמן אחרי טיפולים והקרנות צריך לשמור?

תשובה:

לגבי הטיפולים, תלוי בסוג הטיפול וסוג התרופות הכימיות שניתנו, במידה ומדובר בכימותרפיה. לגבי פרק הזמן – קשה לתת תשובה מדעית, אבל רצוי לנהוג כאוכלוסיה בסיכון, גם אם הטיפול הסתיים לפני מספר חודשים ואפילו מספר שנים. במילים אחרות, רצוי לנהוג משנה זהירות, להמנע מפגישה עם אנשים הסובלים ממחלות זיהומיות, לא להגיע למקומות הומי אדם, וכך הלאה, שאלו הן בעצם הנחיות משרד הבריאות.
לגבי קרינה – תלוי במנה ובגודל שדה הקרינה.  בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.

מענה הבהרה לפרופ':

קיבלתי 35 הקרנות וכימו אש

תשובת הפרופ':

אין מידע מבוסס מדעית כדי לתת מענה מדויק לשאלה.  יש פשוט לנקוט משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון גבוה, כפי שהמלצתי אמש.



שאלה:

אני הבראתי ברוך ה' לפני 6 שנים.האם אני בקבוצת סיכון?

תשובה:

עקרונית, כנראה שאין סיכון יתר, אבל עם זאת, עליך לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או ממחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

אם יופיע חום – ליצור קשר עם הרופא המטפל.

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

היי, אמא שלי מקבלת טיפולים כימותרפיים עקב סרטן השד. בנוסף, יש לה מחלת סרקואידוזיס קשה במצב פעיל בעיקר בריאות (סובלת מקוצר נשימה יוםיומי) . עקב כל מצב הקורונה היא נמצאת בסיכון הכי גבוה. האם היא צריכה להמשיך ללכת לטיפולים הכימותרפיים כרגיל? יש סיכון גבוה של הדבקה בבתי חולים ולכן הפחד שלנו

תשובה:

לא ניתן לתת מענה רציני ב"שלט רחוק" במצב הרפואי המורכב שאת מתארת. עליך להיוועץ באונקולוג המנהל את הטיפול באימך, הוא מודע למצב האוביקטיבי ולמידת החיוניות בקבלת הטפולים הכימיים. 

בכל מקרה, על אימך לנהוג משנה זהירות, כמו אוכלוסיה בסיכון מוגבר: לצאת מהבית רק אם קיים צורך חיוני, להימנע ממגע עם ציבור גדול, לא לבוא במגע עם אנשים הסובלים ממחלות חום או ממחלות מדבקות וכיו"ב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות

אם יופיע חום – ליצור קשר עם הרופא המטפל

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.



שאלה:

היי. גם לחולות מחלימות מסרטן השד הסכנה אורבת?

תשובה:

תלוי בטיפול האונקולוגי שניתן וכמה זמן עבר מסיום הטיפול: למשל, אם ניתן טיפול כימי, לוקח זמן למערכת החיסון להתאושש, ואז רצוי לנהוג משנה זהירות, וזאת גם בלי קשר לקורונה: להמנע מפגישה עם אנשים הסובלים ממחלות זיהומיות, לא להגיע למקומות הומי אדם,  וכ"ה, שאלו הן בעצם הנחיות משרד הבריאות.


 
שאלה:

כמה זמן אחרי סיום הטיפולים עדיין צריך לחשוש?

תשובה:

תלוי בסוג הטיפול  וסוג התרופות הכימיות שניתנו, במידה ומדובר בכימותרפיה. לגבי פרק הזמן – קשה לתת תשובה מדעית, אבל רצוי לנהוג כאוכלוסיה בסיכון, גם אם הטיפול הסתיים לפני מספר חודשים ואפילו מספר שנים. במילים אחרות, רצוי לנהוג משנה זהירות, להמנע מפגישה עם אנשים הסובלים ממחלות זיהומיות, לא להגיע למקומות הומי אדם,  וכ"ה, שאלו הן בעצם הנחיות משרד הבריאות.   



שאלה:

אני 5 שנים אחרי המחלה והטיפול האם יש חששות עדיין מערכת החיסון ירודה?

תשובה:

קרוב לוודאי שהיא תקינה, אבל מומלץ לנהוג במשנה זהירות: להמנע מפגישה עם אנשים הסובלים ממחלות זיהומיות, לא להגיע למקומות הומי אדם,  וכ"ה, שאלו הן בעצם הנחיות משרד הבריאות.  



שאלה:

מה לגבי נוטלות טמוקסיפן?

תשובה:

טמוקסיפן לא מגדיל סכנה לתחלואה ע"י קורונה לעומת זאת, אך למשנה ביטחון מומלץ לנהוג במשנה זהירות: להמנע מפגישה עם אנשים הסובלים ממחלות זיהומיות, לא להגיע למקומות הומי אדם,  וכ"ה, שאלו הן בעצם הנחיות משרד הבריאות.



שאלה:

חליתי לפני 20 שנה עברתי השתלה. מצאו לי בשנים האחרונות תא T לא מטופל. מערכת החיסונית שלי לא הכי טובה. עברתי גם התקף. מעונינת במידע על ההתמודדות המיוחדת למצב שלה.

תשובה:

בגלל הפגיעה במערכת החיסון, רצוי שתנהגי  על פי הקריטריונים של אוכלוסיה בסיכון, למרות שהטיפול הסתיים לפני 20 שנים. במילים אחרות, רצוי לנקוט משנה זהירות, להמנע מפגישה עם אנשים הסובלים ממחלות זיהומיות, לא להגיע למקומות הומי אדם,  וכ"ה, שאלו הן בעצם הנחיות משרד הבריאות.   



שאלה:

מחלימת סרטן שד בת 50, סיימה הקרנות במרץ 2018, מקבלת Tamoxifen. אין מחלות רקע נוספות עובדת בניהול מרפאת שיניים, באה במגע עם קהל המבקרים במרפאה. חזרה מפראג ב 23 לפברואר, חברה לעבודה חזרה גם היא מפראג ב 8 למרץ, יום לפני שהנחיות הבידוד הורחבו לכלל החוזרים מחו"ל.
מזה כמה ימים הצטננות, כאב גרון (משטח שלילי) , כאבי פרקים. בלי חום. 

-האם היא נחשבת לבעלת סיכון מיוחד?

-האם תוכל להמשיך להתייצב לעבודה אם נדרשת לעשות זאת?

תשובה:

ממליץ לנהוג עפ"י המלצות משרד הבריאות, ולמשנה זהירות להישאר בבית עד חלוף התסמינים. אם מופיע חום – ליצור קשר עם מרפאת המשפחה אן עם מלר"ד


יש לפעול על פי ההמלצות המעודכנות באתר משרד הבריאות


התפשטות מחלת COVID-19 הנגרמת ע"י נגיף הקורונה מציבה אתגר מיוחד בפני המטופלים ובני משפחותיהם. בדומה למבוגרים ולחולים הסובלים ממחלות כרוניות כמו סוכרת או יתר לחץ דם, גם חולי סרטן, ובפרט אלה הנמצאים בטיפול, עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לתחלואה וסיבוכים.

בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר נמצאים ככל הנראה חולים לאחר השתלת מח עצם וכן חולים המטולוגיים וחולים אונקולוגיים המקבלים טיפול כימי, אך גם חולים המקבלים טיפול פעיל אחר כלשהו (ביולוגי, אימונותרפי וכו') וחולים שלהם מחלה פעילה, אך אינם מקבלים טיפול פעיל כעת, למשל לאחר ניתוח, או כאלה המקבלים טיפול תומך בלבד, עלולים להיות בסיכון מוגבר.